Ladataan...
Exlibris

Päätin tehdä pitkästä aikaa meikin, mikä sopii myös miehille.

En ole koskaan ollut suuri Brandon Lee-fani, mutta isosiskoni fanitusta seuranneena inspiroiduin tekemään nyt meikin, mikä sopii aika hyvin omille kasvoilleni. Tämä maski on niin uskottava, että puolisokin saattaa pelästyä. :D  Parasta siinä kuitenkin on, että hiuksia ei tarvitse ollenkaan laittaa, vaan ne voi jättää pörröisinä roikkumaan. Tässä siis ohjeet huikean pelottavaan elokuvamaskiin!

(Meikin vaatimustaso: keskinkertainen)

Tarvikkeet:

-Kosteusvoide

-Meikkityynyjä

-Kulmaharja

-Paksu poskipunasivellin

-Meikkivoide

-Valokynä

-Valkoinen irtopuuteri (ei pakollinen)

-Ohut huulisivellin

-Musta mattaluomiväri

-Ruskea mattaluomiväri

-Pörröinen luomisivellin

-Musta mascara

-Musta kajaalikynä

-Musta nestemäinen kajaali

-Paksu valkoinen FX-vartalomaali

-Kevyt -II- FX-maskeerausvoide

-Musta -II- FX-maskeerausvoide

-Meikinpoistoaine avuksi

P.S. Voit käyttää sisäposkissa ja leuassa tyynyjä. Astetta vaikeampaan meikkiin tarvitset maskeerauslateksia.

Ohjeet:

1. Tee normaali pohjustus naamaan kosteusvoidetta ja meikkivoidetta käyttäen. Valokynällä peitetään kaikki muut uurteet paitsi otsarypyt; ne saavat näkyä (HUOM! Valoa tulee levittää reilusti leukaperiin, leuan kärkeen ja leuan alapuolelle, jos kasvot ovat sirot kuten allekirjoittaneella).

2. Töpöttele hiusrajan yli ohimohiuksille saakka valkoista vartalomaalia meikkityynyllä, niin että ohimo näyttäisi jatkuvan pitkälle. Peitä myös huulet, silmäluomet, korvalehdet ja kaula. Kun maali on kuivunut, niin töpöttele päälle valkoista maskeerausvoidetta. Toista uusi kerros ainetta kuivuneen päälle.

3. Tee varjostukset nenään, leukaan, otsaan, ohimoille ja poskipäille millä tahansa tummalla värillä. Tee kynällä pieni nenän ja otsan erottava leikkausviiva (ryppy).

4. Kulmakarvoja ei muotoilla ollenkaan, vaan ne väritetään mustalla mascaralla oman kaaren mukaisesti. Mitä tuuheammat, sen paremmat. Värjäyksen jälkeen kulmat harjataan kulmaharjalla alas.

5. Silmäluomet puuteroidaan, mikä kiinnittää maskin. Päälle levitetään ruskeaa ja mustaa luomiväriä sekaisin, aina kulmakarvoihin asti, mutta häivyttäen ulkoisiin silmänurkkiin. Nenän viereiset sisänurkat meikataan pyöreään muotoon, niin että nenä kapenee sen molemmin puolin.

(Valossa meikki näyttää erilaiselta)

6. Silmien yläluomet rajataan nenän viereisistä sisänurkista, mutta rajaus ei jatku silmän puolenvälin jälkeen (tämän voi tehdä molemmilla kajaaleilla). Silmien alarajaus tehdään silmien ympäri ja aina ulkonurkkia päin, vinosti kaartaen. Rajausta häivytetään sivellintä käyttäen luomivärisekoituksella. Silmistä muotoillaan ovaalit. Voit korjata jälkeä topsipuikolla ja meikinpoistoaineella.

7. Poskista ylöspäin, silmien poikki ja aina ohimoa kohden piirretään mustalla maskeerausvoiteella ristit, niin että henkilö muistuttaa klovnia.

8. Huulet rajataan mustalla kajaalilla ja mustalla maskeerausvoiteella omien rajojensa sisäpuolelle. Virnettä venytetään mustilla viivoilla poskipäitä kohti. Viivojen alapuolelle tulee pienet koukkumaiset hakaset. Huulet väritetään samoin.

9. Meikki on valmis, olet valmis juhlaan :)

 

 

Share

Ladataan...
Exlibris

Alkuviikosta kerroin teille uudesta kaupasta ja sen tuotteista. Niille lukijoilleni, jotka eivät ole nähneet viimeisintä artikkelia tiedoksi, että kyseessä on hyvinvoinnin, terveyden ja rentoutumisen tavaroihin perehtynyt erikoisliike. Uneksi.com on kauppa, jossa uskotaan hyvien yöunien voimaan. Kaupassa on myynnissä erilaisia vaivoja, haittoja, ja häiriöitä lievittäviä tuotteita, joiden ansiosta yksilö voi parantaa yöuniensa laatua. Mainittakoon, että kaupan suosituimpia tuotteita ovat erilaiset purentakiskot ja kuorsauksesta kärsiville tarkoitetut esto/hoitotuotteet, joita myös monet sisällöntuottajat ovat mainostaneet vuolaasti.

Uneksi.com helpottaa ihmisiä arjessa jaksamaan, sillä kaupan omistajat ovat ymmärtäneet perimmäisen ajatuksen; että kipu on vain osa elämää. Jokainen henkilö kärsii jossain vaiheessa elämäänsä säryistä ja yleisin tällainen vaiva on; selkäkipu. Selkäkivun syynä voivat usein olla sairaudet, selkäleikkauksesta johtuva yleinen heikkous tai vaikkapa skolioosi. Huono ryhti voi olla seurausta tällaisesta, tai olla rakenteellinen vaiva tai jopa vuosien aikana ”opittu” asia. Huono ryhti itsessään aiheuttaa selkäkipua, sillä se rasittaa elimistöä. Pitkäkestoisen kroonisen kivun myötä selästä tulee arka ja se menee kumaraan. Säännöllinen kuntoilu vahvistaa selkää, mutta se ei aina yksistään riitä, vaan vaivoista kärsivän henkilön tulisi tukea selkää myös muilla tavoin. Tosiasia on, että huono ryhti vanhentaa ihmistä, sillä se saa henkilön näyttämään heikolta ja lyhyemmältä kuin tämä on. Lisäksi huono ryhti antaa vääristyneen kuvan negatiivisten mielikuvien pyrkiessä pintaan henkilöstä, jolla on ”laiska” ryhti. Entisaikaan kaikki naiset käyttivät korsettia. Selkäkipuja ei myöskään ollut siinä mittakaavassa kuin nykypäivänä. Selkäkivut yleistyivät heti, kun korseteista luovuttiin. Tästä voikin päätellä, että joidenkin yksilöiden elimistö kaipaa tukea säilyttämään ryhtinsä. Elimistön tukena voi käyttää erilaisia korsetteja tai erilaisia kehon eri osiin tarkoitettuja tukivöitä.

