Tupakointi on typerintä, mitä tiedän.

Elämäni Kunnossa

 

 

Mä inhoan tupakkaa. Mä en ole koskaan nähnyt siinä mitään coolia tai houkuttelevaa ja mitä vanhemmaksi tulen, sitä onnellisempi oon siitä, etten ole röökeihin ikinä koskenut.

Mun on tehnyt mieli kirjoittaa tupakoinnista jo pitkään, mutta jotenkin on arveluttanut ihmisten reaktiot.. Lopulta tulin siihen tulokseen, että mua ehkä jopa kiinnostaa kuulla tupakkaa polttavien perusteluita ja ehkä voisin sitä kautta sympata lopettamista yrittäviä vielä enemmän.

Tää on mun blogi ja avautumiskanava, eli terkut vaan jo aluksi kaikille: Tämä postaus ei ole mikään henkilökohtainen yksilötason hyökkäys, vaan tuskastumista ja inhoa sellaista asiaa kohtaan, jonka olemassaololle ja laillisuudelle en näe yhtäkään syytä.

Osa mun kavereista polttaa ihan säännöllisesti ja osa on satunnaisia juhlapolttajia yms., enkä mä todellakaan paasaa tästä asiasta kenellekään - paitsi ehkä niille, jotka ovat käsi sydämellä vannoneet lopettavansa ja repsahtavat ensimmäisenä heikkona hetkenä.

Tupakointi on ihan oma päätös ja alttiina on jokaisen oma kroppa. Mä vaan mietin joka ikinen kerta röökinsavua nenään saadessani: Mitä järkeä?

 

Tupakka

Tupakka on alunperin ollut intiaanien käytössä usean muun lääkkeenä käytetyn kasvin ohella. Sitä käytettiin pieninä annoksina piristeeksi, kivunlievitykseen ja nälän poistamiseen. Kristoffer Kolumbuksen mukana tuote levisi 1500-luvulla Eurooppaan ja siitä se kaikki sitten lähti.

Tupakkatuotteita on useita erilaisia, mutta mun antipatiat keskittyy eniten "moderneihin" savukkeisiin, joiden savussa on yli 4000 kemikaalia (mm. ammoniakkia, formaldehydiä ja arsenikkia?!), joista valtaosa on myrkyllisiä.

Tupakoidessasi nikotiini imeytyy verenkiertoon ja kulkeutuu aivoihin sekunneissa. Tottumattomilla käyttäjillä tupakointi aiheuttaa tavallisia myrkytysoireita, kuten pahoinvointia, päänsärkyä, tasapainohäiriöitä, huimaista jne.

Tahdon vielä alleviivata, että nämä ovat myrkytysoireita.

Nikotiinin luoma hyvän olon tunne on kuitenkin suurimmalta osin vieroitusoireiden paikkaamista, sillä tupakka aiheuttaa todella voimakkaan fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen riippuvuuden.

Nuuskaaminen on mun mielestä aivan yhtä ällöttävää ja siitä mä sanon kyllä nuuskaajille myös ihan päin naamaa :D

Tupakkateollisuus työllistää yli 100 000 000 ihmistä ja tupakoijia oletetaan olevan n. 1 000 000 000.. Tuon bisneksen moraalista ja erilaisista ongelmista löytyisi tietoa vaikka muille jakaa, mutta se ei ole tän postauksen pointti.

 

 

 

Tupakoimattoman näkökulma

Mun silmissä tuntematon ihminen, joka nostaa yhtäkkiä röökin huulilleen on automaattisesti rumempi ja jollain tapaa luotaantyöntävä. Sori, mutta niin se vaan on.

Tupakan (ja nuuskan) haistaa todella helposti, vaikka röökaajat luulevat monesti peittävänsä tuoksun purkalla ja hajuvedellä. En tiedä onko hajun peittely kohteliaisuutta, vai häpeilyä?

Eniten mun karvat nousee pystyyn, jos näen raskaana olevan naisen rööki kädessä tai seurueen, jossa poltetaan avoimesti vaikka mukana on ihan minkä tahansa ikäisiä lapsia. ARGH!!

Mulle varsinkin säännöllinen röökinpoltto kertoo siitä, että ihminen ei arvosta kehoaan ja on jotenkin heikko. Ihan samalla tavalla moni varmasti ajattelee ihmisistä, jotka toimivat heidän arvojaan vastaan. 

Mua ei tosiaankaan vaivaa se, jos joku mun kaveri polttaa, eikä se vähennä mun arvostusta tai tykkäämistä näitä ihmisiä kohtaan. Täysin tuntemattomia ihmisiä seuratessa röökinpoltto on kuitenkin ehdottomasti negatiivinen merkki.

En usko, että voisin koskaan suunnitella yhteistä elämää tupakoivan ihmisen kanssa.

Koska en ole koskaan polttanut, en pysty millään tavalla ymmärtämään sitä addiktiota. Tsemppaan kuitenkin kaikkia lopettamista suunnittelevia ja sen kanssa kamppailevia niin paljon kuin ikinä pystyn.

Tupakoimattoman ihmisen tsemppaaminen vaan harvoin lohduttaa, koska mistäpä mä tietäisin, miten hankalaa se oikeasti on.. :D

 

 

 

Haitat

Muistan yläasteella luokan jumppatyttöjen fiilistelleen kuntotestien jälkeen, että jee, kohta 3 vuotta röökaamista takana ja tulokset vaan paranee. Röökinpolttoa ei siis todellakaan kannata lopettaa!!

Mikäköhän neitien asenne on nykyään..?

Keuhkot kehittyvät vielä n. 20 ikävuoteen asti, eli mitä nuorempana aloitat, sitä suurempaan riskiin itsesi asetat.

Joo, joku voi poltaa 60 vuotta eikä koskaan sairastu edes flunssaan ja joku voi elää kuin pyhimys ja saada silti keuhkosyövän. Mitä tahansa voi tapahtua, mutta kannattaako omaa terveyttä silti tietoisesti riskeerata? Mitä jos sä oletkin juuri se tyyppi, joka viiden vuoden päästä alkaa kärsiä kaikista mahdollisista tupakkaan liitettävistä sairauksista?

Vedenpitävää 100% yksiselitteistä näyttöä ja selkeitä syy-seuraus -ketjuja on tupakan ja erilaisten sairauksien välillä vaikeaa todistaa ja moni tupakoitsija tarrautuukin tähän henkensä kaupalla. 

Jos perustelusi tupakanpoltollesi on juuri tämä, muista, että noin kahdeksan kymmenestä keuhkosyöpätapauksesta voidaan kuitenkin liittää suoraan tupakanpolttoon ja lukaise huviksesi vaikka tämä artikkeli.

Keuhkosyöpien ja muiden hengitysteihin liittyvien sairauksien määrä tupakoivan väestön keskuudessa niin suuri, että yhteyttä on aivan mahdotonta kieltää. Vakavien sairauksien lisäksi tupakointi vaikuttaa kehoosi negatiivisesti ihan päivittäisellä tasolla.

Suomessa arvioidaan tupakoinnista johtuviin sairauksiin kuolevan 5000-6000 ihmistä vuodessa, sairauspoissaoloja käytetään n. 1 200 000 ja lääkärikäyntejä kertyy 600 000.

Yhden kalenterivuoden aikana tupakkasairauksien takia hoitoa tarvitsevat vievät sairaaloista noin 220 000 täyttä hoitopäivää ja suuren keskussairaalan verran sairaalapaikkoja.

Maailmanpankin laskujen mukaan rikkaiden maiden terveydenhuollon varoista 6-15% kuluu tupakoinnista johtuviin sairauksiin.  

Suomessa tämä tarkoittaa n. 85-100 miljoonaa euroa vuodessa.

 

Tupakoinnin positiiviset vaikutukset ovat aika kiven alla ja suurimmalla osalla niistä on aika negatiivinen kääntöpuolensa. Olen törmännyt vain yhteen tutkimukseen, jolla on oikeasti jotain painoarvoa: Tupakointi madaltaa riskiä sairastua parkinsonin tautiin. Syytä tähän ei tiedetä - kuten ei sitäkään, minkä takia ko. sairaus puhkeaa.

Positiivisiksi vaikutuksiksi ei mitenkään voida laskea niitä rauhoittavia ja piristäviä ominaisuuksia, joita tupakointi aiheuttaa riippuvaisessa henkilössä. 

No entäs sitten ne negatiiviset? Tupakointi mm.:

 • madaltaa eliniän ennustetta vuosilla
 • suurentaa riskiä sydän- ja versiuonitauteihin
 • muuttaa eri lääkkeiden vaikutuksia
 • heikentää naisen hedelmällisyyttä ja aikaistaa vaihdevuosia
 • heikentää miehen potenssia
 • heikentää yleistä fyysistä suorituskykyä
 • heikentää hajuaistia
 • heikentää hämäränäköä
 • kellastaa hampaita
 • samentaa ihoa 
 • vanhentaa ihoa n. 10 vuodella tupakoimattoman ihoon verrattuna
 • lisää aknea
 • heikentää ääreisverenkiertoa
 • maksaa askin päivässä tupakoivalle vuodessa n. 1800e

Odotan innolla kommentteja tupakoinnin hyödyistä ja syistä, joiden takia et voi lopettaa....

 

Keho antaa anteeksi!

Mun kanta alkaa varmaan olla nyt pohjamutia myöten selvä? Toivottavasti tää paasaus ei saanut tupakoivia lukijoita provosoitua tupakkatauoille kovin montaa kertaa :D 

Holhouskulttuurista en nyt sano sen enempää, enkä tiedä miten askien piiloon siirtyminen tai hintojen muutokset vaikuttavat, sillä kyllähän sitä röökiä ostetaan ja hankitaan niin kauan, kuin sitä on olemassa.

Yksi mun elämän siisteimpiä hetkiä oli kuitenkin ihan oikeasti se, kun tupakointi ravintoloissa loppui kokonaan. Muistatteko te miten oksettavalta hiukset ja vaatteet haisivat joka ikisen baarireissun jälkeen??

Tupakoinnin lopettamisesta mulla ei tietenkään ole minkäänlaisia omakohtaisia tarinoita ja se taitaa olla jokaiselle todella erilainen tie.

Mä voin kuitenkin lohduttaa ja kertoa, että tunnen monia varhaisesta teini-iästä asti polttaneita ihmisiä, jotka ovat lopettaneet kokonaan. Se on mun mielestä älyttömän hienoa ja mitä kauemmin on polttanut, sitä vaikeampaa se varmasti on.

