Ladataan...
Emmi Laakkonen

Täällä lapissa mieli on levännyt. Jo tämä ympäristö saa aikaan rennomman fiiliksen. Ollaan käyty rinteessä, vaunulenkeillä ja eilen olin elämäni ensimmäistä kestaa huskysafarilla. Puolen vuoden kirouskin on rikottu, sillä olimme kahdestaan mieheni kanssa laskettelemassa ja isovanhemmat olivat sen aikaa Viktorin kanssa. 

Pienen lapsen kanssa ne rutiinit ja hoitohommat jatkuvat vaikka oltaisiinkin "lomalla". Silti koen, että maisemanvaihto ja matkustelu perheenä on ihanaa ja hyvinvoinnin kannalta tärkeää. Jännitän aina vähän sitä vauvan nukkumista eri ympäristössä, vaikka onhan lapsen tärkeää oppia nukkumaan muuallakin kuin omassa sängyssään (meillä tosin siinäkin vielä hakemista :D). Ensimmäinen yö täällä meni hienosti, toisena yönä oli taas aikamoinen show. Täällä hommaa on kuitenkin helpottanut se, että hoitokäsiä on ollut enemmän, joten olemme molemmat päässeet tekemään myös niitä omia juttuja ja nukkumaan päikkäreitä.

Huomenna suuntaamme kotia kohti. Voi kun se kevät saapuisi Etelä-Suomeen jo nopeasti! Nyt olen valmis pakkaamaan talvivaatteet varastoon. 

Share
Ladataan...

Ladataan...
Emmi Laakkonen

Kuva: Mirva Aarne

Jo raskausaikana mietin kuinka tärkeää on vaalia yhteistä aikaa pariskuntana sittenkin, kun lapsi on saapunut. Ajattelin, että minulla tuskin tulee olemaan vaikeuksia jättää vauvaa hoitoon ja että yhteistä aikaa miehen kanssa on saatava ainakin viikottain. 

Totuus iski päin kasvoja, kun Viktor täytti puoli vuotta. Tajusimme, ettemme olleet tehneet mitään kahdestaan koko puolen vuoden aikana. Olemme toki käyneet yhteisten ystäviemme kanssa dinnerillä ja yksissä bileissäkin, mutta ihan vaan kahdestaan emme ole aikaa viettäneet jos kauppareissua ei lasketa. Olimme perheenä lomalla ja toki siellä oli kahdenkeskeisiä hetkiä, kun vauva nukkui. Tarkoitankin tässä nyt sellaista "jätetään vauva hoitoon ja tehdään jotain" -tekemistä. 

Yksi syy tähän on varmasti se, että mieheni on muutenkin kotoa pois sen 2-4 yötä viikossa, joten arkemme on hieman erilaista eikä meillä ole läheskään joka viikonloppu yhteistä vapaata. Usein palatessaan hänellä on myös kova ikävä Viktoria. Tästä huolimatta on sanottava, että puoli vuotta on pitkä aika ja olin aivan järkyttynyt ja jopa hieman surullinen, kun tämän asian tajusin. Toki tärkeintä on, että parisuhde toimii arkena ja toista muistaa huomioida kiireen keskelläkin. Siitä huolimatta pidän niitä kodin ulkopuolisia, vähän spesiaalimpia kahdenkeskeisiä hetkiä tärkeinä.

Olen ollut valvomisesta aika uupunut, joten ihan rehellisesti on myönnettävä, että vapaahetken koittaessa ensimmäisenä mielessä on ollut nukkuminen. Parisuhde on kuitenkin se voimavara, jolla myös perhettä pyöritetään, joten väsymyksestä huolimatta tähän asiaan on tehtävä muutos. Parhaiten se varmaankin onnistuu, kun ottaa sen kalenterin käteen ja sopii/varaa jotakin etukäteen. Sen olen tässä puolen vuoden aikana huomannut, että lapsiperheessä ne päivät muuttuvat nopeasti viikoiksi ja viikot kuukaisiksi. Koskaan ei ole liikaa aikaa ja valitettavasti ne extempore pariskuntaillat ei enää onnistu. Uskon myös vahvasti siihen, että olemme molemmat parempia vanhempia pojallemme, jos teemme välillä asioita yksin, kahdestaan tai ystäviemme kanssa.

Nyt olen päässyt myös henkisesti siihen pisteeseen, että Viktorin hoitoon jättäminen mummilaan tuntuu ihan ok ajatukselta. Aluksi sitä ehkä vajosi sellaiseen kuplaan, jossa ajatteli ettei kukaan muu osaa häntä nukuttaa tai hoitaa eikä tiedä niitä pieniä, meidän välisiä juttuja. Nyt pystyn näkemään asian niin, että se on ihan ok vaikka joku muu nukuttaa/ leikittää/ heijaa häntä eri tavalla kun minä. Tärkeintä on, että hänen elämässään on luotettavia aikuisia, jotka häntä rakastavat. 

