Ladataan...
Chaneleon

Suomalaisesta KN Collectionista löytyy hattuosaamista jo kolmannessa sukupolvessa. Kati Niemi paljastaa, mitä oikeaa hattua valitessa tulee ottaa huomioon.

Helsinkiläiskahvilassa käy kuhina. Puheensorinan keskeltä kuuluu vaimea kilahdus, kun ovi aukeaa ja kevättalven viimaa karkaa sisään. Harmaan ihmismassan päällä keikkuu keltainen tupsu ja lipan alta katsovat nauravat silmät.  

Kati Niemi, 31, tietää tupsuista, lipoista ja täydellisesti istuvista hatuista enemmän kuin kukaan. Nuoresta iästä huolimattaan hän on pyörittänyt hattuihin keskittyvää perheyritystä nimissään jo lähes kahdeksan vuoden ajan. Niemi oli vain 24-vuotias ottaessaan haltuunsa yrityksen, joka on onnistuneesti tuonut tyylikkäät päähineet jälleen osaksi suomalaista katukuvaa. 

Kati Niemi

Inspiraatiota Italiasta

Hatut ovat keikkuneet Katin päälaella pienestä pitäen. Jo lapsuusmuistoissa Kati ja hänen hyvä ystävänsä Jenni kulkivat heille teetetyissä tiimihatuissa – niissä sellaisissa, joiden lieri kaartui kauniisti ylöspäin, ja materiaali oli samettia.

Alalle päätyminen ei kuitenkaan ollut Katille itsestäänselvä valinta, eikä perheyrityksen jatkaminen kuulunut hänen ensisijaisiin suunnitelmiinsa. 

"Vannoin aina, etten lähtisi jatkamaan työtä perheyrityksessämme, mutta kuinkas kävikään. Nyt en voisi kuvitellakaan tekeväni mitään muuta", Kati naurahtaa.

Hattuosaaminen kulkee Katin suvussa jo kolmannessa sukupolvessa ja sen juuret ulottuvat 1940-luvulle asti, kun isoisä Alpo alkoi työstää hattutukkeja suomalaisille modisteille. Myös Alpon poika Jorma lähti työskentelemään hattujen parissa, ja perusti vuonna 1981 Jorretuote Oy -nimeä kantavan, naisten juhlahattuihin ja angoramyssyihin keskittyvän yrityksen. 

Nuorimman omistajan nimiin yritys puolestaan siirtyi vuonna 2008, ja syntyi Katin omaa nimeä kantava hattumerkki KN Collection. 

"Isä toimi tässä suhteessa aina hienovaraisesti, eikä koskaan painostanut minua jatkamaan yritystä", Kati muistelee. 

Päätös syntyi lopulta omalla painollaan.  

Kati päätyi opiskelemaan kaupallista alaa. Kaupallisen alan lisäksi opintopolku kiemurteli lopulta Italian katukivetyksille asti. Opiskeluvaihdon myötä Italiasta lähti mukaan sekä mies että heräilevä kiinnostus hattuja kohtaan. 

"Kumpaakaan en lähtenyt hakemaan", Kati naurahtaa. 

Kummatkin ovat pysyneet. Tällä hetkellä myös Katin mies tekee töitä KN Collectionin parissa. 

Visiot uusiksi 

Kun Kati otti yrityksen nimiinsä, oli hattujen tuotanto kohdistettu pitkälti vanhempien kuluttajien suuntaan. 

"Halusin kumota ajatuksen, että vain seniorit suosivat hattuja. Aloin määrätietoisesti tuottaa hattuja kaikille – ja kaiken ikäisille", Kati kertoo. 

Sittemmin Katin mallistojen hatut ovat löytäneet paikkansa sekä nuorten naisten että miesten keskuudessa. Kauniisti kasvoja varjostavia lierejä ja trendikkäitä turbaaneja on nähty useiden Suomen suosituimpien bloggareiden ja trendien edelläkävijöiden käytössä. 

"Myös muoti on ollut puolellamme parin viime vuoden aikana", Kati muistuttaa.