Kannattaa vaan muistaa, että koskaan ei ole liian möhäistä. Vuosienkin aktiivisen polttamisen jälkeen keho ja keuhkot voivat puhdistua ja parantua. Nopean katsauksen kehossa tapahtuvista muutoksista lopettamisen jälkeen voi kurkata vaikka tästä.

Musta oli hienoa lukea esim. Steffin kertomus siitä, että vuosi lopettamisen jälkeen hänen keuhkonsa ovat puhdistuneet täysin!

Polttamisen lopettaneet kaverini taas ovat huomanneet nopeassakin ajassa, että:

 • Iho kirkastuu ja tasoittuu

 • Kuona-aineet lähtevät liikkeelle myös muualta kehosta (selluliitti vähentyy)

 • Haju- ja makuaisti palautuvat

 • Energiatasot ovat paremmat

 • Stressitasot laskevat

 • Rahaa kuluu vähemmän

Moni tekee lopettamisen ihan omatoimisesti, mutta pahasti koukussa oleville löytyy paljon tukea erilaisilta keskustelupalstoilta, anonyymeistä puhelinlinjoista, vertaistukiryhmistä jne.

Tässä muutama linkki, joilla pääsee ainakin alkuun:

stumppi

fressis

quit

 

Nyt mua kuitenkin ihan oikeasti kiinnostaa teidän tarinat:

 1. Poltatko, tai oletko maistanut tupakkaa?
 2. Polttaako joku läheisesi?
 3. Minkä ikäisenä aloitit ja kuinka kauan olet polttanut?
 4. Miten perustelet, puolustat ja oikeutat tupakanpolttosi itsellesi?
 5. Oletko yrittänyt lopettaa? 
 6. Jos olet lopettanut, miten onnistuit?

Vastaamisen voi tehdä täysin anonyymisti :)

Kommentit

Vierailija1 (Ei varmistettu)

Poltatko, tai oletko maistanut tupakkaa? - en
Polttaako joku läheisesi? - monet kaverit ja ystävät. iskä poltti ennen, mutta lopetti ainakin jo 8 vuotta sitten.
Minkä ikäisenä aloitit ja kuinka kauan olet polttanut?
Miten perustelet, puolustat ja oikeutat tupakanpolttosi itsellesi?
Oletko yrittänyt lopettaa?
Jos olet lopettanut, miten onnistuit?

randomtyttöö17 (Ei varmistettu)

-Poltan
-äitini polttaa ja kaveri porukat
-aloitin 13v ja olen nyt polttanut 2-3kk
-aijon lopettaa koska tupakan poltosta aiheutuu vain harmia ja se on vaan turhaa
-en ole jäänyt koukkuun tupakkaan vielä joten nyt on hyvä aika lopettaa

Vierailija (Ei varmistettu)

Poltatko, tai oletko maistanut tupakkaa?
- Poltin lopetin n. 2 kuukautta sitten.
Polttaako joku läheisesi?
- Isä
Minkä ikäisenä aloitit ja kuinka kauan olet polttanut?
- Aloitin 18 vuotiaana ja poltin vuoden satunaisesti (en päivittäin), kunnes jäin koukkuun ja aloin tupakoimaan säännöllisesti, sitä kesti n. puolivuotta. Häpesin tupakointia ja tein sitä salassa, kävin muka kaupassa yms. meinoilla, että sain poltettua kun en kotona/ muiden nähden kehdannut.
Miten perustelet, puolustat ja oikeutat tupakanpolttosi itsellesi?
- Alunalkaen ajattelin että laihdun kun poltan ja en syö, kaikki mikä auttoi kamalaan nälkään/piti nälän poissa oli sallittua. Yhdessä vaiheessa elin melkein pelkällä kahvilla ja tupakalla.
Oletko yrittänyt lopettaa?
-lopetin :) Olen aina ollut kova urheilemaan ja kun huomasin kuinka tupakointi heikensi suoritus kykyä se antoi motivaation lopettaa
Jos olet lopettanut, miten onnistuit?
- Asun kotona ja äitin kanssa tein sopimuksen, että loppuu nytte.

 1. Poltatko, tai oletko maistanut tupakkaa?
 2. Polttaako joku läheisesi?
 3. Minkä ikäisenä aloitit ja kuinka kauan olet polttanut?
 4. Miten perustelet, puolustat ja oikeutat tupakanpolttosi itsellesi?
 5. Oletko yrittänyt lopettaa? 
 6. Jos olet lopettanut, miten onnistuit?

 

 

1. Maistoin ensimmäisen kerran tupakkaa 10-vuotiaana vanhemman serkkuni pakoittamana mummolamme sillan alla. Tupakka maistui tosi pahalle ja tuntui inhottavan polttavalta kurkussa.

2. Yhä useampi läheiseni on lopettanut, mm. äitini lopetti seitsemän vuotta sitten kun tapasi nykyisen miesystävänsä, joka inhoaa tupakkaa.

3. Aloitin tupakoinnin n. 12-13 vuotiaana ja tähän vuoteen mennessä olen ehtinyt polttaa 13-14 vuotta.

4. En perustele enkä puolusta tupakointia millään tavalla. Tupakointi lakkasi olemasta "siistiä" kun täytin 18. Sen jälkeen se on ollut inhottava tapa. Tupakka on kyllä nautintoaine ja joihinkin tilanteisiin tupakka ikävä kyllä sopii, mutta sen terveysriskit menevät kyllä kirkkaasti pelkän nautinnon ohi.

5. Olen yrittänyt lopettaa tosissaan n. 5-10 kertaa. Koskaan en ole päässyt päivää pitemmälle.

6. Lopetin tupakoinnin kaksi kuukautta sitten lopullisesti. Lopettaminen alkoi tupakoinnin vähentämisenä ja siihen vaikutti myös paheneva allergiani. Sain pari kaveria lopettamaan ja loppujen lopuksi se oli yllättävän helppoa. Nikotiinin himo loppui viikossa ja kovalla itsekurilla tupakalle karkaamisen tunteen sai loppumaan. Parin kerran jälkeen baarissakin pystyi jo kylmän rauhallisesti jäämään pöytään kun muut lähtivät tupakalle. Nyt kahdeksan viikon jälkeen huomaa jo monta hyvää asiaa mitä lopettamisesta on tullut. Henki ei enää haise, levottomuus on loppunut ja uni on parempaa, jaksan juosta jo kilometrin pitempään kuin aiemmin, ientulehduksen huomaa helpommin, (tämä hyvä juttu sen takia, että tupakointi piilottaa tulehduksen ja sitä ei tajua hoitaa) verenkierto on palannut käsiin ja en ole enää "kuoleman kosketus" kun kättelen, rahaa on säästynyt ja muutenkin on leppoisampi olo. Koulussa ei ole kiire syödä että ehtii vielä tupakalle. Hankin sähkötupakan lopettamisen varalle, mutta en ole sitä käyttänyt. Kyllä se on ihan fakta että paras tapa on lopettaa ilman mitään apuvälineitä. Kaikki on OIKEASTI pään sisällä tapahtuvaa. Olen nyt 26 ja minusta on ihanaa tietää että kun lopettaa tupakoinnin alle 30-vuotiaana, ei ole menettänyt päivääkään elinikäänsä ja riskit sairastua vanhana esim. syöpään ja verisuonisairauksiin on samat kuin ihmisellä joka ei ole polttanut koskaan. Mahtavaa!

 

-Emilia

Vierailija (Ei varmistettu)

Poltatko, tai oletko maistanut tupakkaa?
Teininä, siis yläasteiässä, poltin ajoittan paljonkin. Varsinkin kylillä ryypätessä meni helposti maxi aski illassa, koska "se oli siistiä". Tupakanpolton lopetin kaksi viikkoa ennenkuin täytin 18 vuotta. Jostain syystä se ei ollutkaan enää yhtään siistiä ja keksin kivempiäkin keinoja käyttää rahani. Poltin säännöllisen epäsäännöllisesti siis noin 3 vuotta.

Polttaako joku läheisesi?
Isä ja isosiskon mies kyllä. Muuten kaveriporukka on ilokseni varsin savuonta porukkaa.

Minkä ikäisenä aloitit ja kuinka kauan olet polttanut?
Seiskaluokalla maistoin ekan kerran, poltin epäsäännöllisesti lähinnä ryypätessä 18v asti. Sen jälkeen oon tainnut kaksi kertaa vetää henkoset, ikäänkuin kokeilla onko se siistiä vielä. No ei ole. :D

Miten perustelet, puolustat ja oikeutat tupakanpolttosi itsellesi?
Teininä poltin, koska kaikki muutkin poltti. Se oli siistiä ja sai tekosyyn lähestyä ihailemiaan poikia. Nykyään mielummin pussailen savutonta poikaystävääni.. eksät, ketjupolttajat, maistui ihan tuhkakupille!

Oletko yrittänyt lopettaa? Jos olet lopettanut, miten onnistuit?
Pari viikkoa ennen 18v syntymäpäivääni päätin vaan, että eihän tässä ole mitään järkeä eikä tää ole siistiä. Kerrasta poikki.

Lydias (Ei varmistettu)

Moikka!
Täällä ollaan niin samaa mieltä asiasta sun kanssa!!!!
Vihaan tupakoitsijoita yli kaiken! Asun suht vanhassa kerrostalo asunnossa, ja joka ikinen päivä altistun tupakan leuhkaan kotonani. Kiitos siitä naapureiden, jotka ilmeisesti siis polttavat sisällä. -.- Olen myös huomannut, että oma kuntoni (hengitystiet yms..) on jatkuvasta tupakan tuoksuttelusta kärsinyt.

Olenkin siis hyvin hyvin mielelläni vastaanottamassakin rajut tupakka tuotteiden hinnan nousut, Suomeen josko saataisiin näille tyhmille riippuvaisille ihmisille taottua jollain tapaa järkeä päähän? :)

Ps. Miksi; Parveke tupakointi sallittu, Grillaaminen ei.

