Sovinismi, feminismi ja puutarhanhoito

Mullahan on oma hieno piha, kuten jotkut palstaa lukeneet varmaankin muistaa. Kirsikkapuu, omenapuu, terassi ja pari marjapuskaa. Kerrostalon lapsosena mulla ei ole mitään pihanhoitotraumaa hankittuna eikä siis myöskään minkään sortin kokemusta saati osaamista pihan suhteen. Tästä kertonee jo vähän se, että mun omenapuu ilmeisesti toimi jänisten klaanin pääasiallisena talviravintona. Ai mitkä suojukset puun ympärille talveksi?

Tästä huolimatta mun pihalla sentään kasvaa Asioita. En tiiä mitä nää on, joku nohevampi voinee kertoa.

Päätin ratkoa tämän mun ongelmani siten, että kävin kirjastossa lainaamassa "Jokanaisen puutarhakirjan". Ja voin kertoa, että mää lainasin ton vaan siksi, että nauratti toi "puutarhan" hoito. Ehehe.

Parasta tässä opuksessa on toki se, että tämä linjaa selvästi että puutarhajutut on naisten hommia. Ja jokaisella naisella pitäisi olla oma puutarhansa. Muutama ote, ette muuten usko:

"Naisen oma piha voi olla taideteos, joka kuvastaa tekijänsä sielua." Voi kyllä, mun sieluni on täynnä kuivaa ruohoa ilmeisesti.

"Puutarhassa voi koetella voimiaan ja taitojaan ja harjoitella myöntymistä luonnonvoimien äärellä." Tarkoittaako tää että mun on turha perustaa yrttitarhaa tonne, että basilikat kuolee joka tapauksessa?

"Puutarhaa voi hoitaa aivan itse." No shit sherlock! Tosin kivampaa olisi, jos olisi puutarhurisihminen, joka hoitaisi tota mun palstaa ihan mun puolesta. Itte voisin makoilla siinä terassilla ja juoda gintonicia (ettei vaan iske malaria siis).

Miehille on toki omat tehtävänsä. Ei nyt sentään mennä niin pitkälle, että mitään sterotypioita käytettäis, mutta ei hitto oikeesti:

"Jos lähettyvillä on puutarhanhoitoon myötämielisesti suhtautuva mieshenkilö, hänen työpanostaan ei suinkaan kannata väheksyä." Niin, myötämieliset mieshenkilöt ovat aina iloksi.

"Miehet ovat keskimäärin vahvempia kuin naiset, joten miestä voi pyytää siirtämään painavia taakkoja." Toki, aina voi pyytää, mutta veikkaan että se vastaus on jotain "no on tuolla kottikärryt tuolla pihan perällä, ota ne."

"Miehet ovat usein myös innokkaita käyttämään lihasvoimaansa ponnisteluun ja hikiseen urakointiin, kuten kaivamiseen ja lapiointiin. Kiitos ja ihailu voivat innostaa miehen kerrassaan hämmästyttäviin suoritukseen." Naiset, siitä vinkkiä nyt!

"Seuraava kerta onnistuu aina paremmin, jos mies tietää, että hänestä oli todellakin iloa ja hyötyä." Ei ilmeisesti kannata vaan vittuilla ja kuittailla koko rankan multasäkin kantamisurakan ajan?

Voi hyvät veljet ja siskot mitä kerrassaan paskaa. Vieläkö tähän maailman aikaan jaetaan näinkin tiukasti kaikki työt? :D

Sitten loppuhuomioksi haluaisin sanoa, että jos noi tekstin lainaukset lukee ajatuksella että ne kertovat puutarhanhoidon sijaan "puutarhanhoidosta", ne saavat ihan toisia ulottuvuuksia. Ja hihitystä. 

 

Share

Kommentit

empuska

...ei kuitenkaan mikään "Alkuperäinen laitos vuodelta 83"-kirjoja?

