Näin meitä huijataan

Liekö se sitten tämä bodyelämä ja fitnesskulttuuri vai länsimaisen ihmisen liika vapaa-aika, mutta joka toisessa lukemassani blogissa tehdään nykyään huijausruokaa. Ja minä en vaan ymmärrä. 

Jauheliha korvataan soijarouheella, ja näin voidaan huijata sitä ystävää joka tykkää liharuuasta. Se ei huomaa mitään eroa!

Perinteinen pasta korvataan riisipastalla, ja näin voidaan huijata ystävää joka rakastaa pastaa.

Sunnuntaiaamuna tehdään proteiinijauhoista ja banaanista pannukakkua, ja aiheutetaan kaikille pannukakun ystäville paha mieli.

Banaanista tehdään jätskiä, ja yritetään huijata sillä jäätelön syönnin ammattilaista.

Kakuista keksitään kilpaa versioista joissa vehnäjauhot korvataan proteiinijauhoilla tai psylliumilla tai ilmalla tai pölyhiukkasilla tai raejuustolla tai rahkalla, ja väitetään silmät kirkkaina että nyt on parempaa kuin se alkuperäinen versio. En ymmärrä, miksi hyväksi havaitusta kakkureseptistä pitää tehdä bodyversio. Kuka helkatti syö kakkuja tai herkkuja niin paljon, että on ihan oikeasti olennaista miettiä onko siinä palasessa 200kcal vai 300kcal. Jos haluat fitnesstähdeksi, olisi parempi pysyä täysin erossa kummastakin versiosta, eikö?

Minä en halua että minua huijataan. Voin maistaa proteiinipannaria, jos minulle ei väitetä että se on sitä oikeaa pannaria. Voin syödä mielelläni soijarouheesta tehtyä kastiketta, jos minulle ei väitetä että se on tehty lihasta. Mää en vaan tajua miksi niitä reseptejä pitää sorkkia! Miksi te sorkitte niitä ja huijaatte viattomia ihmisiä tuloksilla! Miksi?

Kommentit

PSK
Insert Cool Phrase

Samaa mieltä! Esim. raakasuklaa ei todellakaan maistu suklaalle, vaan ihan karmeelle, eli se ei kyllä ole mitään SUKLAATA, prkl!

FFFifi
Fitness Führer

No niinpä! Ja kaakaojauheesta + avocadosta ei todellakaan tule suklaamoussea, siitä tulee ihmeellistä mössykkää suoraan neljävuotiaan keittiöstä :(

Todellaupea Layra
Mad & Fab

Mmm tämänkaltainen puhe on mannaa korvilleni. Mustakin on käsittämätöntä tuo että ihan tavalliset ihmiset on saatu uskomaan, että kaikennäköiset korvikeproteiinihöpöhöpöt ovat täysin välttämättömiä. Huijausruoka on kyllä hyvä termi. :D

Eerika
Bättre liv

Nimittäin ne banaaniletut maistuu vaan lämpimälle banaanille! Yäk! Tavallisia kunnon lettuja, kermavaahtoa ja vaahterasiirappia sen olla pitää!

Vau mikä vauva!

Ja mä en tajua kuinka onneton makuaista ja suu-/purutunto ihmisillä voi olla, jos ne ei huomaa MITÄÄN EROA kun spagetin tilalla onkin tsädäm kaalia tai kesäkurpitsaa.

Just sama, että kyllä mä voin mielellänikin syödä kesäkurpitsavuokaa, kasvisruokaa ja toisenlaisen makusta ja koostumuksellista suklaakakkua, mut miks pitää väittää että ne on ihan (entistä parempia) lasagnee ja jauhelihakastiketta ja perinteistä kakkua.

sanumaria

Hahah, tämä just. Mää voin syyä ihan mieluusti kaali-kesäkurpitsa-jauhelihavuokaa. Mutta en "lasagnea, josta se pääaines on poistettu". :)

Hem Buggah

Amen to that!

Trkh (Ei varmistettu)

Tai sitten ne jauhelihat ja tavispannarit on sitä huijausruokaa? Musta on mahtavaa, että nykyään on vaihtoehtoja (ja myös kasvissyöjille!).

