Sinkkuvihaa, tai väärinkäsityksiä merellä

Näin buranahuuruissa kotisohvalla sitä on aikaa lueskella uutisia ja sitten jopa vähän niihin liittyviä keskusteluita ja ärsyyntyä. Luin nimittäin Taloussanomista uutista kesälomista ja niiden ajankohdan päättämisestä työpaikoilla. Lyhyesti: työpaikoilla kesälomien ajankohtia päätettäessä perheelliset saavat ne parhaat kesäloma-ajat ja sinkut joustavat. Itse en ole törmännyt tällaiseen tilanteeseen, mutta ihan tuulesta temmattu tuo uutinen ei ole. "Voitko sä pitää sun loman tollon kun mun vaimo/mies on sillon töissä?" Että sinkku pitää lomansa ei-siihen-aikaan-kun-haluaa, koska työkaverin puoliso toisella työpaikalla pitää lomansa tiettyyn aikaan. Sounds a bit unfair?

Mutta mua ei se tässä nyt ärsytä. Menin nimittäin lukemaan noita kommentteja (tiedän, aina yhtä suuri virhe). Melkoista vihaa ja kateutta siellä molemmissa leireissä.

Ja perheelliset ovat muutenkin läpi vuoden poissa töistä lapsien sairauksien takia..

Kyllähän se niin on että suurin osa perheellisistä on tyytymättömiä elämäänsä. Ja mikä ihme se on - järjettömät asuntovelat päällä neukkukuutiosta, pihtaava ja kälättävä lehmä tai tumputtava tuhkamuna luuseriäijä kotona, neuroottiset tai rikollisuuteen taipuvat murkkukakarat tai sitten pikku minna-petteri jolla on se-ja-tämä allergia. 

Mielikuva 1: Perheelliset ovat aina poissa töistä koska lapset, ottavat typerän kokoisia asuntolainoja lähiöasuntoihin, puoliso on aina huono, lapset ovat joko nuorisorikollisia tai lellittyjä käveleviä diagnooseja.

Kannatais jätää kapakkareisut vähemmälle ja jatää maksulliset naiset ostamatta.Nin kyl se raha viimmein sinkunkin pussissa näkyy.

Sinkkujen paljonpuhuttu vilkas seksielämäkin perustuu hyvään ranneliikkeeseen ja laajaan dvd-valikoimaan.

Eiköhän se ole niin, että ne peräkammarin pojat ja sinkkutuhnut ovat työpaikalla juuri niitä ilmapiirin pilaajia. Kaikesta mahdollisesta valitetaan kun oma elämä on niin tyhjää.

Sinkun kuuluu ja pitääkin joustaa. Ei sellasella ole mitään velvoitteita! Sinkun ei tarvitse ottaa huomioon puolisoaan jotta saadaan lomat samaan aikaa tai eriaikaan jos niikseen tulee. Saksan-malli suomeen käytäntöön lapsettomuus-vero päälle!

Mielikuva 2: Sinkut ryyppää, käy maksullisissa naisissa/miehissä, ostavat seksiliikkeet tyhjiksi DVDeistä, hankkivat jännetupentulehduksen, pilaavat työpaikalla ilmapiirin eikä heillä ole mitään velvotteita.

Lapset ovat tulevaisuus. Sinkut elää tässä ja nyt. Jos on valinnut lapsettomuuden ja vapauden, on hyväksyttävä osansa. Kaikkea ei voi saada vain itselleen. Pyydän empaattisuutta ja järjen käyttöä.

Jos se perheellisen elämä on niin etuoikeutettua, niin hommaa perhe! Tämähän on jokaisen oma valinta, niin ja myös se yksihuoltajuus!

Mielikuva 3: Lapsettomuus ja vapaus valitaan. Perhe järjestyy sillä että voi noin vain hankkia perheen.
 
Ai että  mua polttaa ohimoista tällanen. Kaikki tietää että yksikään noista mielikuvista ei pidä paikkaansa. Myönnän, että mua on joskus syönyt kun töissä on kiire ja työkaveri ilmottaa että ei pysty nyt jatkaa kun lapset. Ja sitten itte on tehnyt 12h päiviä. Mutta en silti ajattele että työkaveri sen olisi tahallaan tehnyt. Ja tiedän että sitä on varmasti syönyt se yhtä paljon kun mua. Totta kai se joustaa, kumpi voi joustaa. Vai mitä mieltä lukijat ovat? Kuka joustaa ja milloin? Kenen pitää antaa toiselle etuoikeus loma-ajanvalintaan? Vai tarviiko? Mihin mielikuviin te olette törmänneet? Otanko vielä lisää buranaa? Vai otetaanko duactia ja nukutaan iltapäivä?

