Ladataan...
Chaneleon

Tein eilen ärsytyslistan. Kirjoitin vartin verran ylös niitä pieniä ja arkisia asioita, jotka ärsyttävät minua.

Ihmiset, jotka eivät putsaa jälkiään yleisissä vessoissa.

Hidastelijat kauppojen kapeilla käytävillä ja ruuhkaisilla kaduilla.

Jos joku vastaa viesteihin nihkeästi.

Kun pitää päättää mitä syö.

Kiire.

Aika negatiivinen aloitus viikolle, mutta jostain syystä se kevensi oloani. Sain purkaa turhanpäiväisiä vitutuksia paperille ja jostain syystä se piristi mieltäni. Se sai ymmärtämään, kuinka pienistä asioista on lopulta kyse. Niin pienistä, että niille on helppo nauraa.

Oikeastaan tämä toimi melkein yhtä hyvin kuin hampaat irvessä väännetty positiivisuuspäiväkirja. Sekin on toiminut, sillä jokaisessa päivässä on aina jotain hyvääkin. Eilen yksi niistä oli ärsytyslistan tekeminen.

Mikä sinua ärsyttää tänään?

Kuva: Unsplash / Oscar Keys

Share
Ladataan...

Ladataan...
Chaneleon

Suomalaisesta KN Collectionista löytyy hattuosaamista jo kolmannessa sukupolvessa. Kati Niemi paljastaa, mitä oikeaa hattua valitessa tulee ottaa huomioon.

Helsinkiläiskahvilassa käy kuhina. Puheensorinan keskeltä kuuluu vaimea kilahdus, kun ovi aukeaa ja kevättalven viimaa karkaa sisään. Harmaan ihmismassan päällä keikkuu keltainen tupsu ja lipan alta katsovat nauravat silmät.  

Kati Niemi, 31, tietää tupsuista, lipoista ja täydellisesti istuvista hatuista enemmän kuin kukaan. Nuoresta iästä huolimattaan hän on pyörittänyt hattuihin keskittyvää perheyritystä nimissään jo lähes kahdeksan vuoden ajan. Niemi oli vain 24-vuotias ottaessaan haltuunsa yrityksen, joka on onnistuneesti tuonut tyylikkäät päähineet jälleen osaksi suomalaista katukuvaa. 

Kati Niemi

Inspiraatiota Italiasta

Hatut ovat keikkuneet Katin päälaella pienestä pitäen. Jo lapsuusmuistoissa Kati ja hänen hyvä ystävänsä Jenni kulkivat heille teetetyissä tiimihatuissa – niissä sellaisissa, joiden lieri kaartui kauniisti ylöspäin, ja materiaali oli samettia.

Alalle päätyminen ei kuitenkaan ollut Katille itsestäänselvä valinta, eikä perheyrityksen jatkaminen kuulunut hänen ensisijaisiin suunnitelmiinsa. 

"Vannoin aina, etten lähtisi jatkamaan työtä perheyrityksessämme, mutta kuinkas kävikään. Nyt en voisi kuvitellakaan tekeväni mitään muuta", Kati naurahtaa.

Hattuosaaminen kulkee Katin suvussa jo kolmannessa sukupolvessa ja sen juuret ulottuvat 1940-luvulle asti, kun isoisä Alpo alkoi työstää hattutukkeja suomalaisille modisteille. Myös Alpon poika Jorma lähti työskentelemään hattujen parissa, ja perusti vuonna 1981 Jorretuote Oy -nimeä kantavan, naisten juhlahattuihin ja angoramyssyihin keskittyvän yrityksen. 

Nuorimman omistajan nimiin yritys puolestaan siirtyi vuonna 2008, ja syntyi Katin omaa nimeä kantava hattumerkki KN Collection. 

"Isä toimi tässä suhteessa aina hienovaraisesti, eikä koskaan painostanut minua jatkamaan yritystä", Kati muistelee. 

Päätös syntyi lopulta omalla painollaan.  

Kati päätyi opiskelemaan kaupallista alaa. Kaupallisen alan lisäksi opintopolku kiemurteli lopulta Italian katukivetyksille asti. Opiskeluvaihdon myötä Italiasta lähti mukaan sekä mies että heräilevä kiinnostus hattuja kohtaan. 

"Kumpaakaan en lähtenyt hakemaan", Kati naurahtaa. 

Kummatkin ovat pysyneet. Tällä hetkellä myös Katin mies tekee töitä KN Collectionin parissa. 

Visiot uusiksi 

Kun Kati otti yrityksen nimiinsä, oli hattujen tuotanto kohdistettu pitkälti vanhempien kuluttajien suuntaan. 

