Tekisit paremmin

"Oon alkanut käymään kävelylenkeillä." "Ei kävellä kannata, tuloksia saa juoksemalla."

"Juoksen sellasia kuuden kilsan lenkkejä pari kertaa viikossa." "Ei sillai tasasesti kannata juosta, kannattaa tehdä intervallitreenejä."

"Mä käyn Balancessa, kivaa kun tulee hyvä olo sieltä." "Sun kantsis mennä joogaan, se on tehokkaampaa."

"Mä teen kyykyt tangolla ja painoilla." "Ei ei, kahvakuulat on paljon parempia, tulee koko vartalolle rasitusta kerralla."

"Käyn pari kertaa viikossa BodyPumpissa." "Miks? Alottaisit Crossfitin, se se vasta onkin tehokasta, tulosta tulee!"

"Ai vitsit Combat on hauskaa, saa potkia ja nyrkkeillä viikon angstit mäkeen perjantaisin." "Menisit Muay Thai -treeneihin, siellä sitä vasta onkin potkimista."

Käsi pystyyn jos olet joskus a) kuullut jotain noista ylläolevista kommenteista tai b) päästänyt sellaisen itse suustasi? _o/

Missä vaiheessa on käynyt niin, että ihmisen (ja puhun nyt niistä keskimääräisistä, ihan tavallisista ihmisistä) pitää aina tehdä asiat niin että se on mahdollisimman tehokasta? Erityisesti muitten mielestä tehokasta. 

Otetaan esimerkkinä vaikka tuo BodyPump. Pitkiä sarjoja, pienehköt painot. Mene sanomaan ääneen että pump on hurjan hauskaa niin varmasti joku tulee kertomaan miten sinunkin pitäisi pumpin sijaan käydä salilla, tehdä lyhyitä sarjoja ja käyttää isompia painoja. Pitäisi varmasti, jos tavoitteena on lihasten kasvatus tai joku muu tavoite, johon saliharjoittelu on ehdottomasti paras valinta. Mutta jos käy siellä BodyPumpissa, koska tykkää siitä? Mitäs iloa sitä sitten olisi mennä sinne salin puolelle.  

Paikallaan jumittaminen ja sillä kuuluisalla mukavuusalueellaan pysyminen on toisten mielestä vaan ihan oo ja koo. Onhan se vähän sillai hassua, samalla tavalla kun piirtäisi lyijykynällä vaan ympyröitä eikä edes kokeile koskaan värikyniä. Mutta jos tykkää niistä ympyröiden tekemisestä? 

Ihmisenä, joka haluaa itse saada tulosta aikaan, olen vähän muokannut ja rytmitellyt treeniohjelmiani sen mukaan että saisin niitä tuloksia. Teen treenejä, joista en erityisesti nauti (harkitsen niitten hemmetin aamulenkkien aloittamista). Mutta pääasiallisesti pitäisi tehdä sellaista treeniä että se on kivaa. Toisen mielestä Crossfit on kivointa maailmassa. Toinen ei edes halua kuulla että pitäisi tehdä jotain yleisliikkeitä. Crossfit on muutenkin sellanen esimerkki tässä että henk.koht. en halua mennä edes kokeilemaan, kun sitä jotenkin tuputetaan joka tuutista silmille.

Mitenkäs te muut, onko joku laji jota ette halua ikinä kokeilla koska on jotenkin tyrkytetty liikaa? Ja löytyykö joku sellainen laji mitä vaan teette koska se on kivaa (ilman sen suurempia tavoitteita elämässä sen suhteen)?

Kommentit

Lotta Katariina
Pumpui

Tunnustetaan! Olen se joka aina hämmästelee ääneen miksi ihmiset käyvät  kamppailujumpissa eivätkä oikeissa kamppailutreeneissä... Pitäisi ehkä muistaa että kaikki eivät tykkää siitä tunteesta kun lyödään naamaan, samoin kuin kaikki eivät pidä siitä että joutuu tekemään asioita rytmikkäästi musiikin tahdissa :D

Marsublog

Samaa mieltä! Mutta vain siinä tapauksessa että tyypeillä on tavoitteet kunnossa. Esim. jos tavoitteena on kunnon kohoaminen ja lihaskunto (eikä hauskanpito) on bp verenmaku suussa pidemmän päälle vähän turhaa.

 

Mä ainakin juoksen ja spinnaan koska tykkään niistä.

essi_isse (Ei varmistettu)

No just ne tyttöjumpat...hyi yök. Olen kokeillu ja nykyään pelkästään ne pukkarin seinän läpi kuuluvat ohjaajan tekopirteät huudot saa naaman nutturalle. Siksi en enää käy salilla, jossa on tyttöjumppamahollisuus.

