Sinne minne ei...

Kun lahtelainen Sinne Store muutti viime vuoden keväällä Mastokaupungin ytimeen Vesijärvenkadulle, niin samalla muuttui myös liikkeen konsepti. Aleksanterinkadun häntäpäässä muutaman vuoden aikana tehty pohjatyö lumilautailutarvikkeiden parissa muovaantui pikkuhiljaa yhä enenevissä määrin kohti nuorten ja aikuisten katumuotia sekä trendikästä kahvilatoimintaa – lautailujuuria toki unohtamatta. Tänä syksynä muutoksen tuulet puhalsivat taas Sinnen sisällä, sillä omistaja Paulus Ähtävä päätti ottaa kahvilan valikoimiin myös kotimaisia pienpanimo-oluita. Oliko kyseessä sitten kylmän laskelmoiva olutopportunismi vai silkka rakkaus lajiin? Kävin kioskilla ottamassa asioista selvää, toki otin myös oluen.

Paulus: Kun tähän muutettiin, niin heti oli selvää, että oluet voisivat sopia meidän valikoimaan. Siinä oli kuitenkin niin paljon kaikkea uusia juttuja, että tää vähän viivästy. Kesällä jätettiin tiettyä toimintaa pois, kuten maahantuontia ja lumilautailutapahtumia, niin nyt oli hyvä hetki keskittyä myymälään sataprosenttisesti. Ja onhan asiakkailtakin tullut kyselyä, että ”mitäs jos teillä oliskin bisseä tässä”, niin nyt on sekin puoli hoidossa, ja vielä melko nopealla aikataululla saatiin luvat kuntoon.

Teillähän on nyt vaan markettivahvuista tavaraa myynnissä, mutta olisiko halua ottaa myös vahvempia hyllyyn?

P: Siinä tuli käytännön realiteetit vastaan. Nykyisellä työporukalla (omistajan lisäksi liike työllistää kaksi vakituista työntekijää, toim. huom.) kun ei ole anniskelupaikoista kokemusta tai lupia tai muuta. Itelläkin vaan teoriapuolelta homma kunnossa. Lähdettiin siis tämmöisellä pehmeällä laskulla liikenteeseen, mutta toki tulevaisuudessa voi olla jotain erikoisempaa ja vahvempaakin tarjolla. Ja nimenomaan siis olut on se kiinnostuksen kohde meillä. 

Onko teillä muuten lupa myydä oluita mukaan vai vaan nautittavaksi paikan päällä?

P: Ei voida myydä tosiaan mukaan.

Suomessa ei olla juuri näitä vaatekauppa-kahvila/pubi -komboja nähty, niin mistä luulet, että se johtuu? Varustelekalla ja vaikkapa Nudgella on toki omat konseptinsa, mutta Sinnen kaltaista lähestymistapaa ei ole vastaan tullut, ehkäpä Tallinnan Sfäär voisi olla lähimpänä.

P: Suurin syy on varmasti se, että ihmisillä on paljon ennakkoluuloja, mitä tulee lupiin yms. Oma kokemus on kuitenkin se, että kaikki on mennyt aika mutkattomasti. Toki pitää tietää, mitä on tekemässä. Johan se on pelkän kahvilatoiminnankin kanssa tarkkaa puuhaa ja varmasti olisi tarkastaja ovella, jos ei hommia olisi hoidettu. Toki osasyynä on myös se, että kivijalkaliikkeet on melkosessa murroksessa nyt ja shoppailu on siirtynyt paljon nettiin, niin pitää keksiä uusia juttuja, mutta tän kaltainen konsepti ei ole vielä ainakaan Suomeen löytänyt. Toki Sinnelläkin on heti alusta asti ollut nettikauppa, mutta me halutaan olla myös lifestyle-liike, jonne tullaan pidemmänkin matkan päästä just vaikka vaan kahvilla, niin olut täydentää sitä kokemusta...

Kiireinen yrittäjä ei malttanut istua paikallaan koko haastattelua, vaan palveli välissä asiakkaita, niitä jotka kivijalkaa pystyssä pitävät. Odotellessa maistelin Makun Golden Alea. Pullosta en muista kyseistä olutta juoneeni ja tuntuu, että paras terä oli jo tiessään, mutta aivan kelpo aamupäiväjuoma kyseessä kuitenkin oli.

P: …Mihis me jäätiin. Niin, meille on tärkeetä, että ihmisille jää hyvä fiilis kun ne käy täällä. Oli ne sitten Lahesta, Helsingistä tai Oulusta. Näin me pystytään tarjoamaan kokonaisvaltainen kokemus.

