Ladataan...

Vilkaisen kahvilan ovesta tullutta miestä. Ilmiselvä Kekkonen. Hiukseton, paksusankaiset rillit. Jykevä, kuin kivestä veistetty pään muoto. Mutta kun mies avaa suunsa puhuakseen kaverilleen, silmänpilke ja savolainen puheenparsi paljastavat hänet. Feikki.

Ovesta tulee toinen Kekkonen, pikaisesti silmäiltynä. Rillit, hiusten vähyys. Tarkemmin tarkastellessani huomaan, että kasvot ovat pyöreät, lasit liian ohutsankaiset, ikää liian vähän, hiuksia renkaana pään ympärillä...vain päälaki on paljas. Feikimpi.

Tarvittaisiin vielä ainakin kolmas havinnoitava, että voisi tehdä johtopäätöksiä. Pieni otos silti.

Koska kolmatta Kekkoseksi Kekkosen paikalle pyrkivää ei tule, annan itselleni luvan mielikuvitella.

Mielikuvitellaanpa, että minä olen elokuvaohjaaja - nyt kun ammattikunta on niin tapetilla - ja teen leffaa Kekkosesta. Millä perusteilla valitsisin pääosan esittäjän?

Ikä, ja siinä olisi heti ongelma. Vaikka Kekkonen on ajaton hahmo, hänellekin on suotava nuoruus, keski-ikä ja vanhuus. Pitäisi siis olla useita Kekkosia, tai sitten elokuvan aikajanan pitäisi olla lyhyt.

Puhetapa.

Ei savvoo, hiljaa eikä kovvoo.

Järkälemäinen pää.

Ei silmänpilkettä, vaan poraava, terävä katse.

Täyskalju ja pokamalli ovat järjestettävissä.

Kekkosen maineen tuntien elokuvassa pitäisi olla muitakin naisia kuin Sylvi, jonka rooliin ei voisi valita ketään muuta kuin Seela Sellan. Muidenkin naisten pitäisi olla hivenen kokeneempia, niin naisina kuin näyttelijöinäkin. Niin olivat Kekkosenkin naiset. Enkä sitä paitsi voi tietää, millainen olisin ohjaajana ja millaisia piirteitä minusta pulpahtaisi esille.

Nyt kun olen saanut olla hetken ohjaajana, vuorossa on yhteiskunnallinen pohdintajakso.

Minun ikäluokalleni ja minua edeltäneillekin Kekkonen on Kekkonen, olipa hänestä valtiomiehenä ja ihmisenä mitä mieltä hyvänsä.

Suomen presidentti on Kekkonen ja hänet valitaan virkaansa kuuden vuoden välein.

Tuo vitsintynkä ja hokema Kekkonen Kekkonen Kekkonen... Kun minä ja suomalaiset ikätoverini kuulemme sen, tiedämme heti mistä on kyse.

Mutta kuinka on kansakunnan kollektiivisen muistin laita?

Share

Ladataan...

Taivas pudottelee viimeisiä lumiaan, mitä tiuhempaan tahtiin sen parempi. Uskon nimittäin - kerettiläisesti - että jokaiselle talvelle on etukäteen varattuna tietty lumimäärä, ja sen on laskeuduttava maan pinnalle ennen kuin kevät voi tulla.

Sovittelen uutta, kesänsinistä huivia kaulaani. Kyllä kyllä kyllä! Keltainen pilottijakku olisi vielä yltiöpäisyyttä. Ripustan sen kaappiin odottamaan.

Lumisateisen maiseman raoista näkyy häivähdys aurinkoa, vaikka se ei olekaan mahdollista. Mutta erään tunnetun elokuvaohjaajan sanoin:

"En voi kiistää heidän kokemuksiaan".

Jos minä koen auringon vilkuttavan itselleni ujosti pilvimassan takaa, niin sitten minä koen.

Avaan Facebookin ja sieltä se lävähtää kasvoilleni täydellä voimalla.

Kevät on täällä!

Yksi kavereistani kertoo syövän kadonneen lähes täysin, toinen elokuvasta jossa on mukana, kolmas on pian saavuttanut asettamansa viikottaisen uintikiintiöön, neljäs karistaneensa työtunnit itsestään möyriessään lumessa koirien kanssa...

Sanottakoon Facebookista mitä tahansa, siellä me matkaamme - useimmat pienin askelin - kohti kevättä ja kesää. Minäkin oman kirjoittamiseni, omien opintojeni kanssa, tunnuslauseenani tällä hetkellä katkelma Terhi Rannelan tuoreesta kirjasta Kesyt kaipaavat, villit lentävät:

Että juuri noinhan sitä pitäisi, sukeltaa toiseen suuntaan kuin muut, ryhtyä oman elämänsä virta-akseliksi. Millaisia kirjoja silloin syntyisi?

Tuohon haluaisin vielä lisätä: Uskaltaa sukeltaa toiseen suuntaan kuin itse. Millaisia kirjoja silloin syntyisi?

Kutsuttakoon Facebookia pirun keksinnöksi, joka pakottaa ihmiset jakamaan vain onnellisia asioita, olemaan yhtä suurta solsidania. Itse koen, ettei joku väline ole este surullisten tai pahojenkaan asioiden käsittelylle, ne vain käsitellään enimmäkseen muualla, muilla tavoin.

Annetaan kevään tulla - pienin tai suurin askelin!

Share

Ladataan...

Painelen aamulla pää ideoita täynnä hotellistani ulos Hämeenlinnan kävelykadulle, takana hyvin kirjoitettu alkuyö, edessä päivän opinnot. Olen rampannut tätä reittiä pian kahden vuoden ajan, mutta yhtäkkiä huomaan seisovani kivilaatalle kaiverretun tekstin päällä.

Miten minä en ole huomannut tätä aiemmin? Kuinka vähän ihminen kiinnittää huomiota ympäristöönsä? Vai jalkoihinsako vain?

Tältä kohdalta on mereen 90 metriä

tältä kohdalta on Vanajaveteen yksitoista metriä

pilvet ovat kilometrin ylempänä

kerros kerrokselta sade sataa merta takaisin

 

Aion jatkaa matkaani, sillä kahta valkoista länsiylämaanterrieriä ulkoiluttava mies kiertää uteliaana ympärilläni, ensin suurempaa, sitten pienempää kehää. Mutta kun astun pari askelta eteenpäin, seison taas kirjoituksen päällä.

Ei kukaan yksin synny

kertomukset ovat odottamassa jo

kaukaa takaisin lähemmäs ja luo

 

Näihin teksteihin ei voi olla rakastumatta, tällaisia toivoisi olevan kaikkialla missä ihmiset kulkevat. Myöhemmin saan tietää, että ne ovat hämeenlinnalaisen kirjailijapariskunnan Riikka ja Olli Jalosen käsialaa.

Kiitos teille Riikka ja Olli minun ja monen muun ihmisen ilahduttamisesta!

 

 

Share

Pages