Kesäpaikan remontti: seinät saivat tapetin

Kesäpaikan remontti -postaussarja saa jatkoa. Vuorossa on siis taas huonolaatuisia remonttikuvia ja pitkäpiimäistä remppahöpinää, olkaapas hyvät! Viimeksi kirjoittelin lattiaremontista ja nyt vuorossa olisi sitten seinät, katto ja vähän muutakin pintojen uudistusta.

Ostaessamme mökin, olivat seinät melko huonossa kunnossa. Osassa seinistä oli vanhaa tapettia, osasta taas edellinen omistaja oli jo ehtinyt repiä tapetit pois, mutta työ oli sittemmin jäänyt puolitiehen. Osittain seinistä oli esillä valkoisella maalattu kerros. Tässä siis alkutilanne:

Yllä olevassa kuvassa näkyy huonokuntoiset laattojen saumaukset, jotka myös kunnostettiin remontissa. Vanhan tapetin kuvio ja väri erottuu myös tässä kuvassa aika hyvin. Sähkölieden takana oleva "laatta" ei ole oikeaa laattaa, vaan jonkinlaista muovilevyä. Alapuolella olevassa kuvassa puolestaan on huonokuntoinen ilmanvaihtoluukku.

Alapuolella olevassa kuvassa näkyy huonokuntoinen, lohkeillut palomuuri ja siinä oleva poistoilmaluukku.

Katosta oli myös rapissut maalia ja valkoinen sävy oli paikoittain erittäin likainen.

Remontti:

Remontti aloitettiin purkamalla keittiö pois tieltä, jonka jälkeen vanhat tapetit revittiin kokonaan irti. Palomuurista rapsutettiin lohkeillut maali irti ja sitä kittailtiin kuntoon. Lopuksi se maalattiin uudelleen valkoiseksi.

Allaolevassa kuvassa näkyy vähän sittemmin hylättyä kokeilua - testasimme maalata seinää kananmunista, puuöljystä ja väriaineesta itse tehdyllä munatemperamaalilla (perinnerakentajia kun olemme). Tarkoitus olisi siis ollut pohjamaalata seinät tällä maalilla ennen tapetointia, mutta se ei sitten ollutkaan se kaikkein toimivin konsti, koska maalin peittävyys ei ollut tarpeeksi vahva ja maalin valmistamisessa oli aika kova homma.

Allaolevassa kuvassa näkyy vielä munatemperamaalilla "maalattu" seinä oikealla (surkea peittävyys) ja vasemmalla puolestaan edellisten omistajien jo valmiiksi maalaama kohta. Lopulta päätimme luopua pohjamaalaamisesta kokonaan, vain puukuitulevyjen saumat maalattiin ja naulankannat saumattiin, jotta ne eivät näkyisi läpi.

Kattokin käsiteltiin ennen tapetointia, jota hommasta ei syntyisi sotkua uusiin tapetteihin. Se pestiin, hiottiin hieman pintaa esille, kitattiin vanhan sähköjohdon ura piiloon ja lopuksi katto maalattiin valkoisella, hengittävällä öljymaalilla. Katosta tuli selkeästi valkoisempi ja kirkkaampi.

Allaolevassa kuvassa näkyy lieden laatoitus uusittuna. Laatat pestiin, vanhat saumaukset irrotettiin ja lopuksi laitettiin uudet tilalle. Näyttääpä paljon siistimmältä!

Sitten vielä takaisin itse tapetointiin. Luovuimme siis pohjamaalista, ja sen sijaan ennen varsinaista tapettia seinään laitettiin hengittävä makulatuuripaperitapetti tasoittamaan puukuitulevyssä olevia epätasaisuuksia. Näin päällystapetista tulee sileä ja siistin näköinen. Tapetointia helpottamaan hankimme pahvisen tapetointipöydän, joka osoittautuikin erittäin käteväksi ja oli edullinen hankinta.

Tapettipohdinnoista ja -vaihtoehdoista kirjoitinkin jo aiemmin täällä. Ja kyllä vain, tuo silloin kaavailemamme tapetti oli myös lopullinen valintamme, ja sillä päädyimme siis tapetoimaan koko tuvan. Se on siis ruotsalaisen merkin valmistama ja jäljittelee 1800- ja 1900-lukujen taitteen tyyliä, samaa aikakautta jolta mökkimmekin on. Kaikista mieluiten olisimme tietysti käyttäneet kotimaista paperitapettia, mutta emme löytäneet sellaista, joka olisi miellyttänyt silmää. Niinpä päädyimme ruotsalaiseen kuitutapettiin, joka ajaa kyllä hyvin asiansa. Kirjoitin jo aiemmin, että tämä tapetti on hyvin tyyristä verrattuna esimerkiksi rautakauppojen vinyylitapetteihin. Vaikka tapetti oli tarjouksessa, tuli koko 20 m2 tuvan tapettien hinnaksi tuli n. 550 e, jonka päälle tulee vielä makulatuuripaperitapettien (60 e), tapetointipöydän (15 e) ja liisterien (20 e) hinnat. Toisaalta tapettivalintamme on laadukas, hengittävä ja ajaton, joten tarvetta uudelle tapetille tuskin tulee aikapäiviin.

Tämä tapetti on siitä kiva, että läheltä katsottuna kuvio erottuu hyvin, mutta kaukaa se on lähes huomaamaton ja siksi se ei ole pienehkössä tilassa lainkaan liian hallitseva tai ärsyttävä, eikä se pienennä huonetta. Riippuu myös hieman valosta, millaistelta tapetti näyttää. Nyt kun sekä katto, lattia että seinät ovat valkoiset, tuntuu tila todella paljon suuremmalta kuin aiemmin! Kolmesta ikkunasta tulee valoa eri suunnista ja tila suorastaan kylpee auringossa.

Allaolevassa kuvassa näkyy oikeassa laidassa maalattu palomuuri. Sekin on nyt ihan viimeisen päälle, en vain tajunnut ottaa siitä kunnon kuvaa. Juuri nyt tuvasta ei puutukaan kuin jalkalistat, pienet kattolistat ja keittiön paikoilleen asennus. Toisaalta, remonttia onkin nyt tehty jo vuosi, mutta hiljaa hyvä tulee ja tätä hommaa tehdään täysin harrastuspohjalta, joten emme halua ottaa mitään liikaa stressiä tai aikatauluja tämän projektin takia.

Ja tiedättekö mitä! Kirjoittelen tätä postausta juurikin täältä mökiltä. Olemme nyt olleet täällä ihan ensimmäistä kertaa yötä, itse asiassa kaksi yötä jo. Olemme nukkuneet ilmapatjalla, meillä ei ole keittiötä ja meillä on vain suihku, josta tulee jääkylmää vettä. Mutta kivaa on! Vähän tällaista retkeilyelämää. Puutarhan sato on herkullista, polttelemme iltaisin kynttilöitä, kuuntelemme radiota ja grillaamme harva se päivä. Kyllä kelpaa. Kumpa syksy ei tulisi ihan vielä, niin pääsisimme tänne viikonloppuisinkin. Mutta onneksi on vielä tämäkin viikko aikaa puuhastella täällä :)

Mukavaa viikon jatkoa!<3

-Netta

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.