Ladataan...

...Mul on tänään koti-ilta

Koti-ilta nimittäin kirjojen kanssa. Se on täällä taas. HelMet-lukuhaaste. Aloitan jo tänä vuonna, koska mä voin. 50 eri luokkiin kuuluvaa kirjaa luettava vuodessa. 

Täältähän se koko lista sitten löytyy, mutta otetaan nyt sitten aluksi ne, jotka itse lainasin tänään. 

Kohta 5. Kirja sijoittui vuosikymmenelle olla synnyit. Tähän valitsin Kjell Westön Leijat Helsingin yllä. 

Kirja kuulemma sijoittuu 80-luvulle, eli vuosikymmenelle jolla synnyin. 

Seuraavaksi valitsin kohtaan 32. Kirjassa käydään koulua tai opiskellaan Seita Parkkolan Viima. 

Toivon todella, että tämä sopii tuohon haastekohtaan. Ainakin kirjassa Viima menee kouluun, mutta nähtäväksi jää, sopiiko. 

Share
Ladataan...

Ladataan...

Jatketaanpas sitten siitä mihin jäätiin eli kohdasta 21. Edelleenkään eivät ole mitenkään järjestyksessä. 

21. Hercule Poirot. Toinen rakastamistani etsivistä. Ja leffoissa nimenomaan David Suchetin esittämänä. Omassa mielessäni, juuri Suchetiin kiteytyy Poirot:in olemus. Eräs Helmet-lukuhaasteen kirjoista olisi liittynyt kyseiseen hahmoon ja olisi ollut itse Suchetin kirjoittama, mutta en saanut haastetta tehtyä. Aion silti lukea kyseisen kirjan, jossain vaiheessa. 

 

22. Vesisade. Ihan milloin tahansa. Tai no, ei kuitenkaan talvella. Kevätsade sulattaa lunta silloin kun sen on sulaminen. Kesäsade raikastaa ilman. Syyssade saa vain olon niin mukavaksi kun voi olla sisällä ja juoda vaikka kupillisen lämmintä kaakaota, kermavaahdon kera. Mutta ei talvisade, silloin pitää tulla lunta. 

 

23. Meri. Eikä todellakaan mikään rennosti liplattava, lämmin ulkomainen meri vaan se oma kotimainen, välillä hurjanakin pauhaava meri. Koska meressä pitää olla luonnetta. Oma kosketukseni kotimaiseen mereen ( no on se osaksi ulkomainenkin koska on Suomen ja Ruotsin välissä ) sain 1994, vain muutama kuukausi Estonian uppoamisen jälkeen. Voin todeta että se jätti jäljen minuun, se kokemus, mutta hyvällä tavalla.  

 

24. Myrskyt. Tätä ei vaan voi liittää minkään muun kanssa samaan. Loppukesäinen ukkosmyrsky salamoineen illan pimetessä. Luontoa vain pitää kunnioittaa, ei voi muuta. 

25. Pakanauskonnot ja pakanuus. Tämä saattaa kuulostaa oudolta, mutta tunnen vetoa nimenomaan pakanauskontoihin. Ja nimenomaan Pohjoismaisiin sellaisiin. En haluaisi edes nimittää niitä uskonnoiksi, koska siinä soi sellainen sävel, että olisin jotenkin hihhuli, niinkuin kristinuskon kannattajat. Mutta nämä uskonnot, ollenkaan saarnaamatta, lempeämpiä. Pidän myös Britannian muinaisuskoista, esimerkiksi druidismista. Nämä kaikki ovat mielenkiintoisia, toisin kuin aikansa elänyt, pölyinen kristinusko. 

 

26. Maan ja veden elementit. Pakanuuteenkin liittyy eri elementit, joista itse pidän nimenomaan veden ja maan elementeistä. Ajattelen sen niin, että maa voi, kohotessaan, tuhota/kuivattaa veden ja toisaalta, vesi voi, myös noustessaan tuhota/upottaa maan. Oma horoskooppini on veden merkki. 

 

27. Revontulet. Ensimmäisen kosketukseni revontuliin sain vasta lokakuussa 2015. Saatuani tiedon, että näitä taivaantulia olisi nähtävissä, ryntäsin ulos ja olin mykistynyt, niin pieni esitys kun olikin. Etelä-Suomessa kun nämä tuppaavat olemaan lähinnä vain sellaisia pieniä roiskauksia taivaalla. 

