Oulu – Etkot

Bönthöö bönthöö

Runsas seitsemän tunnin reissaaminen Lahesta Ouluun oli jättänyt jälkensä vartaloon, joten vähemmästäkin sitä alkoi oluthammasta kolottaa. Majapaikan ovi kun oli Höyhtyällä sulkeutunut, niin korkki oli jo aukaistu. Tai noh, kunhan pirun tiukassa olleen sinetin oli ensin saanut väkivalloin revittyä sen korkin päältä pois. Põhjalaa kehuttu tässä(kin) blogissa vähän joka käänteessä, eikä superlatiiveille näy loppua. Nyt Eestin ihme oli lähetellyt Alkon hyllyihin mainion Öön Cellar Series - XO -versiota, eli konjakkitynnyröity (Imperial) Baltic Porter on siis homman nimi. Öö XO oli muuten ensimmäinen tuote, jonka tilasin Alkon uudesta verkkokaupasta; ihan kätevä palvelu, joka on vaan Alkon toimesta onnistuttu tekemään aivan liian kankeaksi ja täysin turhan pakkausjätteen määrä kauhistuttaa.

Öö XO tuoksuu ensin vahvasti metalliselta ja tunkkaiselta, mutta kun on saanut vähän aikaa hengitellä rauhassa, niin ”kahviliköörimäinen” täyteläisyys valtaa alaa. Maku yllättää, sillä odotin öömäistä makeutta, mutta suu täyttyy suht kuivalla yksilöllä. Paahtokahvia, kitkerän tummaa suklaata ja kevyttä salmiakkisuutta. Sitten iskee konjakki. Se ei kuitenkaan tunnu viinaisuutena tai epämiellyttävänä makeutena (en voi muuten sietää konjakkia), vaan tuo soppaan mukaan jopa viskimäisen kuivaa puumaisuutta sekä kuivattuja hedelmiä, rusinaa ja luumuja nyt ainakin. Kaiken kaikkiaan monipuolisen iso olut, jonka ainoina kauneusvirheinä voitanee pitää tuota alun metallisuutta sekä hiuksen hienosti ohuehkoksi (vahvuutta kuitenkin se 11,5%) jäävää suutuntumaa.

Viinaa pittää juua sekä välillä ruokaaki syyä, joten tofuwokki lautaselle ja Limingantullin Prismasta hetkeä aiemmin ostettu Sonnisaari Pils lasiin. Wokki oli perushyvää apetta, mutta tuon pilssin kera kaikki maistui vielä astetta paremmalta. Puhdas, raikas, rapsakka, siinäpä ne tärkeimmät. Vahvasti hedelmä edellä edetään, mutta sitruksien takaa pilkistää myös perinteisempi ruohoisuus. Maku puraisee kunnolla ja lopussa katkero seisoo, mutta balanssi saadaan pidettyä yllä viljaisen pehmeyden avulla ja runkokin on markettiolueksi esimerkillinen. Näin tehdään Pils.

Oulu-retki jatkuu huomenna pubikierroksen merkeissä…

Share

Kommentit

Larsseeni (Ei varmistettu)

Pakko kysyä, että mitäs konjakkeja armon bloggarimme on maistanut? Onhan joku Martellin Cordon Blöö, Marttelin XO ja usea muukin exoo esimerkiksi niin jumalaista nektaria että oksat pois..

Bönthor
Bönthöö bönthöö

Harvassaha nuo ovat, myönnän. Joku Hennessy ja Remy Martin oikeastaan ainoat nimet, jotka tulevat edes mieleen. Ei vaan ole kiinnostus riittänyt, koska maailmassa on niin paljon muita mielenkiintoisempia alkoholijuomia.

 - Teemu

Kommentoi