Ja paljonkos menee maitoa päivässä?

Neuvolassa terveydenhoitaja kyselee joka kerta että paljonkos noi tenavat syö. Ja kuinka usein. Ja kysellään kaikkea muutakin. Kysellään aina multa. Huolimatta siitä että lasten isä on siinä metrin päässä ja valmistelee toista tenavaa punnittavaksi. En vaan tajua, se on jo jollain tavalla loukkaavaa. Varsinkin kun me ollaan päästy yhdessä sinne neuvolaan lähes joka kerta, olisinko kerran mennyt sinne yksin tyttöjen kanssa.

Meillä molemmat hoitaa vauvoja ja molemmat hoitaa kotia. Yöt hoidetaan vuorotellen tai yhdessä, pullot steriloidaan yhteistyössä ja vaipanvaihdot itseasiassa menee ehkä vähemmän mulle. 

Jotenkin kuvittelisi että tällainen "molemmat hoitaa ja tietää"-tilanne olisi nykypäivänä enemmän kuin normaalia. Ehkä ne oppikirjat ovat vielä jostain 1980-luvulta, jolloin ei isät vielä töiltään ehtineet.

Share

Kommentit

Kahvittelija
Kahvia, kiitos!

Samaan ilmiöön ollaan mekin törmätty. Mies on ollut mukana jokaisella esikoisen neuvolakäynnillä ja myös vauvan ekalla neuvolareissulla, silti kaikki kysymykset ja neuvot osoitetaan aina suoraan mulle. Typerää.

sanumaria

Hassuinta hommassa on se että mies seisoo tosiaan metrin päässä terkasta ja silti se puhuu mulle vaikka oon selvästi niinko tilanteesta "sivussa".

SuviH (Ei varmistettu)

Pölhö terkka!!! Ei ne kaikki onneks ole, vaikka kai aika moni... mulla hyvinkin maalaisjärkinen: ei kyselly syömisistä (vauva aikana), kyllähän vaaka sen kertoi. Ja aina on puhunu molemmille.
Tsemppiä sinne. Te ootte onneksi hyvä tiimi :-)

sanumaria

Noo, se kyseli että syöks nää 2h välein 50ml maitoo. Oltiin että no tuota 3-4h välein menee parhaimmillaan 1,5dl :D

Oili / Ajatuksia Saksasta (Ei varmistettu) http://ajatuksiasaksasta.blogspot.com

No ihan samaan oon törmännyt myöskin! En tosin lääkärissä (täällä Saksassa ei oo neuvolaa vaan käydään lastenlääkärillä), mutta ns. siviilissä sitäkin useammin. Ihmettelin asiaa taannoin omassakin blogissa (http://ajatuksiasaksasta.blogspot.de/2014/07/kun-huomaat-olevasi-parisuh...). Ihmetyttää todellakin tämmöinen meno vielä näin 2010-luvulla, mekin varsinkin kun ollaan vielä toistaiseksi jopa molemmat kotona vauvan kanssa. Ehkä sä voisit seuraavalla kerralla huomauttaa neuvolan tädille ihan ystävällisesti, että kysymyksen voi osoittaa teille molemmille, kun vastaatte molemmat vauveleista ihan yhtä lailla? Tätä lähestymistapaa me ollaan ainakin harkittu.

sanumaria

Aateltiin että mies menee seuraavaan neuvolaan yksin :) Mä jään odotushuoneeseen vaikka lukeen lehtiä tai jotain. Tietty voi olla että sitte se terkka soittais mulle :D 

Onneks se on muuten mukava ja kiva tyyppi, tää vaan hämmästyttää tää tapa.

Katie
Aika kypsä äidiksi

Mä olen varmaan vaahdonnut tästä ennenkin, mutta mun ystävän (vieläpä ulkomaalainen) mies vei lapsen Suomessa ekaa kertaa yksin neuvolaan, mistä neuvolantäti varsin vauhkoontui: mikäs äidillä on, kun ei tullut mukaan? Onhan äidillä kaikki hyvin? Mites siellä kotona jaksetaan? Sovitaanko, että ensi kerralla äiti tulee mukaan? Mies oli niin hölmistynyt, ettei tajunnut edes suuttua. No, mun ystävä suuttui sitten hänen puolestaan ja antoi tädin (todellakin täti, lähellä eläkeikää - mutta silti, 2010-luvulla) kuulla kunniansa ensi kerralla, kun joutui neuvolaan raahautumaan.