"Halusin kumota ajatuksen, että vain seniorit suosivat hattuja. Aloin määrätietoisesti tuottaa hattuja kaikille – ja kaiken ikäisille", Kati kertoo. 

Sittemmin Katin mallistojen hatut ovat löytäneet paikkansa sekä nuorten naisten että miesten keskuudessa. Kauniisti kasvoja varjostavia lierejä ja trendikkäitä turbaaneja on nähty useiden Suomen suosituimpien bloggareiden ja trendien edelläkävijöiden käytössä. 

"Myös muoti on ollut puolellamme parin viime vuoden aikana", Kati muistuttaa.

Trendien ennustaminen ja muotimaailman arvaamattomuus onkin yksi alan suurimmista haasteista. Kati kuitenkin pysyy tyylilleen ja maulleen uskollisena.

"Klassinen, kaunis hattu on aina ajankohtainen. Laadukas, tyylikäs hattu on ajaton ja voi täydentää koko tyylin", Kati vinkkaa. 

Kati painottaa, että tärkeintä on elää ajan hermolla ja satsata laatuun. KN Collection tuottaa hatut Italiassa ja Puolassa, myös materiaalit ovat Euroopasta.

"Hattumme valmistetaan vastuullisesti Euroopassa ja käytämme laadukkaita materiaaleja, kuten esim. neitsytvillaa. On tärkeää, että hatut valmistetaan laadukkaista materiaaleista, jotta ne muotoutuvat kauniisti ja säilyttävät muotonsa. Hatun on tarkoitus kestää käytössä ja palvella useamman talven. Laadukkaan tuotteen ostaminen on myös ekologista", Kati kertoo. 

Kyseenalaistaminen kehittää yrittäjää

KN Collectionilla on ollut viime vuosina hyvä pöhinä, jopa Ruotsissa asti. Menestys on rakennettu kovalla työllä ja puurtamisella. Kati myöntää, että ajoittain työt ovat haukanneet kalenterista tarkoitettua suuremman palan. Puurtajan arki järjestyi kuitenkin uudestaan, kun Katin tytär ilmoitti tulostaan. Ison elämänmuutoksen myötä arki asettui uusiksi, kun oma yritys tuntui yllättäen toisarvoiselta asialta. 

"Tulin raskaaksi, ja stressi loppui kuin seinään. Lapsen syntymä toi tervettä järkeä ja sai minut ymmärtämään, ettei työ ole koko elämä. Nykyään osaan keskittyä paremmin olennaisiin asioihin ja turha säätäminen on jäänyt pois", Kati kertoo. 

Omien rajojen tunnistaminen on yrittämisessä tärkeää. Katin mielestä itsensä kyseenalaistaminen kehittää yrittäjää. 

"Omille virheilleen pitää osata nauraa – kunhan ensin pääsee pahimman ketutuksen yli", Kati muistuttaa. 

Katin mukaan virheitä tulee ja taloudellista epävarmuutta pitää oppia sietämään. Itseensä pitää silti aina uskoa vaikka se onkin välillä vaikeaa. Positiivinen luonne auttaa jaksamaan.

"Sitä on helposti todella kriittinen omassa työssään, mutta täytyy vaan luottaa itseensä ja uskaltaa kokeilla. Hioimme Stella-hatun mallia lähes kaksi vuotta ennen kuin olin tyytyväinen lopputulokseen. Nyt se on yksi suosituimmista malleistamme", Kati kertoo. 

Toisinaan tukea tarvitsee ja saa myös muilta. 

"Täytyy olla tsemppi päällä, että jaksaa. Kuitenkin myös läheisten tuki on ollut äärimmäisen tärkeää. On ollut ihanaa tietää, että jos hätä iskee, isälle voi aina soittaa ja kysyä neuvoa", Kati kiittelee. 

Katse tulevaan talveen

Mennyt talvi on vasta väistymässä kesän tieltä, mutta Kati on suunnannut ajatukset jo tulevaan talveen ja mallistoon. 

"Paljon, paljon värejä! Myös miesten huopahattumallistossa", Kati iloitsee.

Ensi talvena luvassa vahvoissa väreissä on kuparia, sinisen sävyjä ja viininpunaista. Vaaleat sävyt, kuten beige, harmaa, roosa näkyvät pipossa ja huiveissa.

"On ihanaa, että myös Suomen katukuvassa värejä on alkanut näkyä enemmän ja niille on viime aikoina ollut paljon enemmän kysyntää. Olen tosi tarkka värikarttoja tehdessä värien sävyistä. Hattu on lähellä kasvoja, siksi sen tulisin korostaa kasvojen sävyä, eikä viedä väriä pois", Kati kertoo. 