Share
Ladataan...

Ladataan...
Emmi Laakkonen

Yksi suurimmista hankinnoista ennen lapsen saapumista on varmaankin vaunut. Ovathan ne jo rahallisestikin merkittävä meno, joten niiden tulisi palvella käyttäjäänsä mahdollisimman hyvin.

En oikeen uskaltanut ostaa mitään, kun vasta raskauden loppuvaiheessa (jotain taikauskoisuutta kai). Suuntasimme vaunakaupoille viime kesänä, ehkä noin kuukaisi ennen laskettua aikaa. Valitsimme vaunuiksi Stokke Trailz yhdistelmävaunut ja olen ollut niihin kyllä super tyytyväinen! Käytimme vaunukoppaa noin 6 kk saakka, jonka jälkeen vaihdoimme tähän ratasosaan. Viktorin kanssa ratasosaan vaihtaminen toi suurta helpotusta arkeen, sillä siinä hän viihtyy paljon paremmin kuin vaunukopassa. Kopan kanssa sai aina jännittää, että mitä jos hän herää kesken lenkin, sillä siitä seurasi usein itku. Nyt hän näkee ympäristöä ja viihtyy rattaissa vaikka olisikin hereillä. Vaunukoppa meillä on edelleen sisällä alakerrassa ja siinä nukutaan pikapäikkäreitä sisällä. Pakko kyllä alkaa totuttamaan poikaa nukkumaan päikkäreitä myös pinniksessä, sillä hän ei kohta mahdu enää tuohon vaunukoppaan. 

Plussat:

 • Vaunuja on todella hyvä työntää ja ne tuntuvat tukevilta ja vakailta.
 • Olemme molemmat mieheni kanssa aika pitkiä ja vaunut sopivat mainiosti pitkille ihmisille. Työntöaisaa saa säädettyä helposti monelle eri korkeudelle.
 • No se ulkonäkö...nämä vaan miellyttivät omaa silmää!
 • Tavarakori on suuri ja sen painoraja on 10kg. Hyvin mahtuu mm. ruokaostokset.
 • Kopan ja ratasosan kiinnitys runkoon on todella helppoa. Samoin myös rungon kasaan laitto ja avaaminen.
 • Mukana tulee hyttys- ja sadesuojat.
 • Kuomuissa on vetoketjuja, joita avaamalla kopassa ja ratasosassa pääsee ilma kiertämään.

Miinuksia:

 • Sohjossa eturenkaat menee jumiin. Väliin pääsee sitä sohjoa ja pienemmät etupyörät jumittavat. Toisaalta kulkevatko mitkään vaunut täydellisesti sohjokelillä?
 • Jarrun päälle laitosta lähtee ainakin meidän kappaleessa aikamoinen naksahdus. Herkkäuninen poika on tähän ajoittain herännyt.
 • Nykyään vaunulenkit sujuvat niin, että aluksi katsellaan ympäristöä pystymmässä ja kun uni koittaa, laitetaan ratasosa makaavampaan asentoon. Tästäkin kuuluu naksahdus, tosin siihen Viktor ei onneksi herää.
Share
Ladataan...

Ladataan...
Emmi Laakkonen

Carla ja hänen ihana tyttärensä tulivat käymään meillä tänään. Lapsillamme on tasan kuukausi ikäeroa ja oli ihan mahtavaa seurata näitä kahta keskenään. Viktorilta pääsi oikeen ilonkiljahduksia, kun hän oli niin innoissaan vauvaystävästään. 

Sain tästä päivästä todella paljon voimaa. Se kun saa jakaa näitä vauva-arjen juttuja (ja haasteitakin) toiselle, joka on samassa elämäntilanteessa on todella terapeuttista. Ajatusten vaihdon lisäksi päivään kuului korvapuusteja, pastasalaattia ja kävely kirpeässä säässä. 

Huomenaamuna vuorossa on vauvauinti ja sen jälkeen viikonloppu koostuukin pyykinpesusta ja pakkailusta, sillä maanantai aamuna lennämme Kittilään ja jatkamme sieltä Ylläkselle. Olen ollut useasti lapissa, mutten koskaan lomalla. Kaikki lapin reissuni olivat kisamatkoja tai leirejä. Olenkin ihan fiiliksissä, että pääsen sinne näin vuosien jälkeen ja ihan vaan lomailemaan! 

Ps. Pakko muuten varata kampaaja asap. Aikamoinen takkutukka meininki...