Olen itse viime aikoina tukeutunut yhä enemmän korsetteihin tai kotoisaan tukivyöhön. Haluankin nyt kertoa tuotteesta, mikä lievittää selkäkipuja ja edistää terveyttä. Kuten jo viime kirjoituksessa kerroin, niin olen lapsena satuttanut elimistöni useamman kerran. Niskassa ja selässäni ei tiedettävästi ole hermovaurioita, mutta muutamat luut ovat paikotellen vääristyneet. Pieniluisilla henkilöillä on se etu, että luut palautuvat ja antavat myöden, jolloin paraneminenkin tapahtuu nopeammin. Kuitenkin, jos luut ovat isot, niin tarina on aivan toinen. Lääkkeet eivät ole järkevä ratkaisu pitkäaikaiseen ongelmaan, vaan muilla tavoin tulisi helpottaa/parantaa hyvinvointia. Syy-seuraussuhteen ymmärtämisen myötäelämänlaatu paranee, sillä henkilö pystyy eri tavoin auttamaan itseään. Labtex-care-Nordic tukivyön tehtävänä on toimia juuri tällaisenä apuna. Se nimittäin tukee kipeää selkää, suoristaa selkää, lisää aineenvaihduntaa vyötärön alueella, lievittää särkytiloja, toimii luiden tukena ja lisää hapenottokykyä. Tukivyön käyttö on kohdistettu mm; rasitusta kärsivälle henkilölle, kuntoilijalle, painonnostajalle sekä leikkauksesta toipuvalle henkilölle.

Käyttö on yksinkertaista, liivi vain kierretään mahan ympäri ja kiinnitetään teipillä itseensä kiinni. Tukivyöllä on painoa, mutta kehon päällä se ei tunnu pahalta. Voisi kuvitella, että kylkiluut katkenneena, vyöstä saisi hyvää tukea ja suojaa keskivartalolle, sillä kangas on todella jämäkkää materiaalia.

Vyön väri on ehkä hieman tylsä, mutta ainakaan se ei häiritse. Koon voi valita itselle sopivaksi ja vyötä voi mukailla vatsanturvotuksen mukaan. Tätä suosittelevat lääkärit ja terveydenhuollon ammattilaiset, joten kannattaa todella kokeilla.

HUOM! Tuote ei sovi raskaana oleville, eikä vakavista mahakomplikaatioista kärsiville henkilöille.

Blogini kanssa yhteistyössä: https://www.uneksi.com/

Share

Ladataan...
Exlibris

Hyvät yöunet ilman keskeytyksiä? Koiranunille kyytiä?

Kuulostaako liian hyvältä?

Jokainen varmaan toivoisi aamulla heräävänsä hyvin levänneenneenä. Monesti ajatellaan, että tällainen on mahdotonta, sillä jos ongelma ei ole omassa itsessä vaan kanssanukkujissa, niin sille ei sitten voi mitään/viitsitä tehdä mitään. Uniongelmia voivat aiheuttaa levoton ympäristö, elimistön särkytilat, kuorsaaminen, stressi tai vaikkapa hampaiden narskuttelu. Uniongelmia aiheuttavat seikat monesti tiedostetaan, mutta niille ei tehdä mitään ajanpuutteen tai rahan takia. Moni vain ei tule ajatelleeksi sitä, että ratkaisu ongelmaan voi olla yksinkertainen ja näin ollen myös edullinen. Verkossa on lukuisia eri liikkeitä, joista voi hankkia helpotusta vaivoihin. Kuitenkin hyvin harva kotimainen yritys on perehtynyt juuri yksinomaan helpottamaan unenlaatua. Tässä astuukin esille Uneksi.com.

Uneksi.com on kauppa jossa on myynnissä hyvinvoinnin ja terveyden kotihoitoon tarkoitettuja tuotteita. Facebookissa vaikuttava yritys tekee tiivistä yhteistyötä bloggaajien kanssa, joiden käyttäjäkokemukset ja tuotearvostelut tuotteista tulevat realistisessa omakohtaisessa valossa. Uneksijoiden öitä helpottavat lukuisat tuotteet kuten; purentakiskot, korvatulpat, unimaskit sekä monet muut käsitavarakaupan saavuttamattomana pidetyt tuotteet. ”Hyvien unien puolesta” onkin motto, johon henkilöt kaupan takana vahvasti luottavat. Perusidea palvelulle lieneekin, että on olemassa yritys, jossa apu kohtaa autettavan.

Yleisin unea heikentävä vaiva on kipeä kroppa ja sen aiheuttaa muun muassa kipeä niska. Miljoonat ihmiset kärsivät niskavaivoista, joihin lääkäritkään eivät aina osaa tehdä mitään. Kortisonipiikit, fysioterapia, hieronta ja akupunktio ovat hoitoja, jotka eivät aina anna kuin vain hetken helpotuksen. Kipuilu ei välttämättä ole edes sen vakavampaa kuin lihasjumeja niska-alueella, huono ryhti tai huono tyyny.

Itselläni unihäiriöt vuosien aikana ovat enimmäkseen johtuneet kroonisesta särystä, sillä olen satuttanut elmistöni monta kertaa. Hartiajumit pysyivät vuosia poissa, kunnes äidiksi tulon myötä ja lasten kanniskeluun tottuneena sain jälleen kerran tervehtiä vanhaa ystävääni -kipua. Harrastukseni ja kiinnostuksen kohteeni näytön/muiden koneiden parissa eivät ainakaan ole lieventäneet vaivoja, vaan taukojumppakaan ei aina ole auttanut. Pahin kipu minkä paine niskassa tuo on kuitenkin migreeni. Olen ratkaissut ongelmia nukkumalla pitkiä aikoja ilman tyynyä (mikä ei ole hyvä ratkaisu) tai lämmittämällä niskaa. Tällä tavoin niskakipu helpottuukin hetkeksi ja päänsärky katoaa. Mutta tämä ei ole ratkaisu pitkäaikaiseen ongelmaan. Onnekseni sainkin nyt avukseni hieman uutta potkua, sillä postista tuli paketti Uneksi.comista. :)

Olen jonkin aikaa tiedostanut, että apu jota tarvitsen niskavaivaan ja parantamaan unenlaatuani on tuoda lisää tukea ryhtiin. Isot lihakset pienellä ihmisellä menevät usein jumiin. Krampit ovat yleisiä ja lihasten lämmittely vie aikaa. Henkilöillä joilla on luonnostaan hyvä ryhti, ei tule painetta tai kuormaa tiettyjen elmistön heikompien osien päälle, eikä hermot mene näin puristuksiin. Tästä päätelleenä ajattelin kokeilla ryhtiliiviä niskajumiin. Nimestä huolimatta ryhtiliivi ei ole mikään vanhusten asuste, vaan kaikenikäisille suunnattu tuki, joka vahvistaa ryhtilihaksia ja edistää hapenottokykyä. Ryhtiliivin idea on se, että hihnat vetävät kädet oikeaan asentoon ja hartiat taakse, jolloin rintakehä tulee enemmän eteenpäin. Ryhtiliivi on sopiva sekä miehille että naisille ja sitä voi käyttää niska-ja pääkivun välttämiseen, leikkauksen jälkeisiin tiloihin, tuomaan ryhtiä sekä tukemaan lihaksia. Ulkonäöstä voi sanoa, että ryhtiliivi ei näytä ollenkaan pahalta.

