Ramen-Burger Riisinuudeleista

Elämäni Kunnossa

Pari kuukautta sitten haksahdin trendimättöön, joka sopi mun ruokavalioon kuin nakutettu! Ilmiöksi noussut Ramen-burger, jossa sämpylät korvattiin nuudeleista prässätyillä ja öljyssä paistetuilla hmm.. Lätysköillä? Itse käytin luonnollisesti riisinuudelia, koska: gluteeniton.

Idea oli simppeli, ja aineet löytyivät kaapista - siis tuumasta toimeen! Nuudelilätysköiden resepti on seuraava:

  • Tarvittava määrä riisinuudeleita (1-2 levyä / syöjä)
  • Kananmunia noin 1/nuudelilevy
  • Mausteita maun mukaan

Heitä ensimmäisenä nuudelit kiehumaan, ja aseta sen jälkeen pöydälle tarvittava määrä kulhoja (4 lätyskän valmistamiseen tarvitsin 5 Iittalan satumetsä-kippoa) ja leikkaa leivinpaperiarkista nelion muotoisia paloja.

Kun nuudelit ovat kiehuneet, kaada vesi pois ja anna nuudelien jäähtyä hetki (kiireiset voivat valuttaa viileää vettä). Sekoita tämän jälkeen kananmunat nuudelien sekaan mahdollisimman huolellisesti! 

Jaa nuudelimössösi kippoihin, ja painele se tiiviiksi ja tasaiseksi astian pohjalle. Aseta jokaisen lätyskän päälle leivinpaperiarkin palanen, ja kasaa tämän jälkeen kipot torniksi, jonka nostat jääkaappiin 20-30min ajaksi vetäytymään.


Kun otat lätyt jääkaapista, on jäljellä enää paistaminen! Öljyä tai voita pannulle, ja lätyskä perään. Toiset paistavat vain kansipuolet, mutta itse tahdoin väriä molempiin pintoihin. 

 

Kun leikkisämpylät ovat valmiit, heitä pihvit tulille ja lado muut burgereihin tarvittavat lisukkeet pöytään. Tuo luomujauheliha on muuten ihan tajutonta - burgeripihvitkin maistuvat herkulta, ja ne kehtaa oikeasti paistaa vain täydellisen mediumiksi. 

Omaan burgeriini tuli lopulta ihanaisen pihvin lisäksi hieman ketsuppia, hapankaalia, suolakurkkuja sekä rucolaa!

 

Nomsnoms rucola - voisin syödä tuota vaikka joka päivä.

Entä miltä se burgeri sitten maistui? No.. Ehkä pienoiselta pettymykseltä kaikkeen hypetykseen nähden :D Tein ahneuksissani kansipaloista ehkä liiankin tuhteja, ja lahjoitin lopulta vajaan puolikkaan burgerin poikaystävälle - jonka suuhun se kyllä katosi alta aikayksikön. 

Ramen-överien jälkeen en ole näitä burgereita himoinnut, mutta nyt kuvia katsellessa vesi herahti taas kielelle.. Mitäs, jos ottaisinkin ensi viikolla uuden vedoksen tämän kokeilun mogauksista viisastuneena? Jätän asian hautumaan :)

 

Oletteko te kokeilleet Ramen-burgeria?

p.s. Lihaton lokakuu on lopuillaan, mutta meikäläinen popsii lähi- ja luomutuotettua sonnia tyytyväisenä. Paras päivä on lihantoimituspäivä!

Kommentit

Mun on pakko tunnustaa, että ajatus nuudelisämpylästä kuulostaa aivan kamalalta. Tuomitsen maistamatta.

Mim (Ei varmistettu)

Aluksi; tykkään sun blogista, sekä sun persoonasta. Ainakin siis blogien perusteella vaikutat hyvältä tyypiltä. :)
En kuitenkaan kertakaikkiaan voi ymmärtää tuota käsittämätöntä lihamaniaa, mitä nykyään viljelet! Ihan joka ainoossa ruuassa, mikä blogissa kuvataan, on lihaa. Ja ei, luomuliha ei esimerkiksi ekologisesti ajateltuna ole yhtään parempaa kuin tavallinen ja ei, se ei ole eettisesti ajateltunakaan lähelläkään ongelmatonta. Vaikka etiikka ei kiinnostaisi, niin edes se, että tämä pallo ei yksinkertaisesti kestä tämäntyyppistä lihankulutusta. Se on itsekästä.
Olet itsekin joskus leikkisästi sanonut, että toteutat jotain koska "Sami käskee". Ymmärrän kyseessä olevan vitsi ja se, että luotat hänen epäilemättä vahvaan ammattitaitoonsa lujasti. Ammattilaiselta hän vaikuttaakin, en epäile. Tekeekö se kuitenkin sokeaksi, eikä esimerkiksi syöpäjärjestöjen puolueettomat tutkimuket punaisen lihan liiasta käytöstä (yli 300 g/viikko!!) mitenkään hetkauta sua? Tai nuo edellä mainitut argumentit? Päätös ei sulle ole ollut ehkä helppo, mutta silti tälläinen totaalinen ja itsekäs takin kääntäminen vaan on niin hiton kiukuttavaa! Kun se sitten vielä tuodaan tänne blogiin, mainostetaan siinä mukavasti sitä lihaa muillekin. Monella ei ole tuota luomulihaa halua/varaa ostaa, niin vedetään sitten sitä tavallista nautaa. Oma hyvinvointi on tärkeää ja tämänhetkinen ruokavalio sinulle ilmeisesti sopii. En kuitenkaan usko, etteikö joku vähän vähemmän massiiviseen lihankulutukseen pohjautuva, tämän kaltainen, voisi toimia. Tai söisit edes riistaa tai vapaana kasvatettua kalaa..