Kommentit

eikokemuksia (Ei varmistettu)

Ei varsinaisesti ole omakohtaisia kokemuksia, mutta silti sanoisin, että sinkun ei tarvitse joustaa, jos ei sitä halua. Sanoo vaan että ei käy.

Jos kuitenkin ollaan kivassa työyhteisössä, jossa asioista halutaan keskustella ja joustaa, mutta kaikilla on sama toive, silloin pitää vaan tehdä joku kiertävä lista, eli sulla tänä kesänä toukokuu, ensi vuonna kesäkuu ja sitten heinäkuu (tai jotain sellaista). Että tehdään ihan selvä systeemi, joka on sitten hyväksyttävä ja soviteltava omat menonsa sen mukaan.

Mahdoton Nainen

Noi keskustelu- ja kommenttipalstat on kyllä sellainen musta-aukko, että ne imee kaiken järjellisen ihmisistä. Itsekin niitä toisinaan päädyn lukemaan ja aina se jälkeenpäin kaduttaa. Ihmettelen aina sitä miten ihmisillä voi olla noin huono elämä ja paha olla itsessään, että on pakko päästä purkamaan vihaansa keneen tahansa sivulliseen.

Mitä tuohon loma-asiaan tulee, niin itse en myöskään tällaiseen syrjintään ole töissäni törmännyt. Aiemmilla työpaikoilla on ollut ns. kiertävä lomasysteemin, eli jokainen vuorollaan joutuu/pääsee pitämään lomansa touko-, kesä-, heinä- tai elokuussa. Silloin tiedät jo vuosia etukäteen mille ajanjaksolle lomasi sijoittuu eikä riitoja tule kun systeemi on sama kaikille. Olen kyllä esim. äidiltäni kuullut juurikin tuosta perheettömien lomasyrjinnästä, että kun "sinulla ei ole miestä ja lapsetkin on aikuisia niin sinähän voit lomailla vaikka toukokuun alussa. Joka vuosi." Itsellä ei varmaan lomaongelmia tule jatkossakaan olemaan, kun kaikki kesät menee leffahommissa pääsääntöisesti töissä, ei friikku muutenkaan ole ikinä lomalla vaan aina duunien välissä :D

Joustamiseen uskon minäkin, mutta sen pitäisi olla molemminpuolista. Ei sitä voi enää joustamiseksi sanoa, jos se on aina perheetön/parisuhteeton joka joutuu aina joustamaan perheellisen eduksi, eikä ikinä toisinpäin. Symppaan kyllä sitä jos on lapsi sairaana tai muu pakottava perhesyy, mutta ei aina ole sinkun tehtävä ottaa kannettavakseen perheellisten töitä. Tai sitten on ainakin saatava enemmän palkkaa kuin se perheellinen.

sanumaria

Meillä taitaa olla nykyduunissa enemmänkin sillai että projektit sanelee koska ollaan lomalla. Eli me ollaan sillon lomalla kun meidän asiakkaatkin on, pääasiassa siinä juhannuksesta elokuun puoliväliin osuvalla välillä lomaillaan kaikki.

Vieras Mies (Ei varmistettu)

Jännä juttu että vielä tänäkin päivänä ihmiset yllättyvät siitä miten paljon aikaa lasten kasvatus vie. Siis niiden puolesta joutuu tekemään kaikki! Hitto en olis kyllä uskonut, että parisuhde ja lapsien hankkiminen rajoittaisi omia menoja. Toi oli nyt sitä sarkasmia, jos joku ei tajunnut.

Molly (Ei varmistettu)

Mielestäni sinkun ei tarvitse joustaa sen enempää, kuin perheellisenkään jäämällä esim ylitöihin. Se on sitten eri asia, että jos ei ole niitä lapsia, jotka pitää hakea tarhasta tai muuta, niin itse ainakin teen usein ihan mielellään ylimääräistä, koska saahan siitä korvauksen. Mutta kyllä sovittu meno vaikkapa ystävän kanssa on ihan yhtä tärkeä, kuin perheellisillä puolison tai lasten kanssa ajan viettäminen. Sitäpaitsi eihän koiraakaan voi ainakaan toistuvasti jättää yksin kotiin tuntikausiksi ylitöiden takia, siis ihan noin niin kuin eläinsuojelumielessäkin. Että itse tulen ainakin kynsin ja hampain pitämään samat oikeudet itselläni, kuin mitä perheellisilläkin on. Vielä ei onneksi ole tullut sellaista tilannetta, että olisi tarvinnut asian takia verenpaineita nostella.