Mielenkiinnolla odotan millaista keskustelua tänne kehkeytyy. :D

Sara's

Poltatko, tai oletko maistanut tupakkaa?
- Poltan vakituisesti.
Polttaako joku läheisesi?
- Suurin osa kavereista, kämppis, poikaystävä, vanhemmat, sisarukset.. Mulla taitaa olla vähemmän tuttuja/kavereita/läheisiä jotka ei polta kuin noita jotka polttaa.
Minkä ikäisenä aloitit ja kuinka kauan olet polttanut?
- Joskus 12-13-vuotiaana aloitin polttamaan joskus, jos vaikka isoveli tms tarjosi. Sitten aloin polttamaan sillon kun olin juomassa, ja vissiin 16-vuotiaana vakituisesti. Nyt olen 19.
Miten perustelet, puolustat ja oikeutat tupakanpolttosi itsellesi?
- En mä oikeastaan ole edes miettinyt tollaista. Harvemmin kukaan kyselee, että miksi poltan, niin ei sitä ole tullut edes ajatelleeksi. Monesti jos hengaa vaan kotona, ei tee edes mieli tupakkaa, mutta sitten jos tekee mieli syödä (siis tietty nälkä on asia erikseen, nyt puhutaan vaan mielihalusta), niin menen ennemmin parvekkeelle kahvikupin ja röökin kanssa.
Oletko yrittänyt lopettaa?
- Olen, ja sitä kesti pari viikkoa, kunnes sitten sortui humalassa ja siitä se sitten vaan jatkui taas. Mutta sen päätöksen olen tehnyt, että joku kaunis päivä (tod näk vuosien päästä) kun hommaan muksuja, lopetan ehdottomasti.

 1. Poltatko, tai oletko maistanut tupakkaa? Olen maistanut tupakkaa/polttanut ennen.
 2. Polttaako joku läheisesi? Isoveikka ja muutama kavereista polttaa, osa on ns. viihteellä tupakoijia
 3. Minkä ikäisenä aloitit ja kuinka kauan olet polttanut? Ekan kerran varmaan yläasteikäisenä, pari vuotta se vaihe kesti. Toisen kerran jäin koukkuun tupakkaan n. 22-vuotiaana, tosin tuolloinkin polttaminen lähinnä rajoittui baarireissuihin yms sosiaalisiin tilanteisiin. Koskaan ei ole tullut ihan päivittäin poltettua, mutta näin jälkeenpäin mietittynä, on tuollainenkin säännöllisen epäsäännöllinen tupakointi aivan idioottimaista (aski kului noin parissa - kolmessa viikossa).
 4. Miten perustelet, puolustat ja oikeutat tupakanpolttosi itsellesi? Ei sitä millään tullut perusteltua, tai ehkä yritti ajatella, että poikakaverin/kaverien seurana on ihan jees käydä röökillä.
 5. Oletko yrittänyt lopettaa?
 6. Jos olet lopettanut, miten onnistuit? Noin 1,5 vuotta sitten vaan päässä napsahti ja jotenkin sitä tajusi, kuinka typerää tuollainen epäterveellinen tapa on. Tilanne ei ollut mitenkään erityinen, oltiin miehen kanssa ulkona ja aloin vaan ajattelemaan ääneen, kuinka tyhmiä me ollaan, kun tällaiseen haaskataan rahaa ja terveyttä. Sainpa siinä vakuutettua miehenkin lopettamaan tupakoinnin, eikä kumpikaan ole sen jälkeen haksahtanut. Mies tosin käyttää toisinaan nicorettea apuna, minä olen pärjännyt loistavasti ilman "apuvälineitä". Nykyisin tupakansavu lähinnä oksettaa.
savuton (Ei varmistettu)

1. Poltatko, tai oletko maistanut tupakkaa? - En polta, oon elämäni aikana polttanut yhteensä 3 tupakkaa, ihan vaan kokeilunhalusta. Ei todellakaan ollut mitenkään hienoa, joten en aio tulevaisuudessakaan niihin syöpäkääryleisiin koskea

2. Polttaako joku läheisesi? - Äiti, jotain muita lähisukulaisia ja surullisimpana tapauksena 15-vuotias serkkuni, kavereista suurin osa on "vaan" kännipolttajia, ehkä yks-kaks polttaa säännöllisesti

3. Minkä ikäisenä aloitit ja kuinka kauan olet polttanut? no noi kokeilut ajoittu siihen kesälle ennenku täytin 17

4. Miten perustelet, puolustat ja oikeutat tupakanpolttosi itsellesi? - no kokeiluna vaan

5. Oletko yrittänyt lopettaa? - en ikinä edes alottanut joten... :D

6. Jos olet lopettanut, miten onnistuit? -

Ja oon niiiin sitä mieltä, et tupakoinninki vois huumeiden tapaan kieltää lailla. Tosin esim. mun äiti on polttanut 13-vuotiaasta asti ja on yrittänyt moontamonta kertaa lopettaa, mut huonoin tuloksin, joten pitäis varmaan kehitellä jokin vieroitushoitojuttu näille tupakoiville ensin... Ja huolestuttavinta on just tää kun niin moni alottaa tupakointinsa jo alaikäisinä... Thank god mun kaveripiirissä ei oo mitään ryhmäpainostusta, nää bilepolttajatkaan ei suhtaudu meihin savuttomiin mitenkään erilailla eikä oo mitään sellasta et tarvis pelätä jäävänsä ulos porukasta jos ei polta...

Vierailija (Ei varmistettu)

1.Poltatko, tai oletko maistanut tupakkaa?
En polta, enää!

2.Polttaako joku läheisesi?
Perheessä isä sekä veljeni polttaa. En enää asu kotona mutta se että perheessä oli tupakoiva henkilö madalsi kyllä myös omaa kriittisyyttäni röökiä kohtaan.

3.Minkä ikäisenä aloitit ja kuinka kauan olet polttanut?
Aloitin n.17 vuotiaana säänöllisesti. On kyllä aika uskomatonta miten helposti siihen jää täysin koukkuun. En ikinä kuvitellut että minusta tulee tupakoitsija. Moni ihmettelikin että "ai sä poltat!?". Ja olin vielä nuorempana niin röökiä vastaan. Poltin viisi vuotta kunnes lopetin..

Oon kuullut niin monen sanovan ettei muka ole riippuvainen tupakasta. "Tää on vaan tapa. Voin lopettaa millon haluan" En ymmärrä miksei riippuvuutta voi muka edes myöntää. Naurettavaa..

5.Oletko yrittänyt lopettaa?
Ajatus lopettamisesta oli mielessä pitkään, ehkä vuoden. Lopettamispäätöksen jälkeen kokeilin ensin olla polttamatta 4-5 pvä. Sitten vähensin tietoisesti muutamaan tupakkaan päivässä ja parin kuukauden jälkeen lopetin kokonaa.
Nyt jo 2,5 vuotta ilman. Jeejee:)
Minulle tupakasta ei todellakaan tullut rauhoittavaa vaikutusta vaan olin usein hermostunut ja aina uuden tai vähän jännittävän tilanteen edessä oli pakko mennä tupakalle. Myös nuo kuvailemasi myrkytysoireet tuli usein vaikka olinkin vakkaripolttaja. Nenä oli myös aina tukossa ja silmät punoitti.
Hyihyi.. No nyt ei onneksi tarvitse enää miettiä noita..
Kannattaa todellakin lopettaa!!
Tätini sanoi joskus ettei hänen kannata enää lopettaa kun on jo ikää sen verran ettei siitä ole mitään hyötyä... What!! huonoin syy minkä olen kuullut..

Vierailija (Ei varmistettu)

Poltatko, tai oletko maistanut tupakkaa?
Olen polttanut

Polttaako joku läheisesi?
Ei

Minkä ikäisenä aloitit ja kuinka kauan olet polttanut?
Aloitin noin 22-vuotiaana, poltin 6 vuotta.

Miten perustelet, puolustat ja oikeutat tupakanpolttosi itsellesi?
Se on vaan niin ihanaa. Se kun saa varastettua sen hetken itselleen ja rentoutua. Se miten se auttaa vitutukseen ja hermostuneisuuteen, auttaa keskittymään ja jaksamaan.

Oletko yrittänyt lopettaa?
Lopetin kun tulin raskaaksi.

Jos olet lopettanut, miten onnistuit?
Jätin vaan polttamatta. Yksinkertaista. Näin vuosi jälkeenpäin mun tekee edelleen mieli tupakkaa joka helvetin päivä joten nikotiiniriippuvuudesta ei ole kyse. En vaan halua olla tupakoiva mutsi joten siksi en polta. Todennäköisesti aloitan yöelämätupakoinnin kuitenkin siinä vaiheessa kun yöelämään palaan.

Vierailija (Ei varmistettu)

1.Poltatko, tai oletko maistanut tupakkaa?
En polta enää, nyt olen ollut 10 kuukautta tupakoimatta.

2.Polttaako joku läheisesi?
Isä tupakoi 40 vuotta, kunnes sairastui haimasyöpään, joka on nyt levinnyt myös keuhkoihin.

3.Minkä ikäisenä aloitit ja kuinka kauan olet polttanut?
Olen nyt 23 v. Olen polttanut ylä-asteikäisestä. Ketjussa poltin viimeiset kuusi vuotta.

4.Miten perustelet, puolustat ja oikeutat tupakanpolttosi itsellesi?
En mitenkään. Kuitenkin lapsuudesta asti muistan isäni haisseen tupakalle. Kun olin teini-iässä hän asui pitkään ulkomailla ja tupakanhaju toi minulle kai jonkinlaista turvallisuudentunnetta.

5.Oletko yrittänyt lopettaa?
Olen yrittänyt lopettaa aiemmin, mutta en ole löytänyt motivaatiota. Perheenjäsenen sairastuminen vakavasti ja vierailu keuhkoklinikalla motivoittaa kummasti.

6.Jos olet lopettanut, miten onnistuit?
Lopetin seinään. Perjantai 13, tammikuu, 2012. Kuulin samana päivänä isäni syövästä.

Vierailija (Ei varmistettu)

En ole ikinä edes maistanut tupakkaa ja oon täysin samaa mieltä sun kanssa kaikesta mitä sanoit tässä postauksessa. Poikaystäväni polttaa eikä joko pysty, tahdo tai saa aikaiseksi lopettaa, mikä tän tekstin ja noiden videoiden jälkeen tuntuu vielä pahemmalta kuin aikaisemmin :(

Vattu

Nyt mua kuitenkin ihan oikeasti kiinnostaa teidän tarinat:

1. Poltatko, tai oletko maistanut tupakkaa?
- Poltan säännöllisesti 1-15 savuketta päivässä, riippuen mielialasta.

2. Polttaako joku läheisesi?
- Kumppani on on-off tupakoija, tosin nyt ollut jo ainakin puolivuotta kokonaan polttamatta. Lisäksi sisko ja iso osa ystävistä ja työtovereista polttaa.

3. Minkä ikäisenä aloitit ja kuinka kauan olet polttanut?
- Maistoin ensimmäisen kerran tupakkaa 12- vuotiaana, se vain kiinnosti joten ryöstin isän askista nortin. Se oli pahaa. Kuitenkin osaksi ryhmäpaineen takia aloin polttaa 13-vuotiaana vakituisesti. Siitä on nyt 9 vuotta.

