Maaginen musiikki - Laillista dopingia

Elämäni Kunnossa

Musiikki on minulle erottamaton osa urheilusuoritusta. Pahimpia ensimmäisen maailman ongelmiani ovatkin esim. ne hetket kun olen unohtanut muuttaa uuden soittolistan offline -tilassa toimivaksi ja musiikki pätkii treenin aikana... Tai ne, kun unohdan kuulokkeet kotiin. Niin tai varsinkin ne, kun lempikuulokkeet hajoavat kesken intervallitreenin! ARGH!!

Useat eri tutkimukset ja niistä kertovat artikkelit vahistavat näkemystäni siitä, miten paljon musiikki voi treenisuoritusta parantaa. 

 

 

Eräässä tutkimuksessa koehenkilöt polkivat kuntopyörällä kolmena eri kertana. Kappaleet olivat jokaisella kerralla samoja, mutta tempoa muutettiin kahdella jälkimmäisellä kerralla 10% alkuperäistä hitaammaksi, tai nopeammaksi. Muutoksista ei kerrottu koehenkilöille.

Kun musiikkia hidastettiin, myös polkemisvauhti ja syke hidastuivat. Luonnollisesti, myös tempon nopeuttaminen aiheutti samankaltaiset muutokset: Polkeminen oli vauhdikkaampaa ja syke korkeammalla. 

Vauhdikkaampi musiikki ei tehnyt kovemmasta treenistä miellyttävämmän tuntuista, mutta motivoi treenaamaan kovaa ja auttoi epämiellyttävien tunteiden hyväksymistä.

 

 

Aivomme seuraavat luonnostaan rytmiä ja kävely ja juokseminen oikean biisin tahtiin tuntuu parhaimmillaan suoraan musiikkivideosta tai urheilumainoksesta leikatulta täydelliseltä pätkältä. Musiikin avulla kestävyys voi lisääntyä jopa 15%!

Aika siistiä.

Itse saan konkreettisimman hyödyn musiikista aamuisin tekemiini intervallitreeneihin. Olen valikoinut sekä Spotifyn että puhelimen musiikkisoittimen soittolistoille biisejä, joissa on hyviä nostatuksia ja räjähtäviä kertosäkeita, joiden aikana jalat vaan nousevat nopeamminsen sen n. 15-20sec räjähtävän suorituksen ajan.

Joskus sitä ihan yllättyy, että noinkos täysillä sitä pääsee tarvittaessa kulkemaan! Miettikää, miten hyviä tuloksia saisin, jos soveltaisin treeneihin vielä tätä hieman kyseenalaista Australialaista motivaatiotekniikkaa ;)

Linkistä tulikin mieleeni: Uskon, että uiminen ja muut vedessä harrastettavat lajit ovat tämän takia itselleni urheiluna ja yksin suoritettuna haastavia, sillä vedenkestävät mp3-soittimet ovat kalliita ja kömpelöitä, eikä uimahalleissa enää soi musiikki :(.

 

Välineet

Omat treenipoppini kuuntelen suoraan puhelimeen ladatusta spotifystä - mulla on premium enkä siitä enää luovu - mutta sitäkin tärkeämpää ovat hyvät kuulokkeet. Niitä löytyy kassien pohjilta monia, mutta eniten käytetyt ja kaikin puolin parhaat ovat ylemmässä kuvassa näkyvät KOSS Spark Plugit.

Kuulokkeet blokkaavat muut äänet täysin, toistavat musiikin todella hyvin, pysyvät korvissa kovassakin pomppimisessa ja korvavaikun puhdistaminen vaahtomuovisista napeista on jotenkin todella tyydyttävää :BB

Loistavien kuunteluominaisuuksiensa lisäksi Spark Plugit toimivat loistavasti korvatulppina! Muutaman viime kuukauden aikana pääni on ollut räjähtää kaikkien hoidettavien asioiden paljoudesta ja huomasin monesti treenin loppupuolella, etten ole Zenmäisesti kuunnellut koko aikana yhtään mitään. Käy se joskus niinkin :)

Edelliset plugit hajosivat reilun vuoden aktiivisen käytön jälkeen, mutta kävin hyvillä mielin ostamassa uudet verkkokaupasta ja yhteinen taipaleemme on jälleen alkanut.