Vierailija (Ei varmistettu)

Samaa mieltä.

sanumaria

Tietenkin se on jees että on vaihtoehtoja. Mutta mää en ymmärrä miksi pitää tehdä kesäkurpitsaparsa-lasagnea ja huijata että se maistuu ihan samalta kun se vehnäpastalevyistä, kastikkeesta ja jauhelihasta valmistettu. Se ei tasan maistu samalta. Niinkon miksi ees tehdä lasagnea, jos pasta ei uppoa?

Trkh (Ei varmistettu)

No vaikka siks, että lasagne on kätevä konsepti ja sallii muunteluun muuksikin kuin perusjuntiksi jauhelihalasagneksi?

nunneliina (Ei varmistettu)

Eihän tässä nyt ollutkaan kyse siitä, saa toki tehdä sitä kesäkurpitsalasagnea ja saa sanoakin sitä lasagneksi, kesäkurpitsa (!!) lasagneksi. Mutta KUKAAN ei mitenkään voi väittää, että se olisi samanmakuista tai samanlaista kuin "perustavislasagne"! Se on silloin kesäkurpitsaruokaa, ei pastaruokaa.

Ja ei sitä lasagnea tarvi aina junttina tehdä, saa siitä ns.lihansyöjäkin kuules vaikka mitä variaatioita, mutta silloinkin niissä on mukana ne pastalevyt, jotka siis tehdään vehnästä, koska siitä se oikea pasta tehdään :)

vi-vi (Ei varmistettu)

Lasagne ei ole "konsepti" vaan se pastan muoto, samaan tapaan kuin tagliatelle, farfalle, spagetti ja makaroni ovat pastamuotoja. Jos lasagnen "konseptia" haluttaisiin määritellä, kyseinen sana olisi joku pata, laatikko tai vuoka tms, mahdollisesti vaikka "kerroslaatikko" (vrt. lanttulaatikko).

Jos puhutaan lasagnesta ilman pastaa, se on yhtä naurettavaa, teennäistä ja absurdia kikkailua kuin väittää jauhelihamureketta makaronilaatikoksi (tosin ilman makaronia) tai salaattiannosta, jossa on mukana vähän juustoa, juustociabattaksi (tosin ilman leipää). Täyttä idiotismia.

sanumaria

Mä en tiennykään että lasagne on junttiruokaa :D Kaikkea sitä oppii..

Hemmuli (Ei varmistettu)

Olen tästä ilmiöstä hiukan huolissani, sillä jotenkin siinä on sellainen maku että syömishäiriöiset jakavat vinkkejä toisilleen. Ainakin omissa tutuissani olen havainnut että tämä "terveellinen" syömisten kyttääminen on viehättänyt ennen kaikkea entisiä syömishäiriöisiä. Enkä nyt siis väitä että kaikki banaanilettujen tekijät ovat anorektikoita, mutta näen tässä yhtymäkohtia ortoreksiaan.

Emmi-Liia (Ei varmistettu) http://torkkujajanokkosia.blogspot.fi

Itse asiassa raakakakku ei esimerkiksi välttämättä sisällä vähemmän kaloreita kuin perinteinen. Tein hiljattain maidottomia, gluteenittomia ja sokerittomia minttupuffetin korvikkeita. Todellista huijausruokaa siis. Laskin huvikseen kalorimäärät ja enemmän oli kuin alkuperäisessä. Pähkinöissä on esimerkiksi paljon energiaa. Mutta kaikki eivät halua syödä esimerkiksi valkoista sokeria ja vehnäjauhoja, eikä siinä mielestäni ole mitään väärää. Kaikki eivät voi myöskään allergioiden vuoksi syödä viljoja tai maitotuotteita. Heistä tällaiset versiot ovat takuulla mahtavia. Mutta ymmärrän kyllä, että se voi ärsyttää, jos kaikelle täytyy löytää korvike.

Trkh (Ei varmistettu)

Mun mielestä pointti on just se, et nuo ei ole mitään "korvikkeita"..

Emmi-Liia (Ei varmistettu) http://torkkujajanokkosia.blogspot.fi

Niin itsellenikin ne ovat jo elämäntapa, eivät korvikkeita.

sanumaria

Se on ihan eri asia, jos erilaiset huijausruoat ovat syystä tai toisesta (allergiat, ruokavaliosyyt) sun normaalia ruokaa. Mutta kun tyypit joilla ei oo mitään rajoitteita ruokien suhteen alkaa silmät kiiluen tekeen suklaamoussesta "terveellistä versioo" niin ei se nyt ihan toimi :D Tekee sitten vaikka raakasuklaata ja syö sitä. Mutta ei tartte tulla huijaan mulle että "ihan on sama kun suklaamousse, vaikka tästä puuttuukin suklaa ja sokeri ja kerma".

