Teerenpeli DIPA

Teerenpelin aprikoosilla maustettu DIPA on vihdoin saavuttanut ravintoloiden hanat kierrettyään ensin kuukauden verran festivaaleja. Itsehän kävin maistamassa uutukaista suoraan käymistankista heinäkuussa ja olin seuraavaa mieltä:

Notkean Nipan ihka ensimmäinen erä tuli mieleen, toki tuhdimpana versiona (7,5%). Todella paksu ja kermainen suutuntuma, aprikoosia en osannut hedelmien seasta erotella, mutta sitrus, tropiikki ja kevyt yrttisyys täyttivät aukot, kuitenkin tyyliin nähden melko kuivakkana. Eli usein tupla-ipoissa tavattava karamellinen makeus loisti poissaolollaan, tilalle oli vedetty kuivat mäntymetsässä ja loppuun aimo kasa katkeroa, joka jätti suun janoamaan lisää olutta. Ehkä vähän myös vettä väliin. Vaikka Simcoe (katkero), Mosaic (aromi) sekä El Dorado ja Amarillo (kuiva) kumartavat syvään jenkkeihin päin, niin silti "Iso D" oli jotenkin brittiläisen tyylitelty. Pitää ottaa revanssi kun seuraavan kerran tiemme kohtaavat.

Kävin ottamassa luvatun revanssin heti perjantai-iltapäivällä, kun kuulin DIPAn palanneen reissuiltansa Lahen konttorin hanaan. Oluen luonne oli muuttunut reilussa kuukaudessa kevyemmäksi, mutta samalla pehmeämmäksi, ja kupeille oli myös ilmestynyt kevyttä pyöreyttä hioen terävimpiä kulmia pois. Aprikoosin hedelmäisyys pääsi nyt huomattavasti enemmän pinnalle kuin tankkituoreessa versiossa, eivätkä sitruksien aromit olleet enää niin dominantteja. Lopetus oli yhä kuivan katkera, siinä ei siis oltu annettu piiruakaan periksi, hyvä niin. Suomalaiset panimot kun tuppaavat usein tekemään perus IPAnsakin aivan liian makeiksi, niin kuiva double IPA on kuin piristysruiske sille sakille.

Teerenpelin tupla-IPA ei ehkä ole kansainvälinen tyylivalio, mutta se on hemmetin maistuva juoma, joka nousee kohinalla panimon parhaaksi vaaleaksi olueksi.    

Share

Kommentoi