Eli odotan kiinnostuksella seuraavaa neuvolaraporttia! ;)

Eilisen lupaukset

En tiedä, minkä ikäisestä lapsesta on kyse, mutta ymmärrän kyllä sen, että äitiä halutaan nähdä. Toki jos ei nyt enää vauva ole kyseessä, niin ihan sama kumpi sen lapsen vie neuvolaan, mutta varsinkin vauva-aikana äidillä voi olla masennusta, jota voi hyvinkin piilotella neuvolassa.

On niitä tapauksia kuullut, missä isä on poikkeuksellisesti ollut mukana ja nimenomaan isä on ottanut puheeksi äidin jaksamisen... ja sitten äiti on romahtanut. Siihen asti pystynyt pitämään kulissia yllä niin, ettei kukaan ulkopuolinen ole arvannut, ja vääristellyt mielialakyselyä ym.

Tuttavapariskunnalla on lapsi, jota hoitaessa mies tekee aina kaiken väärin. Siis äidin mukaan. Aiemmin mainittu neuvolan asenne ei ainakaan lisäisi miehen mahdollisuutta osallistua, vaan vahvistaisi naisen käsitystä siitä, että vain äiti osaa tehdä oikein.

Itse ajattelen, että vaikka multa kysyttäis jotain, niin mies voisi yhtä hyvin vastata jos osaa. Joistain pariskunnista huokuu se, että molemmat osallistuu, toisista ei. Joissain perheissä äiti on masentunut ja isällä on mahdollisuus osallistua hoitoon, ja isä onkin se pääsääntöinen hoitaja. Toisissa perheissä isä sitten jaksaa vartin päivässä leikkiä lapsen kanssa ja kanssakäyminen on siinä. Onneksi nykyään harvoin.

Katie
Aika kypsä äidiksi

Joo, tottakai äitiäKIN halutaan nähdä, mutta tässä tapauksessa äiti oli kyllä käynyt neuvolassa ihan säännöllisesti tuohon kertaan asti. En tiedä, miten vanha vauva oli, mutta tuskin puolivuotias vielä, eli yksi ekoista neuvolakerroista kuitenkin. Musta silti on hitusen tylyä olettaa, että jos isä on tullut neuvolaan yksin, se automaattisesti tarkoittaa sitä, ettei äiti pärjää. Eikä tuu isällekään kovin tervetullut olo osallistua lapsensa hoitoon, jos siitä tuommoinen mekkala nostetaan.

Jonna05/14 (Ei varmistettu)

Minä kävin tällä viikolla jälkitarkastuksessa. Ensin oli hoitaja, joka oli raskauden aikana ja seuraavana päivänä oli lääkäri. Hoitaja oli päivällä ja lääkäri aikaisin aamulla.
Kummassakin ihmeteltiin, että pääsin tulemaan ilman lasta. Kysymys osoitettiin tyyliin, onko vauva jäänyt kotiin. NoDAAH, on. ISÄNSÄ kanssa. Ja molemmat taivastelivat, että oi kuinka hienoa.
Lääkäri tosin, joka oli raskaana, totesi, että hienoa, että sain hoitajan. HOITAJAN?!, onhan lapsella todella se isäkin.

Pöyristyttävää.

Ja neuvolakäyntejä ei neidillä ole hurjan montaa vielä, mutta samaan olen törmännyt kuin edellä mainitutkin. Ei huomioida isää ollenkaan.

Nannannaa
Pahinta Nannaa

Jep, mäkin oon törmännyt samaan ja just jälkitarkastuksessa. Hoitaja ties, että mies tekee vuorotöitä, eikä ihmetellyt, mihin vauvan jätin, mutta lääkäri oli kyllä ihmeissään, kun pääsin itekseni tulemaan. :D Ja sit just hirveet kehut, ihan kuin se olis maailman ihmeellisin asia, että äiti tulee lääkäriin ilman jälkikasvuaan. No, ehkä se onkin, mistä mä tiedän. :D

sanumaria

Mulla jälkitarkastuksen yhteydessä oli lastenkin tarkastus, niin tytsät oli mukana (ja mies). Ne terkat kyllä tiedostaa että mies on ihan yhtä vastuullinen huoltaja, mutta silti ne vaan ei puhu sille.