Se on mukava ylläpitää, kevyt kantaa, sitä voi pitää vaatteiden alla tai vaatteiden päällä ja säädettävät hihnat takaavat sopivuuden yksilön keholle. Kotimaisen LabTex Caren tuotteena voi luottaa vuosien kokemukseen siitä, että laatu on se mikä ratkaisee.

Niskaongelmat eivät kenellekään varmasti ratkea muutamassa yössä. Kuitenkin, pidempiaikaisen käytön on raportoitu auttavan unenlaatuun ja sehän, jos jokin on tässä kaikkein tärkeintä. Annan kiitettävän arvosanan tuotteelle.

P.S. Tämä on ensimmäinen esittely kahdesta tuotteesta.

Blogini kanssa yhteistyössä: https://www.uneksi.com/

Share

Ladataan...
Exlibris

”Salonkikulttuuri syntyi alunperin tarpeesta nousta vastustamaan vallitsevia raakoja tapoja ja halusta uudistaa henkinen yhteys sisällissotien ja uskonvainojen repimässä maassa. Sosiaalisen innovaation käynnisti yhden naisen, nimittäin maultaan ja tavoiltaan yhtä hienostuneen rouva de Rambouillet´n älykäs aloitteellisuus. Kirjalliset salongit olivat Ranskan suuren vuosisadan 1600-luvun omaperäinen luomus, jonka valistuksen vuosisata 1700-luku kehitti mitä suurimpaan täydellisyyteen. Valistuksen vuosisadalla Ranskan kirjallisista filosofisista ja poliittisista salongeista kehkeytyi todellinen yhteiskunnallinen instituutio, ei ainoastaan kotimaalleen vaan koko Euroopalle, jonka lahjakkuudet etsiytyivät sivistysmatkalle Pariisiin tuoden samalla tuliaisinaan omia lahjojaan ja kykyjään.”

Kirjan kirjoittaja Roger Picard syntyi 1.9.1884 Besanconin Blasoniin, Ranskaan. Juutalaisperheen poika lähti opiskelemaan Pariisiin hyvämaineiseen yliopistoon, jossa ystävystyi mm; Bernard Lavergnen, Gaëtan Piroun ja William Oualidin kanssa. Lahjakas oppilas jatkoi opintojaan valmistuen Oikeus- ja Taloustieteen tohtoriksi. Valmistuttuaan Roger toimi Sorbonnen yliopistolla professorin virassa ja luennoitsijana. Pian vuonna 1937 hänet nimitettiin myös poliittisen taloustieteen tutkijaksi. Picard toimi useissa yhdistyksissä ja nautti poliittista valta-asemaa. Toisen maailmansodan myötä, hän joutui kuitenkin maanpakoon. Picard asettui New Yorkiin opettajaksi New School For Social Research oppilaitokseen, josta monet muutkin Euroopan vainotut tiedemiehet olivat saaneet turvapaikan. Tutkijakollegat löivät viisaat päänsä yhteen ja alkoivat hioa poikkeuksellista yhteistyötä Euroopan historian ja tieteiden parissa, josta myös Picard alkoi hyötymään. Tästä kirjallisesta tutkimushankkeesta syntyi vuonna 1943 hänen kuuluisin teoksensa: Les Salons littéraires et la société francaise eli Salonkien aika. Picardin runosuoni syttyi todella tapauksen myötä ja hän toimikin lähes koko loppuelämänsä verbaalisten ilojen parissa, kunnes kuoli vuonna 1950 Versaillessa Ranskassa, 65 vuoden iässä. Picard on julkaissut, kääntänyt ja esitellyt useita kirjoja, kirjoittanut lukuisia artikkeleita ja raportteja. Hän on toiminut monen lehden takana mm; toimituspäällikkönä, päätoimittajana ja kirjoittajana. Picardin kuuluisimpia teoksia ovat; El Romanticismo Social, Femmes Célébres entre Seine et Oise, Hommes et combats en Picardie, La Vienne dans la guerre ja ei vähäisimpinä; Les Salons littéraires et la société francaise eli Salonkien aika.

Salonkien aika oli tarkoitus kääntää Suomen kielelle ja tuoda Suomalaisten tietoisuuteen jo vuosia sitten, mutta kaikki ei mennyt putkeen. Historiasta ja Ranskan kulttuurin innokkaasta harrastamisesta tunnettu kuopiolainen yli-insinööri, pitkäaikainen kaupungin virkamies ja amatööri-reportteri Juhani Sarkava aloitti käännöstyöt innokkaana. Hän oli tutkinut omatoimisesti legendoja Ranskalaisten aatelisten joukkopaoista mm; Pohjois-Suomen Lappiin (jossa tarinat elävät sitkeinä yhä näinä päivinä). Sarkava kokosi mm; Maupertuis-arkistoista tietoa ja teki pohjustustyönsä kirjaan raportteja käyttäen. Kuitenkin, kirjoitukset jäivät kesken, sillä Sarkava menehtyi äkillisesti pitkäaikaiseen sairauteensa vuonna 2004. Dosentti ja historoitsijakirjailija Osmo Pekonen päätti tehdä Juhani Sarkavan työt loppuun ja yhdessä tuumin Arthousen kanssa käännettiin Salonkien aika myös vihdoin Suomen kielelle (syksyllä 2017).

Salonkien aika on kirja, joka kertoo hienostonaisten kirjapiireistä ja turhautuneiden rouvien tarpeesta saada aikaan jotain konkreettista. Tarina alkaa siitä kuinka päättäväinen italialaisranskalainen markiisitar Catherine De Vivonne päättää pistää pyörät pyörimään. Kiukustuneena siihen, että vuonna 1608 naisilta on pääsy kielletty mm; kahviloihin ja miesten huvituksiin, Vivonne päättää koota luokseen ihan omat joukkonsa. Markiisitar kokoaa kotinsa saliin kuppikuntansa parhaimmiston ja sinne syntyykin uusi kelpo paikka keskustelijoille ja mietiskelijöille. Catherinen puoliso; Markiisi Charles D´Angennes ei anna painoarvoa salongille, vaikka kokeekin tärkeäksi pitää rouvansa tyytyväisenä. Niinpä Charles pesee kätensä koko touhusta ja on mukana vain nimellisesti rahoittamassa hulluutta. Enemmistö kerhon jäsenistä on naisia, mutta pian huomataan että viehättävä joukko alkaa vetämään puoleensa myös vastakkaisen sukupuolen edustajia. Rouvan kotia aletaan kutsua nimellä; Hotelli Rambouillet ja se alkaakin saada yhä enemmän kannattajia. Vivonne alkaa päättämään miesten tavoin keskustelun aiheista ja vieraskutsulistoista. Hän alkaa tarjoamaan vierailleen myös kulinaristisia elämyksiä, eksoottisine herkkuineen. Ydinjoukko alkaa muodostua eliitistä ja mukaan pääsee hovin, aristokratian ja akatemian jäsenistöstä, vaikka matalasyntyinen kirjallista julkisuutta seuraava herrasmieskään ei ole poikkeus vapaamielisessä piirissä. Vaan ratkaiseva ominaisuus sisäänpääsylle on henkevyys, keskustelutaito ja viehätysvoima. Kerhoon jonottaa kaikenlaisia ihmisiä, jotka toivovat saavansa edes osan tuosta ihmeellisestä loistosta. Markiisittarella on kädet täynnä töitä, mutta hän saa apua lapsiltaan ja kirjailija Vincent Voiturelta. Kerhossa alkaa jäseninä olla enemmän miehiä kuin naisia ja siitä muodostuukin tärkeä osa ranskalaisten seuraelämää. Motto on puhua aroistakin asioista kenenkään tuomitsematta ja niin, että kaikki pitävät aina omiensa puolta. Kirjallisuus ja keskustelu ovat kaiken perusta, joten päätetäänkin alkaa harrastamaan näihin liittyviä huvituksia kuten; runoilua, leikkejä, arvoituksia, kepposia ja näytelmiä. Ilmiönä salongit leviävät vähitellen myös muualle Ranskaan ja rajojen yli Eurooppaan, jolloin kuninkaatkin innostuvat perustamaan omat ylhäisemmät hoviversionsa. Salongeista tulee kuuluisia ja ne saavat kestovieraikseen yhä enemmän arvovaltaisempia vieraita. Markiisittaren kuoleman jälkeen kilpailijat ja jälkipolvi jatkavat hänen elämäntyötään, mikä näkyy vuosisatoja myöhemmin meidänkin ajassa feminisminä ja sisar/veljeskuntina. 

