2 kuukautta ilman shampoota

Coachellu

Kyllä, kaksi kuukautta ilman shampoota! Ajatus lähti alkusyksystä siitä kun etsin uusia luonnonmukaisia saippuoita ja shampoita myymäläämme. Tuoteselosteita tutkiessani tuskastuin monen tunnetunkin ekomerkin viherpesuun, eli tuotteissa oli pinta-aktiivisia ainesosia, jotka ovat kyllä ihmisille todistetusti turvallisia, mutta äärimmäisen haitallisia monelle vesieliölle. Etenkin luonnonvesissä peseytyville retkeilijöille haluasin tarjota vesieliöillekin turvallisia pesuaineita, onhan meillä Oulangalla ainutlaatuinen ja herkkä vesiekosysteemi. Päätin testailla erilaisia palasaippuoita ja päädyin ensimmäisenä kokeilemaan suomalaisen Flow kosmetiikan palashampoota, kasvosaippuaa ja meikinpoistoainetta (koostuu vain kasviöljystä). Kasvotuotteisiin olin todella tyytyväinen, mutta palashampoo ei soveltunut käsitellyille hiuksilleni lainkaan. Hiukset imivät saippuan itseensä ja niistä tuli lähmäiset ja saippuaiset. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö tuote soveltuisi muiden hiuksille ja pidän tätä edelleen varteenotettavana vaihtoehtona myymäläämme. Päätin kuitenkin parin viikon tuskailujen ja saippuaisten hiusten jälkeen kokeilla omenaviinietikka-vesi huuhtelua ja hiusten olemus parani huomattavasti!

Tästä kikasta innostuneena päätin tutkia muitakin erillaisia vaihtoehtoja perinteisille shampoille ja myös palashampoille. Törmäsin nopoo yhteisön blogeihin ja imin sieltä mahdollisimman paljon tietoa. Yksi asia, joka aiheutti eniten eripuraa oli ruokasoodan käyttö hiustenpesussa. Ihmiset, jotka olivat olleet ilman shampoota monta vuotta neuvoivat käyttämään niin vähän ruokasoodaa kuin mahdollista. Kokemattomammat tuntuivat pesevän hiuksensa jopa ruokalusikallisella soodaa (!), joka aiheuttaa pitkän aikavälin käytöllä sen, että hiukset alkavat katkeilemaan. Loogista, onhan se vahvasti emäksinen.

Rohkaistuani ihmisten kokeiluista aloitin pesun pienellä määrällä ruokasoodaa. Pesin kaksi kertaa viikossa hiukset ruokasooda-vesi seoksella ja hyvän huuhtelun jälkeen huuhtelin hiukset omenaviinietikka-vesi "hoitoaineella". Ensimmäinen viikko oli pahin ja tuntui, että päänahka haisi kilometrien päähän. Toisen viikon kohdalla tilanne kuitenkin rauhottui ja hiukset eivät enää rasvoittuneet kuin vasta 5 päivän jälkeen. Nyt olen viimeisen kahden viikon aikana rajoittanut ruokasoodapesun kertaan viikko ja yhden kerran pesen vain vedellä. Lisäksi käytän itsetehtyä kuivashampoota ja tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu, että vähentäisin ruokasoodapesut kahteen kertaan kuussa ja kerran viikossa pesisin hiukseni ruisjauhoilla. Tämänhetkinen hiusrituaalini näyttää tältä:

  • 1 x viikossa ruokasooda pesu: 2,5dl vettä + 1/2 tai 1 tl ruokasoodaa, sekoita hyvin. Kaada hitaasti valmiiksi hyvin kostutettuun päänahkaan ja hiero samalla sormilla. Huuhtele hyvin. Huuhtele hiukset: 2,5dl vettä + 1-2 rkl omenaviinietikkaa. Kaada hitaasti hiuksiin, keskity etenkin latvoihin. Anna vaikuttaa hetken ja huuhtele ensin kuumalla ja sitten kylmällä vedellä.
  • 2 x viikossa hiuspuuteria: 1 rkl perunajauhoja + 1 tl kaakaota + 1/2 tl kanelia (hiusväriin muokattu, voi myös käyttää esim. vaniljaa blondiin). Tupsuttelen siveltimellä ympäri tukkaa jauhoja, annan vaikuttaa hetken ja harjaan hiukset puhtaaksi. Toimii!
  • 1 x viikossa vesipesu: mahdollisimman kuumalla vedellä. Ennen pesua olen hieronut päätä ja sama jatkuu suihkussa. Tässä ei saa hötkyillä.