Öööh.... (Ei varmistettu)

Lihamania? Mun mielestä täällä on kyllä yleensä lähinnä jotain smoothireseptejä, ellei nyt oteta huomioon tätä ja sitä spagettijuttua....... Ei täällä varmaan muutenkaan näy ihan kaikki ruuat mitä saara päivittäin tai viikoittain syö, eli vähän outo kommentti musta. Piti vaan kommentoida kun mä olen saaran juttujen jälkeen huomannut vaihtaneeni ne lihat mitä opiskelijabudjetillani syön kokonaan luomuun ja musta se on ainakin parempi vaihtoehto jos sitä lihaa kuitenkin syö :)

hilulihei (Ei varmistettu)

Minä taas en kertakaikkiaan voi ymmärtää teidän kasvisfanaatikkojen ulinaa joka paikkaan. Eiköhän jokainen ihan itse (bloggarikin) osaa sitä tietoa hankkia erilaisten ruokavalioiden eettisyydestä sun muusta. Kyllä, suomalaiset keskimäärin syövät liikaa lihaa, mutta mietipä silti, mikä kärpäsenp*ska se tällä maapallolla on, vaikka me kaikki suomalaiset lopetettaisiin lihansyönti heti huomenna. Suosittelen propagandanne siirtämistä esimerkiksi jenkkilään, voisi olla enemmän hyötyä. :)

Toiseksi, bloggari tuskin kuvaa kaikkea syömäänsä tänne, joten ruokavalio voi olla yllättävänkin kasvispainotteinen. Mutta tietysti kannattaa vetää johtopäätökset vain noista kuvatuista ja esittelyistä annoksista, jeejee!

t: itse en pahemmin punaista lihaa syö, mutten jaksa paasata hulluna, koska asiat EIVÄT ole niin mustavalkoisia

Vierailija (Ei varmistettu)

:D LOL.

Aukotonta ja puolueetonta tutkimusta ravinnon vaikutuksesta ei ole olemassakaan.

Esim Inuiitit syövät talvet lähes pelkästään luomua punaista lihaa ja pysyvät terveinä (todennäköisesti siksi, etteivät vedä muuta paskaa kuten sokereita ja muita prosessoituja "ruokia"). Osa varmaankin selittyy geeneillä, mutta jos punainen liha yksistään olisi myrkky, niin eiköhän niillä määrillä esiintyisi huomattavasti enemmän syöpää ja sydäntauteja, joita heillä ei paljoakaan kaiketi ole?

Toisekseen jokainen varmasti osaa tehdä omat ratkaisunsa ruokavalionsa eettisyyden suhteen. Pitääkö lifestyle- ja kuntobloggaajan elää kaikkien maailmanparantajien aatteiden mukaan? On selvää, että pieni osa maapallon väestöstä kuluttaa valtaosan resursseista, mutta se tilanne ei yksilötason ratkaisuilla muutu, sanotte mitä sanotte. Terveellisempiin ja ruokateollisesti parempiin muutoksiin voidaan kyllä vaikuttaa vaatimalla luomua ja vähemmän prosessoitua ruokaa kaupoilta.

mmmiiioooo (Ei varmistettu)

Inuiitit on yksi sairaimpia alkuperäiskansoja mitä on, ne kuolee nuorina, ja ovat sairaita ja lihavia, ne oli ylipainoisia jo ennen kuin länsimaisia tapoja rantautui niille (ja myös kuolivat paljon nuorempina sairauksiin kuin muut alkuperäiskansat).

Toi on tota karppipropagandaa, että ne oli terveitä lihalla, ja rasvalla, ei kannata uskoa kaikkea mitä karpit väittää...

Jos haluat miettiä oikeasti terveitä alkuperäiskansoja, joita on paljon myös tutkittu, niin staffan lindeberg on kirjoittanut paljon esim. kitavalaisista, joilla ei oikeasti esiinny länsimaisia elintasosairauksia.
Mitä kitavalaiset syö sitten? Enimmäkseen bataatteja, jonkin verran kalaa, erittäin vähän rasvaa (vain 10% kaloreista, ja sekin rasva on kookosrasvaa, eikä pufaa) jne.
Eli ne syö vähäproteiinisesti, runsashiilarisesti, ja vähärasvaisesti.