Nannannaa
Pahinta Nannaa

Meillä on tosi ihana neuvolatäti ja se huomioi meidät molemmat vanhemmat tasapuolisesti. Mutta joskus oli sijainenkin, joka osotti kysymykset vaan ja ainoastaan mulle. Huoh.

Mutta toisaalta sen ymmärtääkin. Vaikka mulla sattuu olemaan mies, joka osallistuu ja tulee mukaan neuvoloihin, niin kaikilla ei tod. ole. Yleisin mun tuttavapiirissä taitaa olla se kaava, että raskausaikana isä käy ultrissa ja ehkä säkällä yhdessä neuvolassa, ja sitten vauvan synnyttyä ehkä pari kertaa, mutta pääosin homma on äidin vastuulla. Ja vaikka isä olis mukana, niin monilta tutuilta oon kuullut, että sitten se vaan istuu hiljaa tuolissa ja nurisee jälkikäteen, että oliko pakko tulla. Siis toki niitä poikkeuksiakin sitten on, kuten esim. mun mies, joka on tainnut käydä siellä neuvolassa ihan itekseenkin pojan kanssa. Mutta valtaosalla mun tutuista se neuvolavastuu on äidillä, joten ei ole ihme, jos kaikki terkat ei osaa suhtautua...

sanumaria

Jotenkin vois kuvitella että puhutaan sille joka paikalla on. Että jos on molemmat niin puhutaan molemmille :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Mä odotan jo innolla tulevia käyntejä. Mies on norjalainen, asutaan Norjassa. Nyt ollaan käyty ultrissa yhdessä ja hyvin tasaa se, että en puhu (sujuvasti) norjaa ja haluan palveluni mieluummin englanniksi tässä asiassa. Ymmärrän norjaa ja pystyisin kommunikoimaan, mutta olen typerä ja en uskalla. Plus haluan, että pystyn ilmaisemaan itseäni suht tarkasti lääkärissä. Jännä on nähdä miten hommat hoituvat sitten lapsen syntymän jälkeen ja millaisia ovat asenteet.

Eli mies otetaan ehkä tavallista paremmin huomioon, kun ultraaja ja hän voivat keskustella helpommin keskenään äidinkielellään. Suomessa tilanne olisi varmasti täysin toisin päin ja mieheni, joka ei osaa suomea, varmasti istuisi vain nurkassa ellen minä huutelisi hänelle käännöksiä englanniksi. Tämä tosin vain ennakko-olettamus kaiken muun julkisen palvelun perusteella, jota Suomen vuosinamme kohtasimme.

sanumaria

Toi olis kyllä jännää, hoitaa noi jutut vielä vieraalla kielellä. Tuntuu että suomeksikaan ei löydä sanoja mitä pitäs käyttää :)

elmiina (Ei varmistettu)

Onko sun mies vielä isyysvapaalla tms? Monessa blogissa on harmiteltu samaa juttua, ja oon aina miettiny, että vaikka periaatteessa oon ihan samaa mieltä ja oma mies on lapsen (14kk) kanssa ihan omatoiminen, osaa ja tietää lastenhoidosta jne, niin kyllä nuo neuvolakäynnit jäi mulle (yhteisellä sopimuksella)... Ensimmäiset 3 vk kun mies oli isyyslomalla hommat meni (imetystä lukuunottamatta ;) ) tasan, mutta sitten alkoi mun äitiysloma + hoitovapaa ja mies lähti töihin. Ja vaikka daddy tuleekin joka iltapäivä säännöllisesti siinä viiden korvilla kotiin, osallistuu, touhuilee lapsen kanssa, jne, kyllä se "päävastuu" jäi väkisinkin kotonaolijalle eli mulle, ja "kokonaisuus" (päivärytmi, ruuat jne) oli paremmin mun hallussa. Tilanne on toki tasaantunut kun itse lähdin töihin, 1½v neuvolaan voisi mukula mennä ihan hyvin isänsäkin kanssa. En tiedä miten tästä niin "epätasa-arvoista" tuli, ei se neuvolassa käynti mua toki haittaa, mutta ihmettelen näin jälkikäteen että teinköhän sittenkin jotain väärin (eli rupesinko tyypilliseksi "vain minä osaan hoitaa omaa lastani" -äidiksi) vai miksi minusta olisi tuntunut kummalliselta, jos mies olisi vienyt lapsen neuvolaan omalla äitiyslomallani?? 8-) Täyden pointsit sun miehelle kyllä :)

elmiina (Ei varmistettu)

