Kaikki hyvät ruuat on kielletty

Mä en oo erityisen nirso syömään, mutta on tiettyjä juttuja joista pidän ihan yli kaiken. Niinkun vaikka kala. Erityisesti millä tahansa tavoin savustettu kala. Tai ihan vaan raaka kala, lohi-nigirit ovat ihan pala taivasta. Lisäksi oon parmankinkun suuri ystävä. Maksalaatikko on yksi herkkuruokalajeistani. Mutta niin, nyt sitten on kivasti kiellettyjen listalla kaikki suursuosikit. Eli siis raaka liha, maksaruuat (no voi niitä vähän syyä mutta ei niin paljon kun oon yleensä vetänyt), vakuumipakatut fisut, kylmäsavustetut fisut ja tietty kaikki parhaat juustot (brie esimerkiksi). Osan näistä tiesinkin jo, mutta sitten yllärinä tuli että on olemassa myös tällasia "no ei me tiietä tuleeks näistä mitään ku ei oo tutkittu niin kielletään sitten varoiksi", kuten esimerkiksi kaikki rooiboisteet ja muut yrttijuomat. Ymmärtääkseni tässäkin on tavoitteena saada lapsikuolleisuus nollaan, mikä ei ole yhtään pässimpi juttu. Mutta mietin vaan että niinkö oikeasti kaikki listan ruokajutut on sellasia mitä ei pitäisi syyä. Harkitsin hetken että soitan mummille että mitä ruokia se on saanut syödä ja meen sillä. Mutta sitten jostain iski sellainen (varmaan joku syyllisyyspuuska jonka kaikki saavat) että ei kyllä mun tarvii nyt näitä ohjeita tässä noudattaa, kun jos en noudata ja tulee jotain ongelmia niin sitten se on minun vika. Lopulta on aika lyhyt aika tää alle vuosi jättää ruokavaliosta pois jotain juttuja. Tai näin ainakin nyt uskottelen itselleni. Tiukasti. Ja kävelen sen parman kinkun ohi kaupassa. 

Mutta pakko sanoa että tää takuumurea naudan paisti vaan ei maistu yhtä hyvälle läpikypsänä ja alkoholittomalla punkulla alashuuhdeltuna. 

Kommentit

Kao Kao

<3

Mutta, kuten listan otsikkokin on; vältettävät ei kielletyt. Eli mä ainakin ymmärsin sen raskaana ollessani niin, että vähäsen sai syödä sellasia, mitä teki tosi-tosi-tosi paljon mieli. Tosin raakaa kalaa tai maksaa en söis muutenkaan.... 

sanumaria

Onneks raaka maksa ei kuulu itellä suosikkeihin. Mutta maksaruuat kyllä muuten uppoo, ny pitää vaan rajottaa että paljonko syö (se nyt ei noin jokaisen ruoka-aineen kohdalla muutenkaan tekis pahaa.. :) )

sanumaria

Ehkä mää sitten kysyn neuvolasta kans siunauksen :D Ja odotan innolla raportteja että miten kaks menee samalla kun yks, kaikki vinkit otetaan vastaan nimittäin!

SuviH (Ei varmistettu)

Mulle tuli järkytyksenä vuosi sitten, että inkivääri on uusi kielletty (ja uusi siksi, että se on tullut listoille vasta pari vuotta sitten, kun se "saattaa aiheuttaa..."). Ja inkivääriähän on sitten melkein joka glögissä (paitsi Marlin). Valitettavasti mun maalaisjärki kaikkos, ja välttelin kaikkea niitä vältettäviä. Harmitti oma lammasmaisuus ;-) , mutta eipähän jäänyt jossittelun varaa.
Vuosi on lyhyt, mutta silti niin piiiiiiiiiiitkä!

sanumaria

Mää ignoroin noi "saattaa aiheuttaa"-osastolla olevat. Siis ne on niitä jotenkin no-ei-me-tiietä-mut-kuultiin-et-tällanen-ruoka-aine-on-olemassa-älä-syö-sitä. Se jossitteluhan tässä on. Ja vaikka kuinka järki sanoo että mikä on todennäköisyys, niin sitte takoo että no mitä jos. 

Eerika
Bättre liv

 

Inkivääri on isompina määrinä kiellettyjen listalla, eli ei ole niinkään haittaa jos sitä on vähän pipareissa, glögissä tai jossain ruoassa. Kunhan ei pistele sitä tolkuttomasti naamaansa flunssaa estääkseen tai jotain :) Itse katsoin että miksi tietyt ruoka-aineet olivat kiellettyjen listalla. Jos syy ja mahdolliset oireet olivat vakavia, jätin ne suosiolla sivuun. 

Erityisesti kun takana on kaksi keskenmenoa, en olisi voinut antaa itselleni ikinä anteeksi jos vaikkapa listerian tai toksoplasmoosin takia jotain olisikin käynyt. Toisaalta osa jättää esim. raejuuston täysin syömättä, vaikka se kuinka olisi kotimaista ja pastöroidusta maidosta tehtyä. Olen siis syönyt pastöroidusta maidosta tehtyä kotimaista "fetaa", mozzarellaa ja raejuustoa. Kovimpaan parmankinkun himoon laitoin sitä pitsaan (samaan voi muuten laittaa myös sitä aitoa puhvelinmaitomozzarellaakin) ja kun kaikki ihanat kielletyt aineet siellä uunissa kypsyivät, zimbzalabim, ne olivatkin taas kypsennettyinä sallittuja! Salaatit ym. on myös tosi hyvä pestä kunnolla, mutta jos en olisi uskaltanut syödä salaattia ravintoloissa, ei syömisestä olisi tullut mitään.