Toissapäivä

Meillä noita sanotaan skilloiksi, virallisempi nimi on idän sinililja :) (en ole mitenkään yleisnoheva vaan joutunut peppu pystyssä kyykkimään pihalla milloin äidin, milloin mummon kanssa koko pienen ikäni)

Joopa joo :D Itse olen kyllä ihan innokas amatööripuutarhuri ja sain kyllä hyvät naurut tuosta :D Mielelläni ajattelen lainaukset ennemminkin "puutarhanhoitoon" liittyen. Ja varmaan miehenikin ;)

Ja se kukka näyttää ihan skillalta eli idänsinililjalta :)

Eliitti ja kärsijät (Ei varmistettu)

Niinpä niin. On olemassa yhdessä jaettavat työt, ja sitten on miesten työt. Jos nainen osaa pestä polkupyörän tai vaihtaa autoon renkaan, niin nainen voi ylpeänä kehuskella osaavansa tehdä miesten töitä. Miehenä taas joudun häpeämään, kun osaan kyllä korjata polkupyörää etu- ja takaperin ja koota sen vaikka pelkistä osista, mutta en osaa tehdä autolle mitään sen monimutkaisempaa kuin vaihtaa ne renkaat ja polttimot ja ilmansuodattimet yms. helpot jutut. Myöskin sitä tulee hävetä, että kerrostaloasukkina en ole oppinut mitään kovin monimutkaisia remonttitaitoja. Miehen hallitsemiin remonttitöihin kuuluu 60 vuotta vanhan navetan remppaaminen viikossa vasemmalla kädellä uudeksi kodiksi naiselle. Nainen sen sijaan voi sanoa osaavansa remontoida, jos on joskus laittanut taulun paikalleen ja vähän maalannut seinää.

Yhteiset työt on myös ihan oma juttunsa. Vaikka esimerkiksi ruoanlaitto jaetaankin 50 50 tai nainen riehaantuu, niin miehen ei tule olla näissä "yhteisissä töissä" kuten ruoanlaitossa liian hyvä. Miehen ruoan tulee olla väsähtäneempää kuin naisen, jotta nainen voi tuntea itseänsä naiseksi. Jos nainen ei tykkää ruoanlaitosta tai ompelusta, nainen usein kehuu tällä asialla suorastaan ylpeänä. Naisen ei nimittäin tarvitse osata "yhteisiä töitä", koska mies joka pakottaa naisen tekemään yhteisiä töitä, on hirveä sovinisti. PAITSI tietenkin jos kyseessä on eliitin mies. Eliitin miehen rahaa, ulkonäköä ja statusta vastaan nainen tekee vaikka koko talon yhteiset työt. Onhan eliitin mies sentään ihana profeministi, joka puhuu kauniisti naisten oikeuksista.

Vierailija (Ei varmistettu)

Jollakin on aika uusavuton käsitys uusavuttomuudesta. Kuten myös tasa-arvosta, mutta sepäs nyt ei tullut kellekään yllätyksenä.

Rva K-M (Ei varmistettu)

Joo, Idän sinililjahan se, meidän pihalla kasvaa kans. Huomaa, Wikipedian mukaan toi Idän sinililja "viihtyy lehdoissa, pensaikoissa ja vuorten alarinteillä kasvavissa metsissä". Saat varmaan sitten ihan itte päättää mikä sun puutarhas noista on.

Jos tarttet jeesiä sen palstas kanssa niin mää voin tulla konsultiks ja ottaa noi apurit mukaan.

sanumaria

Empuska: Ei ees oo, jotenkin olin varma että se on vuodelta 1950, mutta ei ollu :)

Mi ja niini: kiitoksia, mä en vaan tunnista mitään noista viä noista kukkasista.. ehkä tässä oppii!

Eliitti ja kärsijät: Mitenkäs tää rant nyt liitty mitenkään siihen että mua nauratti noin pahasti sukupuolistereotypioihin nojaava kirja? Ja ajattelin että kirja on ihan käsittämätönsä paskaa? Pitäsköhän sun mennä johonkin "näin opin ymmärtämään lukemaani" -kurssille?

Vierailija: sama kävi mielessä...

Rva K-M: mää luulen että toi mun piha on toi metsä vuoren alarinteellä :D Ja tuu toki, apurit voi poimia niitä kotiloita purkkiin :D

RainDrop (Ei varmistettu)

Jep, "puutarhanhoito-oppaana" toi toimii huomattavan paljon paremmin, tai on ainakin hauskempi :) Mieleeni hiipi vaan kauhea epäilys, että onko noi kirjottajat olleet tosissaan vai onko tää tehty kieli poskessa kaksimieliseksi....

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.