Trkh (Ei varmistettu)

HUIJAUSRUOKA! Mua naurattaa. :D

vi-vi (Ei varmistettu)

Miksi sitten käyttää ruokalajista samaa nimeä kuin ns. aidoista tuotteista valmistettu esikuva? Miksei voi keksiä herkulle ihan rehellisesti uutta nimeä, joissa mainitaan ne oikeat ruoka-aineet?

Jos vaikkapa käytetään ruuasta nimeä lasagne, mutta se ei sisällä lainkaan lasagnea tai mitään muutakaan pastaa, tai väitetään jauhelihakastikkeeksi jotain joka ei ole lihaa nähnytkään, tai väitetään kahviksi jotain joka on tosiasiassa paahdettuja ja murskattuja juuria ja leivänkannikoita (pula-ajan tyyliin), niin kyllä se silloin on nimenomaan korvikeruokaa kun pääruoka-aine on korvattu salakähmäisesti jollain muulla mutta ruokalajin nimi pysyy samana.

Ei siinä ole mitään ongelmaa, että joku syö mielummin uusia terveysjuttuja kuin niitä alkuperäisiä esikuva-ruokalajeja, mutta miksi ihmeessä valehdella siitä mitä syö ja väittää kasvispataa lasagneksi tai soijarouhetta jauhelihaksi? Mikä logiikka? Jos se kerran on niin hyvää se uusi variaatio, miksei voi iloisesti ja avoimesti myöntää että minä syön mielummin kaalisuikaleita kuin spagettia?

sanumaria
Etkaisäänymuavarte

Aivan! Täsmälleen samaa mieltä tästä.

I love food

TRUE!

Vierailija (Ei varmistettu)

Minusta taas on aivan loistavaa, että on keksitty terveellisiä korvikkeita usealle herkulle. Niistä ei tule yleensä sellaista löllö-ähky-oloa ja hyvin tehtynä saattaa mielestäni maistua vielä paremmaltakin kuin ne oikeat herkut. Niitä voi myös syödä vaikka joka päivä ja kroppa kiittää! :)

sanumaria

Eiks periaateellisesti (no en tiiä kaikista, mutta mulle näin on) herkut oo sellanen "juttu jota ei oo tarkotettu syötäväksi joka päivä". Vaan että vaikka kun on synttärijuhlat niin syyään täytekakkua. Arjessa sitten herkutellaan vaikka kerran viikkoon jollain viinerillä. Mää haluun syyä sellasta perushyvääsapuskaa joka päivä ja sitten joskus sillon tällön hassutella ja syyä vaikka Fazerin pähkinäsuklaata. Jotenkin sillai että herkku on ruoka, mitä ei välttämättä ikinä tarvi. Mitä terveysherkkuja voi syyä joka päivä JA kroppa vielä sanoo että tää on jees? Toivon että kyseessä ei oo maustamaton maitorahka leseillä koristeltuna.. :D

-A-

Mä syön myös mielelläni raakaherkkuja, gluteenittomia/jauhottomia ruokia jne, mutta ei niiden kyllä mun mielestä edes tarvitse maistua jauhoille ja sokerille tai sitten vaikka jauhelihalle. Näihinhän on ihan omat reseptinsä ja omat makumaailmansa. 

sanumaria

Samoin. Mutta en tykkää kun aletaan väittään että ihan maistuu samalta. Kun ei maistu, kun ei oo sama ruoka.

HaLo

Tai sitten et vain ole maistanut tarpeeksi hyvin tehtyä huijausruokaa ;) Hei, kirjoitin sun postauksestasi inspiroituneena vastinetta vähän toiselta kantilta.