 

28. Harry Potter. Ne kirjat ja leffat. En niinkään Potterista itsestään pidä hahmona, lähinnä hän on  vain sellainen OK-hahmo, mutta en kehittänyt häneen mitään intohimoja. Mutta todellakin konseptina ja ajatuksena koko Potter-maailma ja siihenhän kiteytyy nimenomaan juuri Harry Potter itse. Velhopoika, Valittu, poika joka elää.  ( Ja kuvahan on jouluisesta Tylypahkan ruokasalista )

 

29. Ehkä klisee, mutta Pirates of the Caribbean. Viimeisinpiä osia en ole nähnyt, mutta se ei haittaa. Jo siinä ensimmäisessä kohtauksessa, missä nuori Elisabeth Swann ( en silti ole ulkoa opetellut miten henkilöt kirjoitetaan oikein ), seisoo laivan keulassa laulaen merirosvon elämästä, on jotain taikaa. 

 

30. Seuraava klisee. Taru Sormusten Herrasta. Niin kirjat kuin elokuvatkin. Jälleen, en ole nähnyt ehkä kahta viimeistä elokuvaa, mutta edelleen, se ei haittaa, my precioussss. Enkä voi olla kunnioittamatta ihmistä, joka keksii aivan uuden kielen. Tolkien oli nero. 

 

31. Kekri ja Halloween. Molemmat, niin suomalainen kekri kuin jenkkiversiokin halloween. Kekrissä kiehtoo juuri se sellainen vanhakantaisuus ja se, että se on Suomalainen juhla, johon kyllä liittyy maagisiakin tapoja. Halloween puolestaan kiehtoo sen vuoksi, koska se ei alunperin ole jenkkijuhla vaan vanhastaa, muinaisten kelttien talven alkamisen päivä, samhain, jolloin vainajahenkien uskottiin liikkuvan maan päällä. Ja mikäs sen mukavampaa kuin pieni pelottelu synkkänä ja myrskyisenä yönä. 

 

32.  Turtlesit eli teenage mutant hero turtles. Se ysärin puolivälin ja lopun piirrossarja. Ei mitään nykyisiä animaatioita, ei mitään leffoja vaan ne nolot, piirretyt kilpparit. Juuri ne. Jos olet tarpeeksi vanha, tiedät mistä puhun. Hahmoista ihastuin punahuiviseen Raphaeliin ja heidän mestariinsa, Tikku-rottaan. Molemmat ovat suosikkejani juuri heidän luonteidensa vuoksi. Raphael edustaa kuohahtavaa, tempperamenttistä päätä ja Tikku taas rauhallista puolta. Kaksi niin erilaista luonnetta ja juuri siksi <3  

 

33. Joulu. Ei niinkään enää se saaminen, mutta toisille antaminen. Ruoat. Tunnelma. Herkut. Onhan se kiva tietysti saadakin, mutta ei se enää paina niin paljon. Lapsempana se oli se pääasia. Mutta nyt, se on se tunnelma, mitä siihen sitten liittyykään. 

 

34. Suklaa. Muodossa missä tahansa. Tarvitseeko sitä eritellä, se on suklaata, naisen paras ystävä. Oli se sitten umehtunutta vanhaa kalenterisuklaata tai jokin leipomukseen lisätty juttu, kaikki menee. Koska se on s-u-k-l-a-a-t-a. Joo, siitä saa näppyjä ja lihoo, mutta so what. Kerranhan sitä vaan eletään. Ja se on suklaata. 

 

35. Hyvä ruoka. Ei, kukaan ei pidä pahasta ruoasta. Mutta ah. Oli se sitten hyvä ateria tai yksittäiset jutut, kuten chilillä maustettu tonnikala, raejuuston, kurkun ja salaatin kera piimäsämpylän päällä tai spagetti ja jauhelihakastike, savukala tai uudet perunat ja grillattu liha. Tai vain pelkästään joku ihana salaatti ( ei siis pelkästään se salaatti vaan joku, johon on lisätty jotain ). 

36.  Hedelmät. Nam. Vaikka rakastankin suklaa, myös hedelmät menevät. Banaani, kirpeät omenat, persikat, päärynät, mandariinit, greippi. Nam.  ( Ja kyllä, luitte oikein. Siellä seisoo että greippi. ) Se on hyvää vaikka se on pahaa. Sitä ei irvistämättä voi syödä, mutta.... 