4. Miten perustelet, puolustat ja oikeutat tupakanpolttosi itsellesi?
- Ei sitä voi perustella ja puolustella enää mitenkään. Teen sitä, koska en pysty olemaan polttamattakaan kuin korkeintaan päivän ja sekin kotioloissa.

5. Oletko yrittänyt lopettaa?
- Kyllä, jokainen lopettamisyritys on kaatunut johonkin heikkoon hetkeen. Olen myös koittanut laastareita, imeskelytabletteja sähkötupakkaa, mikään ei tuntunut toimivan. Viimeksi kun yritin lopettaa tupakattomuus johti lisääntyneeseen ahdistukseen ja lisääntyneisiin paniikkikohtauksiin, joten lääkäri suositteli, että lopettaisin tupakoinnin vasta kun päätäni on saatu parempaan kuntoon. Sitä odotellessa...

6. Jos olet lopettanut, miten onnistuit?
-

Lise (Ei varmistettu)

Poltatko, tai oletko maistanut tupakkaa?
- Näin 25-vuotiaana oon ylpeä siitä, etten ole ikinä edes maistanut tupakkaa poltettavassa muodossa. Nuuskaa olen maistanut, siitä olen vähän vähemmän ylpeä :D

Polttaako joku läheisesi?
- Äitini, siskoni, veljeni. Avomieheni käyttää nuuskaa.

Minkä ikäisenä aloitit ja kuinka kauan olet polttanut?
Miten perustelet, puolustat ja oikeutat tupakanpolttosi itsellesi?
Oletko yrittänyt lopettaa?
Jos olet lopettanut, miten onnistuit?

Vierailija (Ei varmistettu)

1. Poltatko, tai oletko maistanut tupakkaa?
Olen maistanut tupakkaa ja polttanut myös säännöllisesti.

2. Polttaako joku läheisesi?
Äitini, isäpuoleni ja pari ystävääni. Isäni lopetti melkein 30 vuotta kestäneen tupakoinnin kun olin n. 7-vuotias, ja sanoo sen olevan paras tekonsa ikinä.

3. Minkä ikäisenä aloitit ja kuinka kauan olet polttanut?
Aloitin ns. kännipolttamisen samaan aikaan kuin juopottelut eli siinä 15-16-vuotiaana. Tavattuani 16-vuotiaana silloisen poikaystäväni joka tupakoi, aloitin myös säännällisen tupakoinnin vähän vahingossa, tuli käytyä tupakalla samaan aikaan selvinkin päin. Tätä kesti ehkä kolme-neljä vuotta, jonka jälkeen lopetin muuten vaan tupakoinnin ja palasin kännipolttamiseen. Kännipolttelua sen jälkeen kesti varmaan samat kolmisen vuotta.

4. Miten perustelet, puolustat ja oikeutat tupakanpolttosi itsellesi?
En mitenkään muuten kuin "tekee mieli". Typerä ja kallis tapa.

5. Oletko yrittänyt lopettaa?
Yrittänyt ja onnistunut. Säännöllisen polttamisen lopettaminen oli yllättävän helppoa, muutaman kerran teki mieli polttaa mutta nopeasti se meni ohi. En kyllä voi pitää itseäni mitenkään kovin suurena onnistujana, koska en ole ikinä ollut nikotiinikoukussa ja esimerkiksi yksin kotona ollessani saatoin olla päivänkin polttamatta ilman mitään tuskaa. Vaikeaa oli vain päästä eroon siitä tavasta polttaa aina kun meni ulos, odotti bussia, keitti kahvia jne.
Ns. kännipolttamisen lopetin tämän vuoden alussa, koska siitä tuli aina niin paha olo ja hengenahdistus. Eikä kai ihme, juon ehkä n. 6 kertaa vuodessa ja jos noina kuutena kertana vetää yhtäkkiä askillisen röökiä niin eihän siitä hyvä olo tule seuraavana aamuna, ja krapulat ovatkin helpottaneet lopettamisen jälkeen (mulle tulee siis aina krapula, vaikka useimmiten juomiskertoina juon ehkä 3-4 annosta alkoholia). Kännipolttamisen lopettaminen oli paljon vaikeampaa minulle, koska polttaminen on minulla ollut aina niin kiinteästi yhteydessä siihen kuivaan sidukkaan/viiniin/mihin vaan, ja voin kertoa että ekoilla kerroilla jouduin välillä istumaan ihan käsien päällä etten lähtenyt muiden seuraksi savukkeelle. Onneksi sekin on nyt vähän helpottanut, mutta vieläkin välillä iskee tupakanhimo jos istuskelen iltaa jossain.

6. Jos olet lopettanut, miten onnistuit?
Ihan vaan tahdon voimalla. Kun pääätän jotain niin sen myös teen koska ärsyttäisi pettää lupaus itselleen. Yritin myös kertoa tästä kaikille kovaan ääneen jotta saisin lopettamiseen hieman yhteisöpainetta ;-)

Jenni.S (Ei varmistettu)

Huippu-postaus!!

Poltatko, tai oletko maistanut tupakkaa?
- Poltin, vuosia. noin 13 vuotiaasta 30 vuotiaaksi, joitain taukoja väliin toki mahtui ja ihan ekat vuodet oli vähän epäsäännöllistä "kokeilua".

Polttaako joku läheisesi?
- Tällä hetkeeä ainoastaan isä ja isän vaimo, joita en kyllä näe usein. Ja nyt tajusin että todellakaan, kukaan lähipiiristäni ei tupakoi!? Eli ollaan onnistuttu lopettamaan ihan isolla sykkeellä, koska myös kaikki läheiset on onnistunut lopettamaan... HYVÄ ME! <3

Minkä ikäisenä aloitit ja kuinka kauan olet polttanut?
-no tähän tulikin jo vastus

Jos olet lopettanut, miten onnistuit?
- Lopetin reilu vuosi sitten lääkkeiden avulla, toimi! Sisulla ja ennen kaikkea asenteella. Voin tunnustaa että käytin kyllä aika ihmeellistä taktiikkaa. Nimittäin aina kun näin jonkun joka tupakoi (huom: tuttuja ei lasketa), ajattelin "onneksi minulla on selkärankaa, onneksi en haise noin pahalta, onneksi en näytä noin kamalalta rööki suussa jne..." täyttä ylimielisyyttä - ja kuinka ollakaan, kaikki tuo on täyttä totta! ;)

Jennysii (Ei varmistettu)

Poltatko, tai oletko maistanut tupakkaa?
En ole ikinä edes maistanut ja oon siitä ylpeä :)
Polttaako joku läheisesi?
Sukulaisistani vain tätini polttaa. Muut eivät ole polttaneet koskaan edes satunnaisesti
Minkä ikäisenä aloitit ja kuinka kauan olet polttanut?
-
Miten perustelet, puolustat ja oikeutat tupakanpolttosi itsellesi?
-
Oletko yrittänyt lopettaa?
-
Jos olet lopettanut, miten onnistuit?
-

vierailijaJ (Ei varmistettu)

Aamen, nimimerkillä 21v ja en ole ikinä maistanutkaan ja ylpeä siitä =)

tiia_

 

 1. Poltatko, tai oletko maistanut tupakkaa? - en ole koskaan maistanutkaan
 2. Polttaako joku läheisesi? - Äiti polttaa. Ja se on ihan kamalaa. Veikkaan, että oma tupakkainhoni tulee (karsean hajun lisäksi) ainakin osittain just siitä, kun lapsena muistan pelänneeni ihan kamalasti, että äiti kuolee keuhkosyöpään. Ja pelkään vieläkin, vaikka tuossahan tuo porskuttaa, tupakkayskäisenä ja keltaisine hampaineen. Muistan myös lapsena hävenneeni sitä, kun mun vaatteet haisi tupakalta äidin polttamisen takia. Isäpuoli poltti aikoinaan, ja lopetti kuin seinään 20 vuotta sitten. Hän näyttää nykyisin ainakin 10 vuotta nuoremmalta kuin äitini, vaikka on äitiäni vuotta vanhempi. Näin tupakkavanhemman lapsena mun on sanottava kaikille tupakoitsijoille, että jos ette välitä itsestänne, välittäkää edes lapsistanne. Vanhempien tupakointi voi olla lapselle tosi kova henkinen taakka ja pelkotilojen aiheuttaja, terveyshaitoista nyt tietysti puhumattakaan.

 

Pipopoppari (Ei varmistettu)

Poltatko, tai oletko maistanut tupakkaa?
-Poltin noin 5 vuotta.

Polttaako joku läheisesi?
-Avopuolisoni, siskoni, 3 veljeäni..

Minkä ikäisenä aloitit ja kuinka kauan olet polttanut?
-Aloitin 14-vuotiaana ja poltin 5 vuotta.

Miten perustelet, puolustat ja oikeutat tupakanpolttosi itsellesi?
-Puolustin tupakoimistani sillä että pitäähän ihmisellä harrastus olla.

Oletko yrittänyt lopettaa?
-Yritin sen 5 vuoden aikana lopettaa varmaan kymmeniä kertoja.

Jos olet lopettanut, miten onnistuit?
-Huhtikuussa päätin että nyt loppu ja on mennyt puoli vuotta ilman että olisin edes maistanut tupakkaa sen jälkeen ja hyvältä tuntuu. Paino on pudonnut 6 kiloa ja voi että miten ulkona tuoksuu ihanalta ja miten ne ennen niin puulta maistuneet ruuat sulavat nyt suussa. En kadu!

 

- Poltatko, tai oletko maistanut tupakkaa? En ja en.
- Polttaako joku läheisesi? Jokunen puolituttu, kukaan kavereista tai lähisuvusta ei polta, meillä on kotona aina suhtauduttu tupakkaan ja nuuskaan kielteisesti. 
 
Tämä oli niiiiiiin hyvä juttu! Olisi melkein omalta näppikseltä voinut lähteä :) (Myös minä ilmoitan kantani nuuskaaville tutuilleni. Samoin jos joku polttaa tilanteessa, jossa en varsinaisesti kaipaisi savua naamalleni, niin kerron kyllä.) En voisi ikinäkoskaan seurustella ihmisen kanssa, joka polttaa. Deal breaker ehdottomasti. 
 
Se, mikä erityisesti on viime aikoina ihmetyttänyt on, että nykyisellä salillani on _röökipaikka_ heti ulko-oven vieressä ja porukka polttaa siinä ennen JA jälkeen treenin?!?!?!? Mitä hittoa?! :D Ja en voi sanoin kuvailla sitä kuvotusta, kun onnistut spinning-tunnilla saamaan eteesi/taakse/sivulle tälläisen juuri röökiltä tuleen yksilön.. Muilla tunneilla sentään pääsee siirtymään hieman sivuun, mutta spinningissä olet just tasan siinä tuoksuttelemassa aromeja. Jej..
 

