Tänään syödään lounaaksi Sateenkaarikalakiusausta

Työpaikkaruokala. Muovituolit, tarjottimet, astioiden palautuslinjasto, jonotus ja kello yhdentoista ruuhkat. Tuttu kuvio monellakin työpaikalla. Ulkolounasruokintaa  useamman vuoden testanneena tällainen työpaikkaruokalasysteemi on ihan uutta ja jännää. Ei tarvitse puolta päivää miettiä että mihinköhän sitä menisi syömään. Ja että mitähän tänään tekisi mieli. Ei tarvi tehä muuta kun mennä ruokalaan, tutkia listaa ja valita mitä haluaa. Paitsi jos on pitkä pitkä jono, niin otetaan salaattia (siinä on aina nopein jono). On kuitenkin tiettyjä asioita, jotka ottavat päähän tällaisessa ruokalasysteemissä. 

1. Kaksikieliset ruokalistat, nuo ehtymättömän (tahattoman) huumorin lähteet. Joskus ruokalajin nimestä on vaikea päätellä, mitä se oikeastaan edes on. Silloin tämmöinen kaksikielinen lista saattaa auttaa, koska kun Suomessa ollaan niin ne englanninkieliset nimet eivät ole läheskään yhtä mielikuvituksellisia. Esimerkiksi "Lamminpäänlumos" on englanniksi "Baked pork cutlet with cream sauce". Eli leivitetty possunleike. Toisinpäin homma on toki haastavampaa. Yliopistovuosiltani on muistossa vielä ne parhaimmat käännöskukkaset: Riistapyörykkäpäivänä ulkomaalaiset opiskelijat ihmettelivät, että what the hell are game balls? Tai kun tarjolla oli broilerin koipia (sellasia niinkun mitä saa kun syö wingsejä, sen kokoisia), vaihtarit saivat lautasella eteensä "party legs of chicken".

2. Omituiset ruokalajit. Listat ovat usein täynnä ihan outoja ruokia. Tuo Lamminpäänlumous olkoon yksi esimerkki. Ihan ehdottomasti paras omituisista ruokalajeista oli usein tarjoiltu Soltorkan-kastike, jota pääsi nauttimaan TTY:n ruokaloissa. Ihmeteltiin nimittäin monta kertaa että mitä on se Soltorkan. Eräänä kertana mysteeri selvisi. Soltorkan-kastike oli nimetty sen purkin mukaan, josta kastikkeeseen lisättiin pääainesosa. Soltorkad tomater. Mää en kestä.

3. Tietyt ruokalajit pitäisi vaan kieltää. Esimerkiksi kaikki valkosipulia sisältävät jutut. Ai että on kiva mennä lounaan jälkeen pieneen neukkariin, jossa puolet porukasta haisee tolkuttomasti valkosibalille.

4. Annostelijatädit/sedät. Minä en tarvitse ihan yhtä paljon ruokaa kun se jonossa edellä oleva puolet isompi fyysistä työtä tekevä miesihminen. Mutta se annostelija vaan läimäseen lautasen kukkuroilleen. Jos siis ei ole tarpeeksi nopea, ja sano että "vähän". Vähän tarkoittaa siis normaalia annosta, joka sekin on reilumman puoleinen.

5. Jälkiruokakahvit. Täällä mun käyttämässä työpaikkaruokalassa on ymmärretty ihmisten pyhä suhde lounaan jälkeiseen kahviin (tai teehen). Se nimittäin kuuluu hintaan. Ulkoruokintapaikoissa vähemmistössä ovat ne paikat, jotka ymmärtävät tehdä asiakkaansa tyytyväiseksi tarjoamalla mariannekarkin ja kahvin lounaan päälle. (Tietty joku muukin karkki käy, jostain syystä mariannekarkki vaan on paras tässä kohtaa.)

Jaa mutta kohtahan se on lounashetki. Syödäkö perinteiseen torstaiseen tapaan hernekeittoa ja pannukakkua? Vai maistuiskohan tänään nauta-aurajuustohöystö. Onneksi tänään ei oo niitä Pirjon lihapullia. Siinä kun heti alkaa miettiä että onko se jälkimmäinen sana oikeasti yhdyssana vai ei.

