Ladataan...

”Kovin monella ei lue näin neuvolakortissa”, sanoi terveydenhoitaja eilen.

Ei lue. Hyvä niin. Siinä ei ole mitään tavoiteltavaa tai ylipäätään mitään hyvää. Se on minun elämäni surullisin rivi. 

G11, p0. Yksitoista raskautta, nolla vauvaa. Eilen doupattavana ollessani sairaanhoitaja kyseli, onko ensimmäinen raskaus, kun olen niin voipunut. Kuullessaan, monesko raskaus on kyseessä, hän meni hiljaiseksi. 

Minäkin menin.

Illallakin olin hiljainen. Aamulla luin neuvolan papereita. En uskalla lukea odotuskirjaa pidemmälle kuin millä viikolla nyt ollaan. Pelko on kuitenkin koko ajan läsnä.

Aamulla ei ollut pahoinvointia, tuli itku. Paniikki siitä, että tässä tämäkin nyt sitten oli. Ei ole vuotoa, normaalin rajoissa olevaa tuntemusta alavatsassa vaan. Silti pelottaa. Jokaisella vessakäynnillä pitää tarkistaa, ettei vuoda. Ettei ole tuhrua. Jokainen väänne triggeröi ensin paniikin ja vasta sitten järjen. 

Miten antaisin mitä vaan, että saisin tuon rivin muutettua muotoon g11, p1. Ihan mitä vaan. Elävästä pienestä. Elävästä ihmeestä. 

Tämän raskauden alku oli ihme. Emme edes yrittäneet. Piti suunnitella pakastettujen munasolujen käyttöä nyt keväällä. Ja sitten kohdussa olikin pieni tyyppi, elinvoimaisella sykkeellä hämmästyttäen sekä minut, lääkärin että kätilön. Lääkäri onnitteli ihmeestä. 

Saisinko pitää tämän ihmeen? Loppuun saakka? 

Share

Ladataan...

Ensimmäinen neuvolakäynti takana. Oli ihana terveydenhoitaja! Lämmin, helposti lähestyttävä ja viisas. 

Aamun oksentelu vähän huolestutti terveydenhoitajaa. Hb osoitti minun kuivuneen tämän pahoinvoinnin seurauksena. Hoitaja konsultoi lääkäriä, joka kävikin pikaisesti katsomassa. 

Ja täällä sitä nyt ollaan. Pedissä doupattavana. Ringer, tuo kaikkien pahoinvoivien sankari. Tipu hulakalla. Tämän pussin jälkeen tulee vielä toinen. Ehkä se elämä alkaa taas voittaa. Ainakin nesteytyksen kannalta. 

Mutta kyllä meillä on hyvä neuvola. Ja terveyskeskus. Onnellinen olen julkisesta terveydenhuollosta. 

 

Share

Ladataan...

”Syö sitä, mikä pysyy sisällä”, sanoi kätilö.

Saanko esitellä: 

No söin minä viikonloppunakin jauheliha-peruna-porkkanavuokaa, mutta pääasiassa NÄMÄ pysyy sisällä. (Paitsi ihan eka jacky aamulla tuli ulos, kun koira tuhnautti juuri vieressä aimo tuhnut..)

Että kiitollinen olen viinirypäleistä. Ja makupaloista. Ja tästä etovasta, kokonaisvaltaisesta pahoinvoinnista, vaikka välillä huolestuttaa jo hammaskiilteen kohtalo ja kurkunpään ärtyminen jatkuvan örinän seurauksena.

Tänään poksahti uusi raskausviikkokin käyntiin.

Share

Pages