Ranskalaisen Anicent Charles Gabriel Lemonnierin maalaus illanvietosta rouva Geoffrinin luona salonkien kulta-aikaan.

Postiluukusta tipahti tämä paksu 407-sivuinen kirja, johon pääsin käsiksi vasta nyt. Tekstiä muutaman rivin lukeneena koin kateuden piston sydämessäni, kuvitellessani sen entisajan loiston mitä ei enää ole ja johon myös omat muutamat esivanhempani olivat päässeet niin osallisiksi. Salonkien aika kertoo 1600-1800-luvun aikojen hienostopiireistä ja siitä, miten miehet olivat vain nimellisesti valta-asemissa, joita naiset ohjailivat. Kirja antaa näköalapaikan sermien takana tapahtuviin privaattiesityksiin ja kirjeisiin, joita naiset kirjoittelivat toisilleen, vihamiehilleen ja rakastajilleen. Ovet avautuvat kartanoon, jossa salaisuudet kerrotaan arvoituksin ja avaimia pitelee käsissään mysteerinainen. Mutta ennen kaikkea Salonkien aika kertoo kirjallisuuden kehitysopista nykypäivään ja referoi lyhyeen erilaiset kieliopin suuntaukset. Lukija, joka ei ole kiinnostunut äidinkielestä eikä historiasta löytää itsensä lukemasta kirjaa, mikä ammentaa merkittävää tietoa feminismin synnystä ja populaarikulttuurista. Salonkien aika on loistava kirja, sen rehellisyyden vuoksi. Nimittäin, harva kirja kertoo niin kaunistelematta arkisista asioista kuten ruoansulatusongelmista ja korvatulehduskierteestä. Huvittuneisuuden lisäksi lukija saa mielihyvää lukemattomista ilmaan heitetyistä kysymyksistä ja niiden vastauksista, joita kirja ammentaa. Unohtamatta kuitenkaan romantiikkaa, jolla hemmotellaankin lukijaa kirjan alusta loppuun.

Salonkien aika on mahtavan pompöösi tarinointi aikansa valtaapitävistä henkilöistä ja loistava tietopaketti. Annan sille täydet kymmenen pistettä.

Blogini kanssa yhteistyössä Arthouse (Jalava): https://kauppa.tietosanoma.fi/9789518846423

Share

Ladataan...
Exlibris

Kotka-Haminan seudun matkailu toivotti perheemme hiihtolomaviikolla luokseen. Liikuttuneina kirjeestä päätimmekin lähteä nokka kohti Kymensuuta.

Kotkan kaupunki kylpi vielä aamuauringossa, eikä kaduilla ollut ristinsielua.

Ajoimme autollamme hiljaa, ohi Alvar Aallon sunnittelemien rakennusten, aina taajaman risteykseen. Ihastelimme kaupunkia, jonka historian pystyi vieläkin, kaikkien näiden vuosien jälkeen kokemaan.

Merkittävänä muinaiskaupunkina, rautateiden rakennus/risteyskohtana ja teollisuuskaupunkina tunnettu ydin on Suomen historiaa parhaimmillaan ja sen ympäristö ainutlaatuinen.

Tiesitkö tarinoita vuoristosta nimeltään Sveakofennid? Entä hansakauppiaiden suosimasta satamasta?

Myös viikinkisagoissa pysähdyttiin tänne ihmettelemään Pohjan miehiä ja näiden mystistä maaperää. Kotkansaaressa on tapahtunut niin paljon sen kahdeksansataa vuotisen historiansa aikana, että on vaikeaa löytää vastaavaa paikkaa kotimaasta. Kotka oli 1700-luvulla tunnettu linnoituskaupunki ja Kymenmaa sen ympärillä täynnä kartanoita. Myöhemmin mm; Krimin sota ja suurvaltojen nahistelut käytiin täällä, jotka eskaloituivat vuonna 1855 Kotkan-ja Kymenmaan raakoihin pommituksiin. Legenda kertoo, että keskustan asukkaat evakuoitiin muualle, mutta ainoa joka ei suostunut lähtemään kotoaan oli satavuotias vanhus. Tarinassa kerrotaan, että rouva Purpur huusi englantilaisille; "Vaikka tuhoatte kaiken muun, niin säästäkää edes kirkko minulle!” Totta tai ei, niin ainut näihin päiviin asti hyvinsäilynyt maamerkki on juuri Nikolain ortodoksinen kirkko.

Sotien näyttämönä ja kuninkaallisten lepopaikkana tunnetussa Kymenmaalla voi seurata keisarillisia jalanjälkiä Aleksanterin reittiä mukaillen. Keisari Aleksanteri III:lle ja tämän puolisolle rakennettu kalastusmaja (nykyään kotimuseo) on edelleen nähtävissä kosken rannalla Langinkoskella. Myös oppaiden tukemat historian opastukset kuuluvat varsinkin kesäisin, kerran elämässä koettaviin elämyksiin.

Taajaman ulkopuolelta alkavat, monia sopukoita koristavat taiteilijoiden mielikuvitusten tuottamat installaatiot, ovat nekin omiaan värittämään valossa paistattelevaa merikaupunkia.

Harvinaisen selkeät opasteet johdattavat kohti satamaa, jossa talvisin muutama pilkkijä odottaa onneaan jäällä.

Kuka sanoi, ettei Kotka ole talvikaupunki? Joulusta, läpi parhaan sydäntalven kaupunki on iltaisin täynnä elämää, eikä lasten kulttuuriviikot ainakaan vähennä tätä elämänriemua. Mainittakoon, että Kotka on Suomen merkittävimpiä puistokaupunkeja, joista komeimmat puistot ovat kaikki aseteltu vieri viereen viiden kilometrin kävelymatkalle.