Ja sitten se crossfit...voin kokeilla sitten ku sitä ei enää tuu joka tuutista. Luultavasti sillon hypetetään jo jotain toista lajia, jota voin sitten dissata.

Ite tykkään juoksemisesta ja yleensä tulee juostua 50-70 minuutin lenkkejä. Kesällä saatan tehä mäkivetoja tai jotain muuta vähän vaihtelevampaa, mutta talvella tulee yleensä aika samanlaisia lenkkejä tehtyä. Joskus vaan on vähän enemmän lunta tai pakkasta. Kehityksen kannalta ei ehkä ihan optimaalista, mutta ku mää tykkään, niin ihan sama.

Samalla "muttaku tää on kivaa"-metodilla vedän joskus salitreenin loppuun grappling circuitia 3-5 kierrosta. Ei ehkä lihaskasvun kannalta optimaalista, mutta ku mää tykkään ku heikottaa ja jalat tärrää. :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Mä käyn tanssitunneilla, pariakin eri tanssia, enkä tajua oikein mitään perusjumppia - miks kukaan haluais heilua mitään liikesarjoja tai toistoja, kun vois samalla ajalla ja energialla tanssia:D Mut mitäs se toisaalta mua liikuttaa.

FFFifi
Fitness Führer

Mä en kyllä henk. koht. tajua, jos joku ei missään harrastamassaan lajissa halua/yritä kehittyä. En vaan pysty ymmärtämään, että mikä siihen sitten motivoi. Tästä syystä ihmettelen joskus näitä kävelyllä kävijöitä (joo saahan siinä raitista ilmaa ja kyllähän kroppa tykkää kaikesta liikkeellä olosta ja tavoitteet voi olla esim. henkisiä..) tai niitä, jotka ainoana treeninään käyvät salilla tekemässä tyyliin vuosia samoilla painoilla ja samaa ohjelmaa.

Toisaalta itse käyn nykyisin salilla, mutta käyn siellä viettämässä aikaa lapsen treenien ajan. Joten teen mitä milloinkin huvittaa, ilman mitään ihmeempiä päämääriä, koska mun tavoitteet on toisaalla. Silti tulee jotenkin syyllinen olo ajella siellä kuntopyörää lehtiä lukien :D Ja siitä, että käytän niitä koneita, kun vapaat painot olisivat tehokkaampia. Mutta sitten pitäisi osatakin jotain, enkä mä jaksa opetella just nyt.

Mä taas oon niitä joka ihmettelee sitä miten ihmiset jaksaa hurahtaa vaan yhteen tai kahteen lajiiin. Mä tykkään kokoajan kokeilla kaikkea uutta ja muutenkin sijoittaa viikkooni useampaa eri treenimuotoa vaikka ne ei aina tue toisiaan yhtään. Muttakun se on kivaa!!! :) Toisinaan vois olla fiksumpaa jättää tappo pepputreeni tekemättä jos seuraavana päivänä on tanssitunti (tanssi kärsii!) mutku en osaa ni en osaa.

Mahdoton Nainen

o/

Jos kerron käyväni kuntosalilla, kuulen "mutta kun ryhmäliikuntatunneilla on hauskempaa ja tulee tehtyä kunnolla kun ryhmässä ei viitsi sluibailla!" Ja sitten kun menen ryhmäliikuntatunnille niin käyn väärillä tunneilla, kuten pilates ("eihän siinä nouse edes syke!") tai tanssitunnit ("spinning on tehokkaampaa!" Onko muka?).

Zumba oli mulle pitkään punainen vaate koska vihaan lajeja jotka ei oikein ole jumppaa muttei kunnon tanssiakaan. Ja se ihme mouhkaaminen siitä ("Zumba on ihkuuuuuu") ei auttanut asiaa. Kerran satuin sitten eksymään Zumba-tunnille, eikä se mielikuva siitä ainakaan paremmaksi muuttunut. En pysynyt askelkuvioissa mukana, mikä ei ilmeisesti ollut tarkoituskaan (tanssitunneilla koordinaationi toimii ihan ok) ja koko tunti oli joku ihme 80-luvun perusaerobicin maaninen hytkymisversio. Ei Zumbaa mulle kiitos.