Raskausaika muuten hujahtaa yllättävän nopeasti ja alun kieltolistojen ihmettelyn jälkeen tiettyjen ainesten välttelystä tulee osa arkea eikä niitä enää niin mieti tai himoitse. Jos muuten graavattua kalaa aivan erityisesti himoitsee, on aina turvallisempaa ostaa mahdollisimman tuoretta kalaa ihan itse, graavata se ja syödä samantein. Jokainen tekee omat valintansa ja neuvolan suosituksetkin ovat vielä aika ympäripyöreitä, joten ei muutakun tutkimaan ja miettimään että mikä sopii itselle parhaiten! Täällä odotetaan pienen tuloa ja myös graavisiikaa ja portviiniä innolla! <3

sanumaria

Hyvä pointti tuo pitsa, en tullut ajatelleeksikaan. Millaiseksikohan kylmäsavustettu lohi menee jos sitä vähän uunissa lämmittää? 

Ja totta, jokainen tekee omat valintansa, ja pitää tässä nyt vielä ettiä se että uskaltaisko kuitenki sitä kalaa. 

Kanelibasilika
Tupa - Keittiö

Kylmäsavulohesta tulee herkkua uunissa, pitsan päällä testattu - toimii! :)

Mimimii (Ei varmistettu)

Mikä vauva???

sanumaria

Semmonen tulee kun ei hoida ehkäisyä kuntoon :D

hullupullo (Ei varmistettu)

Hihii, tämä mamma on ollut kunnolla badass. Kotona käydessä lorotin muroihin ihan ajattelematta takuuvarmasti käsittelemätöntä maitoa, ja kahviinkin vielä. Tuli vasta sen jälkeen mieleen että oho, hups.. Samoin kävi isän graavaamille siianpalasille, eivät sentään olleet vakuumissa :D

sanumaria

Mulle on ehkä iskenyt sellanen että tekis mieli kaikkee kiellettyä. Sanotaan että syö terveellisesti, niin voisin vetää vaan hot wingsejä kaikki päivät. Ja sanotaan että vältä inkivääriä niin voisin vetää sitä suoraa juuresta rouskimalla.

pom pom

Mä söin sushia huoletta ja paljon kummankin raskauteni ajan. Mitenhän ne siellä Japanissa saa niitä vauvoja, jos se sushi on niin haitallista... Tsemppiä kaiken maailman kieltoihin. Ne oli kyllä raskaita, vaikka osa on ihan yliylivarman päälle. :)

sanumaria

Ehkä japanilaisilta kielletään vaikka poronliha? :)

Vau mikä vauva!

Ehkä japanilaiset tekee sushinsa tuoreesta kalasta, eikä vakuumipakatusta? :)

Nojoo, siis juttuhan ei mee niin, että syöt raakaa kalaa --> saat listerian. Vaan että raaka kala on yleisin ruoka-aine, jossa voi olla listeria. Siinä ei myöskään oo kyse määristä (toisin kun vaikka maksassa), vaan listeriatartuntaan voi riittää yks suupala jos JUST SIINÄ kohdassa on bakteeri. Tietty mitä vähemmän syö, sitä epätodennäkösempää on osua siihen mahdolliseen listeriaan, mut muuten siinä ei oikein voi mennä samalla kaavalla jonkun inkiväärin kans, että on ok syödä vähän.

Ja sit on vielä sellanen, että vaikka ostaa "tuoretta kalaa" ja graavaa sen ite, niin se ei silti oo välttis turvallista, koska se tuoreena ja kokonaisena myytävä kala on jo sellasenaan saattanu tulla kauppaan vakuumissa. Että ei muuta kun ite ongen varteen, jos varman päälle haluaa ottaa :D

Itellä ainoot mitä vältin raskauden aikana kokonaan, oli just raaka kala ja homejuusto. Jostain ymmärsin että ne homeitiöt (siis kylmässä, kypsentämättömässä? juustossa) voi olla haitallisia ja se sit jäi, en tiä kuinka totta on. Muita söin sillain normijärjen mukaan, eli esim pastöroituja juustoja kyllä meni ja pari kertaa pieniä annoksia alkoholiakin. Ja tais olla just raskausaikana, kun elämäni ainoon kerran söin haukee :D kahvikin näemmä on rajotuslistalla, join vanhaan malliin. Toi THL:n lista on vähän erilainen kun esim mun neuvolasta saamani, tossa esim pellavansiemenet on kielletty kokonaan ja mun ohjeissa oli jotain "maksimissaan kaksi ruokalusikallista päivittäin". Että vähän sillain mutkat suoraks...

sanumaria

Jotensakin noin määkin ton tulkkasin. Että ongelle pitäs jos haluis varmistella ettei listeriaa tuu. Mun onni sentään on se, että sushia on muitakin lajeja kun just niitä lohinigireitä!

Hem Buggah

Mulla on lääkekuurin takia kans joitain ruokarajoituksia, ja on se kumma, että just sitä tekis mieli mitä ei saa syödä. Esim. greippi on kiellettyjen listalla, ja yllättäen oon himoinnut tässä jo pidemmän aikaa jääkaappikylmiä aamupalagreippejä, vaikka ennen lääkityksen aloittamista en ollut niitä syönyt aikoihin. :P Mutta onneksi kiellot eivät munkaan tapauksessa kestä loppuelämää. Kai sitä pystyy rajoituksia noudattamaan muutaman hassun kuukauden.

kätilö.pöö! (Ei varmistettu)

Suomessa sikiöiden listerian aiheuttaman kuolemat ovat lisääntyneet, koska ihmiset ajattelevat, että terkkarit keksivät näitä listoja äitien kiusaksi neuvolassa. Fakta

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.