Niin eeeeh toki kahden vauvan kanssa ylimääräisiä käsiä varmasti neuvolaan tarvitaan, yksi kulkee näppärästi yhdenkin aikuisen kuljettamana... Obviously... :)

sanumaria

Mä olin alussa yksin tyttöjen kanssa kun mies oli töissä, ja nyt ollaan oltu sitten taas yhessä kotona kun se on lomalla ja isyysvapaalla. Neuvolakäynnit menee yhessä jos vaan saadaan ne siten että mies voi sieltä lähtee suoraa töihin / tulla suoraa töistä neuvolalle. Tietty jos on keskellä päivää niin sitten se ei pääse tuleen.

Suvi K.
Sisunainen

Mäkin oisin ehdottanut että laitapa isä yksin asialle seuraavalla kerralla. :)

 

Mutta joo, jotkut ihmiset näyttää juuttunen kauas viime vuosisadalle näissä asioissa. Oli jokunen vuosi sittem kesätöissä lastenkodissa, jonne kerran tuli pariskunta katsomaan mahdollista adoptiolasta. Hoitsut oli samantien mainostamassa isälle että "on meillä täällä kanssa autolehtiä jos alkaa pitkästyttää". Siis wtf.  

(Mä sillon mietin että testaako ne vaan tota isää, mutta kuulemma ko paikassa tapahtuu vastaavaa ihan jatkuvasti. Kiva niille kakaroille.)

sanumaria

Ehkä ne on ne oppikirjat joista luetaan, jotka on viime vuosituhannelta? Sitten vähän vanhemmat terkkarit (en jaksa yleistää kun en oo tavannu kun kaks neuvolan tätiä) ei oo niin jotenkaan jäykkiä. Tosin mun tapaamista terkoista kyllä sitten se vanhempi lässytti, mikä oli tosi ärsyttävää. Niinko lässytä lapselle, älä mulle.

Iina / Bebe au Lait (Ei varmistettu) http://bebeaulait.fi

Tuttu tunne! Ja terkkarin lisäksi vielä jotkut sukulaisetkin ovat samalla linjalla. "Annatko puhelimen Iinalle, niin kysyn mitä vauvalle kuuluu?" Loukkaavaa isää kohtaan. :/

sanumaria

Ens kerralla puhelin vauvalle :D Mutta hassua jotenkin toi oletus että isä ei tietäs. Tietty jos isä on työmatkalla eri maassa niin sitte ei ehkä tiiä. Luultavasti tietää silti, kai siihen kotiin yhteydessä sillonkin ollaan.

Mindeka
Ma-material Girl

"Summa summarum, jos halutaan että asenteet muuttuu niin sitten pitää lähettää niitä miehiä sinne neuvolaan yksin, niin sielläkin nähdään, että näin me nykysuomalaiset eletään."

Ja myös sanoa sille neuvolantädille, että hei, lapsen isä on tuossa myös, ja on täysin kykenevä vastailemaan myös kysymyksiisi ;)

 

Meillä on mies ollut raskausajan neuvoloista lähtien (lähes) aina mukana, ja kyllä me kaikki siellä ollaan äänessä. Tietty mies on sen tyyppinen (tai ollaan molemmat?), että vastaa, vaikkei kysymys suoraan hänelle tulisikaan. Ehkä neuvolassa ollaan siis totuttu siihen, en tiedä? Ultrissa se oli muuten mies, joka hoiti kokonaan puhumisen. -Minä en saanut yhtäkään sanaa varmaan suustani.

Heh.

sanumaria

Mulla oli ultrat niin huonoon aikaan (lue: keskellä päivää) että mies ei useinkaan sinne päässyt mukaan. Ja toisaalta ravasin niissä niinko jatkuvasti, että sillai alkoi mennä hohto niistä :D

Musta oli kyllä hassua, kun mä istuin ite toinen vauva sylissä (se punnittu ja mitattu vauva) ja mies oli sen seuraavan potilaan kanssa niinkon tekemässä sen terkan kanssa hommia tavallaan. Ja silti se terkka puhui mulle ja kysyi multa että paljonko se lapsi on syönyt.

