Zero Waste Tulee -Oletko Valmis?

THE ECO LOG

Zero Waste, kuinka moni on kuullut kyseisestä elämäntavasta? Tai ehkä vielä tärkeämpi kysymys, kuinka moni olisi itse valmis ryhtymään moiseen? Uskon, että moni epäilee tai pitää ajatusta täysin hulluna.

Zero Waste -nimi on hieman harhaanjohtava, joten epäluulon sitä kohtaan ymmärtää hyvin. Eihän kukaan pysty elämään täysin roskatonta ja jätteetöntä elämää? Itse en ainakaan usko, että nyky-yhteiskunnassa jokaisella on siihen mahdollisuutta. Se ei silti tarkoita, etteikö Zero Waste olisi ideaalein päämäärä, johon meidän kaikkien tulisi pyrkiä. Mistä siis oikein on kyse?

Itse aloitin oman Zero Waste -matkani vasta kolme päivää sitten, mutta ensimmäinen asia mitä opein on: there is no zero waste -yet. Liikkeen ydinidea on vähentää kaatopaikalle (tai vastaavasti jätteenpolttoon) lähetettävän jätteen määrä minimiin, mutta mistään nollatoleranssista ei ole kyse. Ensisijaisesti kyse on kierrätyksen maksimoinnista sekä kulutuksen vähentämisestä. Zero Waste ajattelu on osa Kiertotaloutta (Circular Economy), jossa pyritään varmistamaan tuotteiden mahdollisimman tehokas uudelleenkäyttö. Panostetaan siis tuotteisiin, jotka on valmistettu kierrätettävästä materiaalista ( mukaan lukien pakkaus) ja joita pystymme mahdollisimman pitkälle uusiokäyttämään ja hyödyntämään muissa tarkoituksissa kuin mihin ne oli alunperin luotu. Lopputulos: tuotamme vähemmän haaskuuseen joutuvaa jätettä. Tämä käy järkeen aika hyvin, eikö? Alla oleva kuva tiivistää tämän logiikan hyvin:

 

Kuva: Plan C - Empowerin Circular Futures

Kuitenkaan täydellisen Zero Waste -elämän tavoittelu ei kuulosta vielä kovin realistista. Se on päämäärä, johon liikkeellä pyritään, mutta niin pitkällä me emme vielä ole. Tosin poikkeuksiakin löytyy. Kannattaa esimerkiksi tsekata Zero Waste:n pioneeri Lauren Singer (Trash is For Tossers), jonka neljän vuoden roskat mahtuvat 0,5 litran lasipurkkiin. Itse uskon, että tärkeintä Zero Waste -elämäntavan kannattamisessa on lähettää signaalia siitä, mitä me tulevaisuudeltamme haluamme. On tärkeää puuttua epäkohtiin ja vaatia muutosta parempaan, mutta on myös hyvä tunnustaa, ettei vastuu roskattomasta tulevaisuudesta ole pelkästään yksilöiden harteilla. Silti, mitä useampi Zero Waste -elämää kannattaa, sitä enemmän roskattomia, ekologisesti valmistettuja, pakkaus -vapaita vaihtoehtoja tulee jokaisen saataville, myös meillä Pohjoismaissa. Tiesitkö, että Kööpenhaminaan avattiin viime kesänä Pohjoismaiden ensimmäinen pakkaus-vapaa supermarketti, Løs Market  (Lue uutinen täältä.) , siinä missä vastaavia on jo viimeisen 10 vuoden ajan löytynyt ympäri Eurooppaa, (esim. Lontoo, Pariisi, Berliini, Barcelona, Milano, Wien, Antwerpen, Torino, Verona, Utrecht) ? Hassua, miten Pohjoismaat tulevat jälkijunassa tällä saralla..

Miten sitten aloittaa Zero Waste -elämäntapa?

Ensiksi muistutus; uuden elämäntavan omaksuminen vie aikaa, joten älä lannistu, jos homma ei lähdekään käyntiin odottamallasi tavalla. Muutos ei tapahdu yhdessä yössä, vaan pieni askel kerrallaan. Alle listasin 3 yksinkertaista pointtia, joilla itse lähdin alkuun.

1. Lopeta turhien asioiden ostaminen

Ensimmäinen askel on erottaa, mitä asioita oikeasti tarvitset ja mitä vain hetken mielijohteesta haluat. Tarpeen ja halun raja on yllättävän häilyvä, joten älä päästä itseäsi helpolla. Ostotilanteissa yritä kyseenalaistaa, miten pakollinen juuri tämä ostos on ja mihin tarkoitukseen se loppujen lopuksi tulee. Mieti, voisitko mahdollisesti lainata, vuokrata, vaihtaa tai tehdä itse saman asian. Kannattaa myös aina ensisijaisesti suosia second-hand liikkeitä, sen sijaan että marssit suoraan ostamaan uutena.