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Itse olen aina (Suomessa asuessakin) joustanut esimerkiksi hiihtolomien suhteen, koska minulla ei ole lapsia, joiden takia täytyisi lomailla juuri tiettynä aikana. Lomailkoot ne, joille se on ainoa aika talvesta viettää hetki rauhassa perheen kesken. Minä ehdin sitten myöhemminkin.

Ja nyt, kun meillä on täällä Kaliforniassa kesä ympäri vuoden enkä muutenkaan istu toimistolla, joustan lomien suhteen entistä enemmän. Pitäkööt Suomessa olevat kolleegat kesälomansa silloin, kun Suomessa varmiten on hyvät kelit. Meillä on hyvät kelit aika monta kuukautta 100 % varmuudella, joten voin hyvin pitää lomani ennen juhannusta tai vasta syksymmällä.

Rhia
Evil Dressmaker

Mä oon sitä mieltä että joustaa voi ken pystyy, mutta sen on oltava tasapuolista. Niinkuin Mahdoton Nainen jo totesikin ei se oo enää mitään joustoa jos se on aina sama ihminen joka "joustaa" kaikkien muiden hyväksi. Luulen että sinkkujen tai perheettömien kohdalla se tilanne voi usein luisua itsestään semmoiseksi että ensin tekee sitä hyvää hyvyyttää ja sitten kun perheelliset tottuu siihen niin ne alkaa jo automaattisesti olettaa että se perheetön sitten joustaa ja jää ylitöihin ja pitää lomansa silloin kun muille sopii. Siitä on sitten vuosien "joustamisen" jälkeen vaikea irrottautua kun tilanne alkaa tympiä.

Ei se ole mikään sinkun/perheettömän velvollisuus, yhtä lailla heilläkin voi olla menoja ja harrastuksia joista ei halua tinkiä. Itse olen ollut työpaikassa jossa harvat ja valitut olivat aina etusijalla. Se kun joutuu viikko toisensa perään tahtomattaan "joustamaan" ja jäämään päivät päästään ylitöihin alkaa tympiä aika nopeasti, varsinkin jos päivät venyvät jatkuvasti sinne 12, joskus jopa 14 tuntiin. Onhan se fyysisestikin jo aika raskasta tehdä jatkuvasti ylitöitä. Kyseisen paikan lomista sanon vain sen verran että lakia rikottiin aika rankasti, mutta se onkin sitten toinen tarina. Lomien suhteen on kaikkein paras kiertävä systeemi, kukin saa vuorollaan sen "parhaimman" lomakauden ellei niitä sitten pidetä kaikkia yhtä aikaa.

Kun kaikki työyhteisössä joustavat tasapuolisesti pysyy työilmapiiri hyvänä eikä kenellekään tule tunnetta että jotakuta suositaan ja jotain sorsitaan. Tasapuolisuus on minusta muutenkin reiluinta, oli sitten perheetön eli ei.

J

Rhia kirjoitti: Luulen että sinkkujen tai perheettömien kohdalla se tilanne voi usein luisua itsestään semmoiseksi että ensin tekee sitä hyvää hyvyyttää ja sitten kun perheelliset tottuu siihen niin ne alkaa jo automaattisesti olettaa että se perheetön sitten joustaa ja jää ylitöihin ja pitää lomansa silloin kun muille sopii. Siitä on sitten vuosien "joustamisen" jälkeen vaikea irrottautua kun tilanne alkaa tympiä.

Just noin. Itteäni ainakin nolottaa ruveta vänkäämään mistään koska ei mulla ole ns. mitään hyvää syytä eli lapsia tai perhettä. Eli tosi usein olen joustanut lomahommissa koska se on sopinut ihan ok. Olen lomaillut muulloin kuin heinäkuussa koska ainoa syy miksi olisin halunnut lomailla heinäkuussa on se että silloin on lämmintä ja muutkin ovat lomalla. Olen jotenkin ajatellut että ei se ole riittävä syy. Että jos mä vaatimuksillani estän perheen yhteiset lomareissut ja ja ja.

Mutta niin, ongelmaksi tämä muodostuu vasta sitten kun sitä joustoa ruvetaan sinulta odottamaan.

Aika usein kyllä työpaikalla olen saanut tuntea itseni ulkopuoliseksi ja edesvastuuttomaksi helppoelämäläiseksi vain koska olen ollut ainoa jolla ei ole lapsia ja jolla ei niitä tule olemaankaan. Auta armias jos esim. entiselle työkaverilleni olisin mennyt hänen valittaessaan tokaisemaan että itepä olet lapsesi tehnyt ja yksinhuoltajuuden valinnut. Sen sijaan sai aika usein rivien välistä lukea tuota "älä valita, sä et tiedä mitään kun et joudu kantamaan vastuuta muista" -juttua. Onneksi nykyisellä pomolla ei myöskään ole lapsia.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.