Tehdastyötön III: Katkeran kesän loppu

Jyväskylässä juhlittiin vuoden viimeistä SOPPia, mutta itse en paikalle päässyt, vaikka olin matkaa jo suunnitellutkin. Lohdutuspalkintona ”voitin” kuitenkin retken Orimattilaan, tuohon eksoottiseen hevospitäjään. Tarkoituksena oli käydä Lahen Olutkerho -porukan kanssa juomassa muutamat ”big beerit” Tehtaalla ja höpötellä samalla nauhurille omistaja Karin kanssa oluesta ja hieman muustakin. Haastattelu ilmestyy blogissa myöhemmin, mahdollisesti ensi viikolla. Alla kuvasatoa (osa syksyn pimeyden mustaamia) ja lyhyet kommentit juoduista oluista, osa vanhoja tuttuja, osa uusia tuttavuuksia.

Nøgne Ø/Mikkeller/Brewdog Horizon Tokyo Black / Imperial Stout / 16% - Join tätä jokunen vuosi takaperin ja rakastuin täysin. Kunnon tököttimonsteri, joka kuitenkin on prosenteistaan huolimatta pelottavan helposti juotava. Kyseinen pullo oli kolmisen vuotta vanhaa, eli voi olla jopa samaa erää kuin ensikosketukseni Horisontti Tokio mustaan. Tästähän on myös Black Tokyo(*) Horizon -versiot olemassa (toinen tähdellä ja toinen ei), mutta muistelisin, että suuria eroja ei eri versioiden välillä ole. Onhan kaikkiin käytetty kuitenkin samoja emo-oluita, eli panimoidensa suurimpia Imperial Stouteja. Ikääntyneessä yksilössä makeus oli jo hieman taittunut, vaikka sieltä se tuttu kahviliköörinen ja salmarinen tunnelma oli yhä löydettävissä. Todella maistuva ja tasapainoinen kokonaisuus, joka teki haastattelutilanteesta vielä hieman miellyttävämmän. Hyvin käytetty16€.

Mikkeller Big Worse Barley Wine / Barley Wine / 12% - Mainittu jo muutamaan otteeseen blogissa, mutta näin viisivuotiaana luonne muuttunut melkoisesti, joten ansaitsee rivinsä. Makeus taittunut huomattavasti hampaita vihlovasta toffemaisuudesta marjaisan happamaksi, ylikäyneeksi ja rumaksi liejuksi. Hedelmäisyys on tallella, mutta tosiaan paljon kuivempana. Mielenkiintoinen kokemus, mutta en suosittelisi ihan noin kauaa säilyttelemään. 7€ vintagepullosta silti mainio diili.

Mikkeller Black Hole / Imperial Stout / 13,1% - Mikkeller-linjalla jatketaan, viisivuotiasta tämäkin. Ei siis samaa erää kuin Alkoon keväällä ilmestyneet pullot. Tässäkin iän huomaa selvästi, happamuus iskenyt ja toki vienyt hiilihapot muassaan. Soijakastikemaisuus on muisto vain, eikä greippisestä humalastakaan juuri jälkiä näy, ei kuulu. Kahvilikööriä, marjaleivos ja perään ruokatupakka, ravintokolmio oluen muodossa. Black Holekin vain 7€ per pullo. Karin mukaan Pikkulinnun varastosta näitä vuosikertaoluita oli löytynyt ja pystyy siksi myymään noinkin halvalla. Haastattelussa lisää aiheesta.

Amager Danish Beerhouse Barrel Aged Series Imperial Stout / Imperial Stout / 11,5% - Tämähän on arvosteltu jo edellisen Tehdas-postauksen yhteydessä, ei uutta sanottavaa. Lukekaahan sieltä: http://www.lily.fi/blogit/bonthoo-bonthoo/tehdastyoton-ii-kultarinnan-kutsu

Tanker Reloaded / Session IPA / 5,8% - Isot prosentit ja isot maut alkoivat pikkuhiljaa vaatia veronsa ja vaikka kyseessä oli pieniä pulloja ja osa vielä jaettuna, niin suu alkoi vaatimaan jotain raikasta. Tankerin Reload vielä testaamatta, joten virolainen Session IPA kuulosti mainiolta välipalalta. Ja mainiota se olikin, todella tuoreen oloinen. Tropiikin hedelmää, kuin hedelmäsalaattia joisi, tai hieman kirpeitä hedelmäkarkkeja pureskelisi. Katkerotasot oikeinkin kunnossa ja lopussa mukava balanssi mäntymäisen kuivuuden ja mansikkasorbettimaisen makeuden välillä. Tanker alkaa nostamaan osakkeitaan Eestinmaalla, vaikka joutuu vielä Põhjalalle ja Õllenautille taipumaankin.

Keuda Vaalea Sarvi / Vaalea lager / 4,9% - Tehdas hyvästeltiin hieman harvemmin tavattavan suomioluen seurassa, sillä vielä oli hetki aikaa ottaa pieni kupillinen Keudan Vaaleaa Sarvea. Keski-Uudenmaan ammattiopiston alaisuudessa toimiva panimo, jonka oluita ei siis ihan jokaisessa kioskissa ole tarjolla. Kerran on Vaalea Sarvi tullut aiemmin vastaan ja silloisesta tilanteesta on muistona hieman liian diasetyylinen vaalea lager. Nyt homma toimii kuitenkin ihan eri tasolla ja olut oli mainio piristäjä kotimatkalle. Ei mitään sinänsä ihmeellistä, mutta tuore, appelsiininen, tasapainoinen, virkistävä ja kevyesti mausteinen, kelpo suoritus.

Lahteen päästyämme kävimme vielä El Bancossa, jossa ei olekaan talven jälkeen tullut pyörähdettyä. Hinnat olivat hieman nousseet, mutta valikoimaa saatu lisättyä esim. kuvassa näkyvillä Beavertownin tuotteilla. Itse tilasin Malmgårdin Huvila Arctic Circle Alen, jota en ollut juonut aikoihin. Hieno oluthan tuo edelleen on, kuivattuja hedelmiä, rapsakka puraisu katajasta ja taustalta löytyy paahteista kahvia sekä suklaasahtia. Loppuilta ja -yö sujui hyvin ikävissä merkeissä, mutta tulen avaamaan näitä henkilöhtaisia ongelmia lisää joskus myöhemmin blogissa, tai sitten en ikinä.

 

Share

Kommentoi