2. Kieltäydy kertakäyttöisistä (muovi)esineistä

Helppo tapa aloittaa on kieltäytyä kaikista kertakäyttöisistä esineistä, esim. kertakäyttöastiat, pillit sekä drinkkitikut/-koristeet, muovipussit, take-away -kupit, kuitit ja muovipullot. Sen sijaan yritä aina kantaa mukanasi kestoversiota. Lasinen juomapullo, kangaskassi, aterimet, kestävä take-away kuppi ja kannettava astia -setti. Itse en vielä tätä viimeistä omista, mutta tulevaisuudessa aion hankkia!

3. Suosi paikallisia markkinoita

Hyvä vinkkinä ruokaostosten tekoon on aloittaa kartoittamalla missä ja milloin paikallisten viljelijöiden markkinat pidetään. Meillä lähimmän torin “Farmer's Market” on kolme kertaa viikossa, joten ruokaostokset on helppo ajoittaa ja suunnitella sen mukaan. Markkinoilta saa niin yritit, kasvikset, marjat, hedelmät, lihan ja kalan, kananmunat kuin jotkut juustotkin helposti ja kätevästi ilman ylimääräisiä muovikääröjä.

Yksinkertainen sääntö on myös pitää mielessä tämä viiden R:än hierarkia:

REFUSE - kieltäydy turhasta kulutuksesta

REDUCE - vähennä kulutusta

REUSE - uudelleenkäytä kaikki mahdollinen (tässä kannattaa käyttää mielikuvitusta)

ROT -kompostoi kaikki, mitä pystyt.

RECYCLE - kierrätä eteenpäin, jos et enää itse käytä, etkä keksi tarpeellista uusiokäyttötapaa

 

Kuva: Going Zero Waste

 

Kuulostaako Zero Waste vielä yhtä kaukaiselta? 

Kiitos, että luit ensimmäisen blogi tekstini ja toivottavasti pysyt jatkossakin mukana! Niinkuin totesin, oma Zero Waste -matkani on vasta alussa, joten lisää kokemuksia, tarinoita ja vinkkejä on takuuvarmasti luvassa. 

 

-Jemilia ♡

 

 

 

Kommentit

Essimilia (Ei varmistettu)

Ihanaa, että tästä aiheesta kirjoitetaan! Oon tykittäny zero waste-videoita Youtubesta ehkä puolisen vuotta ja harmitellu, että Suomessa "liike" on harmillisen olematonta. Esimerkiksi hyviä suomenkielisiä blogeja aiheesta ei tunnu löytyvän millään vaikka lähes samat roskaongelmat ne täälläkin on. Mielenkiinnolla jään odottamaan sun postauksia! :)

jennaemilia
THE ECO LOG

Kiitos paljon kommentistasi! :) Itse olen myös ihmetellyt, ettei aiheesta kirjoiteta suomeksi juuri missään. Ainakaan pienen googlailu kierroksen jälkeen ei montaa blogia tullut vastaan..  Noh, blogin aloittamista jo pidemmän aikaa harkinneena ja kestävästä kulutuksesta laajemminkin kiinnostuneena koin, että asialle on tehtävä jotain. Toivon ja uskon, että zero wastekin vielä Suomeen jalkautuu jäädäkseen! 

 

smagardi
astu harhaan

Mielenkiintoinen ja hyvä ensimmäinen postaus, jään seurailemaan. :)

jennaemilia
THE ECO LOG

Kiitos kovasti, ihana kuulla, että pidit! :)

Topelius (Ei varmistettu)

Löysin zero waste -elämäntavan viime kesänä. En ole lähelläkään nollaa, mutta roskieni määrä on vähentynyt murto-osaan. Zero waste -blogeja ei tosiaan suomeksi montaa ole, joten tämä on erittäin tervetullut!

jennaemilia
THE ECO LOG

Voi kiitos! Kyllä se on mahtava huomata, miten roskien määrää pystyy vähentämään askel kerrallaan! 