Trendien ennustaminen ja muotimaailman arvaamattomuus onkin yksi alan suurimmista haasteista. Kati kuitenkin pysyy tyylilleen ja maulleen uskollisena.

"Klassinen, kaunis hattu on aina ajankohtainen. Laadukas, tyylikäs hattu on ajaton ja voi täydentää koko tyylin", Kati vinkkaa. 

Kati painottaa, että tärkeintä on elää ajan hermolla ja satsata laatuun. KN Collection tuottaa hatut Italiassa ja Puolassa, myös materiaalit ovat Euroopasta.

"Hattumme valmistetaan vastuullisesti Euroopassa ja käytämme laadukkaita materiaaleja, kuten esim. neitsytvillaa. On tärkeää, että hatut valmistetaan laadukkaista materiaaleista, jotta ne muotoutuvat kauniisti ja säilyttävät muotonsa. Hatun on tarkoitus kestää käytössä ja palvella useamman talven. Laadukkaan tuotteen ostaminen on myös ekologista", Kati kertoo. 

Kyseenalaistaminen kehittää yrittäjää

KN Collectionilla on ollut viime vuosina hyvä pöhinä, jopa Ruotsissa asti. Menestys on rakennettu kovalla työllä ja puurtamisella. Kati myöntää, että ajoittain työt ovat haukanneet kalenterista tarkoitettua suuremman palan. Puurtajan arki järjestyi kuitenkin uudestaan, kun Katin tytär ilmoitti tulostaan. Ison elämänmuutoksen myötä arki asettui uusiksi, kun oma yritys tuntui yllättäen toisarvoiselta asialta. 

"Tulin raskaaksi, ja stressi loppui kuin seinään. Lapsen syntymä toi tervettä järkeä ja sai minut ymmärtämään, ettei työ ole koko elämä. Nykyään osaan keskittyä paremmin olennaisiin asioihin ja turha säätäminen on jäänyt pois", Kati kertoo. 

Omien rajojen tunnistaminen on yrittämisessä tärkeää. Katin mielestä itsensä kyseenalaistaminen kehittää yrittäjää. 

"Omille virheilleen pitää osata nauraa – kunhan ensin pääsee pahimman ketutuksen yli", Kati muistuttaa. 

Katin mukaan virheitä tulee ja taloudellista epävarmuutta pitää oppia sietämään. Itseensä pitää silti aina uskoa vaikka se onkin välillä vaikeaa. Positiivinen luonne auttaa jaksamaan.

"Sitä on helposti todella kriittinen omassa työssään, mutta täytyy vaan luottaa itseensä ja uskaltaa kokeilla. Hioimme Stella-hatun mallia lähes kaksi vuotta ennen kuin olin tyytyväinen lopputulokseen. Nyt se on yksi suosituimmista malleistamme", Kati kertoo. 

Toisinaan tukea tarvitsee ja saa myös muilta. 

"Täytyy olla tsemppi päällä, että jaksaa. Kuitenkin myös läheisten tuki on ollut äärimmäisen tärkeää. On ollut ihanaa tietää, että jos hätä iskee, isälle voi aina soittaa ja kysyä neuvoa", Kati kiittelee. 

Katse tulevaan talveen

Mennyt talvi on vasta väistymässä kesän tieltä, mutta Kati on suunnannut ajatukset jo tulevaan talveen ja mallistoon. 

"Paljon, paljon värejä! Myös miesten huopahattumallistossa", Kati iloitsee.

Ensi talvena luvassa vahvoissa väreissä on kuparia, sinisen sävyjä ja viininpunaista. Vaaleat sävyt, kuten beige, harmaa, roosa näkyvät pipossa ja huiveissa.

"On ihanaa, että myös Suomen katukuvassa värejä on alkanut näkyä enemmän ja niille on viime aikoina ollut paljon enemmän kysyntää. Olen tosi tarkka värikarttoja tehdessä värien sävyistä. Hattu on lähellä kasvoja, siksi sen tulisin korostaa kasvojen sävyä, eikä viedä väriä pois", Kati kertoo. 

