Ladataan...
Coachellu

Päätimme miehen kanssa aloittaa kokeilumielisen säästökuurin. Pohdimme viime kuussa tehdyn Helsingin reissun automatkalla kaikkia rahareikiämme ja ihmettelimme minne kaikki rahamme katoavat joka kuukausi. Kun ynnäsimme kuluja huomasimme, että todennäköisesti suurin rahareikämme on ruoka. Olemme ahkerasti säästäneet jo häitä ja omaa asuntoa varten, mutta silti asuntolainaa varten vaadittava varallisuus karttuu tuskallisen hitaasti. Mitä voisimme siis tehdä toisin ruokaostostemme suhteen tinkimättä kuitenkaan laadusta ja terveellisyydestä? Vaikka suunnittelenkin ateriamme etukäteen, emmekä osta valmisruokia, tulee minun kuitenkin ostettua kaikennäköisiä herätehömpötyksiä. Lisäksi mies yllättää ihanasti välillä kaikenlaisilla herkuilla. Lisäkustannuksia tulee erilaisista vegaanituotteista, koska tykkään kokkailla kasviskermoilla ja erilaisilla maustekastikkeilla. Välillä vallan hullaannun ja ostan vegejuustoja. Miten ruotuun? 

1. Ajattelimme kokeilla sitä, että kävisimme vain Lidlissä ostoksilla. Nykyään sieltäkin saa paljon erilaisia vegetuotteita ja arkituotteet ovat monesti edullisempia kuin esimerkiksi Citymarketissa. Mutta koska valikoima on hieman suppea, ei tule ostettuakaan kaikennäköistä täytehömppää vaan ainoastaan ne oleelliset.

2. Selkeä budjetti. Koska itse päätän meidän ruokamenoista ajattelin asettaa ruokabudjetiksemme 300€ tuolle viidelle viikolle. Se olisi siis 60€ viikossa. Tähän sisältyy kahden ihmisen aamupala, päivällinen, välipalat, iltapala sekä minun lounas. Mies lupasi sitoutua projektiin niiltä osin että vaihtaa työpaikkalounaan edullisempaan keittolounaaseen.

3. Tee ruokalista ja mieti valmiiksi mitä aiot syödä minäkin päivänä ja jos sinulla on aikaa, tee ruoat valmiiksi jääkaappiin tai pakkaseen. Suosi suuren volyymin ruokia kuten laatikot, keitot ja padat. Me syödään aivan valtava määrä murkinaa, joten esim. yhdestä wokkipannusta riittää yleensä yhdeksi ateriaksi (nyt teen enemmän kerralla). Tässä siis meidän tämän viikona ruokalista:

Vko 43 ruokalista

Paahteinen myskikurpitsakeitto

Nyhtökaurawokki Teriyaki

Nyhtökaurawokki Sechzuan

Kirkaslieminen bataatti-kasviskeitto

Soijabolognese (ilman kesäkurpitsaa)

Muutkin reseptit ilmestyvät blogiin lähipäivinä. Näistä viidestä satsista saan riittävät ruoat seuraavalle seitsemälle päivälle, sillä yksi satsi ei mene kerralla. Esimerkiksi myskikurpitsakeitosta syön itse kolme kertaa ja mies kaksi. Resepteihin tarvittavien ruoka-aineiden lisäksi ostin ruisleipää, banaaneja ja pestoa. LIDL:ssä meni viikkorahaa 34,46€ ja Prismassa 6,51€ eli käytettävää jää vielä tälle viikolle vajaat 19€. Ehkä budjetistä jääkin jotain ylimääräistä herkuille? Omasta takaa jääkaapista löytyy suurin osa mausteista, joten sillä säästimme tällä viikolla joitain euroja, samoiten kaurahiutaleita, riisiä ja pastaa löytyi entuudestaan. Niihin olisi kuitenkin mennyt LIDL:ssä vajaat 5€, joten olisimme silti vielä plussan puolella.

4. Pienennän annoskokoa. Voin pitää energiapitoisuuden samoissa lukemissa kuin aiemmin lisäämällä hieman enemmän terveellisiä kasvisrasvoja tai pähkinöitä ruokiin. Yhdesta satsista saa näin useamman annoksen. Itse ainakin teen tätä, sillä vatsani vetää yleensä naurettavan määrän ruokaa. Ekat kolme päivää tuntui, että nälkä olisi loputon. Nopeasti se vatsa kuitenkin tottui pieniin annoksiin ja nykyään tulen kylläiseksi pieni normaalin kokoisista annoksista.