Kommentit

Mimimii (Ei varmistettu)

Tänään lounaana itse tehtyä nakkikeittoa!
Tunnen itseni aika superiksi, kun kiikutan joka päivä omat kotitekoiset eväät mukanani. Säästyy rahaa ja tulee ehkä syötyä vähän kevyemmin/terveellisemmin?

Ainoastaan tänään alkoi ärsyttämään jo melko paljon. Kolmas päivä. Samaa hemmetin. Nakkikeittoa...

sanumaria

Mä en tiiä tuleeko sitä syötyä yhtään sen terveellisemmin tai halvemmalla. Tää toki riippuu että onko se ruokala (yleensä halvempaa) vai ravintolalounaat (kalliimpaa). Mutta jos tekisin samanmoisen salaattiannoksen kotona kun täällä saan buffetista, niin kalliimmaksi se tulisi kun sen 3-4e. Mä myös jotenkin tykkään siitä lounashetkestä, yksinään eväiden syöminen käy tylsäksi. Toiset toki haluu vaan äkkiä syyä että pääsee äkkiä pois :D

Mimimii (Ei varmistettu)

Meillä maksaa semmoset 6e ja ruokala toisessa rakennuksessa. Tässä miten kävisi jos söisin ruokalassa:
- Söisin aina "koko rahalla" ja paisuisin kuin pullataikina (siellä on AINA jälkkäriä, nam)
- Joutuisin aina pyörimään takaisin toimistolle täyden vatsani kanssa, ja haaveilisin siestasta
- Lounastauot venyis noin 200-300%
- Olisin ihan pihalla päivän puheenaiheista, koska käyn lounaalla aina Lilyssä

Joten tää mun tyyli taitaa olla mulle ihan passeli. Mä kun oon just tollanen äkkiä syödään, äkkiä kotiin! (syömään taas lisää....? Namnam)

Tyhjä

Tuo lumous on ilmeisesti jokin yleisnimitys milloin millekin omalle kehitelmälle, jolle ei muuta nimeä ole keksitty. Reissuhommissa ollessani, paikallisessa ruokalassa tarjoiltiin Mäntyluodon lumousta. Oli normi leike, jollain peruskastikkeella. Halpaa oli ruoka tuollakin, ja kun perusjutut ( perunoita ja salaattia lukuunottamatta ) annosteltiin, niin laihduin siinä reisussa. Normi tapani on paikallisessa lounaskahvilassa ottaa seisovasta pöydästä esim. broilerin koiven, pari uunimakkaraa ja perunoiden tilalle vaikkapa lasagnea tai jotain kiusausta tms. Hieman olen saanut hillittyä annoskokoa laittamalla ensin ruokalautaselle salaatit, eli jättämällä sen erillisen salaattilautasen pois. Tuolla ensiksi mainitussa ruokapaikassa annoskoot vaihtelivat melkoisesti jakajankin mukaan. Myös jakonopeus. Heti tiesi, että jos jono on rappukäytävään asti, ketä on jakamassa. Minusta tuollaisessa paikassa ei tarvitsisi mitään mainosjonoa pitää.

Tinttaleera (Ei varmistettu)

Väristyksiä lounaspaikoissa on herättänyt mm. hirvenhiihtäjä-keitto en ole uskaltanut maistaa (kannibalismiako?)! Ja köyhältä on kuulostanut myös kolmen tomaatin keitto.. ja pippuripihvi ei käsittääkseni ole possua ja vieressä pippurilla maustettua ruskeaa liisterikastiketta. Kummallista miten vaikeaa lounasta tarjoaville toimijoille on ruokalajien nimeäminen.. Ja harmittaahan se asiakasta kun paistettu lohi onkin ihan uunissa paistettu uunilohi, kiva etteivät raakana tarjoa ;) Noin, nyt putosi iso kivi sydämeltä kun sain näin vuodattaa, huh huh ;p

sanumaria

Lumous ja temptation tais olla ne suosituimmat :D

Tehi (Ei varmistettu)

Olenpa eräässä työpaikkaravintolassa nähnyt tarjoiltavan janssons teasea :D

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.