 

37.  "Sing me a song of a lass that is gone".  Matkantekijä-sarja, Diana Gabaldonilta. Kirjoina ja sarjana televisiosta. Ja parasta näissä kirjoissa on, niin kerronnan ja tapahtuma-ajan ja paikkojen osalta myös se, että ne ovat JÄÄTÄVÄN PAKSUJA. Melkein 1000 sivuisia tai ylikin. Ja vaikka olen ensimmäiset noista kirjoista lukenut ainakin kolmeen kertaan, ne pitää silti aina lukea uudelleen. 

 

38. K-pop. Eli korealainen pop. Kieltä en ymmärrä, joten en ymmärrä mitä lauluissakaan sanotaan, mutta tämä on vaan niin koukuttava laji. Musiikkivideot ovat naisryhmillä karkkimaisen söpöä katsottavaa ja miesryhmillä, no, sieltä löytyy toisinaan ihan komeita yksilöitä. Ja jotenkin juuri ne taidolla ja pikkutarkkuudella tehdyt tanssiesitykset näissä videoissa....

 

39. Ruotsin kuninkaalliset. Kyllä. Ruotsin kuninkaalliset. Heillä on tapansa, mutta toisaalta, ovat he myös rentoja. Ei mitään pönötystä kuten Briteissä. Ja vaikka kansa maksaa heidän elämänsä niin mitä se täälläkään on. Täällä kansa joutuu maksamaan paljon useamman elämän kuin Ruotsissa koska noita apinoita on tuolla mäellä se 200 plus sitten se Sale ja Jensku. Minulla ei ole mitään hyvää sanottavaa noista kahdesta. 

 

 

40. Manga/anime-sarjat.  Saattaa vaikuttaa teinimäiseltä, mutta jotkut noista sarjoista on ihan kelpo seurattavaa. Ja vaikka vaikuttaisikin teiniltä, niin silti, oikeasti. Olen katsonut sarjan nimeltä Attack on Titan dubattuna, mutta seuraavaksi ajattelin katsoa sen alkuperäisellä kielellä. Toinen lempparini on Glitter Force. Eipä tästä sen enempää, koska makuasioista ei saa kinata. 

Ja nyt, toivotan kaikille lukijoilleni ja seuraajilleni Hyvää joulua ja palaan asiaan joskus joulun jälkeen. 

Share
Ladataan...

Ladataan...

Ajattelinpa tekaista tällaisen jutun tässä joulun alla. ( tai menee se joulun tuolle puolenkin, ehkä ). Eli palastelen tämän 20 asian osiksi, koska 100 asiaa olisi yksinkertaisesti liian pitkä. Ja nämä eivät ole missään paremmuusjärjestyksessä. Koska valitusta löytyy maailmassa joten sen vuoksi....

Aloitetaanpas:

1. Kirjastot. Olen aina pitänyt kirjastoista. Nykyisen asuinpaikkani kirjasto, on ihanan pieni ja vaikka sieltä ei läheskään aina löydy joitain kirjoja, se on aivan ihana paikka. Aluksi olin itsepalvelukirjastoa vastaan, mutta ah, se ensimmäinen kerta kun kävin itsepalveluajalla ja kirjasto oli itseäni lukuunottamatta aivan tyhjä, ei ristin sieluakaan. Oli aivan hiljaista, vain minä ja kirjat. Se tunne oli valtaisa. 

2. Tiiliskivikirjat & lukeminen. Olen aina pitänyt lukemisesta ja niiden pitää nimenomaan olla kirjoja. Mitä paksumpi, sen parempi, vaikka en lähes aina ehdi edes lukea niitä loppuun. Ensimmäiset tiiliskivikirjani olivat David Eddingsin kirjoja, mutta nykyään kun vertaan noita kirjoja niihin mitä olen nykyisin lukenut, ne tulevat kyllä toiseksi, koska yli 1000 sanan kirjat kyllä peittoavat nuo kirjat. 

3. Fantasia ja scifi genrenä. Nuo kaksi ovat kyllä ne päägenreni, joita luen. Aivan ensimmäinen fantasiatarina oli tosiaankin David Eddingsin kaksi sarjaa, Belgarionin taru ja Mallorean taru. Nämä kaksi tuli luettua useampaankin kertaan, aina se vaan veti mukaansa. Nykyisin on tullut mukaan muutakin. 