T. Se, joka korvaa kakuissa kaiken ilmalla tai pölyhiukkasilla tai raejuustolla tai rahkalla ja väittää silmät kirkkaina että nyt on parempaa kuin se alkuperäinen versio :D <3

Peps (Ei varmistettu) http://marjahelenamansikka.blogspot.fi/

Ei ihan sama juttu, mut kerron kuitenkin :D Tein ennen rahapulassa/laiskuuttani usein "mukaruokaa", esim muka-makaronilaatikkoa, missä oli vaan keitettyä makaronia ja soijarouhetta tai muka-lohileipiä (oon vegetaristi), jossa oli ruispalan päällä tomaatinviipale sitruunapippurilla maustettuna. Pisimmälle viety oli muka-tee, jossa oli vaan lanka kuumassa vedessä. Muita en oo kyllä kehannu huijauksiini sotkea.

sanumaria

Propsit mukateestä :D Mutta parempi sana toi mukaruoka on ehkä kun huijausruoka. Pidän erityisesti mukalohileivistä :D

Heydi (Ei varmistettu)

Täytyy kyllä nostaa hattua kekseliäisyydelle! :D Etenkin tuo muka-tee kuulostaa jo niin absurdilta, että se on jo nerokasta! :D

Silkkitassu

Eri muotoiset pastatkin maistuvat ihan eri makuisille.. minua ei huijata.. maistukoon kukin ruoka-aine ihan itselleen eikä millekään muulle! Jos tahtoo syödä jauhelihaa, koska pitää sen mausta niin sit syö jauhelihaa eikä mukajauhelihaa (ellei nyt sit satu olemaan niin pahasti allerginen jauhelihalle ettei sitä pysty kuoleman uhalla syömään..).

sanumaria

Smurffipasta on paljon parempaa kun tylsä tavallinen makarooni :D

saltzviini

JOOOO!!! Samma här! En ymmärrä! Tai noh, ehkä juuri sen takia mun läski on ikuista, kun olen syönyt mun ruuat ruokana ja herkut herkkuina :D

Tyhjä

Siis tässähän voisi ihan hyvin palata taannoiseen paistijauhelihakeskusteluun. Jos kukaan ei muka huomaa, niin on aivan ok muuttaa tuotteen sisältöä? Kai esim. lasagnelle on joku määritelmä siitä mitä se sisältää? Minä en esim. paikallisessa lounasravintolassa syö ihan periaatteestakaan lasagnea, josta puuttuu se valkoinen kastike välistä. Minusta jos vain paistaa jauhelihaa lasagnelevyjen väliin, ei tee ruuasta vielä lasagnea. Se on jotain muuta. Keksikööt sille jonkun oman nimensä. Sama kaikkeen muuhun tuunailuun. Jos se kerran niin pirun hyvää on, niin miksei sille voi keksiä ihan omaa nimeä? Vähän samaan kastiin kuuluu se, kun vaimo huijasi minua juuri mutakakulla. En voi sietää punajuurta. Söin sitä mutakakussa ja mainitsinkin, että tässä on nyt joku outo maku ( en kehdannut sanoa, että se on pahaa ). Seuraavana päivänä katselin, kakkua kunnon valossa ja huomasin lievän punerruksen ja kysyin, että onko tässä punajuurta. Sitten silmät loistaen sanotaan, että söitpä sitä kuitenkin.... Arvatkaa kuinka epäluuloisesti taas pitkän aikaa laitan mitään lautaselleni! 

sanumaria

Uh, toi on juurikin se mitä vihhaan. Että yritetään salaa syöttää viattomalle uhrille jotain mistä se ei tykkää!

Vieno (Ei varmistettu)

Täysin. Samaa. Mieltä.

Tein silmät kiiluen sokeritonta ja vehnätöntä ja runsasproteiinista omenapiirakkaa, jota reseptin keksijä mainosti tavallista piirakkaa paremmaksi. Tavallista parempaa IN MY ASS. Söin yhden palan hammasta purren ja loppu lensi roskiin. Enää en tee. Paha mieli tuli. Herkut herkkuina ja fitness-ruoat fitness-ruokina.

HannaLe (Ei varmistettu)

En voisi olla enempää samaa mieltä!

Mä oikeasti syön todella terveellisesti. Herkut ja sen sellaiset eivät kuulu mun arkipäivääni. Olen laihduttanut selvästä ylipainosta toistakymmentä kiloa, ja ikävä kyllä se lihomistaipumus taitaa olla ikuisesti ristinäni. Mutta sitä suuremmalla syyllä haluan ihan sitä oikeaa vehnäjauhosta leivottua voilla silattua sokerikamaa sen kerran kun mulla on herkkupäivä! Nyppii kun jossain hampurilaisravintoloissakin koitetaan mainostaa ties mitä porkkanatikkuja ranujen tilalle ja naistenlehdet pursuavat kaikkia korvikeherkkuja, jotka ovat sitäpaitsi usein aika hiton kalliita valmiistaa raaka-aineiden ollessa vähän erikoisia. Perhana vieköön mä en halua porkkanatikkuja ja kevytburgeria sen pari kertaa vuodessa kun hampparille menen :D Oikeaa rasvaa ja suolaa tänne kiitos! Elän tosiaan suht terveellistä arkea ja haluaisin pitää kaikenlaisen terveysvalistuksen ja natseilun poissa omista harvahkoista karkkipäivistäni.

