Ladataan...
Elämän polut

Vielä näin vuoden vaihteen kynnyksellä pikainen vilkaisu takaisin joulunpyhiin. Törmäsin ennen joulua artikkeliin, jossa psykoterapeutin johdolla pohdittiin joulun suorittamista. Artikkeli haastoi lukijan pohtimaan sitä, kenelle joulua rakentaa ja miksi. Jokaisella meillä on tietyt tavoitteet tai toiveet sen suhteen, mitä jouluun kuuluu ja mikä tekee joulun. Aika usein nämä tavoitteet muuttuvat pakoksi ja suorittamiseksi. Artikkelissa herätettiin kysymään itseltä, mistä nämä tavoitteet nousevat. Ovatko ne omia toiveita vai nousevatko ne pitkistä perinteistä tai vaikkapa sukulaisten toiveista?

Kun menee naimisiin tai on vakiintuneessa parisuhteessa, aina alussa törmää samaan kysymykseen: Missä vietämme joulun ja millä tavalla. Kaksi sukua ja perhettä, toisinaan maantieteellisesti kaukana toisistaan, sekä kahdesta suvusta ja perheestä nousevat perinteet. Ensimmäisinä jouluina olimme ensin aattona toisen perheen ja joulupäivänä toisen perheen luona. Vaihtelimme vuoroittain sitä, kumman puolen perheessä aaton vietimme. Viime joulu oli sinänsä helppo, että olimme joulun häämatkalla. Matkalla oleminen tuntuu olevan yleisesti suhteellisen hyväksyttävä selitys sille, ettei kierrä joulun aikana sukulaisissa ja muissa kyläpaikoissa.

Tänä jouluna teimme päätöksen olla vain kotona kahden kesken. Kulunut syksy oli aika rankka molemmille ja vietimme sen pääosin eri paikkakunnilla miehen töiden vuoksi. Nyt meillä oli vihdoin aikaa pysähtyä, levätä ja mikä hienointa: tehdä se yhtä aikaa ja yhdessä! Sukulaisten ja perheiden näkeminen joulun aikaan on todella tärkeää kuitenkin meille molemmille. Sen vuoksi kiersimme kyläilemässä heidän luonaan ennen aattoa. Olimme aika varmoja siitä, että saamme kuulla kritiikkiä siitä, ettemme ole jouluna kylässä, ja niin myös kävi, mutta yleisesti ottaen reaktiot olivat ymmärtäväisiä.

Joulumme oli ihana! Söimme, avasimme lahjoja, löhösimme, lenkkeilimme koiriemme kanssa ja söimme vähän lisää. Ei aikatauluja, ei menoja, ei vaatimuksia. Samalla pohdimme paljon sitä, millaisia omia perinteitä lähdemme jouluihimme rakentamaan. Ja millaisia perinteitä välitämme mahdollisille tuleville lapsillemme. Voimme rehellisesti sanoa viettäneemme täysin meidän omannäköisemme joulun.

Muutenkin olen jo aikaa sitten haudannut sen ajatuksen, että jouluna tai jouluksi on pakko tehdä jotain. Joulu on minulle iloinen ja onnellinen aika. Haluan pystyä nauttimaan siitä. Jos nurkkaan jää jonain vuonna pölypalloja pyörimään tai joululaatikot jäävät ostamatta ja joudumme syömään lihasoppaa, ei se haittaa. Ei se kivaa ole, mutta joulu tulee siitä huolimatta ja sen merkitys säilyy. Se on mielestäni jopa armollinen ajatus!

 

Share

Ladataan...
Elämän polut

Lokakuussa viimeistään se alkaa. Kunnon säpinä Facen jouluryhmässä. ”Joko saa laittaa kyntteliköt ikkunaan?” ”Innostuin jo kaivamaan tontut koristamaan kotia.” ”Koska saa laittaa kuusen jo esille ja koristella sen?” Ihmettelen aikaista ajankohtaa, mutta sivuutan asian toteamalla, että ihmisillä on erilaisia perinteitä ja tapoja. Kukin tyylillään. Jouluryhmä on täynnä ihmisiä, joita voisi kutsua jouluhulluiksi tai jouluhöperöiksi. Ihan vain sanojen positiivisessa mielessä. Kaikki hehkuttavat yhdessä sitä, että joulu lähestyy ja laskevat päiviä. Yhdessä ihastellaan kauniita löytöjä, joilla tänä vuonna koristellaan koti. On ihanaa fiilistellä ja tunnelmoida yhdessä.

Jouluaattoiltana tapahtuu kuitenkin ihmeellinen käänne. Alkaa toisenlainen kuhina. Samat ihmiset, jotka eivät millään malttaneet odottaa joulukuuhun sitä, että saa alkaa laittaa kotia joulukuntoon, aloittavat toisenlaisen kyselyn. ”Onko muilla haikea olo, kun joulu on ohi?” ”Oletteko jo korjanneet joulukoristeet pois?”

Minua hämmästyttää ja ihmetyttää. Hieman ehkä ärsyttääkin. Mitä tässä nyt oikein tapahtui? Näitä päiviähän tässä yhdessä ollaan niin innolla ja kovasti odotettu!