 

 

Kuunteletteko musaa treenatessanne ja mikä on ultimaattisin treenibiisi?

 

p.s. Postauksen seassa pyörivät biisit ovat aamulenkkilistaltani ja niistä löytyy hyvät nostatukset, täysillä tykittämisen kohdat ja suvannot sykkeen tasaamista varten. Spotify -käyttäjät voivat tsekata koko listan täältä! Lähdenkin tästä vähän polkemaan ja isken luurit päähän ;)

 

Kommentit

SusannaS (Ei varmistettu)

Ihana blogi Saara! Mun salibiisejä: Children of bodom - Everytime I die, David Guetta - Titanium, Pitbull - International love, Metallica - Whiskey in the jar, Anna Abreu - Hysteria, Nightwish - Bless the child, Cheek - Jippikayjei, Rihanna - We found love

mmmiu (Ei varmistettu)

Jep! Musiikki on erittäin tärkeää mulle treenatessa :) Harmi kun mun pitäis hankkia uudet kuulokkeet, jotta voisin lenkkeillessä kuunnella musiikkia :s Mitkähän ois hyvät napit...

Vierailijan (Ei varmistettu)

En voi ollenkaan urheilla ilman musiikkia, se on niin tylsää ilman. Ja mulla menee yhet kuulokkeet kuukaudessa rikki, koska kuuntelen melkein koko ajan musiikkia ja aina kuulokkeilla. :D Onneksi niissä on vuoden tai kahden takuut nii ei tartte ostaa koko ajan uusia. :D

Vierailija (Ei varmistettu)

juoksubiisinäni toimii hyvinkin usein: Waldos peoplen- lose control :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Harrastan uintia, ja meikäläinen on ainakin tullut tosi hyvin toimeen speedon vedenkestävän mp3-soittimen kanssa. Uimalakki pitää napit paremmin korvissa, mutta olen kyllä uinut ilmankin lakkia, ja ihan suhteellisen hyvin sujui sekin. Ja lakkejahan on nykyään niin monenlaisia, itsekään en sitä silikonikortsua enää suostuisi päähäni laittamaan. Hintakin oli kuulemma kohtuullinen, sain sen avokilta joululahjaksi.

Uinnissa tuo rytmiasia on hiukan eri kuin lenkkeilyssä, joten itse suosin enemmänkin keinuvia ja mukavasti rullaavia biisejä. Makuasioita, mutta omassa soittimessani on Mark Knopflerin ja Dire Straitsien koko tuotanto. Ja uinti kulkee :)

Milou (Ei varmistettu)

Näköjään tää sun blogi on ollu se sysäys mitä oon tarvinnu jaksaakseni lähteä aamusin lenkille, kiitos siis siitä!! ;) Kyllä on mukavaa lukea muidenkin kuntosali- ja lenkkeilyhullujen puuhista.

Vierailija (Ei varmistettu)

Viime kerralla otin salille mukaan ipodini ja kyllä täytyy sanoa että treeni sujui paljon paremmin! :) Salilla soi jotkut novan biisit joten eron kyllä huomasi kun kuunteli nopeampi-tempoisempia biisejä!

Kake (Ei varmistettu)

kompkomp, musaa täytyy olla kun reenaa. oon kasvanut aerobicin ja jumppatuntien keskellä, ni ehän mä osaa liikkua epärytmiin musan kanssa! Juoksemaankin opin varmaan parin vuoden epäsäännöllisen (ja ennen niin tuskaisen) kipittelyn jälkeen, vasta sitten kun löysin maailman parhaan sivun lenkkeilijälle jog.fm. sieltä vaan valkkailee, mihin tahtiin pitäis edetä min / km ja koostaa sopivista biiseistä soittolistan spotifyhyn! ihan parasta! salihommissa oon vielä niin nyyppä, etten uskalla hilluu sielä luurit korvilla kuurona, vaan kuuntelin mielummin sitä scheissea radiokanavaa, kun pelkään jonkun huutelevan mulle jotain :D

Vierailija (Ei varmistettu)

ootko kuullut täsät app:stä https://www.zombiesrungame.com/ ? vois olla hauska :D

