Päiväkaljalla: Teerenpeli ja Plevnan Stout

Teerenpeli on Mastokaupungin ehdoton ykkönen, mitä tulee päiväkaljojen tissutteluun. Toki siksi, että yleensä lasin täytteeksi löytyy edes etäisesti mielenkiintoista olutta, mutta ennen kaikkea siksi, että se aukeaa aina puoliltapäivin. Tällä kertaa taisin ruokailuhommien jäljiltä olla vartin yli kaksitoista paikalla ja rauhoittavan tyhjä pubi otti minut avosylin vastaan – kuten aina tähän aikaan päivästä.

Sortimentissa ei juurikaan muutoksia parin viikon takaiseen, mutta lyhyen skannauksen jäljiltä huomasin hanaan isketyn Koskipanimon dry stoutin – vaikka hanalätkässä vielä tuo dry-etuliite kummittelikin, niin Plevnan Stoutina olut tätä nykyä tunnetaan. Ja hyvin tunnetaankin, sillä kyseessä ehdottomasti maan parhaita tyylinsä edustajia.

Oliko Stout vielä maineensa mittainen? Oli. Arvostelun voisi periaatteessa jättää tuohonkin, mutta avataan asiaa nyt hieman enemmän.

Kevyttä, muttei vetistä (kuitenkin 7%). Paahteista ja tuhkaista, muttei pohjaan palanutta. Lakritsia, kahvia ja tyyliin nähden yllättävän valloittavaa humalointia aina jenkkihedelmäisestä raikkaudesta kuivaan havupuuhun. Jaa, oli siellä yrttejäkin pari puntillista.

Olen aina ollut löytävinäni Plevnan Stoutista selvää sielunveljeyttä panimon ykkösnyrkkiin, Siperiaan, vaikkakin ”irkkutyylin” edustajaksi tuota väitetään. Makumaailma on rikasta, humalointi tuimaa ja suu vetää lopussa kuivat… Eiku, oho. Maine on ansaittu.   

Share

Kommentoi