Ja tosta Sfääristä pitää vielä sanoa, että tuttu paikkahan se on. Silloin ku oltiin suunnittelemassa uutta Sinneä, niin haettiin inspiraatiota esim. Ranskasta ja Espanjasta. Mutta toki myös vaikkapa Tukholmassa ja just Tallinnassa on mielenkiintosia kohteita. On yhdistelty vaatekauppaa ravintolaan, baariin ja sitten ihan kahvilaan, eli ideoita kyllä löytyy. Ravintolapuoli me nyt kuitenkin jätetään ammattilaisille, ainakin vielä. 

Kun nyt otitte kahvilan kylkeen myös pienimuotoista baaritoimintaa, niin miten valitset tuotteet? Tyyliin sopivaa, omaan makuun istuvaa, tukkurilta löytyvää vai mitä?

P: Vähän kaikkea tota. Meillä on tukkuri, jonka kautta saadaan helposti mielenkiintoisten panimoiden tavaraa hyllyyn. Se on helppoa, kun ei tarvi jokaista pulloa tilata eri paikasta. Mutta tosiaan, brändi pitää olla kunnossa, että se sopii meille. Toki maku on tärkeä, mutta jos panimo ei ole panostanut ulkoasuunsa tarpeeksi, niin se ei välttämättä istu Sinnen valikoimaan. Myös asiakkaiden toiveita kuunnellaan, eli varmasti valikoima tulee elämään tulevaisuudessa.

Entä onko tuo kotimaisuus kantava teema?

P: Näin alkuun ainakin lähettiin kotimaisuudella. Tilat ovat rajalliset ja muutenkin kotimainen panimoskene on kovassa nosteessa, niin sitä on mukava suosia. Laadukkaita ja maistuvia oluita ainakin omaan suuhun, niin miksei. Tehää mieluusti yhteistyötä suomalaisten toimijoiden kanssa näin alkuun ja katotaan sitten myöhemmin, mihin suuntaan mennään. 

Karjala-hanaa ei ole kuitenkaan tulossa tiskille?

P: Ei, ei se sovi meidän tyyliin. Ehdotonta eitä en tosin sano millekään, koska tää homma elää koko ajan, mutta ei se vaan sopis tänne. Vähän asiakaspaikkoja ja muutenkin halutaan, että meidän asiakkaat viihtyy täällä, oli se sitten myymälän tai kahvilan puolella. Porukka juo pari olutta ja jatkaa matkaa, eli ei tänne tulla halpojen tuoppien perässä.

Käykö täällä kuitenkin jengi ihan vaan oluella? Eli onko tämä parin viikon ikäinen pubipuoli jo löydetty?

P: On käyny joo. Toki aukiolot rajottaa hieman, mutta keväällä katotaan sitäkin uusiks, että olisiko kannattavaa pitää pitempään auki, että porukka vois käydä iltaoluella meillä.

Teillähän on viihtysä terassikin jo valmiina ja vielä ihan keskellä kylää.

P: Niinpä. Siihen varmasti panostetaan ens kesänä vielä enemmän. Mutta kyllä tässä nytkin käy ihmiset juomassa töitten jälkeen yhen kaks, ja viikonloppusin toki myös. Tai sitten joku voi käydä ostoksilla ja sen jälkeen ottaa oluen, eli homma toimii niinkin päin.

Minkälainen on Sinnen tulevaisuus? Olet tässä nyt puhunut laajemmasta valikoimasta ja pidemmistä aukioloista yms., niin onko mahdollista joskus nähdä Lahessa Sinne Pub?

P: On se mahdollista. Eikä sen tarvi välttämättä edes täällä olla. Me halutaan nyt kattoa, että mikä toimii ja mikä ei, ja mahdollisesti laajentaa tätä toimintaa myös muualle tulevaisuudessa. Innolla kehitetään koko aika jotain uutta ja näkisin, että tää Sinnen kompleksi voisi olla laajempikin. 

Loppuun vielä sellainen kysymys, että jos saisit päättää yhden oluen, jonka joisit tossa terassilla työpäivän päätteeksi kevätauringon paistaessa, niin mikä se olisi?

P: Jaa jaa. Vaikea sanoa. Mun ajatus on se, että on kiva juoda yks tota tummempaa ja yks vaikka IPA ja… Tykkään, että maut vaihtelee. Jos nyt kuitenkin joku pitää valita, niin kyllä se on Ice Beaverin Northern Pale Ale, se on mulle pitkäaikaisin tuttu (ei yllätä, sillä Ice Beaverin taustaltahan löytyy vahvasti samaa ideologiaa kuin Sinneltäkin, toim. huom.).

Käykäähän Sinnessä oluella, kahvilla ja/tai ostoksilla. Alla tarkempia infoja.

Sinne Store & Cafè ma-pe 11-18 la 10-17, Vesijärvenkatu 20, 15110 Lahti

http://sinnestore.fi/

Share

Kommentoi