-ttomat reseptit on s**tanasta?

CougarWoman

Perjantain kunniaksi jaan kerrankin videon sen sijaan, että horisisin itse loputtomasti.

Disclaimer, tai itseasiassa kaksikin: 1) mummu on aika kova kiroilemaan (teitä on varoitettu), ja 2) tarkoituksenani ei ole morkata ruoka-aineallergikkoja.

Tämä mummeli summaa aika hyvin mun asenteen kaikkiin gluteenittomiin, rasvattomiin, munattomiin, sokerittomiin ja suklaattoomiin suklaamuffinseihin ja kaikkiin muihin herkkujen korvikkeisiin, jotka kuuleman mukaan maistuvat “ihan yhtä hyvältä”, mutta oman kokemuksen perusteella joko lähinnä pahvilta tai läveltä.

Kammoan raakakakkuja, supersmoothieita, kaikkea mikä on nyhtö-jotain mutta ei lihaa, sekä ylipäätään noh, lähes kaikkea ns. terveellistä. Inhoni jopa ihan Fazerin perustummaan suklaaseen on niin suuri, että jätän mieluummin suklaan syömättä, mikäli tarjolla ei ole maitosuklaaversiota. Kyllä, olen reliikki niiltä ajoilta, kun kakussa oli vielä nyrkillinen voita, kulhollinen sokeria, ja Sunnuntai-vehnäjauhoja. 

Samalla haastan kaikki blogini lukijat jakamaan mulle jonkun –ttoman reseptinsä, joka on oikeasti parempi - tai ainakin yhtä hyvä - kuin alkuperäinen, epäterveellisempi versionsa! Parhaiten myydyn reseptin voin jopa ehkä uskaltautua testaamaan,  raportin kera tietenkin.

(Kukkakaalipizzapohjaakaan en ole vielä uskaltanut testata, koska pizza on mulle pyhä asia.) 

Edes videon mummun positiivinen suhtautuminen kyseiseen paakkelssiin videon lopussa ei vakuuta minua - vaikka oma kokkaustyylini, ainakin kielenkäytön osalta, on kovin lähellä videomummun tulkintaa. 

Kommentit

punastus
Punastus

Et oo vaan maistanut hyvää raakakakkua :) Tai ylipäänsä hyvää vegaanista mitään. Tiedän tosin tunteen, raakahommelit varsinkin tuolla jälkkäripuolella aiheutti ennen epäluuloa, kunnes oon maistanut ihan taivaallisen hyviä raakakakkuja <3 (on niitä olemassa myös ei-niin hyvänmakuisina, mutta sama pätee myös siellä ns. perinteisellä puolellakin :))

 

CougarWoman
CougarWoman

No joo, tätä mäkin vähän epäilen! :D

Olen sinnikkäästi myös ostellut tofua (yäk) ja soijarouhetta ("ihan kuin jauhelihaa" - JUUEI oo) yms, mutta aina on kokeilut jääneet yhteen kertaan (ja lautasellisesta puolet syömättä). Silti en ole valmis luovuttamaan - vielä ;) 

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Mulla ongelmaksi raakakakuissa koituu se, että niissä käytetään niin paljon kookosöljyä. Sekä pohjassa, että täytteessä. En vain pidä sen mausta. Tyrniraakakakku kuulosti ihanan raikkaalta, mutta maistui hanurilta juuri kookosöljyn takia.

Hemmuli (Ei varmistettu)

Noissa raakakakuissa sun muissa hipsteritekeleissä on sellainen ikävä puoli, että ne eivät useinkaan sovi OIKEILLE allergikoille, esimerkkinä pähkinäallergia joka on kuitenkin melko yleinen.

punastus
Punastus

Eivätkä perinteiset leipomukset sovi monelle maitoproteiini- tai viljayliherkälle/allergiselle ;)

Bellee (Ei varmistettu)

Ei niitä raakakakkuja sun muita "hipsteritekeleitä" kai ole "OIKEILLE" allergikoille mitenkään suunnattukaan, kunhan vain kehitetty uusi tapa leipoa.

Ilargia (Ei varmistettu)

No niinpä, esim. vegaanisia vaihtoehtoja ei ole kehitelty "oikeille" tai muillekaan allergikoille vaan niille, jotka eivät syö eläinperäisiä tuotteita. Syy ei välttämättä edes ole terveydellinen vaan esim. eettinen. Toki terveydellisiäkin perusteita on, mutta en kyllä ole kuullut kenenkään vegaanin/kasvissyöjän väittävän, että hän olisi allerginen lihalle tai jotain vastaavaa...