Ömmm.. Jouduin edellisen kommentin copy + pasteamaan, jotenkan sieltä näköjään poistuivat sitten rivivälit, jesh.. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Poltatko, tai oletko maistanut tupakkaa?
-Poltan tällä hetkellä epäsäännöllisesti, pyrin lopettamaan!
Polttaako joku läheisesi?
-Ainoastaan pari ystävää, tädit, siskon mies ja veljeni jossain määrin.
Minkä ikäisenä aloitit ja kuinka kauan olet polttanut?
-Ensimmäiset sauhut 16-vuotiaana, säännöllinen poltto alkoi 19v. Olen siis pari vuotta polttanut ja sekin on pari vuotta liikaa.
Miten perustelet, puolustat ja oikeutat tupakanpolttosi itsellesi?
-Enää en perustele tai puolustele. Tiedostan tupakoinnin vaarallisuuden enkä enää halua riskeerata terveyttäni enempää.
Oletko yrittänyt lopettaa?
-Parhaillaan yritän, tahdonvoima on kova joten uskon onnistuvani. Tai pakkohan minun on onnistua :)

Surullisintahan tässä on se, että opiskelen sairaanhoitajaksi ja lähes päivittäin näen potilaita, joilla tupakoinnin seurauksena on vaikea COPD ja/tai astma. Se jos mikä motivoi itseäni lopettamaan.

Nii-ina (Ei varmistettu)

Olen polttanu säännöllisen epäsäännöllisesti 7. luokalta asti, eli silloin elettiin vuotta 2002. Suurimmaksi osaksi tupakointi on ollut sosiaalista tupakointia, koska muutkin lähtivät röökille, lähdin minäkin. Yhdeksännen luokan olin polttamatta, mutta sen jälkeen jatkui taas. Täysi-ikäiseksi tultuani ostin baarireissulle aina röökiaskin, ja sen onnistuin "säästämään" seuraavaan baarikertaan eli noin viikon päähän. Eli en polttanut paljoa. Amiksen loppuvaiheessa poltin jo päivittäin, joka tauolla. Vapaa-ajalla poltin, jos kaverinikin poltti. Kotona en kuitenkaan polttanut, koska avopuolisoni sitä inhosi. Työelämässä oli helppoa lähteä tauolle röökille, siellä tutustui helpommin uusiin ihmisiin. Vaikka olin mielessäni päättänyt, että tämä on viimeinen aski, tiesin että tulisin yövuoron aikana polttamaan ainakin yhden askillisen - riippuen tosin siitä, kenen kanssa työskentelet. Olen käyttänyt nikotiinipurkkaa ja nuuskaa myös, mutta aina sinne röökirinkiin oli palattava. Oli myös automaattista viihtelle lähdettäessä että se ensimmäinen lonkero - ja röökille oli päästävä.

Vanhempani eivät polta, eivätkä he ole tienneet minunkaan polttavan. Ainakaan heidän silmien allaan en ole polttanut. Suurinosa kavereistani polttaa, joten kynnys pyytää yhtä röökiä on matala. Pikkusiskoni taitaa nykyään olla tuollainen tupakoitsija kuin minä ennen.

Ennen. Niin. Tasan kaksi kuukautta sitten poltin viimeisen savukkeen, ja päätin että nyt se loppu. Takana oli juhlintaviikonloppu ja rööki alkoi maistua kissanpaskalta. Minkä takia tuota pitäisi polttaa. Päätökseni on pitänyt ja olen hel-ve-tin ylpeä itsestäni. Kaksi kuukautta, enkä ole yksiäkään savuja pyytänyt keneltäkään. Se on loppu nyt. =)

vespervesperq (Ei varmistettu) http://wannabeactionhero.blogspot.fi

en polta. olen maistanut aikoinani tupakkaa amitsussa, isäni on polttanut mutta lopetti kuun isosiskoni syntyi.

Ja aina kun tulee puhe tupakoinnista ja siittä miksi en polta tokaisen; en maksa kuolemasta, se saa yleensä porukan hieman miettimään.

Heikkis (Ei varmistettu)

Poltatko, tai oletko maistanut tupakkaa?
-Olen polttanut.
Polttaako joku läheisesi?
-Koko lähiperheeni.
Minkä ikäisenä aloitit ja kuinka kauan olet polttanut?
-Poltin melkein koko yläasteen ja lukion. Nykyään poltan, jos lähden baariin, eli noin kaksi kertaa vuodessa :D ja toki joskus polttavan seurassa. Mutta en joka kuukausi yhtäkään. En siis ole omasta mielestäni enää kolmeen vuoteen ollut tupakoitsija.
Miten perustelet, puolustat ja oikeutat tupakanpolttosi itsellesi?
-Jostain syystä baari-illan olennainen osa on tupakointi. On niin mukavaa mennä siiderin kanssa tupakalle ja juoruta siellä. Yleensä parhaat jutut kuulee partsilla ;) Yhdessä tupakointi on mukavaa ja humalassa yksinkin :D onneksi tosiaan juon vain pari kertaa vuodessa.
Oletko yrittänyt lopettaa?
-Yritin monta kertaa, ennen kuin onnistuin kolme vuotta sitten.
Jos olet lopettanut, miten onnistuit?
-Nykyään ihmetyttää, miten saatoinkin polttaa niin kauan, vaikka minulla oli aina voimakkaat reaktiot tupakkaan eli väsytti, särki päätä ja huimasi. Nämä oireet saivat lopettamaan. Ymmärrän hyvin niitä, jotka eivät koe tässä hetkessä tupakalla olevan mitään huonoja vaikutuksia, eivätkä siksi pysty lopettamaan.

kippuravarvas (Ei varmistettu)

Ihanaa, että joku on oikeasti meikäläisen kanssa samoilla linjoilla tässä asiassa. Kiitos Saara.

Poltatko, tai oletko maistanut tupakkaa?
- Olen maistanut, mutta en koskaan polttanut kokonaista tupakkaa.

Polttaako joku läheisesi?
- Polttaa; isä, äiti, isäpuoli, äitipuoli, veli, veljen vaimo, lähin ystävä... Myös rakas isoäitini poltti tupakkaa, ja kuolikin viime helmikuussa tupakoinnin vuoksi.

Miten perustelet, puolustat ja oikeutat tupakanpolttosi itsellesi?
- En perustele, sillä en polta. Enkä ymmärrä, miten joku edes viitsii yrittää puolustella tupakointiaan, siinä kun ei yksinkertaisesti ole mitään hyvää. Joskus kuulin jostain, että ainoa hyöty tupakanpoltosta on se, että ei taas hetkeen haluta tupakkaa. So true.

KAIKILLE tupakoinnin lopettamista harkitseville suosittelen Allen Carrin kirjaa; Stumppaa tähän.
Moni koulukaverini lopetti tupakoinnin luettuaan kirjan, joten kiinnostuin itsekin niin paljon siitä, mikä sai nuo entiset ketjupolttajat lopettamaan, että luin kirjan myös itse.

Epeli (Ei varmistettu)

Loistava postaus, ihan ku olisi omia ajatuksia lukenut! :) Koskaan en oo tupakkaa maistanu enkä ajatellu maistaakaan. :) Hyvä sinä! :)

Tuulis (Ei varmistettu)

Veli lopetti 1,5 vuotta sitten röökaamisen poltettuaan pitkälti yli kymmenen vuotta, eikä ole lopettamisen jälkeen vetänyt ainoitakaan savuja. Se on tosi usein hyvin murheellinen lopettamisestaan, kun olisi tilanteita, joihin se röökinpoltto sopisi niin hyvin. Se aina tuskailee, että kukaan ei koskaan ole kertonut LOPETTAMISEN haittapuolista :DD Suurin vaikutus lopettamisella lienee sosiaaliseen elämään, koska sanotaan mitä tahansa, niin niillä yhteisillä röökitauoilla ihan oikeasti rakennetaan sosiaalisia suhteita. Tähän asiaan väitin itse aina ennen vastaan, koska en niissä "röökiporukoissa" ollut mukana, ja ajattelin sen olevan ihan legendaa. Jossain vaiheessa oli kuitenkin itselläkin hetkellinen muutaman kuukauden hairahdus tupakan suhteen (pitkälti juurikin sosiaalisten vaikutusten edesauttamana), ja on se vaan ihan totta. Onneksi itse rupesin aika pian miettimään, että mitä helvettiä, jos mä oon 18 vuotta elämästäni pärjännyt ilman röökiä, niin v****ako mä sitä näin aikuisiällä rupean opettelemaankaan. Varsinkin, kun itse pidän röökinkäryä ällöttävänä (mihin muuten tottuu pelottavan pian) ja koko hommaa järjettömänä ja uhkarohkeana. Ihan hävettää näin jälkikäteen koko homma, pidän kuitenkin itseäni järkevänä ihmisenä, niin mikä ihmeen mielenhäiriö silloin hetkellisesti iski? Tai no, se sosiaalinen puolihan sen sai aikaan, mutta olis SILTI voinut vähän ajatella.

Joskus illanvietossa, jos muu seurue polttaa, saatan itsekin polttaa yhden tai kaksi, enkä pidä sitä hirveän pahana juttuna. Useimmiten tulee kuitenkin hengattua savuttomissa porukoissa, eikä silloin edes tule minkäänlaista tarvetta polttaa. Koko homma onkin mulla selkeästi vain sosiaalisuusjuttu liittyen tuohon bilettämiseen, arkena en siedä röökinhajua yhtään.

Olen ihan samaa mieltä, että sisällä tupakoinnin kieltäminen oli yksi parhaita uudistuksia ikinä. Nyt tuntuu koko ajatus ihan hullulta; mieti nyt, olisit vaikka syömässä ravintolassa, niin joku vetäisi vieressä röökiä! Koska vaikka silloinkin oli erillisiä "tupakkapuolia", niin kyllä se haju sieltä muuallekin levisi. Ja ne krapulat baari-iltojen jälkeen, kun joutui olemaan hirveässä savussa koko illan.... Ja vaatteet haisi seuraavana päivänä rintsikoita myöten! Hyyyyyyyi....

Vierailija (Ei varmistettu)

Mielenkiinnosta päätin lukaista kommentit ja huomasin, että suurin osa kommentoijista eivät olleet ikinä polttaneet(korkeintaan maistaneet) tai olivat jo lopettaneet; jotenka mietinkin eivätkö tupakoitsijat lue palstaasi, vai eivätkö vain viitsi vastata?
no tässä siis tupakoitsijan näkökulmaa ;)

Poltatko, tai oletko maistanut tupakkaa?
- Poltan, yläasteella aloitin satunnaisen polttamisen, jonka jälkeen ammattikoulussa siitä kehkeytyi tapa. Nyt olen siis 23-vuotias. Välillä poltan enemmän, välillä vähemmän, kuitenkin lasken itseniniihin ketkä polttavat vähän.