Omiin perinteisiini ja tapoihini kuuluu se, että koti laitetaan joulukuntoon ensimmäisenä adventtina tai juuri ennen sitä. Adventtiaika on jouluun laskeutumisen aikaa. Yksi kerrallaan joka sunnuntai syttyy yhteen kynttilään valo kertomaan siitä, että h-hetki lähestyy. Jouluaatosta alkaa sitten varsinainen joulun juhliminen, vaikka joulupäivä onkin ”virallinen” juhlapäivä. Jouluaika kestääkin sitten loppiaiseen asti. Silloin paketoidaan joulukoristeet sun muut jälleen kaappiin odottamaan seuraavaa adventtiaikaa.

Itsellänikin alkaa aina kutkutukset, mitä lähemmäksi joulukuuta päästään. Rakastan joulunaikaa enkä millään malttaisi odottaa, että saisi oikein kunnolla alkaa valmistautumaan jouluun. Siitä huolimatta aina odotan. Odotuksen jännitys ja perhoset vatsassani kuuluvat mielestäni joulun ihaniin puoliin. Tietää, että jotain oikein ihanaa on tulossa. Tämän jännityksen ajan jälkeen saakin sitten nauttia sydämensä kyllyydestä ensin adventtiajasta ja lopulta joulusta. Eikä ole mikään kiire lähteä kiikuttamaan kuusta pihalle.

Mietinkin sitä, että meneekö varsinaisesta joulunajasta kaikki hohto, jos liian varhain alkaa koristelemaan kotia ja paistelemaan kinkkuja? Jos kuusi on jo seissyt joulupäivään mennessä monta viikkoa kodin nurkassa, onko näkyyn jo turtunut ja tottunut? Onko jouluhulluuden painopiste siirtynyt kaikkeen jouluun valmistautumishössötykseen itse juhlapäivistä? Vai onko hössötys vienyt niin paljon aikaa, energiaa ja huomiota, ettei sitten enää osaakaan vain pysähtyä hiljentymään ja nauttimaan lopputuloksesta?

Joka tapauksessa, toivon kaikille vielä nautinnollista Tapaninpäivää ja monia vielä edessä olevia joulunajan päiviä!

 

Share

Ladataan...
Elämän polut

Jälleen yksi ystäväni kertoo iloisesta asiasta, joka on häntä kohdannut. Olen onnellinen hänen puolestaan, mutta samalla tunnen kipeän vihlaisun sydämessäni. Olenko huono ihminen, kun tunnen näin? Eikö minun pitäisi tuntea pelkkää puhdasta iloa ja onnea? Viilto sydämessäni muistuttaa siitä surusta, jota itse käsittelen ja kannan mukanani. Surusta ja epävarmuudesta. Haluaisin niin kovasti itsekin kertoa iloisen uutisen. Sitä minulle ei kuitenkaan ole sallittu. Ainakaan vielä. Kenties ei koskaan sallitakaan.

Kateus on myrkkyä. Kateus katkeroittaa. Kateus rikkoo ihmissuhteita. Kateus on tunne, josta olisi paras pystyä pysymään mahdollisimman kaukana. Olenko kuitenkin langennut juuri tähän kaameaan tunteeseen?

Tulkitsen kateuden sellaiseksi tunteeksi, johon saattaa liittyä vihaakin ja halua vahingoittaa toista. Jos olen kateellinen naapurilleni hienosta uudesta autosta, se saattaa herättää sellaisia ajatuksia kuin: ”Toivottavasti auto menee rikki...” tai ”Minun on pakko ostaa hienompi ja kalliimpi, jotta näytän paremmalta kuin naapuri. Jotta saan päihitettyä hänet”. Jos olen kateellinen, haluan jotain, mitä toisella on. Mieluiten siitä, mitä toisella on.

Entä jos en halua toiselta pois hänen onneaan? Entä jos olen valmis iloitsemaan asiasta hänen kanssaan ja tukemaan häntä asiassa? Haluaisin vain kokea itsekin saman onnen. Niin, ettei se ole kuitenkaan keneltäkään toiselta pois. Lasketaanko se silloin kateudeksi? Vai onko se vain surua oman epäonnen vuoksi? Entä jos en tuntisi sitä surua? Turruttaisin vahvan ja tärkeän tunteen pois. Kenties pikkuhiljaa samalla turruttaisin pois sen haaveen, jota kohti olen pyrkimässä. Mitä elämässä silloin jäisi jäljelle, jos merkittävät haaveet poistuisivat? Ehkä silloinkin katkeroituisi ja menettäisi kyvyn iloita toistenkin onnesta.

Omasta mielestäni en ole kateellinen. Vaikka en tiedäkään, miksi tunnetta voisi sitten kutsua. En luopuisi siitä vihlaisusta sydämessäni, jota aina silloin tällöin tunnen samalla, kun iloitsen ystävieni kanssa. Vaikka se tekee kipeää, se kertoo jostain, mikä on minulle todella tärkeää. Se muistuttaa isosta haaveesta, jota kohti haluan pyrkiä.

Share

Pages