Vastaavat kansalliset puistot ovat Suomessa harvinaisia ja niiden sijainti täytyy aina hyväksyä ympäristöministeriössä saakka. Kukkatarhat, jääkukkaset, pienet sillat, putoukset ja kivilyhdyt tuovat mieleen Japanin minikoossa. Kesällä illuusio ei ainakaan murene, sillä silloin kaupunki pukeutuu satumaaksi. Reippailtuamme ulkona lähes kolmenkymmenen asteen pakkasessa oli omiaan nostattamaan tunnelmaa, mutta pakkasen puremat varpaat kaipasivat jo lämmikettä. Olimme kuulleet pelkkää hyvää kaupungin kahviloista ja niiden herkuista. Niinpä päätimmekin poiketa ohilkulkumatkalla lämmittelemään yhteen niistä.

Geisarinna oli positiivinen yllätys. Pienmyymälä valmistaa käsityönä luontaisesti gluteenittomia tuotteita ja paikan päältä voi ostaa jauhotkin mukaan. Leipomo on ensimmäisinä Suomessa saanut Keliakialiiton myöntämän palvelun merkin ja se jos jokin kertoo paljon. Kotkan kotoisaa tunnelmaa pitävät yllä rempseät ja supliikit myyjät. Pullat ja leivät on kuohkeita ja lähtipä niitä muutama mukaan myös kotimatkalle.

Seuraava kohteemme oli Merikeskus Vellamo. Vellamo on näyttävä museorakennus täynnä jännittäviä museokokoelmia ja kuten Kotkan niin monet muutkin kohteet; se on kansainvälisesti palkittu.

Vellamo on Suomen merimuseosta ja Kymenlaakson museosta koostuva, kaikenikäisille tarkoitettu elämys, missä on paljon havainnoitavaa. Kiinnostipa sinua; taiteet, historia, luonto, kulttuuri, sodankäynti, viestintä tai mikä tahansa, niin mielenkiintoisia kohteita löytyy jokaiselle, myös vaativallekin katsojalle.

Suurin kokoelma koostuu merenkäyntiin liittyvistä esineistä ja niitä onkin esillä lähes tuhatvuotisista laivan haaksirikon osista, keskiaikaisiin tauluihin ja matkamuistoihin.

Lasten suosikki on ehdottomasti ”Unikudelmia”-näyttely, jossa unikuvat on herätetty hereille.

Monia teoksia pääsee hypistelemään ja valotuoliin istumaan. Laatikossa oleva karhu kuorsaa ja sänky on väännetty pyörän rungoista.

Pehmonallet koristavat seiniä ja laituria valaisee auringon sijaan lamput, painajaisia unohtamatta.

Lukuisista upeista veitoksista, käsitöistä, leluista, kuvista ja pienoismalleista menee pää ihan pyörälle ja välillä pitää päästä istumaan ja miettimään tuota kaikkea. Rauhoittumaan voi mennä museon omissa tiloissa sijaitsevaan lounasravintola Laakonkiin tai punaiseen huoneeseen.

Itse pidin kaikesta mitä näin, mutta mielestäni joitakin näyttelyitä ei oltu liikaa mainostettu. Tällainen on esimerkiksi ”Taikaa Museossa” näyttely, jossa on esillä Harry Houdinin ja tämän kollegoiden taikaesineitä.

Museon todellista silmänruokaa ovat vanhat valokuvat, kera tarinoiden menneestä maailmasta. 

Kotkassa ja Kotkan alueella on kaikkea mitä lomakohteelta voi toivoa. Kumparepuistot, leijalautailu, luontoretket laavulle, kartanot, kosket, meri, aurinko, kulttuuri, musiikki, historia...Kaupungissa on niin paljon nähtävää, että muutama tunti ei vaan yksinkertaisesti riitä. Kannattaakin varata useampi päivä aikaa kaiken kokemiseen.

Aivan ihana reissu ja ihanat ihmiset. Tulemme varmasti vierailemaan toistekin. Suosittelen lämpimästi. :)

P.S. Visitkotkahamina sivuilta löytää tietoa myös muista hieman eksoottisimmista kohteista. Näistä Maretarium ja Karhulan ilmailukerhon lentomuseo ovat mainitsemisen arvoisia.

Yhteistyössä blogini kanssa: https://www.visitkotkahamina.fi/kotka

 

 

Share

Ladataan...
Exlibris

Meidän perheessä Monster-High sarjakuvat ovat kovaa huutoa. Lapsilla on omat suosikkihahmonsa ja fanitanpa itsekin näitä kummajaisia. Tästä syystä päätinkin tehdä aiheeseen liittyvän meikkipostauksen ja valita hahmon, joka muistuttaa itseäni. Kyseinen meikki on riisuttu versio alkuperäisestä, mutta silti astetta haastavampi tehdä.

Tarvikkeet:

-Meikkivoide

-Puuteri

-Kosteusvoide

-Meikkisieni

-Kulmasivellin

-Valkoinen Kasvomaali (Smiffys FX)

-Musta Kasvomaali (-II-)

-Ruskea kulma/kajaalikynä

-Sininen kajaalikynä

-Musta kajaalikynä

-Musta nestemäinen kajaali

-Valokynä

-Metallinhohtoinen turkoosi/sininen luomiväriduo

-Kullanruskea luomiväri

-Lila puuteri (myös luomiväri käy)

-Roosa huulipuna

-Aurinkopuuteri

-Musta mascara

Ohjeet:

  1.  Levitä naamalle kosteusvoide. Pohjusta naama tavallisella meikkivoiteella. Töpötä näiden päälle yksi kerros kasvomaalia sienen avulla, aina hiusrajaan asti (myös silmäluomiin ja kaulaan).  Odota kuivumista pari minuuttia. Töpötä toinen kerros maalia ja odota jälleen muutama minuutti. (Voit joutua laittamaan maalia useamman kerroksen).

  2. Aloita meikin tekeminen nenästä. Piirrä mustalla kajaalilla nenän ”päälle” kolmio ja väritä kolmio mustalla kasvomaalilla.
  3. Piirrä kulmakynän avulla kulmakarvoistasi vahvat ja anna niiden vastakkaiset päät laskea hieman alaspäin. 

  4. Levitä valokynällä valoa silmäkulmiin ja alaluomiin. Kiinnitä maali silmäluomiin puuterin avulla. Levitä silmien ympärysiholle (toisiinsa sekoitettuja) sinisiä sävyjä. Rajaa silmät mustalla, aloittaen silmänurkkien sisänurkista (nenän vierestä). Silmät rajataan kokonaan niin, että jälki vilkkuluomen päällä on vahvaa, kun taas keskellä ylä- ja alaluomia jälki on hentoa.”Siivet” eli kissansilmät piirretään hieman omaa ulkoista silmänurkkaa ylemmäksi. Levitä kullanruskeaa luomiväriä vilkkuluomien päälle ja häivytä keskustaa kohti (väriä tulee vain silmäripsien tyveen). Levitä mascaraa reilusti yläripsiin ja vain vähän alaripsiin.
  5. Piirrä (kulmakarvoista alaspäin) nenän vartta pitkin pieniä mustia pisteitä. Jatka näitä pisteitä silmän alusiholle. Yhdistä pisteistä pitsimäinen aaltokuvio, minkä päätät lähelle (ulkoisia) silmänurkkia. Piirrä näiden pitsikuvioiden sisälle muutama sininen kukka (käyttäen mustaa ja sinistä kajaalikynää).