Oikeaa hattua valitessa Kati neuvookin kokeilemaan rohkeasti eri värisävyjä ja hattumalleja.

"Monet suomalaiset kuvittelevat edelleen, etteivät hatut sovi heille tai heidän tyyliinsä. Kaikille on kuitenkin olemassa hattumalli joka sopii omiin kasvoihin. Hatun sovittelu vaatii vain ennakkoluulotonta asennetta", Kati vakuuttaa.

KN Collection hattuvalikoimasta löytyy, jokaiselle jotain. Jos haluaa erottua valitsee leveä lierisen huopahatun, jos taas lierit tuntuvat vierailta voi kokeilla graafista turbaania. 

"Hattumme ovat tarkoitettu kaikille ikään katsomatta. Parhaassa tapauksessa sama malli voi täydentää sekä parikymppisen että 80-vuotiaan naisen tyylin, kuten Stella-mallimme, Hatun ei missään nimessä kuulu vanhentaa, päinvastoin", Kati sanoo. 

Mutta missä hatun valinnassa kannattaa lähteä liikkeelle?

"Hatun valinnasta ei kannata tehdä liian vaikeaa, kokeilee vain rohkeasti erilaisia hattumalleja. Hyvä on huomioida ihon sävy, kasvojen muoto ja jos käyttää silmälaseja —  kaikki nämä vaikuttavat päähineen valinnassa. Pyöreäkasvoiselle yleensä sopii lieri tai lippa. Kapeakasvoiselle ja pitkäkaulaiselle puolestaan sopivat lähes kaikki mallit. Myös hiusmalli vaikuttaa – polkka on täydellinen hattutukka!" Kati vinkkaa.

Ensi talvena KN Collectionia voi shoppailla Stockmannilta omalta osastoltaan. Osasto aukeaa Stockmannin katutasoon ensi syksyn aikana, ja laajasta valikoimasta löytyy hattuja villabaskereista aina huopahattuihin. Miesten mallistoa voi puolestaan ihastella neljännessä kerroksessa, miesten päähineosastolla. 

Seuraa somessa:

Instagram: @knhatfinland

Facebook: KN Collection

KN Collectionin omat sivut 

Share
Ladataan...

Ladataan...
Chaneleon

Vagabond on ollut ehdoton lempimerkkini kengänvalmistajissa jo vuosien ajan. Mallit istuvat jalkaani mukavasti ja niiden ulkonäkö on miellyttänyt silmää mallistosta toiseen. 

Nyt Vagabond keräsi pisteet jälleen kotiin, sillä se lanseerasi myös vegaaneille sopivan Non-animal -malliston. Malliston kenkien valmistuksessa ei ole käytetty eläinperäisiä ainesosia tai menetelmiä. 

"Atelier is our forum for innovation & creation, this season we present a non-animal collection which is made using purely materials of non-animalic origin. This is our initiative to experiment and use more sustainable materials, offering an option to vegan customers. All while keeping the same fashionable look and comfort Vagabond is known for." - Vagabond Non-animal collection

On hienoa, että Vagabond on vastannut asiakkaidensa toiveisiin, sillä yhtiön brand manager Anna Fahle Björcken mukaan vegaaneille sopivalle mallistolle on ollut viime vuosina paljon kysyntää. Ja hyvä niin. 

Lue lisää mallistosta täältä

Uskon, että mallisto tavoittaa myös ne, jotka tasapainoilevat valintojensa äärellä kauniiden kenkien ja eettisten arvojensa välillä. Nyt voi taas helpommin valita kummatkin. 

Mikäli vegaaniset valinnat ja elämäntapa kiinnostavat, suosittelen tutustumaan Annukan ylläpitämään uuteen ja inspiroivaan Life by vegan -lifestyle-sivustoon. 

"Life by veganin aiheina on vegaanisen elämän eri osa-alueet – onhan veganismi muutakin kuin ruokavalio. Täällä jutustellaan mm. sisustuksesta ja muotoilusta, eettisestä muodista, eläinkokeettomasta kauneudenhoidosta sekä kulttuurista ja taiteesta. Ja tietty myös siitä ruuastakin!"