4.Kirjoittaminen. Kunnolla aloitin kirjoittamisen joskus 2000-luvun alussa, fanfictionilla. Se oli helppoa. 2013 tutustuin haasteeseen nimeltä NaNoWriMo eli National Novel Writing Month, johon jäin koukkuun. Olen tehnyt Nanon viisi kertaa, joista kaksi viimeisintä on tullut hävittyä. Se kirpaisee aina, häviö, mutta aina sitä vaan tulee silti lähdettyä mukaan uudestaan. Suomen haara on aivan mahtava ja olen kerran jopa osallistunut viralliseen kick-offiinkin. 

5. Syksy. Lempi vuodenaikani. Talvi ja kesäkin menettelevät, mutta syksy vaan on se paras. 

6. Kissat ja koirat. Näitä en käy erittelemään, koska molemmat ovat aivan ihania, mutta molemmilla on niin eri luonteet. Itse olen kuitenkin enemmän kissaihmisiä, mutta koirissakaan ei ole mitään vikaa. Asuntoni pienuuden takia, en voi koiraa edes hankkia. 

7. Kaakao. Varsinkin viileinä tai kylminä iltoina, lämmitetty kaakao on todella herkkua. Lisätään vain hieman kermavaahtoa päälle ja kyllä kelpaa. 

8. Kahvi. Vaikka se välillä on aivan kamalaa, sitä tarvitsee silti aina saada. 

9. Kynttilät. Koska itselläni on kissoja, en voi eläviä kynttilöitä käyttää, mutta se ei haittaa. Patterikäyttöinen kynttelikkö tuo joulutunnelmaa siinä missä aidotkin kynttilät. Mutta tuoksukynttilät eivät kyllä saa pojoja minulta, ne ovat kamalia. 


10. Pimeys. Tarvitsen sitä. Olen yöotus ja aamuvuorot inhottavat minua, mutta mieluummin teen kuitenkin sitten aamuvuoroja että saan olla pimeän aikaan kotona, tehden omia juttujani. Ja jos ei olisi pimeää, ei näkisi tähtiäkään.
 
11. Hiljaisuus. Välillä on aivan ihanaa, kun on täysin hiljaista. Varsinkin yöllä. Luonnossa ei koskaan ole varsinaisesti täysin hiljaista, mutta luonnon hiljaisuus on aivan eri asia. 
 
12. Hautausmaat. Ne vain kiehtovat minua, jollain selittämättömällä tavalla. En pidä kuolemasta, mutta jos hautausmaa on kaunis, tai vanha niissä on sitä jotain. 
13. Kielet. Enkä tarkoita sitä, mikä on suussa vaan eri maiden kieliä. Opiskelen parilla nettisivustolla eri kieliä, niitä on tullut otettua hieman, mutta joukossa on tuttuja Pohjoismaisia kieliä sekä muutama muukin. Kieli-innostus alkoi jo ala-asteella, kun alettiin opettaa ensimmäistä vierasta kieltä ja on jatkunut näihin päiviin saakka. Ja tähän täytyy huomauttaa, että oma äidinkieleni ei ollut se lempparini millään asteella ja sainkin vieraista kielistä aina paremmat numerot kuin äidinkielestä. Suomi on mukava kieli, mutta jos ei ole aivan pakko oppia sitä, en kyllä ymmärrä miksi joku tahtoisi oppia sitä. Itse en muista edes sijamuotoja saati sitten muuta. 
 
14. Skotti ja irkkumurre. Varsinkin skotti. Jos ihminen oikein laveasti murtaa, ei siitä saa mitään selvää, mutta hieman "kapeampi" vain lisää ihmisen viehättävyyttä. Eräskin ihailemani henkilö on Skotlannista ja hänen puheessaan kuuluu selvästi skottilaisuus, mutta sehän ei haittaa ollenkaan. 
 
15. Nuuskamuikkunen. Siitä vanhemmasta Muumit-sarjasta, ei tästä uudelleen dubatusta eikä varsinkaan se kirjojen Nuuskamuikkunen. Tämä rauhallinen, huuliharppua soitteleva ja yksinäisyydestä pitävä heppu iski minuun kun ensimmäisen kerran näin tämän piiretyn sarjan. Kai minä koin jotain sielunsukulaisuutta häntä kohtaan tai jotain, mutta mihinkään toiseen hahmoon en ole oikein kehittänyt sellaista pitämistä. Kehitin melkein pienoisen paniikin jopa jossain jaksossa, kun luulin, että Nuuskamuikkunen ei olisi tulossa takaisin. 
 