Tässä kuvassa ruokasoodapesusta on 8 päivää. Eikä ole rasvainen liimaletti! Shampoottoman elämän positiivisiin asioihin kuuluu ehdottomasti rahan säästö, vähentynyt ympäristön kuormittaminen (myös oman kemikaalikuorman väheneminen), hiukset on paremmassa kunnossa, luonnonkiharat palaavat ja kylppärin hyllyissä on väljempää. Negatiivisiin puoliin kuuluu mahdolliset hajuhaitat (itsellä näitä ei ollut ekan viikon jälkeen ja hajusteitahan voi aina käyttää), et saa käyttää muotoilutuotteita, sillä silloin shampoottomuus ei toimi hiuksiin kertyvien tuotejäämien takia. Myös uusien hiustenhoitorutiinien omaksuminen voi tuntua turhauttavalta ja itse hiusten pesuun kuluu enemmän aikaa, ainakin minusta. Toisille sopii, toisille ei, mutta mielenkiintoista tämä ainakin on ja itse olen tykännyt. Alla olevista linkeistä löytyy lisätietoja shampoottoman pesun aloitukseen:

Etsin edelleenkin sopivia luonnonmukaisia vaihtoehtoja myymäläämme. Olisiko kenelläkään kokemusta esim. Kaurilan saunan tuotteista? Saippuat ovat kauniita, mutta itse en viitsi enää palashampoita kokeilla etten järkytä hiuksiani erillaisella hoitomuodolla. Muitakin saa tietenkin ehdottaa!

Kommentit

ginty
gg and the moon

Kiitos erittäin informatiivisesta postauksesta! Olen vuosia miettinyt tähän ryhtymistä, mutta en ole päässyt viikkoa pidemmälle, enkä ole "jaksanut ottaa selvää" asioista, on ollut huono hetki aloittaa tai joku muu kliseinen selittely :D

ellunkahvihuone
Coachellu

Joo, itse mietin tosi pitkään uskaltaisko, mutta jotenkin kuvittelin aina että pelkkä vesipesu olisi ainoa vaihtoehto ja siitä olen kuullut kauhutarinoita. Sitten kun otin asioista selvää oivalsin, että ehkä se ei olisikaan niin kamalan vaikeaa :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Itse pesen kaksi kertaa viikossa hiukset luonnonkosmetiikan sampoolla (ellei kovan treenin jälkeen kaipaa ylimääräistä pesua). Hiuksia ei ole värjätty, joten ehkä kokeilen sampoopalaa joskus. Mitä vesistöille haitallisia aineosia kannattaa luonnonkosmetiikassa seurata?
Ilman mitään "oikeita" pesuaineita en kyllä ainakaan toistaiseksi halua olla. Itseä epäilyttää se, että hiukset haisevat jotenkin pahalle. Treenaan välillä myös todella kovaa, joten epäilyttää se, ettei päänahka ja hiukset puhdistu kunnolla. Tosin kokeilemalla se selviää, pitäisi olla pari viikkoa joutoaikaa niin voisi rauhassa testata. :)

ellunkahvihuone
Coachellu

Heippa! 

Se on totta että hiukset eivät tuoksu enää "suihkun raikkailta" mutta eivät ne myöskään pahalta haise. Pyysin ystäviä haistamaan hiuksia viikon pesemättömyyden jälkeen ja sanoivat etteivät ne haise oikein miltään. Tämä siis tietenkin sen jälkeen kun hiukset olivat jo tottuneet rytmiin. Mutta ymmärrän hyvin myös miksi ei haluaisi olla ilman kaupallisia pesuaineita, sillä haju on hyvin erillainen.