**
Mitä noihin korvikkeisiin tulee, niin toisaalta ymmärrän epäluulon, mutta kyllä niitä hyviäkin ratkaisuja on olemassa. Toki nää on makuasioita.

Mun mielestä tofu jossa on mukana aurinkokuivattua tomaattia on hyvää esim. paistettuna pastasalaatissa (se on joku tofu rosso, saa ainakin Prismasta, sellainen punainen paketti tofuhyllyssä). Toisaalta oon kyllä tykännyt myös nyhtökaurasta, härkiksestä ja quornista. (Puhumattakaan hyvästä tummasta suklaasta! :) Quorn sopii hyvin esim. kanan tilalle kermaiseen currykastikkeeseen.

Ja sitten vegaaninen kookospannukakku on musta todella hyvää! Ei kyllä maistu samalta kuin tavallinen pannukakku, mutta ei sen ole tarkoituskaan. Aikanaan tein sitä suht säännöllisesti isommalle porukalle. Ensin tein rinnalle normipannukakkua, mutta sitten huomaisin, että normipannarin kysyntä oli paljon heikompaa, joten aloin tehdä kookosversiota myös sekasyöjille:) Ohje on vegaaniliiton sivuilta:

http://www.vegaaniliitto.fi/www/fi/arki/ruoka/reseptit/kookospannukakku

Gluteeniton luottoleivonnaiseni tulee Espanjan Santiago de Compostelasta. Se on mantelikakku nimeltä Tarta de Santiago. Siihen tulee vain mantelijauhoa, munaa, sokeria ja joskus voita, joten se on luontaisesti gluteeniton. Mutta aivan järjettömän hyvää (eikä tod. mitään kevytterveyshöttöä:P).

Vatkaa 100 g pehmeää voita ja 1,5 dl sokeria vaaleaksi paksuksi massaksi. Lisää 2 kananmunaa ja vatkaa vaahdoksi. Lisää 200 g mantelijauhoa ja sekoita. Levitä voideltuun vuokaan ja paista 180 asteessa 20-25 min. Ripottele jäähtyneen piiraan pinnalle tomusokeria. Halutessaan pinnalle voi ennen sokerointia asettaa jonkin koristesapluunan, jonka jälki jää sokerin keskelle kakun värisenä. Perinteisesti käytetään Jaakobin ristiä.

Helppoja ja hyviä gluteenittomia pikkuleipiä saa muuten myös mantelijauhosta, kun siihen sekoittaa tomusokeria ja munanvalkuaista.

Vierailija (Ei varmistettu)

Täytekakun pohja. Tulee parempi gluteenittomasta jauhoista ja täytteeksi voit tietenkin laittaa ihan mitä hedelmää ym. hyvänsä. Kermaversiona voi sitten käyttää laktoositonta, jolloin -ton-ton toteutuu jo kummasti....

mustikka91 (Ei varmistettu)

Komppaan tätä! Meillä on suvussa keliaakikkoja ja sukujuhliin on tehty jo monet vuodet kaikki täytekakut gluteenittomina, koska niistä tulee niin hyvänmakuisia ja todella kuohkeita. :)

vaimoke (Ei varmistettu)

Minähän siis en tykkää leipoa. Ja kokkaankin vain jotain tiettyjä. Mut tää on mun suosikki, tuolta vähähiilarisesta ruokamaailmasta - karppipitsapohja (koska siis en tykkää leipoa ns. aitoa pohjaa :D): http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/107099/Vyötärön%20metsästäjän%20pizzapohja/

Toinen olisi anopin unelmatorttu, joka on gluteeniton vahingossa. Siinä siis ei haeta gluteenittomuutta, vaan perunajauhon ominaisuuksia :D mut enpä tiedä reseptiä, kun... tadaa, mä en leivo. :P (ja sokeritonta tai vähärasvaista ei siitä leivoksesta saa ku vain piirrokseen ;)

lin (Ei varmistettu)

Siken mantelikakku! http://www.iltasanomat.fi/ruokala/ajankohtaista/art-2000000892154.html
Gluteeniton,maidoton, ei myöskään margariinia tai öljyä (ei siis allergiaa ajatellen, vaan koska kaikki hyvä alkaa puolella kilolla voita!). Tämä ei myöskään ole kovin houkuttelevan näköinen, mutta maku on loistava!