Polttaako joku läheisesi?
- Hyvin moni

Minkä ikäisenä aloitit ja kuinka kauan olet polttanut?
- tähän tulikin jo vastattua

Miten perustelet, puolustat ja oikeutat tupakanpolttosi itsellesi?
- En perustele, enkä puolustele tupakointia itselleni millään tavalla, enkä muillekaan. Tiedostan kaikki tupakan vaarat ja tiedän vaikutukset. Mutta TÄSSÄ tulee suurin paljastus: tupakoin siksi että haluan. :D Kuulostaa pahalta, mutta tupakoinnista on tullut tapa. Tupakointihetket kuuluvat arkeeni ja niille on oma aikansa. Jos jätän tupakoinnin välistä, kehoni haluaa korvata sen ajan muulla tavalla (lue: syömällä/ahmimalla). En ole ikinä kuulunut siihen porukkaan, joka pitää tupakointia millään lailla siistinä juttuna, paitsi joskus yläasteella, jolloin tupakoijat olivat "coolimpia" kuin muut.

Oletko yrittänyt lopettaa?
- Olen, mutten ikinä tosissani. Nyt olen sitä kuitenkin harkinnut ja motivaatiota etsiessäni.

Jos olet lopettanut, miten onnistuit?
- Jää nähtäväksi

Gracemma (Ei varmistettu)

1.Poltatko, tai oletko maistanut tupakkaa?
-Poltin 15v, nyt olen ollut 3v. ilman.

2.Polttaako joku läheisesi?
- Aviomieheni, siskoni, veljeni, äitini. Minä ja minun isä olemme ainoat meidän perheessä jotka ovat lopettaneet.

3.Minkä ikäisenä aloitit ja kuinka kauan olet polttanut?
-Ensimmäisen kerran maistoin tupakkaa jo ensimmäisellä luokalla. Ns. vakituinen polttaminen alkoi ylä-asteella muiden mukana. En muista koskaan juurikaan nauttineeni tupakoinnista vaan se oli hyväksytty tapa kaveriporukassa, kaikki polttivat.

4.Miten perustelet, puolustat ja oikeutat tupakanpolttosi itsellesi?

5.Oletko yrittänyt lopettaa?

6.Jos olet lopettanut, miten onnistuit?
-Lopetin kerrasta. Päätin ystäväni 30-vuotis juhlissa että tänään on viimeinen ilta kun poltan. Ja se jäi viimeiseksi. Nyt syyskuun lopulla tuli kolme vuotta täyteen savuttomuutta. Se oli helppoa, sillä olin tehnyt päätöksen. Mikään muu päätös elämässäni ei ole ollut niin helppo tai vedenpitävä. Halusin olla terveellisempi ja välttää tupakasta johtuvat sairaudet tulevaisuudessa. Halusin lopettaa vielä kun olin terve.

Nuo videot. Niin pysäyttäviä. Joudun ehkä näyttämään ne miehelleni, joka polttaa vieläkin. Toivottavasti ne pysäyttää myös hänet.

pahatapa (Ei varmistettu)
 1. Poltatko, tai oletko maistanut tupakkaa? -poltin ennen säännöllisesti. Nykyään pummin polttavilta kavereilta sillon tällön.
 2. Polttaako joku läheisesi? -melkein kaikki kaverit, äiti ja yksi siskoista polttavat.
 3. Minkä ikäisenä aloitit ja kuinka kauan olet polttanut? -aloitin 15-vuotiaana ja poltin säännöllisesti pari vuotta, pidin 3 kk:n tauon, poltin 3 vuotta, pidin vuoden tauon ja viimeksi lopetin (säännöllisen tupakoinnin) elokuussa
 4. Miten perustelet, puolustat ja oikeutat tupakanpolttosi itsellesi? -kun kavereiden kanssa ollaan liikkeellä, tulee vaan vanhasta tottumuksesta tupakoitua. jos kuolen siihen, että poltan muutaman savukkeen silloin tällöin, niin sit kuolen.
 5. Oletko yrittänyt lopettaa? -olen
 6. Jos olet lopettanut, miten onnistuit? -kyllästyin olemaan koukussa tupakkaan, ja päätin että lopetan. Liha on heikkoa ja luulen, että onnistuin "lopettamaan" tällä kertaa niin kivuttomasti siksi, että en kieltäytynyt kokonaan tupakoinnin iloista vaan teen yhä silloin tällöin syntiä.
e.e (Ei varmistettu)

Poltatko, tai oletko maistanut tupakkaa?
Onnellisesti voin sanoa, että en enää!!! :-)
Polttaako joku läheisesi?
Kyllä polttaa, hyvinkin moni. Mutta ei vanhemmat.
Minkä ikäisenä aloitit ja kuinka kauan olet polttanut?
Alotin siinä yläasteen aikana, säännöllisesti tuli poltettua noin 5 vuotta.
Miten perustelet, puolustat ja oikeutat tupakanpolttosi itsellesi?
Sillon ku poltti niin eipä sitä paljon perusteltu, se vaan 'piti' polttaa.. Se oli muka se ihana tunne mikä siiitä tuli (miten on voinu ajatella noin).
Oletko yrittänyt lopettaa?
Yritin monestikki, tahdonvoimalla.. Se oli aina maksimissaan se viikko minkä pysty olemaan polttamatta. Tai kavereiden kans päätettiin että ei viikolla polteta vaan aina viikonloppuisin saa polttaa.
Jos olet lopettanut, miten onnistuit?
Lukekaa ihmiset STUMPPAA TÄHÄN -kirja!! Se kannattaa lukea OIKEALLA asenteella. Jos on sillä mielin että ei oikeasti halua lopettaa ja että kirja tekis ihmeitä, niin lukee sen kirjan oikeasti todellatodella ajatuksen kanssa, niin jospa pääsis siitä aivopesusta irti.
Itse todellakin luin kirjan ja se auttoi! Sen jälkeen lopettaminen oli helppoa, ja loppui kuin seinään! Ja kaveripiirissäni monet ovat lopettaneet kirjan avulla (mm. monet jätkät jotka polttanu n. 8 vuotta). Sen jälkeen ei ole pahemmin tullut ajateltua tupakkaa.. Olen aivan äärettömän onnellinen! Tuota kirjan ilosanomaa pitäs levittää kaikille ! :) Monet ajattelee että se on ihan yhtä tyhjän kanssa, mutta kannattaa lukea ensin ;)

p.marie (Ei varmistettu)

Vastasinkin tuolla jo ylempänä (nähtävästi vahingossa vierailijana (14:26)) kyselyyn, mutta tuli vielä yksi asia mieleen.

Mitä mieltä olet muoti-/mainoskuvista joissa mallilla on tupakka kädessä tai huulessa? Suostuisitko itse osallistumaan tällaisiin kuvauksiin? Tai missä menee raja mikä on 'vain muotia' ja mikä taas suoranaista tupakoinnin ihannoimista? Hankala muotoilla mitä tarkoitan, toivottavasti ymmärsit pointin :)

Jes, hyvä Saara! Mahtavaa, tämä hyvä postaus. TUPAKOIJA: Voit kysyä itseltäsi välillä näin päin, haluatko jatkaa polttamista?

 

Ja muistetaan kaikki vielä se, että tupakointi altistaa ientulehdukselle, mikä ei kylläkään näy tupakoijan suussa heikentyneen verenkierron vuoksi. Tämä piilossa etenevä ientulehdus jatkaa matkaansa parodontiitiksi eli ikenen tukikudoksen tulehdukseksi. Tarkoittaa sitä, että ientasku syvenee kun ien pakenee tulehdusta. Ien voi vetäytyä ja tulehduksen edetessä myös luu alkaa paeta. Syntyy luukatoa ja samalla hampaan kiinnitys heikkenee, koska ei ole mihin kiinnittyä! Eli hammas mahdollisesti jossain välissä irtoaa.

Implantti siihen sitten. No mutta, kun tupakoijalle ei implanttia välttämättä laiteta :) Nii ja vielä se, että tulehduspesäkkeen kautta pääsee myös muut bakteerit verenkiertoon.

No joo toki, mitä enempi ientulehdusta ja parodontiittiä, sitä enemmän mulle riittää töitä niiden hoitamisessa hehheh. No ei vaiteskaa, suosittelen silti lopettamaan.

 

Itse olen satunnaisesti joskus "juhlapoltellut", mutta päätin, etten koskaan enää tätä tee, etten huonontaisi yhtään enempää sitä vähäistäkin lapsen saamisen mahdollisuutta, mikä minulla on.

Nibazz (Ei varmistettu)

Seitsemäs päivä täysin savuttomana :) I'm happy! Ja ei, ei se ole vaikeaa, kun on vaan oikea asenne. Ja oikean asenteen saa viimeistään Allen Carr: Stumppaa tähän -kirjan luettuaan, suosittelen!

Mutta koko sen n. 10 vuotta, mitä oon polttanut teinistä saakka, oon joka ikinen kerta tupakan sytyttäessäni potenut erittäin huonoa omaatuntoa. Aluksi vanhempien takia, myöhemmin oman itseni takia. Mulla ei oo enää aikoihin ollut mitään harhakuvitelmaa tupakanpoltosta, että se olis jotenkin nautinnollista, tai muuten coolia, vaan oon aina hävennyt sitä, ja vihannut sitä miltä hiukset ja vaatteet ja sormet haisee. Ja sitä, miltä mun iho näyttää viimeistään kymmenen vuoden päästä. Nyt ajattelinkin, että on korkein aika lopettaa (26 v), kun ei vielä juurikaan naamasta näe, että kessua on imetty tunteella, kuten vanhemmista ihmisistä alkaa näkemään. Puhumattakaan mitä tuolla sisäpuolella tapahtuu ja on tapahtunut.
Mutta tänä aamuna ei enää henkeä ahdistanut, niin kuin vielä viikko sitten vielä saattoi.
Kavereistakin on suurin osa lopettanut jo. Jotenkin sellainen käsitys myös nykyteineistä, ettei ne enää pidä tupakointia niin "coolina" ja ettei niin moni nuori enää polta kuin ennen..? Voin olla väärässäkin, mutta sen käsityksen olen saanut.

Mutta ihanaa, ettei tarvii enää inhota itseään tupakoinnin vuoksi! Ja ihanaa, ettei tarvitse enää tuhota itteään päivä päivältä :) Eikä tarvitse hävetä sitä hirveää hajua!