6. Leukaperiin tehdään varjot aurinkopuuterilla (voit halutessasi levittää puuteria myös poskikuoppiin).

7. Huulet rajataan mustalla kynällä ja virnettä venytetään omaa suuta pidemmälle, aina poskia kohti. Venytettyihin viivoihin (molemmin puolin kasvoja) tulee 4 pientä poikkiviivaa, mitkä muistuttavat tikkejä. Huulet värjätään roosan punaisiksi ja puuteroidaan lilalla. Kuiviin huuliin piirretään mustalla kajaalikynällä lisää tikkejä ja keskelle huulia tulee enkelin painauma. Enään viime hetken korjaukset ja meikki on valmis.

P.S. Poskiin voit piirtää tribaaleita ja kiehkuroita harmaalla tai mustalla kajaalilla. 

Share

Ladataan...
Exlibris

Hyvinvointi lähtee sisältäpäin, mutta ei siitä ole haittaakaan näyttää hyvältä :)

Posti toi minulle hemmottelupaketin sisältäen kaikkea kivaa, mikä piristi näin flunssaisen mieltä. Tämä kuljetus tuli yritykseltä nimeltään BetteBox- Oletko kuullut siitä?

BetteBox on kotimainen yritys ja se perustettiin vuonna 2012 nimellä LivBox. Tämä konsepti oli ensimmäisiä laatujaan Suomessa ja sen menestymisen myötä, moni yritys koitti samaa, kuitenkaan onnistumatta siinä. BetteBox on kauneudenhoitoon ja hyvinvointiin erikoistunut kosmetiikkayritys. Sen tarkoitus on pitää arjen kiireissä huolta siitä, että jokainen muistaa pitää huolta itsestään. Miten se sitten toimii?

BetteBox on kauneusyhteisö, johon liitytään. Asiakkaana ei tarvitse sitoutua mihinkään, vaan omasta tahdosta voi olla mukana niin kauan kuin haluaa. BetteBox jakaa sivuillansa ajankohtaisia kauneusvinkkejä ja opastaa, miten pitää huolta omasta ulkonäöstä. Betten tiimi lähettää joka kuukausi asiakkaalle paketin, minkä sisältö on aina yhtä mukava yllätys. Paketin voi valita naiselle tai miehelle/sukupuolesta riippumatta ja se sisältää neljästä kuuteen erilaista kauneustuotetta; aina kokonaisista purkeista, näytepakkauksiin. Bette tekee yhteistyötä yli sadan tuotemerkin kanssa, eikä se kitsastele paketin arvolla, vaan bokseista löytyy myös kalliimpaan makuun tottuneimmille henkilöille makupaloja.

Minulle oli täysi mysteeri se, mitä paketti sisältää. Bette ajattelee kuitenkin asiakkaitaan, joten kaunis paketti oli räätälöity sydäntalven koettelemuksia silmälläpitäen, sisältäen ihon-ja hiustenhoitotuotteita. Ilahduksekseni boksiin oli laitettu naaman hoitotuotteita, joista maskit oli parasta, sillä oma ihonhoitoni on jäänyt viime aikoina aika vähälle.

Helmikuun pakkaus sisälsi nämä tuotteet:

-BIO2YOU ravitseva tyrnivoideprk

-Lumene Harmonia Balance turvenaamiotuubi

-Rfsu: Oh Yes-stimuloiva intiimigeeli

-Herbina Gloss&Shine shampoo

-Lumene Harmonia seerumi näytepakkaus

-Carmex Classic-huulivoide

-Marc Anthony hiustenhoitoaine/balsami

¤

yllätyksenä Mentosin uutuusmakeinen.

 

Testasin muutamat tuotteet ja tässä on arvioni niistä:

Carmex Classic-huulivoide

+Kevyt huulilla

+Ei tahmaa

+Sopii herkälle iholle

+Voi levittää muuallekin kasvoalueelle

-Voidetta joutuu ottamaan paljon, että se kosteuttaa kunnolla

Herbina Gloss&Shine shampoo

+Karkkimainen nuorisolle sopiva tuoksu

+Helppo pestä pois

-Yllätyksetön

BIO2YOU ravitseva tyrnivoide

+Ilmava

+Kevyt levittää

+Mielyttävämpi koostumus kuin vastaavissa öljyissä

Lumene Harmonia turvenaamio

+Helppo levittää

+Mukava iholla

-Kuivuminen saattaa kestää kauemmin kuin on merkitty

Marc Athony hiustenhoitoaine

+Erinomainen lopputulos

+Palauttaa kiillon hiuksiin

-Ainetta pitää levittää aika paljon

-Ei vaahtoudu juurikaan

Muutama tuote on vielä testaamatta, mutta voin kertoa, että pakkauksen todelliset helmet olivat ehdottomasti Lumene Harmonia turvenaamio sekä Marc Anthonyn hiustenhoitoaine. Tähän lopputulokseen päädyin todisteista, mitä ne tekivät kulahtaneelle ulkonäölleni. Kuvat puhuvat puolestaan. Suosittelen! <3 <3 <3

Hiuksiin tuli paljon kiiltoa

Iho sai hoitoa

P.S. BetteBoxin ystäville jaossa 10% etukoodi Lifeverkkokauppaan sekä myymälöihin koodilla: Bio2you

Blogini kanssa Yhteistyössä: https://www.bettebox.fi/

Share

Ladataan...
Exlibris

Aloittaessani muutama vuosi sitten ”Tiptopnippanappa” blogiani, en ajatellut sen kummempia. Valitsin tuon hetkiseen elämäntilanteeseeni sopivan nimen, mikä kertoi siitä vuoristoradasta itkuineen ja nauruineen, mitä arki vauvan ja pienen leikki-ikäisen lapsen kanssa oli. Blogin nimi sopi hyvin juuri äitiysblogiin, mutta minä halusin enemmän.Tarkoitus on ollut tehdä blogista pitkäikäinen ja haaveena on ollut tähdätä kirjailijaksi. Lapset kasvavat ja elämään tulee mukaan uusia elementtejä koko ajan. Tiesin, että en voi olla ikuisesti vain tietyn muotin edustaja, koska kirjoitan myös niin monesta muustakin asiasta. Joten blogini vaihtui mammablogista lifestyle-suuntaan ja samassa siitä kasvoi paljon tunnetumpi.