Salilla käynti. Piste. Niin, ja intervallitreeni+juoksu. Se on vaan kivaa, ja tuntuu hyvältä vaikka treeni onkin rankkaa, oikeasti. :D Olen käynyt ryhmäliikuntatunneilla joista combat ja pump oli/on suosikkejani mutta halusin enemmän :) 

Zumba on edelleen nimi joka särisee korvaan! En muutenkaan ole tanssillisten tuntien ystävä joten oon suosiolla jättäytynyt pois.. Olen ehkä hieman myös sellanen vastarannankiiskimikälie.. Jos tulee joku uusjuttu ja kaikki lähtee siihen niin ite jään rannalle koska ärsyttää kun kaikki hekumoi jostain uudesta, ahdasmielistä :D

honeychile

Jokainen tykkää vähän eri lajeista ja kukin harrastakoon sitä mitä tykkää, kysymys onkin että miksi niitä toisen valintoja pitää kommentoida? Itse tuntuu, että oon saanut varmaan jokaisen näistä tässä jutussa esitetyn kommentin... :D

Eerika
Bättre liv

Oi että mä inhoon just tota tapaa kommentoida. Ja samaa voi muuten käyttää ihan mihin vaan aiheeseen, ei tartte olla kyse liikunnasta. Ihan kaiken voi kääntää niin, että saadaan toisen olo tuntumaan ihan tolloksi. Tapoja tehdä on yhtä paljon kuin ihmisiäkin, voisiko joskus kysyä että aijaa, kuulostaa mielenkiintoselle, kerro lisää. 

Tykkään itse joogasta (astanga, joskus testaan muitakin), mutta käyn myös body combatissa, pilateksessa, kahvakuulassa ja joskus jumppapallojen kultavuosina tykkäsin pomppia jumppapallojumpassa (se oli oikeesti ihan sikahauskaa!). Salilla olen joskus käynyt, mutta se tuppaa saamaan minut tylsistymään ja tekemään liian löysiä treenejä ilman tsemppaajaa. Näiden lisäksi käyn kävelyllä tai kävely-juoksu-intervallia koirien kanssa, pyöräilen kesäisin ihanissa maisemissa ja joskus jopa sauvakävelen.

Tanssilliset tunnit sekä perinteinen aerobic eivät ole minulle omiaan, ei myöskään Zumba. Harmittaa kun en oikein osaa keskittyä vain yhteen lajiin vaan haluan aina vaihtelua. En myöskään pysty pyhittämään elämääni liikunnalle niin, että treenaisin riittävästi kehittyäkseni kunnolla. Erityisesti nyt joogan kanssa tämä on tullut vastaan. Toisaalta tavoitteenani onkin saada toimistojumit kropastani pois, antaa energiaa keholle ja mielelle, tuntea hyvää oloa ja kiinteytyä (tai ainakin olla lössähtämättä). Toki se, että kehittyy lajissa on tosi kivaa, mutta usein se alun hienon kehityskäyrän jälkeen alkaa junnaamaan aika paikallaan ellei pysty lisäämään treenimäärää huomattavasti ;) Onneksi olen aika nopea oppimaan uudet lajit kun vaan loikkaan tunnille kokeilemaan. Jooga on sillä upea laji, sillä se tntuu olevan kuin luotu kropalleni. Astangassa kehittää kehoon myös voimaa kaiken muun lisäksi.

Ihania treenejä jokaiselle tyylillään :)

tiiti
ite puin

Mulla on sekä niitä juttuja, joissa tahdon kehittyä, eli salitreeni lähinnä, ja sitten jumppajuttuja, joissa käyn tasapainottaakseni päivittäistä toimistotyön aiheuttamaa perspuutumista, ja ihan vain, koska ne on kivaa.

Mä käyn ilmaanmuksimisjumpassa sparritreenien sijaan, koska maksan jo salimaksua, ja jumpat tulee samaan hintaan. Lisäksi uusiseelantilainen konseptijumppa on tämmöiselle seesteiselle aikuiselle huomattavasti tasalaatuisempaa kuin esim. aikaisemmin harrastamani potkunyrkkeily. Konseptijumppavetäjä ei vielä tähän päivään mennessä ole ikinä päättänyt, että hei, tänään pidetäänkin koko tunnin punnerrustesti tai juostaanpa koko treeniaika kilpaa salin päästä päähän, tai muuta tympeää, mistä en todellakaan tahdo maksaa treenimaksua. Mä teen rintatreenin salilla ja juosta voin pihallakin. Kun potkituttaa, tahdon potkia. Vaikka sitten ilmaa :D

Enne

Komppaan Eerikaa, mikään ei ehkä vituta niin paljon, kuin kysymyslauseen muotoon puettu, mutta silti arvosteleva ja oman valinnan/mielipiteen/lajin paremmuutta korostava kommentointi. Oli aihe mikä tahansa. Mikä saa ihmisen kuvittelemaan, että juuri hänen mielipiteensä on tässä nyt jotenkin ratkaisevassa asemassa ja se on pakko puskea läpi totuutena? Miksi ei voi vaan antaa ihmisten tehdä asioita omalla tavallaan? Mielipiteiden vaihto ja keskustelu on sitten ihan asia erikseen, silloin ainakin lähtökohtaisesti edes yritetään ymmärtää toisen kanta.