Vierailija (Ei varmistettu)

Läheinen sukulaiseni kuoli muutama vuosi sitten keuhkosyöpään. Kotona suhtautuminen tupakkaan on aina ollut ehdottoman kielteinen ja tiukka, eikä kumpikaan vanhemmistani ole vuosikymmeniin polttanut.
19-vuotiaana omasta känni- ja stressitupakoinnistani tuli kuitenkin jostakin idioottimaisesta ja tuntemattomasta syystä säännöllinen tapa.
Aikaa tästä on nyt pari vuotta, ja olen yrittänyt lopettaa monta kertaa. En ole kuitenkaan koskaan ottanut asiaa riittävän vakavasti, vaan olen uskotellut itselleni, että ehdin lopettaa myöhemminkin, ja että tilanne lopettamiseen on aina muka jotenkin liian hankala.

Nyt olen kuitenkin huomannut, etten olekaan haittavaikutuksille immuuni. Ihoni on sameampi ja huonompi kuin ennen, keuhkoissa painaa paksu kerros limaa, joka lähtee liikkeelle jokaisen lopetusyrityksen yhteydessä, enkä haista enää juuri mitään.
Huomisaamuna olen menossa tutkimuttamaan imusolmukkeeni, koska minulla epäillään syöpää.Vielä koskaan en ole halunnut lopettaa näin kovasti. En ole polttanut tänään, enkä toivottavasti polta enää koskaan. Tämä postaus osui täysillä maaliin.

Vierailija (Ei varmistettu)

1. Poltan alkoholia nauttiessani.
2. Muutamat työkaverini ja ystäväni polttavat, lähes kaikki heistä vain juhliessa. Veljeni käyttävät nuuskaa, joka on mielestäni kamalaa, mutta en saa heidän päitänsä käännettyä.
3. Poltin 14- vuotiaasta asti 8 vuotta säännöllisesti. Tämän jälkeen lähdin ulkomaille ja olin n. 8kk täysin ilman tupakkaa. Nykyisin 24- vuotiaana poltan vain kun olen baarissa.
4. Alkoholi laukaisee minulla aina tupakan himon ja tahtoisin päästä siitä eroon. tiedän että se on mahdollista ja uskon, että kaikki riippuu vain omasta tahdosta ja on "pään sisällä".
5. Kyllä.
6. Yksinkertaisesti vain olemalla polttamatta. Elin ulkomailla sellaisissa olosuhteissa, joissa en alkoholia juurikaan voinut juoda joten ei tullut poltettuakaan.

Steffi (Ei varmistettu) http://www.steffit.com

Upea postaus! Ja juuri kun olin kehumassa niin näin vielä mainintani postauksessa. Olen todella immarreltu. Tähän postaukseen linkitän vielä jossain vaiheessa, kiitos tästä.

x Steffi

phocahispida

 

1. En polta, enkä voisikaan. Saan pahaa hengenahdistusta tupakansavusta. Kerran laivalla altistuin isolle määrälle tupakansavua, jouduin laivalla ensiapuun ja henkitorveni pidettiin aluksi auki muoviputkella, kunnes henki taas kulki.

2. Muutama opiskelukaveri polttaa, hyvistä kavereista ei kukaan enkä koskaan haluaisi tupakoivaa puolisoa.

Toivoisin, että tupakoitsijat ymmärtäisivät, että polttamalla esim. bussipysäkin katoksessa, juna-asemalla tai muilla julkisilla paikoilla, he altistavat muut savun haittavaikutuksille ja rajoittavat/estävät sellaisten ihmisten liikkumista ja oleilua niillä paikoilla, jotka saavat savusta allergisia oireita. Tähän ryhmään kuuluvat monet astmaatikot, hajusteyliherkät jne.

Vierailija (Ei varmistettu)

Poltatko, tai oletko maistanut tupakkaa?
Poltan epäsäännöllisesti, ehkä viikottain, useimmiten juhlien yhteydessä.

Polttaako joku läheisesi?
Kukaan perheenjäseneni ei polta tupakkaa, mutta monet läheiset ystäväni polttavat.

Minkä ikäisenä aloitit ja kuinka kauan olet polttanut?
Aloitin vasta noin vuosi sitten, eli 23 vuotiaana.

Miten perustelet, puolustat ja oikeutat tupakanpolttosi itsellesi?
Tupakoinnin perustelen ensinnäkin sosiaalisuudella. Tupakointi madaltaa kynnystä aloittaa keskustelu uusien tuttavien kanssa. Ja terassilla nautitussa punaviinissä ja tupakassa on sitä jotain...

Toiseksi; oletko huomannut miten luovia ideoita tupakkahetki usein synnyttää? Lääketieteen ja neurologian opiskelijana olen kiinnostunut NIKOTIININ POSITIIVISISESTA VAIKUTUKSESTA luovuuteen, muistiin ja oppimiseen. Tupakoinnilla on kiistattomia haittavaikutuksia terveyteen, mutta ne johtuvat muista tupakan sisältämistä aineista. Nikotiinilla puolestaan ei riippuvuudesta aiheutuvaa rahanmenoa lukuunottamatta ole haittavaikutuksia terveyteen. Positiiviset vaikutukset liittyvät OLM-alfa2 reseptoreihin, jotka ovat muistiin ja tiedon tallentamiseen liittyviä "portinvartija-molekyylejä". Suositten lämpimästi tutustumaan uusimpiin tutkimustuloksiin kansantajuisesti: http://www.sciencedaily.com/releases/2012/10/121007134831.htm

(Koko artikkeli kiinnostuneille:
http://www.nature.com/neuro/journal/vaop/ncurrent/full/nn.3235.html)

Henkilökohtaisesti olen havainnut nikotiinin vaikutuksen selvästi. Keskittyminen paranee, samoin looginen ajattelu ja tiedon järjestely. Deadlinen lähestyessä tai haastavan esseen kanssa painiessa on käytössä usein nikotiinilaastari tai purukumi.

Tupakoinnista ei viikottaisena tapana ole terveydelle haittaa, mutta onhan se ällöttävän hajuista (ja deadlinen lähestyessä on juuri ja juuri aikaa syödä tai nukkua, saati sitten pitää tupakkataukoja).

Oletko yrittänyt lopettaa?
En. Jos yrittäisin, se ei jäisi yritykseksi. En kehitä helposti riippuvuuksia. Jos jotain joskus elämässäni olen päättänyt, sen olen myös toteuttanut. Esimerkiksi, jos tulisin raskaaksi, en edes harkitsisi tupakan sytyttämistä.

Jos olet lopettanut, miten onnistuit?

Vierailija (Ei varmistettu)

Maistoin tupakkaa ensi kerran alle 10-vuotiaana kavereiden kanssa enkä juurikaan pitänyt kokemuksesta, koska tupakka maistui ja tuntui pahalta ja kaikki se vaivannäkö: sillan alle piiloutuminen, hammastahnan imeskely ja jonkun äidiltä lainatun hajuveden suihkuttelu hajun peitoksi ei vaan tuntunut vaivan arvoiselta. Suurin osa ystävistäni aloitti säännöllisen tupakoinnin yläkoulussa 13-vuotiaana, itse ryhdyin bilepolttajaksi samoihin aikoihin kun aloitin baarissa käymisen. Kului vuosia satunnaisesti polttaen, välillä vuosia täysin ilman. Sukulaisistani moni poltti säännöllisesti kun olin alaikäinen, nykyisin ainoastaan äitini tupakoi.

Nyt 32-vuotiaana olen vaivihkaa ajautunut polttamaan miltei päivittäin: välillä kuluu päiviä ilman, mutta toisina päivinä kahdesta viiteen savuketta. Bileiltoina saatta mennä jopa aski - eikä siinä ole mitään järkeä! Ystävistäni moni polttaa ainakin satunnaisesti.

En edes pyri keksimään puolustuksekseni mitään enkä selitä tupakointia sosiaalisella "pakolla" tai muulla, koska vuosien ajan yksinkertaisesti vaan jättäydyin pois muun seurueen lähtiessä tupakalle eikä siinä ollut mitään ongelmaa.

Mutta jos joitakin syitä pitää hakea tai eritellä, niin voin kertoa elämäntilanteestani hiukan: olen kärsinyt vuosia masennusjaksoista, paniikkihäiriöstä, sosiaalisten tilanteiden pelosta, univaikeuksista jne. ja panin hiljattain merkille, että tupakointi rauhoittaa minua ja auttaa nälän säätelyssä (mielialalääkitys kerryttää painoa ja tuntuu että olen iäisyyksiä pyrkinyt takaisin ihannepainooni). Myönnän itsekin, että nämä ovat aivan typeriä tekosyitä! Riippuvuuksiin taipuvaisena ihmisenä huomaan myös korvanneeni tiettyjä asioita toisella. Kun en esimerkiksi ole tällä hetkellä vakituisessa parisuhteessa enkä saa säännöllistä seksiä niin haen mielihyvää toisaalta - paraikaa tupakoinnista. Aiemmin se on saattanut olla vaikkapa runsasta makeisten syöntiä. Ilmeisen oraalinen ihminen kun aina pitäisi olla suussa jotakin!

Ainoa, mikä tässä tilanteessa lohduttaa on se, että olen aiemminkin pystynyt lopettamaan heti kun olen halunnut.

Vierailija (Ei varmistettu)

Poltatko, tai oletko maistanut tupakkaa? -Maistanut olen joskus ala-asteella (...), mutta enään en aijo ikinä edes koskea tupakkaan...
Polttaako joku läheisesi? -Isä polttaa ja on polttanut varmaan 30 vuotta. Sekä muutama kaveri.