Vähän aikaa sitten huomasin erikoisen ongelman...Nimittäin blogin nimen. Blogin nimen ei kuulu aiheuttaa häpeää sen keksijässä, mutta minulle se alkoi tuottamaan sellaisia tuntemuksia. Nimi oli liian pitkä. Negatiivinen. Yksitoikkoinen, eikä se oikeastaan kertonut mitään blogin pitäjästä. Samoihin aikoihin ihmettelin myös, miksei yhteistyökumppanit maininneet sometileillään blogini nimeä, vaan oman nimeni. Harmittelin, että blogini ei saa yhtään näkyvyttä, vaikka olin tehnyt kovasti töitä sen eteen...Kunnes tajusin, mistä kaikki johtui. Vanhan blogin nimen voi kääntää suoraan englanniksi ja sen tarkoitusperä muuttuu täysin :/ Nimittäin ”Tip” tarkoittaa kärkeä, tippiä ja vinkkiä. ”Top” tarkoittaa päällä, huipulla. ”Nipp” tarkoittaa leikata, nänniä, näykkiä, mutustaa. A on vain määrite, ”Napp” tarkoittaa päiväunia...Siis APUA?? Mitä hittoa oikein ajattelin??? Tai enhän minä ajatellutkaan mitään imetyshormoneissani...Enhän olisi voinut kuvitellakaan, että Yhdysvalloissa tulisi joskus olemaan enemmän lukijoita kuin Suomessa. Vanha blogini nimi oli siis klassinen esimerkki siitä, minkälaisia vääriä mielikuvia voi nimi aiheuttaa. Nolosta asiasta pitää päästä kuitenkin yli ja mennä eteenpäin. Mutta miten vaikeaa on keksiä sitten uusi nimi? Kaikki hyvät nimet oli jo varattu. Yritin paperille yhdistellä erilaisia sanoja. Nimen piti kuvastaa minua itseäni tai sitä, mistä kirjoitin. Ajattelin, että blogin nimen pitäisi olla sellainen tietenkin, mikä ei aiheuttaisi enää vastaavanlaisia tuntemuksia. Mustetta, Kynäilyä, Haaveita, Tähtiä...Ei, ei...ei sinne päinkään. Miten saan blogista käyntikorttini, jos nimi on tuollainen? Mitä nuo sanat kertovat kirjoittajasta tekstin takaa? Blogisääntö numero yksi on ollut, että ei kannata antaa omaa nimeä blogille. Tämä sääntö on joskus mainittu syystä, että samannimisiä blogeja on olemassa paljon. Jos ei halua hukkua valtavirtaan, niin tulisi keksiä siis jotain uutta. Vaan blogin/vlogin nimen pitäisi olla sellainen, mikä taipuu tarvittaessa ja jonka linkkaaminen ei mainos-ja yhteistyökumppaneille tuottaisi harmaita hiuksia. Minulla meni todella kauan uuden nimen miettimiseen ja sain siihen lisäapuja myös rakkaimmiltani <3 Mietin, että nimen pitäisi olla sellainen, joka antaisi kokonaiskuvan blogistani ja tavallaan kertoisi yhdellä sanalla kaiken tarvittavan. Uusi nimi on juuri tällainen, vaikka alkuun se saattaakin lukijan korvaan kuulostaa hieman pröystäilevältä. Latinankieltä en valinnut sen hienouden takia vaan syystä, etten halunnut tulla enää väärinymmärretyksi. Exlibris on kirjanomistajan merkki. Se on tavallaan kuin puuleimasin ja tarkoittaa suomennettuna kirjojen tietoa. Perusajatuksena oli, että blogin nimen alla olisi helpompaa toimia kirjoittajana. Mielestäni tämä on nyt sitä. Joten siinä se nyt on. Nimi joka symboloi kaikkea mahdollista; kotia, harrastuksia, sukua, vanhemmuutta, taiteita ja tietoa.

Share

Ladataan...
Exlibris

"Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, niin ole hiljaa"

Tämä sanonta pätee hyvin myös bloggaamiseen, mikä enemmän tai vähemmän viestii henkilön kyvystä suorittaa verbaalista ilmaisua. Bloggaajilla on tapana päivittää blogia myös suorittamisen pakosta, koska hyvä bloggaajahan ei pidä taukoja, eikö niin? Näin meille ainakin on annettu ymmärtää, vaikka ei se aina niin mustavalkoista ole. Ovatko kaikki tiheään tahtiin kirjoittavat sitten hyviä kirjoittajia tai hyviä bloggaajia? -No ei tietenkään. Rakas harrastus voi joskus vaan innostaa todelliseen inspiraatioon, jolloin henkilö ei muuta ajattelekaan kuin blogia. Joillakin se on myös saneleman pakko deadlinen takia. Deadlinea noudattamalla (ammattimainen) sisällöntuottaja saa rahaa. Mutta joskus elämässä tapahtuu asioita, jotka pakostakin pysäyttävät. Sairastuminen, rahaongelmat, läheisen kuolema, epäonni...Kun asiat kaatuvat päälle, niin silloin on mielessä vähiten joku blogi. Viime viikolla makasin itse sängynpohjalla vatsataudin kourissa, mikä oli joko Enteroviruksen tai putkirikon aiheuttaman pöpön takia. Mietin mahdollista taukoa kirjoittamisesta ja stressasin sen vaikutuksia lukijakuntaani. Pidemmän tauon myötähän joutuisin rakentamaan lukijakuntani uudestaan? Entä jos en vain ehdi kirjoittamaan tai sairastun pahemmin? Milloin kirjoittamisesta tuli suorittamista? Näin ei pitäisi koskaan olla. Lukijat löytävät kyllä aina takaisin, jos heitä oikeasti kiinnostaa. Miksi väkipakolla pitäisi tehdä jotain? Siksikö, että muutkin tekevät? Kaikista mukavista asioista menee hohto, jos niitä joutuu tekemään hampaat irvessä. Lepo tekee joskus hyvää, myös pakollinen sellainen. Tauolla voi tehdä myös itseään kehittävää tai jotain, mistä pitää. Olen itse tauollani etsinyt tietoa tietotekniikasta ja siitä, miten voin hyödyntää sitä blogimaailmassa. Tietotekniikasta opin sen, ettei siitä voi koskaan oppia liikaa. Maailma muuttuu koko ajan ja jos ei halua olla mukana kehityksessä, niin pitää irrottaa itsensä Matrixista. Tietokoneet ja tietotekniikka ovat tulleet tänne jäädäkseen ja niillä voidaan tehdä joko merkittäviä asioita tai elää tavallista elämää niitä hyödyntäen. Tästä syystä aionkin opiskella juurta jaksaen myös kaikki ne väsyttävät seikat, mitkä liittyvät harrastukseeni sisällöntuottajana. Mistäkö sitten aloitan? Pyrin tietenkin päivittämään blogiani useammin, kuten kunnon kirjoittajan kuuluukin. Tämä päivittäminen ei ole aina sidoksissa postaukseen, vaan saatan päivittää blogini ihan muutenkin vaan (eli sen tietoja). Kysyt, mikä hyöty tässä sitten on? Miksi blogia pitäisi säännöllisesti päivittää ja artikkeleita postata myös sen lukijakunnan säilymisen lisäksi? Ensinnäkin, jos olet valinnut harrastukseksesi kirjoittamisen, niin pidä siitä kiinni. Kaikkia taitoja pitää ylläpitää, jotta hallitsee ne myöhemminkin. Taitoja tulisi pitää yllä myös lajissa kehittymisen vuoksi; kukaan ei ole seppä syntyessään. Tietoturvaan liittyen tietokoneen ja verkkosivuston päivitys on elintärkeää. Blogia, omaa verkkosivua tai yritysten kotisivuja pitäisi päivittää siitä syystä, että sivut pysyvät päivityksillä toimivana ja sivuston omiin tietoturviin ei tule viiveitä tai aukkoja. Ajan tasalla pysyminen pitää sivustot turvallisina. Myös palomuuri olisi koneella hyvä olla, tukemaan tätä toimintoa. Tietoturvariski voi synnyttää haavoittuvuuden. Tästä aiheutuneesta haavoittuvuudesta olemme lukeneet viime aikoina kauhuartikkeleita niin valtakunnan ykköslehdistä kuin kansainvälisellä mediatasollakin.