Saara S.
Saara Sarvas

Hei ja kiitos kommentista! :) En ihan pysty allekirjoittamaan mainitsemaasi lihamaniaa, mutta se onkin toki oma sekasyöjän mielipiteeni - ihan kuin omasikin sinun. Viimeisten kuukausien ajalta tulee mieleen kaksi, kolme postausta, joissa näkyy lihaa jossain muodossa. Korjaa, jos olen ihan väärässä - en juuri nyt ehdi selata blogia läpi!

Mun pointtina on jokaisessa luomulihaa välillisesti käsitelleessä jutussa nimenomaan tarjota tietoa siitä vaihtoehdosta, koska suurin osa tapaamistani tyypeistä ei todellakaan tiedä, että sitä lihaa voi saada muualtakin kuin vakuumiin pakattuna ja kylmäosastolta kannettuna. Uskoisin suurimman osan blogiani seuraavista lukijoista olevan sekasyöjiä, ja ehkäpä olen saanut muutamat heistä vaihtamaan omat valintansa eettisempiin. En usko, että vankka kasvissyöjä (jollainen ehkä itsekin olet?) innostuisi lihasta, vaikka se olisi kuinka eettisemmin tuotettua.

En myöskään kuvittele, että luomulihan tuotanto olisi ongelmatonta - ei taida olla yhtään mikään enää tänä päivänä. Asiat eivät ole niin mustavalkoisia.Tulevaisuudessa varmasti hyödynnetään ihan eri tavalla jokainen ravinnon ripe, kun liikakansoittuminen lähtee vielä pahemmin lapasesta.

Itselläni tuo 300g/viikko todennäköisesti ylittyy, mutta kuten monet ovat täällä arvaileetkin, ei täältä blogista saa kovinkaan kokonaista kuvaa minun syömingeistäni. Monena päivänä saan kaikki proteiinini kasvisten puolelta, tai smoothieihin sekoitettuna, ja lihat jäävät pakkaseen odottamaan seuraavia päiviä.

Syön myös kalaa ja riistaa aina kun niitä tulee eteen (villikalan hinta on valitettavasti reilusti luomulihaa korkeampi :(), ja jos eteeni tarjoutuu mahdollisuus sitä jostain suuremmissa määrissä tilata, vaihdan erittäin mielelläni riistaan :)

Anneli (Ei varmistettu)

Heh, ei nuo syöpäjärjestöjen tutkimuksetkaan ihan niin läpinäkyviä ole kuin uskotaan. Lihan kulutusta ja muita hypoteettisesti syöpää aiheuttavia elintapoja kun ei oikein voi aukottomasti erotella toisistaan niin aika lailla spss:llä leikkimisen lopputulosta nuo syöpätutkimusten mustavalkoiset kausaliteettisuhteet on.

Toiseksi, kyllä luomulihan tuotanto on eettisempää ja ekologisempaa kuin ei-luomun. Ongelmia on ja tulee olemaan vielä kauan, se on totta. Tästä löytyy lisätietoa esim. http://www.mtk.fi/maatalous/luomutuotanto/luomu_kotielaintuotanto/fi_FI/....

Vierailija (Ei varmistettu)

Ihanko todella lainaat Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitton mielipidettä luonusta? :D Yhtä hupaisaa kuin se, että Valio sponssaa aikalailla kaiken ruookakasvatuksen kouluissa.. Voi käydä myös kysymässä turkistarhaajalta, onko turkikset eettisiä ;)

Paa (Ei varmistettu)

Mistä tilaat luomulihaa??

Martina (Ei varmistettu) http://www.rantapallo.fi/keltaisessakeittiossa/

Minä minä minä olen kerrankin tehnyt jotakin trendikästä, eli ramen burgereita. Pakko hehkuttaa kun yleensä olen niin huono ruokabloggaaja, että herään ruokatrendeihin vasta sitten kun ne ovat jo hujahtaneet ohi. Mutta ramen burgereita oli kokeiltava heti kun törmäsin reseptiin. Mun burgerit löytyy <a href="http://www.rantapallo.fi/keltaisessakeittiossa/2013/10/03/ramen-burger/" rel="nofollow">täältä.</a>

lihansyöjä (Ei varmistettu)

Olisi kiva jos tuosta luomulihavaihtoehdosta sitten puhuttsisi enemmän..mistä kannattaa tilata ja kuinka paljon maksaa?

Luomu (Ei varmistettu)
snna k (Ei varmistettu) http://neuloojapurkautuu.net

Näitä on kokeiltava! Missähän tynnyrissä olen taas elänyt, kun nyt vasta kuulin näistä ensimmäistä kertaa.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.