Sitten vielä itse aiheeseen :)

Olen yleensä kiinnostunut kokeilemaan lajia kuin lajia, tosin aika usein ne kokeilut päättyy ennenkuin edes kunnolla alkaa. Jätin ryhmäliikuntatunneilla käymisen, koska tuntui että teen aina kaikki liikkeet väärään suuntaan ja epätahdissa muiden kanssa :D Spinningiä (tai juoksumattoja/kuntopyöriä) en jotenkin voi käsittää koska miksi tehdä jotain sisätiloissa mitä voisi tehdä myös ulkona. Maybe it´s just me.

Nykyisin paukut on järkevästi ja ajtuksella tehdyssä salitreenissä  ja ratsastuksessa. Molemmissa on rutkasti varaa kehittyä kohti tavoitteita, adrenaliini/endorfiini virtaa ja jälkimmäinen on muun lisäksi myös sielunhoitoa parhaimmillaan. (Ei sillä etteikö se salitreenikin toisinaan...)

Nina Enroth

Mä oon kyllä kova hurahtamaan melkein lajiin ku lajiin ja melkein kaikkea voi kokeilla kerran. Mutta kieltämättä kuumimmista trendihypetyslajeista tulee pieni defenssi päälle, vesijuoksu, zumba, tankotanssi, crossfit ja mitä näitä on tässä vuosien saatossa ollut. Mutta nyt vesijuoksen, zumba oikein ohjattuna on hikisen kivaa, tankotanssistakin tykkäisin jos olis aikaa. Crossfitiä en ole ennättänyt testata, ehkä odottelen, että pahin huuma menee ohi ja niille testitunneille pääsee kohtuullisellakin varoitusajalla.

Tämä sama päteminen ja neuvonta kyllä ärsyttää muissakin kuin treenijutuissa. Jotkut ihmiset vaan tuntuvat aina tietävän asiat paremmin. Tunnustan kyllä silloin tällöin ja ainakin tiettyjen ihmisten kanssa sortuvani samaan rasittavaan touhuun.

Tyhjä

Netissä lähinnä olen törmännyt eri lajien hypetykseen ja toisten väheksymiseen. Ennen kävin salilla, ja seinä tuli vastaan jossain vaiheessa, eikä muutenkaan napannut yksin treenata. Siirryin ryhmäliikuntoihin. Ensin Bodypump ja spinning ja nykyään bodypump ja kahvakuula. Tunnen ainakin itse olevani paremmassa kunnossa kuin koskaan. Maksimivoimat eivät tietysti ole aivan huipussaan, mutta yllättävän lähellä kuitenkin sitä tasoa, missä salilla käydessä oltiin.

Salin puolella käyviltä miehiltä olen saanut lähinnä positiivisia kommentteja. Yleensä he kauhistelevat bodypumpin sarjoja. Sykemittariohjattu ryhmäliikkuminen on siitä hanurista, että se mielestäni vääristää treenin rasittavuutta. Tai paremminkin se suosii kardiotreenejä. Spinning on tästä syystä sykemittarilla mitattuna erittäin raskas laji. Olen minä silti meinannut oksentaa monta kertaa bodypump tunnillakin. :-D Se mikä on sopiva treeni, riippuu lähinnä siitä mitä haetaan ja mistä tykkää. Se mistä tykkää, tulee yleensä tehtyä eniten ja sitä jaksaa vaikka vuodesta toiseen. Silloin saa myös tuloksia.

Olen myös huomannut, että ryhmäliikuntatuntien vetäjien tekopirteä kannustus johtuu usein myös siitä, että ne treenaajat ovat myös tekotreenaamassa. :-D Ketä pystyy aidosti stemppaamaan, jos vastassa on rivi naamoja joista loistaa "ole hiljaa - en tullut tänne hikoilemaan". :-D Kun porukka tekee kovalla asenteella, niin vetäjätkin tuntuvat nauttivan tilanteesta ihan eri tavalla ja olevan sitä myöten itsekin eri asenteella liikkeellä.