Hyvin ajateltu

Mielenkiintoinen avaus, kiitos! Jään seuraamaan taivaltasi ja toivottavasti saan tästä paljon ajateltavaa - ja ennen kaikkea toteutettavaa - myös omaan arkeen. Töiden puolesta kiertotalous kiinnostaa, mutta ajatusmallia on hyvä alkaa harjoittaa laajemmin myös vapaa-ajalla. En usko, että ihan heti pääsen "nollatoleranssiin", mutta olen ottanut jo suuria askeleita jotka näkyvät arjessa. Olen huomannut, etten ennen tekoja on ajattelun muututtava, joten sen vuoksi kirjoitukset aihepiiristä kiinnostavat! 

jennaemilia
THE ECO LOG

Kiitos paljon! En itsekään ole vielä "nollatoleranssissa", vaikka tottakai se on päätavoite. Se on nimenomaa tärkeää pyrkiä kohti muutosta askel kerrallaan, jotta lopputulos olisi pysyvää. :) Ja totta, ajattelutavan on muututtava, jos me halutaan pyrkiä kohti kestävää kehitystä ja siinä onkin juuri yksi pääsyy miksi halusin aiheesta alkaa kirjoittamaan - jakaa ja levittää tietoisuutta kulutukseen liittyvistä asioista, mitä ei aina osaa tai edes tajua kyseenalaistaa. Tämä toimii siis samalla myös oppimisprosessina itselleni. 

iidis
Varpain jaloin

Keskustelimme aiheest amiheni kanssa reilut puoli vuotta sitten, kun olin muutaman kuukauden verran lukenut asiasta ulkomaisilta sivuilta. Jos asuisin yksin, olisin varmasti aloittanut muutoksen heti asiasta luettuani, mutta perheessä on mentävä perheen ehdoilla. Totesimme että todella kattava elämänmuutos, vaikka positiivinenkin, tässä kahden työssäkäyvän pikkulapsiperheen kuluttavassa arjessa, on liian stressaava ja kuluttava vaihtoehto, mutta päätimme ottaa hitaasti pieniä vauvanaskelia. Olemme jo vuosikausia toki kierrättäneet bion, metallin, lasin, paperit ja pahvit, sekä kantaneet mukanamme pestävää ja kestävää juomapulloa, ostoskassia kauppareissuille ja työntäneet pienet ostokset reppuun sen pienen pussin sijaan, eikä taloudestamme löydy muovirasioita. Roskaa tässä 4 henkisessä perheessä silti tulee yhä vaan valtavasti. Päätimme puuttua ensimmäiseksi turhaan muoviin. Olemme ostaneet tuorekelmun korvaajaksi beeswax-kankaat ja vanhat ohuet verhot odottavat ompelua kestohedelmäpusseiksi (sitä odotellessä olemme käyttäneet kaupan biopusseja ja ottaneet sen minkä voimme kokonaan ilman pussia). Luen mielelläni lisää aiheesta samalla kun otamme itsekin pieniä askelia kohti roskattomampaa elämäntapaa.

jennaemilia
THE ECO LOG

Kiitos mielenkiintoisesta kommentistasi! Ihana kuulla muidenkin kokemuksia, ja miten hektisestä arjesta huolimatta pyritte kohti muutosta. Voin vain kuvitella, miten eri asia se on työssäkäyvän pikkulapsiperheen arjessa aloittaa roskan ja etenkin muovin vastainen kamppailu, verrattuna siihen, että itse olen kahden hengen taloudessa asuva opiskelija. Olen todennut, että se silti vaatii paljon suunnitelmallisuutta ja aikaakin miettiä, miten esim. ruokaostokset tulisi kaikista järkevimmin suorittaa - keskiverrollisesti eniten roskaa taitaa syntyä juuri ruokaostosten yhteydessä. Beeswax -kankaat ja DIY kestohedelmäpussit on kyllä oivia vinkkejä, joiden avulla torjua turhaa muovia!

raijairina

Hei, tosi upeaa, että kirjoitat tästä! Tärkeä muistutus siitä, miten jokainen voi pienentää jätemääriään. Jään seurailemaan ja inspiroitumaan sun jutuistasi! Omat yritykset muovin ja ruokahävikin vähentämisessä ovat aina aika kausittaisia - tarvitsisin näitä muistutuksia useamminkin. :)

jennaemilia
THE ECO LOG

Heippa, ja kiitos kovasti! En voi liikaa korostaa, miten pysyvä muutos vaatii aikaa, totuttelua, miettimistä ja nimenomaan niitä pieniä muutoksia yksi kerrallaan (tämä pätee lähes kaikkeen) ja siksi ei kannattakaan lannistua, jos ei sinne "täydelliseen" Zero Waste elämään heti pääsekkään. Tämän olen kokenut kantapään kautta.. ja siksi haluan näistä asioista kirjoittaa. :) 