16. Romanttiset komediat. Ehkä klisee, mutta komedioissa romantiikka menee. Missään muussa ei oikein uppoa. Kukapa ei voisi vastustaa elokuvaa Holiday, jossa Cameron Diazin ja Kate Winsletin esittämät hahmot kohtaavat netissä ja vaihtavat asuntoja loman ajaksi päittäin. Tai Tai Gerard Butlerin ja Jennifer Anistonin tähdittämää leffaa Exän jäljillä. Tai The Ugly Truth. Puhumattakaan elokuvasta P.S I love you. Kun vihdoin ehdin katsoa tämän elokuvan ensimmäisen kerran, parisen vuotta sitten, itkin oikeasti. Eikä haittaa tippaakaan, että suurimmassa osassa näistä mainitsemistani leffoista, pääosassa on Gerard Butler ja tuossa P.S I lovessa on myös Jeffrey Dean Morgan. 
 
17. The Walking Dead ja Daryl Dixon. Kun kyseinen sarja alkoi, en voinut olla vähempää kiinnostunut enkä siis alkanut seurata sitä. Nyt, kun sarja on edennyt kahdeksannelle tuotantokaudelleen, olen auttamattomasti koukussa siihen. Sarjan tapahtumathan ovat mahdottomuus, mutta se into ja palo, millä sarjaa tehdään sekä se kaikki, mitä sarjassa tarvitaan maskeeraukset ja kaikki, on huippuluokkaa. Ja aivan kuten tapahtui sarjan kanssa, tapahtui myös erään roolihahmon, Daryl Dixonin kanssa, Alettuani seurata sarjaa, en pitänyt Norman Reedusin esittämästä Darylista vaan hän oli mielestäni täysin kusipää, mutta sarjan edetessä, hänestä alkoi tulla esiin uusia puolia, joka johti siihen, että Daryl on niin minun kuin monen muunkin lempihahmo.  Ja sarjasta vielä sen verran, että vaikka olen vannonut, että jos tekijät jonain päivänä päättävät tappaa Darylin, en katso sarjaa enää, mutta se on kuitenkin niin mahtava sarja, että sen päätöksen pyörrän ilman kahta sanaa. 
 
18. Doctor Who.  Neljän Tohtorin ajan, olen seurannut tätä "scifi"-sarjaa. Ensimmäinen Tohtorituttavuuteni oli siis yhdeksäs Tohtori, jota esitti Christopher Ecclestone. Katsottuani ensimmäisen jakson, jäin heti koukkuun ja joka kerta kun Tohtori regeneroituu, olen suorastaan murtunut, kun edellinen on lähtenyt. Yhdennestätoista Tohtorista en välittänyt, mutta katsoin kuitenkin. Kolmastoista Tohtori tulee olemaan nainen ja voin suoraan sanoa, että loukkaannuin pahasti ja petyin, kun se paljastettiin kesemmällä. Minulle Tohtori on aina ollut mies ja niin sen omasta mielestäni pitäisikin mennä, mutta sarjan tekijät päättivät toisin. En tiedä katsonko enää tämän naikkosen aikana sarjaa, mutta aina näyttää. 
 
19. Fantasian eri lajit / alalajit. Tämän olisin voinut laittaa tuonne fantasian alle, mutta en kuitenkaan tahtonut. Gaslight/gaslampfantasy ja steampunk. En varsinaisesti ole näissä sisällä, mutta ne kiinnostavat ja kiehtovat. Olen pariinkin kertaan alkanut kirjoittamaan noita kumpaakin Nanossa, mutta en ole vielä kirjoittanut noita tarinoita loppuun. 
 
20. Sherlock Holmes. Kirjoina, sarjana, leffana. Kaikki käy. Kaikki paitsi Cumberbatchin Holmes. Häntä en kasvona siedä. Holmesin hahmo ei ole taikinanaamainen kuten Cumberbatch on. Mutta hassua kylläkin, Jonny Lee Millerin esittämä hahmo uppoaa kyllä. Kenties tähän on syynä se, että sarjaan on tuotu nykypäivää eikä Sherlockaan asu enää Lontoossa vaan New Yorkissa ja Watsonkin on nainen. Mutta silti, lempi-Sherlockini on ihana, Jeremy Brett.  Vanhempia elokuvia en ole nähnyt, mutta Holmesit, joissa nimiosaa näyttelee Robert Downey Junior, ovat herkkua. Odotan edelleen, että leffasarjasta tehtäisi numero kolmonen, mutta toiveeksi taitaa jäädä. 

 

Share
Ladataan...

Pages