Muiden ruokavalinnat ja allergiat ovat jotain mihin en voi kommentoida. Kukin tyylillään. Mä vaan uskon kunnon voilla leivotun pullan parantavaan voimaan kunhan sitä nauttii kohtuudella :)

Tuulikki_110 (Ei varmistettu)

Söisin kyllä "oikeita" herkkuja, pastaa, sämpylöitä sun muuta. Mutta kun niistä tulee maha kipeeksi ja näytän raskaanaolevalta. Laktoosivaivat ja keliakia on suljettu pois. Vehnät ja sokerit veke - tilalle esim. pannulla paistettuja kesäkurpitsasuikaleita pastakastikkeen kera ja "muka-herkut" makeannälkään, niin avot, jo parani maha. Ekan kerran kymmeneen vuoteen voin nukkua jotenkin muuten kuin mahallaan ja turvonnut maha ei kiipeä vyön yli. Ja huom. kiloakaan en siis ole näillä laihtunut, eikä ollut tarkoituskaan.

empuska

Voisiko joku selittää, mitä hyötyä gluteenittomuudella on, jos keliakiaa tai jauhoallergioita ei ole todettu? Ymmärrän kyllä, ettei aina samaa sisältöä jaksa mupeltaa, mutta ei se yleensä ole syy sille, että jotkin ruoka-aineet poistetaan ruokavaliosta täysin.

Nimim. "Etikan vihaaja, jolta löytyy yllättävän laaja etikkavalikoima ruokakaapista"

HaLo

Moni kärsii gluteeniyliherkkyydestä, jota on hankala diagnosoida. Itse ainakin sain karsittua gluteeniviljojen jättämisellä ison liudan ikäviä oireita :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Itse olen kuta kuinkin täysin päinvastaista mieltä tässä asiassa. On ihan parhautta, kun voi hyvillä mielin syödä herkkuja, niin että herkuttelun jälkeen on hyvä olo - ehkä jopa parempi kuin ennen syömistä. Lisäksi on todella nautinnollista kehitellä paranneltuja versiota vanhoista suosikeista. Se, että saa vain kunnolla hifistellä aineksien kanssa ja kokeilla tunkea mukaan ties mitä jänniä super foodeja on osa tätä kokonaisvaltaista hyvän mielen rituaalia.

sanumaria
Etkaisäänymuavarte

No edelleen: senkus hifistelet ja tunget, mutta se mitä en voi sietää on että mulle tuputetaan suklaamoussena jotain sellaista joka ei oo suklaata nähnytkään. Ja väitetään että "on parempaa kun se oikea". Ei ole. Voi se hyvää olla, mutta ei kuin alkuperäinen.

hannareetta (Ei varmistettu)

Kaikkee sitä ihmiset blogeihinsa kirjottaa... "älä pakota mua syömään sun zuccinipastaa oikeena pastana, eihän se oo pastaa, vai onks se tehty just niinkö vehnäjauhoista hä, se on zuccinii, eikä se oo oikeesti ees zuccinii vaan täällä suomessa sanotaa kesäkurpitsa, älä sano sitä zucciniks ku se on kesäkurpitsa.." ihan oikeesti, tätäkö tää blogimaailma on, kellään ei oo mitään oikeeta sanottavaa?

sanumaria

Ei nää kommentitkaan aina niin nerokkaita oo jos ei jututkaan :)

hannareetta (Ei varmistettu)

TRUE! Mun mielestä sitäpaitsi kesäkurpitsa on pahaa. Et jos siitä ruvetaan vääntää pastaa niin saa olla aika taikasormiihmemiesmäkkaiveri. ;)

sanumaria

Kesäkurpitsa on hyvää jos sen eka halkaisee kahtia, sitten lusikoi sisällykset pois, sitten täyttää jauhelihalla, päällystää juustolla ja pistää uuniin. Oi että on hyvää :D

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.