Någon Annan (Ei varmistettu)

Pakko sanoa, että mä asun täällä Suomem raamattuvyöhykkeellä eli Etelä-Pohjanmaalla, ja meillä sekä äitiys- että lastenneuvolassa isä on saanut kokea olevansa ihan tasa-arvoinen vanhempi. TH ei koskaan puhu isän ohi, eikä muuten jälkitarkastuksissakaan ole kaipailtu vauvaa!

Någon Annan (Ei varmistettu)

Mä muuten just mietin, millaista olisi, jos olisi neuvolasetä! Ilmeisesti terveydenhoitajakoulutus ei oikein houkuttele miehiä, miksihän? Onhan se tietysti melko huonosti palkattu ala, koska mitään vuorotyöhön liittyviä lisiä ei ole (jos siis palkkausta vertaa vaikka sairaanhoitajiin tai kätilöihin).

Eilisen lupaukset

Osa niistä terkkatädeistä on kätilöitä, mutta luulen että kätilöiksi opiskelleet miehet on töissä sairaalassa. Terveydenhoitajissa en kyllä ole törmännyt varmaan yhteenkään mieheen, vaikka kai niitä nyt joitain on. 

Mietin, miten suhtautuisin terkkasetään, joka äitiysneuvolassa valittaisi liiallisesta painonnoususta. Häpeäisin silmät päästäni? Ehkä se riippuis siitä sedästäkin.

Silkkitassu

Vaikka minä en ole ollut seitsemään kuukauteen kotona vauvan kanssa vaan isä niin kyllä ne silloinkin ne tädit siellä kyselee äidiltä näitä asioita. Nyt jätin viimeisimmän neuvolakäynnin välistä jolloin vain isä oli siellä muksun kanssa. Enemmän saatiin niiden kysymykset osoitettua isälle kun istumisjärjestelyt muutettiin niin että itse olin kauempana ja mies siinä lähimmällä penkillä. Ärsyttävää silti.

sanumaria

Jotenkaan ei toi istumajärjestelykään oo auttanut, mutta ehkä ens kerralla jos ite skippaan..

hankriste (Ei varmistettu)

Mä taidan olla auttamattoman vanhanaikainen tyyppi. Meillä tää neuvolajuttu on mennyt pikkasen toisinpäin: neuvolantäti jo raskausaikana kyseli, miksi lapsen isä ei ole mukana neuvolassa ja jaksoi joka kerta toitottaa kuinka tärkeää olisi että isäkin olisi mukana. Olen käynyt kaikki lastani koskevat käynnit yksin. Neuvolakäynnit, ultrat, synnärille tutustuminen.. Vaikka mieheni on ollut kotona työttömänä. Tämä ei haittaa minua - meillä nämä asiat nyt vain hoidetaan näin. Ja lisäjärkytystä aiheuttaakseni: mies ei vaihda vaippoja/kylvetä/vaihda vaatteita.. kyse ei ole siitä, että mies ei välitä lapsestaan - alkuun tuntui että hän rakastaa poikaamme paljon enemmän kuin minä. Kyse on lähinnä siitä, että meillä tämä vain toimii näin, enkä ole itse vaatinut mieheltäni enempää.

sanumaria

Kukin tavallaan, teillä toimii noin ja meillä toimii näin. Jännää miten eri tavalla kyllä terkat suhtautuu näissä jutuissa.

hankriste (Ei varmistettu)

Jep, ja siis tosiaan meidän tapa ei missään nimessä ole se oikea tapa! :D toisaalta kadehdin vähän niitä joilla mies herää aamulla vauvan kanssa ja hoitaa sen päivävalmiiksi.. Osasyynä siihen että minäminäminä kaikki on myös miehen älyttömän herkkä oksennusrefleksi, joka tekee kakkavaipoista ylitsepääsemättömiä haasteita :D

hankriste (Ei varmistettu)

No hän on kiinnostuneempi olemaan lapsen kanssa kuin varsinaisesti hoitamaan.. Kyllähän se itsekkin valittelee että ku iskällä nyt vaan ei oo niitä tissejä. ;D mutta siis jos haluan lähteä jonnekin pariksi tunniksi, kyllä isä lapsensa sen aikaa handlaa ihan mielelläänkin, ne kakkavaipat nyt vaan jää vaihtamatta ja silleen. Tää on monen asian summa tää tilanne, siihen liittyy kaikkea refluksivauvasta työttömyyden kautta perinnölliseen masennusalttiuteen, köyhään elämään jne jne. :)

Chic & Fit

Ootte maailman suloisimpia <3 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.