Itse vielä opettelen vegaanisen elämäntavan saloja ja tasapainoilen ajoittain suurestikin valintojeni välillä, mutta juuri tämänkaltaiset inspiraationlähteet kannustavat ja lisäävät tietoutta (minulle) paremmista valinnoista. 

Kuvat: Vagabond

Share

Ladataan...
Chaneleon

Totta puhuakseni, en ole mikään maailman paras ihminen irrottelemaan. Ottamaan iisisti, tai tekemään jotain päätöntä. Jos joskus kerran tai kaksi olen päätynyt suutelemaan vierasta miestä baarin tanssilattialla, olen taatusti jauhanut rappiollisesta aikakaudestani viikkotolkulla. 

Olisit hieman spontaanimpi. 

Minä olen se, joka punnitsee mahdollisia lopputuloksia loputtomiin. Arvon, mittailen ja analysoin. Jonkun silmissä muuttoni kahden viikon varoitusajalla Helsinkiin pari vuotta sitten tuntui ehkä spontaanilta, jokseenkin yllättävältä. Taustalla vaikutti kuitenkin monen vuoden kipuilu kaupungista ja jo pitkään vireillä ollut vaihtoehtojen hakeminen. 

Ei niin spontaania sittenkään. 

Mutta kuinka olla spontaani tekemättä jotain tyhmää? Kuinka olla fiksusti spontaani?

Kyllä minäkin voin lähteä leffaan lyhyellä varoitusajalla tai lähteä ex tempore -reissulle Tallinnaan. Tekeekö se minusta spontaanin? Onko se sittenkin niin helppoa ja arkista? 

Olen niin spontaani. Saatan vaikka lähteä leffaan, jos kysyt!

Minulle tulee spontaaniudesta mieleen pitkälti nopea heittäytyminen tilanteisiin, jotka joko naurattavat vielä pitkään tai mahdollisesti kaduttavat jälkikäteen. Tiedättekö — sellainen hulluttelu (jep, kuulostan ihan keski-ikäiseltä). 

Mutta toisaalta — osaan kyllä olla myös harkiten tyhmä. Vatvoa jotain asiaa viikkotolkulla ja tehdä silti huonon ratkaisun, jossa tunnesyyt puskevat järjen ja faktojen edelle. 

Mieti nyt vielä. 

Enhän minä muuta teekään. 

Ehkä minä olen sitten sellainen: hulluttelen harkiten kokeakseni itseni spontaaniksi irrottelijaksi, vaikka tosiasiassa viime hetkellä lukittu päätös johtuu vain ja ainoastaan siitä, että lopulta se harkinta-aikakin vaan loppuu.  

Tämän tekstin kirjoitin spontaanina ajatusryöppynä. Julkaisemista harkitsin lähes kuukauden päivät. 

Kuvat: Brooke Cagle

Share
Ladataan...

Ladataan...
Chaneleon

Kun kiire ottaa vallan, täytyy priorisoida. Välillä sellaisistakin asioista, joille haluaisi antaa aikaa. 

Mutta koska meidän täytyy myös nukkua, elää ja hengittää, on joskus asioita vain jätettävä hetkeksi kellumaan ja toivottava, että ne kestävät vajoamatta kovimmankin myrskyn yli. 

Minä olen jättänyt blogin hetkeksi kellumaan. 

Siksi, että olen tehnyt työtä, jota rakastan.

Pakannut elämäni jälleen risaissa banaanilaatikoissa osoitteesta toiseen.

Huolehtinut minulle tärkeistä ihmisistä ja antanut heidän huolehtia minusta. 

Yrittänyt siinä sivussa nukkua, elää ja hengittää parhaani mukaan.

Se ei olisi onnistunut ilman priorisointia, kalenterin värikoodaamista ja asioiden välillä tasapainoilua. Sillä aika on siitä jännittävä ilmiö, että sitä on vuorokaudessa vain rajattu määrä. 

