Puistot ja pusikot: Loviisanpässin puisto

Yhteistyössä Lahen Ajat: http://www.lahenajat.fi/tekstit/tarinat/puistot-ja-pusikot/

Kaksi kärpästä yhdellä iskulla: Sairaalanmäeltä Puistot ja pusikot otti suunnakseen mäen alapuolella sijaitsevan Loviisanpässin. Siirtymää on noin pari sataa metriä, joko piskuisen Yrjönpuiston läpi tai sitten suoraan rappusia alas Yrjönkadulle. Valintoja, valintoja.

Yrjönpuiston Sotilaspoika

Loviisanpässi, siinäpä nimi, jota moni paikallinenkin ihmettelee. Nimestään huolimatta kyseessä ei ole varsinainen puistoalue, vaan Loviisanpässin puisto käsittää tässä jutussa tarkasteltavan kaljakeitaan lisäksi myös tien toisella puolella sijaitsevan leikkipuiston. Alue löytyy Puusepänkadun varrelta. Ja kuten edellisessä osassa, niin vältelläänhän tätäkin kohdetta silloin kun puiston pääkäyttäjät, eli lapset ovat puuhissaan.

Puiston nimi juontaa juurensa samannimiseen höyryveturiin, joka veti raideliikennettä Loviisan-Vesijärven-rautatiellä vuosina 1900-1960. Rautatie kulki aikoinaan samaisessa uomassa, jossa nyt sijaitsee puiston lisäksi vilkas kevyen liikenteen väylä. Pässitematiikkaa on myös löydettävissä väylän alkupäästä, sillä vuoden alussa Vesijärvenkadun ja Hämeenkadun kulmassa kököttävä muuntamo sai seinälleen Loviisan Pässi -nimisen teoksen.

I love this game

Henkilökohtaisesti Loviisanpässi on tärkeä paikka, sillä julkijuopottelun lisäksi siellä on tullut aikoinaan pelattua paljonkin koripalloa. Yhä pystyssä oleva koripalloteline kun oli täydellisellä korkeudella, mitä tuli nuoren miehen intoon laittaa palloa alaspäin. Eräskin maailmalla mainetta kerännyt jääkiekkomaalivahti sai kokea useamman ”posterized”-nöyryytyksen. Koripallokorin lisäksi alueella oli aikoinaan minimaalinen minigolfrata, mutta se on saanut vuosien saatossa siirtyä kuntoilulaitteiden alta. Lisäksi penkkirivistön vieressä pönöttää betoninen shakkipöytä, jonkalaisia en muista muualla tavanneeni.

Juopottelumielessä Loviisanpässi on enemmänkin välietappi. Se on kesäisin kenties tarpeeksi suojaava, mutta viereinen kerrostalo, leikkipuisto sekä vilkas kävelytie varmistavat sen, että penkeillä ei määräänsä kauemmin viihdy. Myös tarpeiden tekeminen on hieman arveluttavaa näinkin vilkkaasti liikennöidyllä alueella.

Klassinen juoppoasento

Mekin tuhosimme Sairaalapuistossa korkkaamamme juomat ja otimme suunnan kohti Tirraa. Tirran/Torven lisäksi kivenheiton päässä sijaitsee nälkäisille matkamiehille Hello! American Diner ja Hesburger sekä juomien huvetessa asema-aukion K-market – joka ei muuten sijaitse asema-aukiolla laisinkaan. Matkakeskuksen palvelut ovat myös aivan vieressä, eli iloisessa nousuhumalassa keksitty Helsingin-reissu on helppo toteuttaa.

TUOMIO: Viihtyisä välietappi, olit sitten matkalla keskustan rientoihin, Loviisankadun synteihin, suuren maailman mahdollisuuksiin tai lähiöiden rappioelämään.

 

Share

Kommentoi