Itse ainakin katsoisin parabeeneja, sulfaatteja ja mikromuoveja. Vaikka nämä ovatkin luokiteltu tiukan EU lainsäädännön mukaan turvalliseksi ihmisille, ne voivat aiheuttaa ongelmia vesistöissä ja vesieliöissä. Sulfaatit eivät akkumuloidu, mutta voivat aiheuttaa myrkytyksiä vesieliöissä. Parabeenien on sen sijaan joissain tutkimuksissa osoitettu akkumuloituvan vesieliöihin ja lintuihin ja voivat toimia hormonihäiritsijöinä. Silikonit eivät ole pahimmasta päästä vesistöissä, mutta osa kosmeettisesta silikonista, jota ei saada kerättyä vedenpuhdistamoissa talteen, päätyy vesistöjen sedimentteihin. Tutkimukset osoittavat, että silikonit eivät akkumuloidu, mutta ei se minusta silti hyvä ole jos sinne itse meren pohjaan kertyy sinne kuulumattomia aineita. Näissä mulla on ehkä enemmän asenne: better safe than sorry. Pahoittelen tönkköä vastausta, vastaan kännykällä. Alla muutama linkki:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0160412016302331

http://kappa.ttl.fi/kemikaalikortit/khtml/nfin0502.htm

ellunkahvihuone
Coachellu

Tuossa vähän kirjoitusmuoto hämää ja jäi teksti kesken, siis mikromuovit eivät ole ihmisellekään hyväksi (thln mukaan vähäinen haitta ihmiselle), mutta ne ovat pahimpia vesistöjen saastuttajia. Ei kyllä löydy yleensä shampoosta, mutta esim. joissain kuorintatuotteissa ja hammastahnoissa voi olla.

Vierailija (Ei varmistettu)

Kiitos vastauksesta! En ole pariin vuoteen käyttänyt kuin itse tekemiäni kuorinta-aineita ja sitäkin ennen luonnonkosmetiikan aineita (ainakin jossakin rakeet hajoaa). Olen ajatellut, että luonnonkosmetiikan tuotteet olisivat aina ympäristöystävällisiä, mutta toki markkinoilla on nykyään niin paljon merkkejä ja osa tuotteista ei välttämättä olekaan täysin luonnonkosmetiikkaa.
Taidan kyllä joskus kokeilla sampootonta elämää, koska hiukset/päänahka tottuivat tähän kaksi kertaa viikossa pesutahtiinkin. :)

Saranda
Tyhjä ajatus

Vau ihan mieletön juttu! Tätä voisi kokeilla itsekin. Kiitos tosi hyvistä vinkeistä! :)

Mineraalisuola (Ei varmistettu)

Itse olen pessyt nyt pari vuotta meine base mineraalisuolalla ja hyvin toimii! Lisäksi käytän tavallista hoitoainetta. Kokeilin myös omenaviinietikka+vesi huuhtelua hoitoaineen sijaan, mutta en tykännyt omenaviinietikan hajusta hiuksissa, vaikka se muuten jättikin hiuksiin saman tunteen kuin olisi käyttänyt hoitoainetta!

Oma hiuslaatuni on kuiva ja vähän rasvoittuva.

ellunkahvihuone
Coachellu

Heippa!

Mulla kans haisee hiukset märkinä omenaviinietikalle mutta ei enää sitten kun kuivuvat. Ootko kokeillu sekoittaa muutamaa tippaa eteerisiä öljyjä huuhtelun sekaan? Itse ostin juuri jasminiöljyä ja tuoksuu tukka paremmalle, sitä voi myös laittaa veden sekaan suihkupulloon ja suihkutella etikkapesun jälkeen pyyhekuivaan tukkaan :)

Mineraalisuola (Ei varmistettu)

Mulla tuli haju uudestaan esiin urheillessa. Ja lisäksi asun tällä hetkellä paikassa missä on kuuma ja ilmankosteus melkein 100% niin haju tuntui nenään liiankin usein. Harmillista, koska etikkahuuhtelun teho oli hämmentävän hyvä. Kokeilen seuraavaksi eteeristä öljyä, kiitos vinkistä :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Miten käytät mineraalisuolaa hiustenpesussa? Mulla on yks Meine Base -suolapurkki kaapissa, mutta en hoksannut, että sillä voisi pestä hiuksetkin!

Yleinen kysymys: kannattaako shampoottomuus mielestänne aloittaa kertarykäisyllä vai alkuun vain harventaa pesuväliä?

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.