Viimeiset kuukaudet ovat kuluneet aika sumuisissa tunnelmissa. Mutta niin tuntuu käyvän, kun karu talvi väistyy ja antaa kevään lämmölle tilaa. Se kietoo kaupungin sumuharsoon ja kuiskaa lupauksen kesästä. 

Share
Ladataan...

Ladataan...
Chaneleon

Lumet sulavat hiljalleen ja valon myötä ankeus katoaa. Tiedättekö, se on merkki siitä, että kesä ja festarit tulevat! Kesäkuuhun asti ei silti tarvitse kärvistellä, sillä festarikauden voi startata hyvissä ajoin jo huhtikuussa, kun legendaarinen Jyrock tulee taas. 

Jyrock on Jyväskylässä järjestettävä sisäfestivaali, joka tarjoaa vuosi toisensa jälkeen laajan kattauksen omaperäisiä artisteja ja mielenkiintoisimpia tulokkaita sekä pääfestivaalin että oheistapahtumien kautta. Ennakkoluuloton festivaali on tarjonnut nouseville yhtyeille esiintymismahdollisuuksia jo vuodesta 1985 lähtien. 

Artistikattaus ei jätä kylmäksi tänäkään vuonna - ja nyt ajattelinkin esitellä teille omat suosikkini tämän vuoden esiintyjistä. 

Lake Jons (lauantai / päiväklubi)

Folkahtava helsinkiläisyhtye Lake Jons on ollut must see -listalla jo vuodenvaihteesta lähtien. Jostain syystä Helsingin keikat ovat kuitenkin aina jääneet muiden kiireiden alle. Trio esiintyy kuitenkin myös Jyrockin päiväklubilla Vakiopaineessa lauantaina, ja tätä en aio missata. 

Kate Boy (perjantai)

Ruotsalainen Kate Boy sopii hyvin elektro-indien ystäville. Northern Lights -single osui ja upposi minuun jo ilmestyessään, mutta sen jälkeen kuuntelu on jäänyt vähemmälle. Nyt tekee kuitenkin mieli tarttua viime vuonna ilmestyneeseen One-albumiin ja päästä fiilistelemään tarttuvia soundeja myös livenä. 

Jaakko Aukusti (perjantai)

Ihana Jaakko Aukusti! Kun alkujaan tutustuin kyseiseen artistiin, odotin nimen perusteella jotain aivan muuta (ensinnäkin suomenkielistä musiikkia). Ihastuin kuitenkin artistin soundiin välittömästi, sillä kappaleet jättävät minulle kerta toisensa jälkeen jotenkin kepeämmän olon. 

Redder (perjantai)

Yksi mielenkiintoisimmista uusista tuttavuuksista tämän vuoden esiintyjälistalla on Redder. Nimi oli minulle ennestään vieras, mutta Faster-kappaleen tunnelma sai minut jo ensikuuntelulle otteeseensa. Elektronisia elementtejä on käytetty tyylikkäästi ja ne antavat tilaa kauniille melodialle. 

Bendik (lauantai)

Mielestäni on aina jotenkin raikasta kuunnella kauniita kieliä. Englantia ja suomea kuulee musiikkilistoillani jatkuvasti, minkä vuoksi Veronica Maggio tuntui aikoinaan ihanan raikkaalta tuulahdukselta juuri kielensä vuoksi. Samaan ihastukseen törmäsin islantilaisen Ásgeir Traustin kanssa. Bendikin keulakuvan Silje Halstensenin kaunis ääni soljuu kiehtovasti elektronisen äänimaailman ympäröimänä, ja jälleen kerran norjan kieli ihastuttaa.

Myös nämä kiinnostavat:

Haluaisin ehdottomasti mennä ihmettelemään Elias Gouldin keikkaa. Olen nähnyt herran kyllä otsikoissa ja monen nuoren naisen haavekuvissa, mutta vasta Jyrockin soittolistaa tutkaillessani, päädyin kuuntelemaan Gouldin musiikkia. Mielenkiintoni heräsi. Tästä haluan ottaa vielä enemmän selvää. Onneksi Jyrockissa selviää lisää - jo muutaman viikon kuluttua.