5. Perusneuvo: en mene nälkäisenä kauppaan. Oikeesti. Oma itsekuri ei aina riitä kun menee nälkäisenä kauppaan. Se ei välttämättä tarkoita sitä, että tällöin lähtisi aina sipsipussi matkaan, mutta silloin tulee seurailtua enemmän mielihaluja. Jos olen esimerkiksi suunnitellut kyseiseksi päiväksi kasvissosekeittoa (€), Nälkäinen-Elina saattaakin päättää meidän syövän vegejuustolla täytettyjä härkispihvirullia mustan villiriisin kera (€€€). Tai jotain muuta "terveellistä" turhaa ja hyvää tulee noukittua matkaan.

Näillä mennää tämä viikko. Alku näyttää varsin ruusuiselta, joten katsotaan miten ensi viikko menee ostosten osalta.

 

Share

Ladataan...
Coachellu

Olen aina ajatellut olevani kesäihminen. En pidä pimeästä, lyhyistä päivistä, sateesta ja kylmästä, joten Suomen kaksi viikkoisesta kesästä olen oppinut ottamaan kaiken irti. Tänä vuonna olen kuitenkin ensimmäistä kertaa päässyt nauttimaan pohjoisen aidosta ruskaisesta syksystä ja olen täysin rakastunut. Kaikki kirkkaat värit, tippuvien lehtien kahina, vahvasti tuoksuva maa ja tänä syksynä miedot syyskelit ovat vieneet täysin mennessään. Syksystä on tullut minun lempi toiseksi rakkain vuodenaika.

//

I have always thought of myself as a summer person. I don't like the dark, the short days, the rain and cold, so I have learned to live life to the fullest during the two short weeks of finnish summer. This year though, is the first time I have been able to witness the true fall colors of Laplands September and I must say – I am in love. All the bright colors, the scuffle of falling leaves, the strong earthy smell and the mellow temperatures of this fall have swept me away. Fall has become my favourite second favourite time of the year

Näkymä luontokeskukselta Oulankajoen yläjuoksun suuntaan.

Ihanat värikkäät lehdet ja tyyni joen pinta

Share

Ladataan...
Coachellu

Lähdimme viikonlopun viettoon miehen kanssa jo torstaina ja hurautimmekin Kuopion kautta 800 kilometrin matkan Kuusamosta Helsinkiin tapaamaan kavereitamme ja ...syömään. Tämä olikin tarpeen, sillä pitkän seitsemän päivän työviikon jälkeen en halunnut mitään muuta kuin rentoa yhdessäoloa ja hyvää ruokaa. Päätimmekin heti perjantaina suunnata yhdessä kavereiden kanssa syömään ja vaihtamaan kuulumisia vihdoinkin taas kasvotusten. En yleisesti ottaen ole saanut järisyttävän hyvää italialaista ruokaa Suomessa, mutta ystävät suosittelivat Tonys' Deliä, jossa olivat käyneet monesti aiemminkin.

Verestin hieman häämatkamuistoja lasillisella limoncellosta tehdyllä drinkillä ja Caprese salaatilla. Annos oli alkupalaksi valtava!

Legendaarinen whatsapp -viesteissämme ylistetty tattirisotto!

Lauantaiaamuna ilmassa oli edellisillan muutaman viinipullollisen jälkeisen dagen efterin tuntua, joten nokka suuntasi läpi Kallion harmaan aamun kohti Fafa'sin mausteisia murkinoita. Kävin kyseisessä laitoksessa ensimmäistä kertaa, sillä vaikka aikomusta on ollut käydä aiemminkin, en ole vain yksinkertaisesti ehtinyt. Annokseksi valikoitui pikaisen listan tutkinnan jälkeen Vegan Meze, joka vakuutti monipuolisuudellaan. Plate full of vegan goodness! Hinta-laatusuhteeltaan täys kymppi (hintakin oli sen kympin). Itse olisin lisännyt vielä vähän suolaa, mutta tunnetusti minullahan on suolaongelma, joten normaalin makuaisitin omaava henkilö olisi tyytyväinen!

Lauantain ja sunnuntain välinen yö vietettiin Turussa tyttöjen kesken. Iltahan ei olisi ollut mitään ilman sipsiä ja skumppaa! Valitettavasti lähtö takaisin kotiin tuli jälleen liian pian ja viime maanantaina pakkasimme taas kimpsut, kampsut, lemmikit ja itsemme ja lähdimme ajelemaan takaisin kohti Kuusamon sinertäviä vaaroja.

Tulipahan syötyä kunnolla!

 

Share

Pages