Pyjama79 (Ei varmistettu) https://pyjamapaivia.com

Suomessahan kaatopaikoille ei muutes mene enää kuin murto-osa jätteistä (v. 2015 kymmenen prosenttia yhdyskuntajätteistä), kirjoittelin aiheesta juuri viisiosaisen postaussarjan, jossa viimeisessä kaatopaikoista: https://pyjamapaivia.com/2017/08/15/jatteita-ei-vieda-kaatopaikalle/

Meidän perheessä pyritään (huom. pyritään!) kestävään elämäntapaan, jonka seurauksena jätemäärätkin ovat ehkäpä tavanomaista pienempiä, mutta joka tapauksessa niin moni asia kiertää nykyään materiaalina (bio, lasi, muovipakkaukset, paperi, kartonki, tekstiilit), että kolmehenkisessä perheessämme tulee arviolta vajaa roskapussillinen "sekajätettä" kuukaudessa: jotain vanulappuja, satunnaista erikoislasia, langanpätkiä, muutamia hyvin likaisia kartonki/muovipakkauksia tms.

jennaemilia
THE ECO LOG

Todella mielenkiintoinen postaussarja! Lisäsinkin kirjoitukseen "tai vastaavasti jätteenpolttoon" , koska pointtina oli, että nimenomaan kierrätyskelvottoman jätteen määrä tulisi vähentää minimiin. :) Olisi mielenkiintoista kuulla lisää vastaavasti jätteenpolton haitoista, eihän se ympäristön kannalta kovin puhtaalta myöskään kuullosta. Olen kyllä lukenut, että jätteenpoltto vähentäisi lajittelun ja kierrätyksen määrä, koska ajatellaan, että ne kuitenkiin menee kaikki poltettavaksi eikä enää kaatopaikoille. Asiantuntijoiden mielipiteitä siis kaipaisi lisää aiheesta. 

Ja vau, roskapussillinen kuukaudessa perheeltä on jo hyvä saavutus!

Trashless (Ei varmistettu) http://www.trashless.net

Heippa!

Juuri tein blogiini jutun siitä, miten vähentää roskanmäärää helposti :) http://www.trashless.net/2017/09/5-tapaa-vahentaa-roskanmaaraa-helposti....
Olen kanssa miettinyt sitä, että miksi Suomessa ei ole vielä pakkauksetonta kauppaa. Täällä Ranskassa niitä on paljon. Tavallisissakaan ruokakaupoissa ei myydä muovikasseja, joten kaikilla on oma kestokassi tai pieni vedettävä ostoskärry mukana. Torilla monet ihmiset ostavat vihanneksensa ja hedelmänsä omiin pussukoihinsa ja kananmunat omiin kennoihinsa. Erityisesti vanhemmat ihmiset. Itsekin olen nyt elänyt zero waste -elämäntapaa muutaman kuukauden ja toki meillä jätettä syntyy. Meillä on myös pieni vauva. Roskattomampaan elämään pyrkiminen on kuitenkin avannut silmäni ja olen nyt paremmin tietoinen omasta kulutuskäytöksestäni. Blogistani löytyy lisää juttua suomalasiranskalaisen perheen zero waste -elämäntavasta Ranskassa. :)

Camilla S (Ei varmistettu) https://mademoisellecamomilla.blogspot.fi/

Kiitos tästä postauksesta! Itseäni on alkanut todella kiinnostamaan roskattomampi elämä tässä viikon sisällä... Vielä ei olla käytännössä mitään asialle tehty, kun kaupassakaan ei ole tullut käytyä, mutta tässä lähitulevaisuudessa yritän pikkuaskelin aloittaa. Tämä olisi ollut huomattavasti helpompi aloittaa ennen lapsia, nyt kun kuviossa on kolme lasta ja hektinen perhe-elämäarki. On kynnys totaaliselle muutokselle vaikeampi.. Mutta kyllä sitä jätettä syntyy sellaiset määrät, että ei se varmaan paljoa vaatisi, että roskatuotanto taloudessamme vaikkapa puolittuisi.

GoGreen (Ei varmistettu)

Hienoa että kirjoitat tärkeän asian puolesta. Suomessa zero waste lifestyle ei ole vielä saavuttanut suurta suosiota mutta eiköhän se pikkuhiljaa nopeudu, vegaanibuumikin tuli vähän jälkijunassa. Korjauksena Ruotsiin on avattu jo maaliskuussa ensimmäinen zero waste kauppa, Gram Malmö. Lisäksi Virostakin löytyy zero waste liike.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.