Käpynen (Ei varmistettu)

TÄMÄ! Jokainen kakkua maistanut (ihan tavallisia sekasyöjiä useimmat) on ihmetellyt, miten kakku voi olla niin hyvää ja mistä se on oikein tehty.

Pari vinkkiä: käytän itse jotain semitummaa suklaata (esim. Brunbergin tumma tai joku Lidlin Amazonas-merkkisistä tummista), jossa on kuitenkin sokeria. Lisäksi heitän täytteen sekaan kourallisen vadelmia/kuningatarmarjoja, freesaa ja piristää makua. Ja teen aina määrän tuplana. :P

Jos kokeilet ja väität sen jälkeen, että ei ollut hyvää NIIN EN USKO.

http://syotava.blogspot.fi/2013/12/taivaallinen-viljaton-suklaakakku.html

Vierailija (Ei varmistettu)

http://butimahumannotasandwich.indiedays.com/2016/06/16/vegaaninen-ja-gl...

Mä käytin tuota ohjetta kun tein kakkua kaksivuotiaan synttäreille jonne oli tulossa vegaani ja gluteeniton tyyppi (ei ollu keliakia mut). Pohjan keksit vaihdoin gluteenittomiin suklaakekseihin koska ostin vahingossa ensin sellasia missä oli maitojauhetta :( sit lisäsin kans pussillisen marianne rouhetta koska onko muka olemassa mitään liian imelää? Mun kakku oli jostain syystä paljon tummempi kun toi alkuperäinen, mutta oli ensinnäkin älyttömän helppo tehdä ja aivan syntisen hyvä! Aivan super suklainen ja suussa sulava ja ihan unohdin, että se oli gluteeniton ja vegaaaninen :D. Suosittelen ei maistunut terveelliselle eikä varmasti myöskään ollut.

Vierailija (Ei varmistettu)

Joo en oo ikinä maistanu raakakakkua joka ei maistuis sellaselta tunkkaselta taateli- tai cashewterveyspatukalta, mut toivo elää. Tämä -ton suklaakakku on kyllä hyvää (http://www.kinuskikissa.fi/haamumetsan-suklaakakku/)!

punastus
Punastus

Suosittelen käymään Cafe Kokossa kakulla jos Helsingissä pyörii. Ihan mielettömiä. Tosin Kokolla nyt vaan joulukahvila tän kuun, mutta toivottavasti myöhemminkin pop up-tyyppisesti auki.

AnLe (Ei varmistettu)

Aloita jollain helpolla, näin joulun aikaan esim. joulortut.
Osta kaupasta laktoositon&amp;maidoton (pakaste)torttutaina (esim. kotimaista) ja luumuhilloa (käy muukin paiston kestäväkin, jos et luumusta välitä). Laita uuni päälle. Sulata taikina, tee haluamasi muotoiset joulutortut - ÄLÄ penslaa munalla - ja paista ohjeen mukaan. Jos välttämättä haluat penslata, käytä kylmää vettä.

Tadaa, näin helppoa on tehdä vegaanista ( sis. laktoositon ja maidoton) perinteistä jouluherkkua. Aina ei tarvitse ylianalysoida asioita ;)

Siiri / Pilkettä-blogi (Ei varmistettu) http://blogit.kauneusjaterveys.fi/pilketta/

Täällä kaikki reseptit -ttomia tavalla tai toisella, ja tottakai herkullisia :D

http://blogit.kauneusjaterveys.fi/pilketta/

iidami
Bambino

Nää keksit tuli vastaan kun on pitänyt keksiä tuhat ja yksi tapaa käyttää mantelivoita.... Maidoton, gluteeniton ja helposti myös vegaaninen jos korvaa munan banaanilla (toimii, testattu on): http://sallysbakingaddiction.com/2014/01/03/almond-butter-chocolate-chip-cookies/

Sekaan oon heittänyt suklaan sijaan pähkinärouhetta, kuivattuja karpaloita ja mitä kökköjä kaapista nyt on löytynytkään. On oikeasti hyviä! :) 

nimimerkillä, "ei todellakaan ole mikään hipsteri-ituhippi"

Vierailija (Ei varmistettu)

Juu älä kokeilekaan sitä kukkakaalipizzapohjaa. Ällöttää vieläkin pelkkä ajatuskin vuoden takaisesta kokeilusta. Pizza pizzana ja kukkakaali kukkakaalina.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.