Oikeaa hattua valitessa Kati neuvookin kokeilemaan rohkeasti eri värisävyjä ja hattumalleja.

"Monet suomalaiset kuvittelevat edelleen, etteivät hatut sovi heille tai heidän tyyliinsä. Kaikille on kuitenkin olemassa hattumalli joka sopii omiin kasvoihin. Hatun sovittelu vaatii vain ennakkoluulotonta asennetta", Kati vakuuttaa.

KN Collection hattuvalikoimasta löytyy, jokaiselle jotain. Jos haluaa erottua valitsee leveä lierisen huopahatun, jos taas lierit tuntuvat vierailta voi kokeilla graafista turbaania. 

"Hattumme ovat tarkoitettu kaikille ikään katsomatta. Parhaassa tapauksessa sama malli voi täydentää sekä parikymppisen että 80-vuotiaan naisen tyylin, kuten Stella-mallimme, Hatun ei missään nimessä kuulu vanhentaa, päinvastoin", Kati sanoo. 

Mutta missä hatun valinnassa kannattaa lähteä liikkeelle?

"Hatun valinnasta ei kannata tehdä liian vaikeaa, kokeilee vain rohkeasti erilaisia hattumalleja. Hyvä on huomioida ihon sävy, kasvojen muoto ja jos käyttää silmälaseja —  kaikki nämä vaikuttavat päähineen valinnassa. Pyöreäkasvoiselle yleensä sopii lieri tai lippa. Kapeakasvoiselle ja pitkäkaulaiselle puolestaan sopivat lähes kaikki mallit. Myös hiusmalli vaikuttaa – polkka on täydellinen hattutukka!" Kati vinkkaa.

Ensi talvena KN Collectionia voi shoppailla Stockmannilta omalta osastoltaan. Osasto aukeaa Stockmannin katutasoon ensi syksyn aikana, ja laajasta valikoimasta löytyy hattuja villabaskereista aina huopahattuihin. Miesten mallistoa voi puolestaan ihastella neljännessä kerroksessa, miesten päähineosastolla. 

Seuraa somessa:

Instagram: @knhatfinland

Facebook: KN Collection

KN Collectionin omat sivut 

Share
Ladataan...

Ladataan...
Chaneleon

Vagabond on ollut ehdoton lempimerkkini kengänvalmistajissa jo vuosien ajan. Mallit istuvat jalkaani mukavasti ja niiden ulkonäkö on miellyttänyt silmää mallistosta toiseen. 

Nyt Vagabond keräsi pisteet jälleen kotiin, sillä se lanseerasi myös vegaaneille sopivan Non-animal -malliston. Malliston kenkien valmistuksessa ei ole käytetty eläinperäisiä ainesosia tai menetelmiä. 

"Atelier is our forum for innovation & creation, this season we present a non-animal collection which is made using purely materials of non-animalic origin. This is our initiative to experiment and use more sustainable materials, offering an option to vegan customers. All while keeping the same fashionable look and comfort Vagabond is known for." - Vagabond Non-animal collection

On hienoa, että Vagabond on vastannut asiakkaidensa toiveisiin, sillä yhtiön brand manager Anna Fahle Björcken mukaan vegaaneille sopivalle mallistolle on ollut viime vuosina paljon kysyntää. Ja hyvä niin. 

Lue lisää mallistosta täältä

Uskon, että mallisto tavoittaa myös ne, jotka tasapainoilevat valintojensa äärellä kauniiden kenkien ja eettisten arvojensa välillä. Nyt voi taas helpommin valita kummatkin. 

Mikäli vegaaniset valinnat ja elämäntapa kiinnostavat, suosittelen tutustumaan Annukan ylläpitämään uuteen ja inspiroivaan Life by vegan -lifestyle-sivustoon. 

"Life by veganin aiheina on vegaanisen elämän eri osa-alueet – onhan veganismi muutakin kuin ruokavalio. Täällä jutustellaan mm. sisustuksesta ja muotoilusta, eettisestä muodista, eläinkokeettomasta kauneudenhoidosta sekä kulttuurista ja taiteesta. Ja tietty myös siitä ruuastakin!"

Itse vielä opettelen vegaanisen elämäntavan saloja ja tasapainoilen ajoittain suurestikin valintojeni välillä, mutta juuri tämänkaltaiset inspiraationlähteet kannustavat ja lisäävät tietoutta (minulle) paremmista valinnoista. 

Kuvat: Vagabond

Share

Pages