Kaikista nolointa on tupakoinnissa se minun (yläaste) ikäisten tupakointi vaan sen takia, että pääsis porukkaan. Tiedän monta jotka ei ole olleet niin "suosittuja" esim koulussa, mutta alkoivat polttaa sen takia, että saisi kavereita. Ja todellisuudessa ne "kaverit" on sellaisia jotka on hänen kanssaan vaan ilmaisen tupakan toivossa, kun sitä häneltä saa... Varsinkin tässä iässä tupakointi on todellakin suurimmalle osalle vaan tapa ja just sen suosion tavoittelemista (on muuten tosi hyvä tapa tavoitella sitä... ompa kiva sanoo olevansa "suosittu", koska polttaa ja sitä kautta pääsee "piireihin"). Mutta muutaman vuoden päästä se ei ole. En ymmärrä miks se pitää edes aloittaa? Koska eihän se ole todellakaan mitenkään "coolia".. Välillä tekis mieli mennä ravistelemaan ihmisiä, että hei haloo parin vuoden päästä toi tupakoinnin lopettaminen on puolet vaikeampaa! Voihan olla, että jo kymmenen vuoden päästä tupakka on laitonta niin miten suu sitten pannaan. Koko suomi (siltä ainakin kun oman ikäsiä seuraa niin näyttää) tärisee sit jonkun nikotiinin takia. Tosi hienoa. Sitten yks meidän tuttu innoissaan selitti meille, että lopetti tupakoinnin ja nyt 6 vuodenkin jälkeen me katotaan, kun se sama ihminen pureskelee ehkä puolen tunnin välein nikotiini purkkaa. Eikä sekään taida olla sen purkan tarkoitus ;-)

Ite olen päättänyt, että en ikinä aijo enään polttaa tupakkaa ja mielummin lähden sitten tulevaisuudessa ulkomaille niillä rahoilla jotka joku ihminen käyttää tupakkaan. 1800€ pääsis helposti nimittäin jo ulkomaille. Tosta tulikin mieleen, että sitten varsinkin ne oma ikäiset ihmettelee, että miten esim mulla on varaa ostaa "kokoajan" vaatteita. Niin no en käytä mun rahoja johonkin turhaan..

Mutta siis täysin samaamieltä olen. Tupakointi on todellakin typerää!

Vierailija (Ei varmistettu)

Mahtavaa Saara! Olen niin samaa mieltä kanssasi! :)

Poltatko, tai oletko maistanut tupakkaa? - En polta. Joskus teininä tuli kyllä humalapäissään maistettua muutaman kerran. Ei se koskaan hyvää ollut.

Polttaako joku läheisesi? - Poikaystäväni on polttanut suurimman osan seurusteluajastamme ja olen aina jaksanut urputtaa asiasta. :D Onneksi tupakointi loppui alkuvuodesta joksikin aikaa kokonaan. Onni ei valitettavasti ollut pysyvää, sillä kännitupakointi on palannut kuvioihin. Pelkään, että jossain vaiheessa lipsahtaa ja tupakointi jatkuu niin kuin ennenkin. Toivottavasti niin ei kuitenkaan käy!

Kaveripiirissä polttaa melko moni, mutta se on heidän oma valintansa ja en siihen puutu. Eikä se yleensä edes haittaa minua millään tavalla. Vanhempani ovat olleet koko elämäni ajan savuttomia ja olen siitä äärettömän ylpeä. :) Isi lopetti tupakoinnin niihin aikoihin, kun äiti alkoi odottaa minua.<3

Vierailija (Ei varmistettu)

Poltatko, tai oletko maistanut tupakkaa? -Maistanut olen joskus ala-asteella (...), mutta enään en aijo ikinä edes koskea tupakkaan...
Polttaako joku läheisesi? -Isä polttaa ja on polttanut varmaan 30 vuotta. Sekä muutama kaveri.

Kaikista nolointa on tupakoinnissa se minun (yläaste) ikäisten tupakointi vaan sen takia, että pääsis porukkaan. Tiedän monta jotka ei ole olleet niin "suosittuja" esim koulussa, mutta alkoivat polttaa sen takia, että saisi kavereita. Ja todellisuudessa ne "kaverit" on sellaisia jotka on hänen kanssaan vaan ilmaisen tupakan toivossa, kun sitä häneltä saa... Varsinkin tässä iässä tupakointi on todellakin suurimmalle osalle vaan tapa ja just sen suosion tavoittelemista (on muuten tosi hyvä tapa tavoitella sitä... ompa kiva sanoo olevansa "suosittu", koska polttaa ja sitä kautta pääsee "piireihin"). Mutta muutaman vuoden päästä se ei ole. En ymmärrä miks se pitää edes aloittaa? Koska eihän se ole todellakaan mitenkään "coolia".. Välillä tekis mieli mennä ravistelemaan ihmisiä, että hei haloo parin vuoden päästä toi tupakoinnin lopettaminen on puolet vaikeampaa! Voihan olla, että jo kymmenen vuoden päästä tupakka on laitonta niin miten suu sitten pannaan. Koko suomi (siltä ainakin kun oman ikäsiä seuraa niin näyttää) tärisee sit jonkun nikotiinin takia. Tosi hienoa. Sitten yks meidän tuttu innoissaan selitti meille, että lopetti tupakoinnin ja nyt 6 vuodenkin jälkeen me katotaan, kun se sama ihminen pureskelee ehkä puolen tunnin välein nikotiini purkkaa. Eikä sekään taida olla sen purkan tarkoitus ;-)

Ite olen päättänyt, että en ikinä aijo enään polttaa tupakkaa ja mielummin lähden sitten tulevaisuudessa ulkomaille niillä rahoilla jotka joku ihminen käyttää tupakkaan. 1800€ pääsis helposti nimittäin jo ulkomaille. Tosta tulikin mieleen, että sitten varsinkin ne oma ikäiset ihmettelee, että miten esim mulla on varaa ostaa "kokoajan" vaatteita. Niin no en käytä mun rahoja johonkin turhaan..

Mutta siis täysin samaamieltä olen. Tupakointi on todellakin typerää!

Elluuu (Ei varmistettu)

Poltatko, tai oletko maistanut tupakkaa? - en ikinä! enkä edes haluais maistaa :)
Polttaako joku läheisesi? - muutama kaveri polttaa..

vierailija1234 (Ei varmistettu)

Ajattelin itsekin kommentoida asiaa, vaikka en polta enkä koskaan olekkaan polttanut.

Perheessäni sen sijaan äiti sekä isä ovat polttaneet teineistä asti, isäpuoli on ollut viitisen vuotta polttamatta, kaikki (paitsi yksi astmaatikko) täysi-ikäiset sisarukseni polttavat. Olen usein kannustanut heitä lopettamaan ja olla alottamatta tupakointia, mutta kaikki tekevät omat päätöksensä...

Olen jotakuinkin samaa mieltä tupakoinnista kuin sä ja näkemykset tupakoivista ovat samanlaiset. Lisäksi muo nolottaa olla sellasten ihmisten kanssa, jotka polttavat. Enkä lisäksi edes suostu olla tupakoivan seurassa kun hän polttaa. Ei mun tarvitse altistaa itseäni passiivisen tupakoinnin vaaroille sen takia, että joku muu haluaa vaarantaa terveytensä. Mun mielestä ylipäänsä julkisilla paikoilla tupakointi pitäisi kieltää, koska muut ihmiset altistuu passiiviselle tupakoinnille ja sille hajulle tahtomattaan. POLTTAKOOT VAIKKA METSÄSSÄ. Muo ällöttää kulkea kadulla tupakoivan ihmisen takana, koulussa tupakoijat haisi aina ihan viemärille.

Voisin haukkua tupakointia vaikka kuinka pitkään, mutta lopetan tähän ja olen ylpeä, että itseäni ei kiinnosta kyseinen homma, vaikka aika paskaa mallia tässä perheessäkin on saanut.

Jennipenni (Ei varmistettu)

Joskus teininä "yritin" polttaa tupakkaa, huonoin tuloksin. Yksi toisensa jälkeen kaikki kaverini ovat ruvenneet polttamaan. Äitini polttaa, veljeni polttaa. Pidän todennäköisenä sitä, että 13v siskonikin joskus polttaa... Ja musta se on ihan järkyttävää. Ikinä en voisi seurustella tupakoijan kanssa jo ihan siitä syystä, että se haju on todella luotaantyöntävä. Kuten sanoit, sitä hajua ei paljon purkalla ja hajuvedellä peitellä :D Tupakoiminen ja nuuskaaminen ovat asioita, joissa en näe olevan mitään järkeä.

ilpi (Ei varmistettu)

On tosi hienoa että otit tämän puheenaiheeksi! Tuntuu että tupakointi on täällä blogimaailmassa aika vaiettu asia, mitä nyt ollaan saatu seurata White Trash Disease -Natan kessuttelua... Mutta hienoa että tuot asiaan tällaista näkökulmaa!

1.Poltatko, tai oletko maistanut tupakkaa?
Maistoin ensimmäisen kertaa tupakkaa kasiluokalla kun oma mielenkiinto heräsi. Vanhemmat oli pois kotoa, menin kellariin ja pistin tupakaksi. Ja oli tosi pahaa, en polttanut sitä loppuun, vaan leikkelin loput roskikseen ja hävetti ihan hirveästi! Myöhemmin ysiluokan lopussa kähvellettiin kaverin äidiltä sinistä L&M:ää mökkireissuilla ja mentiin metsään röökaamaan, oli tosi siistiä tehdä sitä salaa. Tämän myötä poltin aina lukioajasta noin 21-vuotiaaseen silloin tällöin, lähinnä kun oltiin juhlimassa. Sitten se loppui kuin seinään, tupakka alkoi maistua tosi pahalta. Hassua kyllä, en ole koskaan kuitenkaan ihannoinut tupakointia vaan lähinnä halveksinut ihmisiä jotka sitä harrastaa. Huppelissa sitä vaan on tyhmä, onneksi en harrasta enää sitäkään :D

2. Polttaako joku läheisesi?
Äiti polttaa tosi harvoin, lähinnä silloin kun on huolia. Veli on polttanut noin 15-vuotiaasta alkaen, mutta salaili sitä todella pitkään. Isäni on polttanut ihan nuoresta lähtien punaista norttia, ja nyt kesällä hän meni vihdoin ja viimein lääkäriin ja syöpähän se oli, levinneenä selkärankaan. Ei voi parantaa mutta lisäaikaa voidaan antaa. Kavereista muutama polttaa silloin tällöin mutta vakipolttajien kanssa en liiku. En voisi ikinä seurustella ihmisen kanssa joka polttaa, poikaystävänkin isä on kuollut keuhkosyöpään. Mulla on siis hyvä vertaistuki jos etsitään jotain hyvää tästä :)

All in all, mun mielestä tupakointi on todella itsekästä. Tupakoimalla saastutat maailmaa, tuet mitä luultavimmin lapsityövoimaa, sairastutat itseäsi ja muita sekä tuhlaat rahojasi. Isän sairauden myötä suhtautumiseni on muuttunut vielä kriittisemmäksi. Eihän sitä ikinä oleta että itselleen tai läheisilleen tapahtuu mitään. Keuhkosyöpä on esimerkiksi miehilllä toiseksi yleisin syöpä ja tupakasta aiheutuvat sairaudet ovat kärkipäässä suomalaisten kuolemanaiheuttajissa.

Miettisin kaksi kertaa ennen kuin aloittaisin tupakoinnin, se on hidas itsemurha.

Pages

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.