Pss. En tiedä mistä tämä tuli mieleeni, mutta onko teillä sanoja/ sanontoja, joita ette voi sietää? Nämä on minun listalla: "Kuka ottais tästä kopin?", "Ryhmähali", "Jaksuhali" :DD

Kuvat: Carla B

Share
Ladataan...

Ladataan...
Emmi Laakkonen

 1. En pääsääntöisesti pidä valkoisista ruuista, kuten majoneesista, kermavaahdosta, créme fraîcesta tai viilistä.
 2. Rakastan sushia, siisteyttä, Espanjaa ja kosmetiikkaa.
 3. Olen ainut lapsi.
 4. Kilpailin 10 vuotta alppihiihdossa.
 5. Olen asunut 7 ensimmäistä vuotta Helsingissä, jonka jälkeen muutimme Espooseen. Koen, että olen Espoosta kotoisin.
 6. Olen koulutukseltani matkailualan restonomi ja kävin tämän tutkinnon Haaga-Heliassa. Nyt olen opinnäytetyötä vaille medianomi (journalismin koulutusohjelma) ja tätäkin suoritan Haaga-Heliassa. Olisikohan tämän jälkeen koulut käyty?
 7. Meillä on kohta 8 vuotta täyttävä Bichon frisé nimeltä Rico.
 8. Olin vaihto-oppilaana Balilla.
 9. Pelkään tappavia tauteja, yksin jäämistä ja nykyään myös korkeita paikkoja.
 10. Ensimmäinen työpaikkani (jos kesätöitä ei lasketa) oli Videofirma Makuuni. Edelleen jos joku sanoo jonkun leffan nimen siltä ajalta, tulee minulla ensimmäiseksi mieleen sen leffan kansi. 

 

Share
Ladataan...

Ladataan...
Emmi Laakkonen

Tällä viikolla:

 • Viktor on ollut todella nuhainen ja jouduttiin perumaan kaikki kaveritreffit sekä vauvaharrastukset. Miehelläni oli sama nuhaflunssa, itse säästyin siltä, mutta olo on ollut silti hieman outo ja vetämätön. Tiesittekö muuten, että alle 3-vuotias lapsi sairastaa keskimäärin 10 flunssaa vuodessa? Ihan tajuttoman paljon!
 • Olemme vierailleet molemmissa mummoloissa.
 • Kuuntelin autossa Reino Nordinin haastattelua, jossa puhuttiin isyydestä. Hän kertoi, että heillä vaimolla on suurempi vastuu perheestä ja että useinhan miehillä kestää enemmän aikaa kasvaa isäksi. En todellakaan kirjoita tätä kerskumismielessä, mutta siinä ajellessa mietin kuinka kiitollinen olen miehestäni ja siitä, että juuri hän on lapseni isä. Sairaalassa synnytyksen jälkeen olin itse huonossa kunnossa, koska olin menettänyt paljon verta ja sain synnytyksen aikana infektion. Meillä oli perhehuone ja mieheni hoiti aluksi vaipanvaihdot, vauvan pukemisen ja pesut, koska en pysynyt kunnolla vielä pystyssä. Kotona hän sitten opasti minua. Heti ensimmäisestä päivästä lähtien hän on ollut niin luontevasti poikamme kanssa eikä minun ole koskaan tarvinnut miettiä pärjäävätkö he keskenään. Hän ei ole kertaakaan hermostunut tai sanonut ettei jaksa ja tsemppaa aina minua jos minusta tuntuu vaikealta. 
 • Olen miettinyt sitä kuinka vauvan kanssa oleminen muuttuu helpommaksi ja helpommaksi, kun kuukausia kuluu ja ikää tulee lisää. Ensimmäisten kuukausien aikana itkua tuntui olevan paljon ja usein en tiennyt itkun tarkkaa syytä. Sitä yritti kaikkensa ja se oli sydäntä särkevää, kun pieni silti vaan itki. Autolla lähtemistä jännitin aina, koska ikinä ei voinut tietää etukäteen tuleeko matkalla huutoa vai ei. Nykyään automatkatkin sujuvat pääsääntöisesti hyvin. 
 • Kävin itsekseni Sellossa kaupoilla pyörimässä. Olen tehnyt suhteellisen (liian) vähän asioita itsekseni, sitten poikamme syntymän. Nyt on alkanut tuntumaan siltä, että minulla on hyvä fiilis jättää hänet välillä esim. mummille hoitoon. Omien juttujen tekeminen ja välillä ihan se yksinolo on tärkeää oman hyvinvoinnin kannalta. Olen ainut lapsi ja olen tottunut olemaan aiemmin paljonkin itsekseni. Lapsen saannin myötä sitä on aika harvoin itsekseen. 

 

Share
Ladataan...

Pages