Suuret oluet, kotipanimo

Kävin tekemässä viikonloppuna juttua kotioluen panemisesta Lahtikon kevätnumeroon. Ja vaikka diy-olutta oli toki tarjolla, niin kotipanimomestari kaivoi kellaristaan myös hieman kaupallisempaakin herkkua urakkaporukan janoa hillitsemään. Alla merkintöjä juomista.

Sori Conca d’Oro | 11,5% | Imperial Stout

Toissaviikolla saadussa Sorin lahjuspaketissa oli monta hyvää ja mielenkiintoista olutta, mutta juuri tätä kaipaamaani punaviinitynnyröityä Imperial Stoutia ei ollut kuulemma panimon nurkista löytynyt enää pyörimästä. Lahtelaisesta olutkellarista sitä kuitenkin ilmestyi pari pulloa, joten pettymys peruttu. 

Sori Conca d'Oro on kypsytetty Chianti Classico -tynnyreissä ja sen huomaa heti nenässä. Todella dominoivaa punaviinisyyttä, sellaista tuhtia ja jo hieman liian raskastakin viiniä. Suussa yksinvaltias jatkaa käskytystään, mutta onneksi hieman löysemmin rantein. Tanniinien seuraksi ilmestyy yhä tummempia sävyjä Imperial Stoutin pohjamudista: vaniljalla makeutettua kovin paahteista kahvia, Fazerin marjasuklaata ja lakritsikaramelleja. Conca d'Oron huumori on puumaisen kuivaa ja flirttailu makeilevaa, ja vaikka melkoinen herkku onkin, niin sen lolitamainen olemus jää vielä hieman liian raa'aksi. "Mee kotiis kasvamaan". 

Wicked Weed Brettaberry | 5,5% | Wild Ale

Tuntematon panimo Pohjois-Carolinasta. Nopea Ratebeer-opiskelu kertoo melkoisen ylistävää tarinaa Wicked Weedin tuotteista ja pöytäseuruekin ylistää laseissa olevaa olutta maasta taivaisiin. Saitte huomioni. 

Vastaleivotusta piirakasta inspiraationsa pulloon imenyt Brettaberry on maustettu karhunvatukoilla, mansikoilla sekä mustikoilla, ja perään on tuutattu vielä paikallista hunajaa. Kuulostaa sotkuiselta, mutta sitä se ei ole. Marjaisuus on hapanta ja raikasta, ei mitään esanssiin viittaavaakaan. Hunajaa pelkäsin myös turhaan, sillä taustalla tasapainoilevaa makeutta lukuun ottamatta ei hunajaa näy, ei kuulu. Viinimarjoja, kirsikkaa, raparperia ja karviaisia, niitä löysin, ennen kuin tiesin mitä "etsiä". Mahtava mehuolut.

Drakes Jolly Rodger (2015) | 8% | Imperial Porter

Californialainen Drakes-panimo on lyönyt hynttyynsä yhteen Highwire Coffee -firman kanssa, tuloksena on syntynyt tämä kolumbialaisen kahvin sekä imperiaalisen portterin ristisiitos.

Tuoksu on aivan käsittämättömän herkullinen kahvipommi. Jos Juhla Mokka-kansa joisi enemmän tämän tuoksuista kahvia, niin ehkä minustakin voisi tulla osa sitä ihmisryhmää. Tuplaespresso triplana ja tumminta mahdollista suklaata jälkiruoaksi. Harmi vaan, että maku ei pysy tukka putkella kahvitärinöissään säntäilevän tuoksun perässä, vaan väsähtää kuin ES-Jonne liipolalaisen pirivieterin opissa. Herkullinen olettamus jää lopulta vain olettamukseksi. Ei silti, maistuva kahviolut, mutta halusin elämältä paljon enemmän.

Lindemans / Mikkeller Spontanbasil | 6% | Lambic Style - Fruit

Erikoisuutta on taas tavoiteltu Mikkellerillä. Jossain limulambicien ja ylähyllyn happamien raja-aidoilla tanssahteleva Lindemans on vastannut kutsuun ja homman nimi on basilikaolut. Niin.

Paljon olen Spontanbasilista kuullut kehuja, mutta olen pitänyt niitä paskapuheina, enkä toki uskonut. Nyt kuitenkin oli lasillinen nokan edessä, joten suin päin surman suuhun. Hämmentää. Tuokussa tuoretta basilikaa, kannabista ja kokonainen kukkaketo. Suuhun ehtiessään kannabis on poltettu kukkakedolla ja basilikasta tehty sitrussalaattiin vinaigrette. Oispa kalj... salaatinkastiketta.

Põhjala Must Kuld - Colombia | 7,8% | Porter

Rakkauteni tätä Eestin iskuryhmää kohtaan ei varmasti ole blogin lukijoille jäänyt epäselväksi. Varsinkin tummien ja mustanpuhuvien oluiden kohdalla se on pakahduttavan voimakasta. 

Must Kuld on erittäin laadukas portteri ja sen Cherry Edition hauska kokeilu. Nyt oli kuitenkin huumori kaukana, kun keittoon oli tykitelty kolumbialaista kahvia kuin lunta Messilän mäkeen. Kahvia, tsufeeta, kohvetta, tsumppendeerosta, sumppia... You name it they've got it. Näkyi taustapelilistä myös hieman hedelmäsuklaata ja lopussa katkerokin kävi pienen pusun takapuskuriin antamassa, mutta KAHVI!  Ma armastan sind.

 

Share

Kommentoi