Tuli taas paasattua asian vierestä ja ehkä asiastakin ( vähän ).

 

 

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Haha, meidän perheen kaksilahkeinen syyllistyy noihin kommentteihin aika usein. Mutta eipä sillä, kyllä mä välillä ravistelua tarviinkin, että yritän enemmän. Mutta yleensä se kyllä vain pistää ärsyttämään ja perhesovun koetukselle.

Eikä jengi vähättele pelkästään liikuntajutuista!

"Ihanaa, sain mummolta mustikoita mitä laittaa aamupuuroon"
"Goijimarjat!!!"

Miksei voi vaan ystävällisesti ehdottaa, että "hei, ootko muuten ikinä kokeillu intervallitreeniä?" 

 

MinnaM
Itse Minna Mänttäri

Ääh, toi crossfit-lahko on kyllä ihan oma jenginsä. Nyt ne on ehkä täällä päin vähän rauhoittuneet mutta jossain vaiheessa oli Facebookin uutisvirta täynnä jos minkä vaikka kenenkin WODia ja mitä vittua näitä nyt on. Minuakin kehoitettiin jättämään ne Les Millsin pelleilyjumpat sikseen ja lähtemään oikeisiin kuntoiluhommiin. Ööh, no en sit lähteny. Tykkään kyllä liikkua niin että hiki lentää ja jossain myös jotakin tuntuu, mutta peräsuoli ulkona reuhtominen ei vaan jotenkin oo se meikän juttu. (Ja kaikki mikä haiskahtaa jonkin sortin "uskonnolle" on vaan lähtökohtaisesti epäilyttävää.) Kyllähän neuvot ja tsempit on toisinaan ihan paikallaan, mutta sillä miten asian esittää on hyvin iso merkitys.

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Sitten vielä naistenlehdissä ja terveydenhoitajilla liikkumattomia ihmisiä kehotetaan löytämään se oma laji, siis sellainen, josta aidosti nauttii:D Noup.

Nini
Project me

Apua, kauheeta, mä oon just tommonen...

J

Täällä joku kauhisteli että "miksi joku liikkuisi jos ei halua kehittyä".

No ehkä aika tosi monen syyn vuoksi. Osa liikkuu ylläpitääkseen erinäisiä asioita tai vaikkapa toipuakseen istumatyön rasituksista. Ei kaikkien tavoite ole kilpailu tai isot lihakset. Jos jollekin käveleminen maittaa, niin on kai se nyt hemmetin paljon parempi asia kuin ettei liikkuisi ollenkaan? Käveleminen on laji joka sopii monelle. Itse kävelen koiran kanssa joka päivä kolmisen kertaa ja voisin väittää, että kyllä se vaikuttaa melko lailla virkistävästi sekä aineenvaihduntaan että psyykkiseen hyvinvointiin verrattuna siihen jos en kävelisi. 

Itse nyt kuitenkin koen ettei se kävely minulle riitä. Heilutan lisäksi kahvakuulaa, hiihdän, hölkkään, nostelen painoja. Noista ei kuitenkaan kannata erehtyä kauheasti mainitsemaan, koska tosiaan liikunnan sekakäyttäjä kuulee yleensä eniten siitä mikä liikunnoissaan on pielessä (juokseminen tuhoaa lihakset, punttien nostelemisesta tulee liian isot lihakset, kahvakuula ei kasvata lihasmassaa, what not). Eksperttejä riittää. Joskus luin Kaisa Jaakkolan Hormonidieetin ja olin sen jälkeen hetken aikaa että voi ei, nyt en voi enää koskaan juosta :( Onneksi otin ihan oman maalaisjärjen tässäkin lopulta käyttöön.

hanska
Heppatic

tästä tulee näköjään monelle defenssit päälle, kauheesti itekin tekis mieli nyt selittää miksi käyn kävelylenkeillä mutta en taida viittiä.

kyllähän tää internet varsinkin on täynnä viisaita ihmisiä. oliskin kauheen kiva jos meidän tavallisten ihmisten olis helppoa vastata että koska se on mun treeni ja sä voit tehdä mitä lystäät.

mulla on yksi tavoitteellinen harrastus ja muita sitä tukemassa/monipuolistamassa. ja sit se kuntoutus, jossa olis kiva joskus saavuttaa jotain tuloksia. siihen tarvis vaan jotain ammattilaisia jotka osais päättää mikä mussa on vikana. semmosia irl viisaita ihmisiä mielellään.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.