Lisäksi uskon, että festivaali tulee tarjoamaan myös musiikillisia yllätyksiä, sillä toisinaan esiintyjien joukosta suosikiksi nouseekin joku sellainen, jota et osannut edes odottaa. Ehkä se juuri onkin Jyrockissa parasta - sieltä löytyy aina jotain, jota et itse olisi ehkä osannut etsiä. Jotain uutta ja raikasta. 

Mikä? Suomen vanhin sisätiloissa järjestettävä festivaali, joka tuo esille ennakkoluulottomasti uusia tasokkaita ja omaperäisiä artisteja sekä vaihtoehtoista populaarimusiikkia.

Missä? Jyväskylässä, Ravintola Katseessa. Liian kaukana? Ei hätää, Onnibus kulkee. Onnibus tarjoaa festarivieraille edulliset matkat Jyväskylään ja takaisin. Kampanjakoodilla ”JRCK16A” saat 25% alennusta kaikista Jyväskylän vuoroista 13.-16.4. välisenä aikana. 

Milloin? Pian. 15.-16.4.2016

Seuraa somessa: Jyrock löytyy sekä instasta, twitteristä että snapchatista nimellä @jyrockfestival

Jäikö vielä jokin askarruttamaan? Lisätietoa lipuista, esiintyjistä ja muusta löytyy Jyrockin sivuilta


Postaus on toteutettu yhteistyössä Jyrock Festivalin kanssa.

Share
Ladataan...

Ladataan...
Chaneleon

Viikonloppu kului taas sellaisella pikakelauksella, että sen olemassaolo tuntuu lähes epätodelliselta. Minne se katosi? Oliko sitä edes? 

Tänä viikonloppuna ehdin kuitenkin yllättävän paljon. Perjantaina kävin pitkästä aikaa leffassa. Kävin katsomassa Spotlightin, joka oli mielenkiintoinen, vaikuttava ja tyylikäs teos. 

Lauantaina puolestaan kävin ihmettelemässä Poliittisen valokuvan festivaalia 2016 Suomen valokuvataiteen museossa. Näyttely oli todella pysäyttävä ja katsottavaa riitti niin paljon, että mietin, josko näyttelyn kävisi katsomassa vielä toistamiseen.

Tässä näyttelyssä huomasi pysähtyvänsä pohtimaan, kuinka suuri voima kuvalla voi olla. Kuinka paljon tunteita yksi ikuistettu hetki voi herättää. Kuinka monta tarinaa se voi katsojilleen välittää. Kuinka se voikaan järjestää asiat hetkessä taas uuteen perspektiiviin.

Valokuvan voima on uskomattoman suuri. 

Näyttelyn jälkeen suuntasimme syömään japanilais-havaijilaiseen ravintola Hokuun. Omalta lautaseltani löytyi Teriyaki-tofua. Hokussa on herkullinen makumaailma. Illallislistalta löytyy kaksi kasvisvaihtoehtoa, joista Teriyaki-tofu ainakin oli vegaaninen, kunhan salaatinkastikkeen vaihtoi balsamicoon. 

Illalla ohjelmassa oli vielä Kansallisteatterin Mahdolliset maailmat -näytelmä. Olen asunut kohta kaksi vuotta Helsingissä, mutta vasta nyt eksyin ensimmäistä kertaa Kansallisteatteriin. Kannatti eksyä. 

Jotenkin loppukumarrukset saavat minut aina itkemään. Mietin lahjakkaita tulkitsijoita katsoessani, että nuo kaikki ovat aivan hulluja, kun tekevät tätä. Ja minä todella arvostan sitä. 

Tällaisia viikonloppuja pitäisi olla enemmän. 

Onneksi niitä nykyään onkin. 

Poliittisen valokuvan festivaali 2016 Suomen valokuvataiteen museossa 19.2.-30.4.2016.

Share
Ladataan...

Pages