Miimu (Ei varmistettu)

Useimmat Pendulumin biisit ihan ehtodottomasti lenkille! Rammsteinin kibaleet, esim. Sonne sellaseen kunnon raudannostoon. :) Kiitos tälläisestä blogista! Oottelen täällä ihan innoissani, mitä asiaa sulla on seuraavaksi! :)

emmasusa (Ei varmistettu)

Huippu blogi ja hyvä postaus! Suosikkijuoksubiisejä ovat Avril Lavigne - Girlfriend, Adam Lambert - If I Had You, Generation X - Dancing with myself, Christina Aguilera - Candyman, Billy Idol - Rebel Yell, Veronica Maggio - Jag Kommer, Beyonce - Who Run the World (Girls), Lady Gaga - Judas! Ja näiden lisäksi sitten vielä jotkut Kaija Koon biisit...:-D Ja Madonnan kaikki nopeat jumputukset, varsinkin Confession of a Dancefloor -levyltä, niitä kuunnellessa oma juoksu rupeaa tuntumaan aika keveältä, kun miettii miten Madonna treenaa:-D Samasta syystä Britneyn biisit toimivat, sitä treenin määrää!

Miia (Ei varmistettu)

Ehdoton kovan paikan biisini niin salilla kuin juoksulenkillä on Pendulum ft. In Flames - Self vs. Self. Ja aina jaksaa vielä vähän lisää ja vielä vähän kovempaa. Kyllä musiikki on erottamaton osa treeniä! :)

Hear Hear!

Oon huomannut, että uusia juoksubiiseja löytää näppärästi esimerkiksi tanssileffojen soundtrackeilta (Step Upit, yms.)  

Yksi oma suosikkini "boosteri"-biiseistä, on tämä. En tiedä miksi, mutta saan heti uutta puhtia askellukseen, kun tuo alkaa soida.

&ob=av2n

Vierailija (Ei varmistettu)

Noi KOSS kuulokkeet on mulla samat, mutta lakkasi ääni yhtäkkiä kuulumasta kesken salitreenin. Mikä lie iskenyt, mutta uusia samanlaisia en hanki...

Vierailija (Ei varmistettu)

olin tänään juoksemassa ja radiosta pärähti js16 stomp to my beat biisi, sai jalat kulkemaan ainaki 10 kertaa nopeempaa ja ilmanyrkkeilemään samalla, keskellä metsää saa näyttää hullulta :)

Vierailija (Ei varmistettu)

niin ja kerran myös frederikin sheikki ali hassan pisti kinttuihin liikettä :D

uimari (Ei varmistettu)

Koska uidessa en voi kuunnella musiikkia, kuuntelen aina ennen joka reeniä jonku sopivan vauhikkaan ja innostavan reenibiisin niin se sit soi koko reenin ajan päässä, enkä tarvikkaan sitä mp3:sta sinne. :) Oikeestaan siksi mua ärsytti yhteen aikaan hirveesti kun taitouimarit reenas samaan aikaan meijän kanssa sunnuntaisin ja ne soitti aina samaa biisiä ja sekotti biisit mun päässä. :D

Fiipi (Ei varmistettu)

Hei!

Löysin liikuntablogisi vasta nyt ja tässä postauksia selatessa tuli sellainen olo että liikkumaan liikkumaan (vaikka aamulla kävin lenkin)!
En oo käyttäny muita kuulokkeita enää vuosiin. Hajotan nuo aika säännöllisesti 6 kk välein ja haen aina uudet takuulapullani koska kuulokkeissa on 5 vuoden takuu. Välillä kyllä nolottaa mennä paikalliseen Cittariin että moiii kuulokkeet on taas rikki... Pitää koputtaa puuta nyt koska en muista mihin oon takuulappuni tuikannu. Toisaalta vaikka sitä lappua ei löytyisi ostaisin uudet ihan surutta. Ei oo näiden voittaneita kuulokkeita!
Ja joo ilman musiikkia treenaamisesta ei tulisi mitään! Välillä vaan mietin että kuka on ladannu mp3-soittimen täyteen paskaa musaa kun tuntuu ettei mikään biisi kelpaa :D

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.