Mikä on sitten hyvä postaustahti? Oman kokemukseni mukaan hyvä tahti tuottaa postauksia on noin kaksi artikkelia tai kaksi juttua per viikko. Taukoa ei saisi tulla kahta viikkoa enempää päivitysten välillä, vaan liikenne tulisi pitää sulavasti liikkeessä kuten hiljaisemmallakin autotiellä. Entä postauksen ajankohta? Tämä riippuu täysin aiheesta, josta kirjoitat. Kuitenkin, ilta-aikaan on eniten lukijoita (Mikä on luonnollista, kun ajattelee, että suurin osa ihmisistä on päässyt kotiin koulusta, töistä tai harrastuksistaan). Tässä siis syitä päivittää tai olla päivittämättä blogia. Kannattaa siis tarkkaan miettiä, että haluaako aloittaa bloggaamista ollenkaan, sillä jossain vaiheessa henkilö joutuu kuitenkin tutustumaan myös muihin; ei aina niin kivoihin seikkoihin.

Share

Ladataan...
Exlibris

Puoli vuotta sitten lukijamääräni oli noin 600 henkilöä per kuukausi. Se oli siis vielä eilinen...

Kävin Google Analyticsissä pitkästä aikaa ja hämmästyin. Pikkuhiljaa, melkein vauvan askelin se on tapahtumassa. Nimittäin asia, josta olen haaveillut koko ikäni, eikä se todellakaan ole tullut helpolla. Olen vihdoin voittamassa sydämet puolelleni ja se tunne...se on mahtava! Jollekin toiselle tämä lukijamäärä ei edelleenkään ole mitään, eikä minun ilmeisesti tulisi riemuitakaan, koska en saa tästä penniäkään? Kuitenkin, työni puhuu puolestaan ja näkyviä tuloksia on alkanut vihdoin tulla.

Tuhannet kiitokset siis teille; arvon lukijat. Olette toteuttamassa unelmaani kirjoittajana. Jatketaan samaan malliin.

Love you guys.

(Numerot päivässä)

Half year ago the amount of my audience were around 600 persons per month. That was yesterday...

I visited my Google Analytics account (were I haven´t been for a while) and was surprised. Slowly, in babysteps, something wonderful is happening and it´s a thing I have drempt my whole life. It hasn´t come easy, and it has taken it´s price.

But now, I am starting to win hearts and the feeling is amazing!

Money is still the issue and some say, I shoudn´t jump for joy, as  I don´t get a dime from it. However, my work is starting to bloom and the results are finally paying off.

So thank you, my dear readers. You are making my dreams come true. Keep up the good work.

Love you guys.

 

 

Share
Ladataan...

Ladataan...
Exlibris

(jatkuu...)

Minua oli helppo haukkua, helppo panetella. Sainkin usein olla syntipukki, kun muut paistattelivat samaan aikaan auringonvalossa. Mutta mitä vähättely tekee muuta, kuin välinpitämättömyyden tai todellisen näyttämisen halun? Usein ajalla on tapana lannistaa, mutta joskus se voi toimia myös voimavarana. Pinnan alla kuohuu tällöin, vaikka kaikki näyttäisi silmiisi toisenlaiselta. Kylässäni yhteisö eli huomisen toivossa, kaiken henkisen ja fyysisen ahdistuksen keskellä. Maailman tuulet puhalsivat meille päin rankasti ja oli vaikeaa vastata siihen kaikkeen. Päivät olivat lähes aina pitkiä ja raskaita. Sähköä ei tietenkään ollut vielä. Talot olivat vetoisia ja ne oli rakennettu seinineen, lattioineen ja takkoineen; oksista, puusta, savesta, turpeesta, sammaleesta ja kivistä. Kattomme lepäsi paalujen varassa tai vaakatasoon ladotuista hirsistä. Koko naapuruston harjakatot oli tehty tuohesta yleisemmin, joskus myös järviruoista. Talot olivat kylässä pieniä, nykyisten vessojen kokoisia ja niissä asui kokonaisia perheitä. Talot myös sijaitsivat vieretysten, jolloin ne muodostivat limitysten kuin pieniä kyliä. Tulipaloriski oli suuri ja pärettä piti aina jonkun vahtia. Naapuruston piiriin kuuluivat myös kalmistot, joissa kuolleita säilytettiin ennen haudan lepoa. Vaatteet pesimme itse keittämällä isoissa padoissa, tai kylmässä virtauksessa esimerkiksi koskessa. Varakkaiden koteja koristivat erilaiset nahat ja eläinten karvataljat. Kesällä ne vaihdettiin tuoheen ja juuttikankaaseen. Ruoat tehtiin koko akkaperheen voimin takoissa tai avotulilla nuotioilla, mutta ensin piti sytyttää tulet. Meidän perhe eli pääsääntöisesti omavaraistaloudessa, tosin vaihtokauppaa käytiin tavaroista ja ruoka-aineksista. Aamulla heräsimme aina kukon laulun aikaan ja hämärän tullen mentiin maate. Joskus puhdetyöt venyivät aamuyölle saakka. Kotieläimet tuli aina ruokkia varhain ja koti vaati hoitoa. Lehmät piti lypsää ja vasoja hoidettiin. Lehmistä saatiin lihaa ja maitoa - josta kirnuttiin voita. Myös sikoja, lampaita, vuohia ja kanoja pidettiin, joista saatiinkin untuvaa, höyheniä, villaa ja taas maitoa. Isoja pyhiä ennen äitini ja isäni teurastivat eläimiä ja lihat laitettiin roikkumaan kattoon. Suola oli kallista, mutta toisinaan isäni Niilo kuivatti lihaa suolaamalla. Naapurin varakkaampi väki säilytti lihaa kaivamassaan kuopassa maan alla. Kuivaaminen oli tärkeä vaihe, ettei ruoka mädäntynyt. Kesä oli parasta aikaa, jolloin poimimme varastot täyteen marjoja, sieniä ja villiyrttejä. Kalaa pyydettiin verkoilla ja ongilla, joskus myös käsin järvestä. Etelämmässä kalaa vietiin Keski-Eurooppaan katolisen kirkon määräämien paastoaikojen ruoaksi. Rannikolla harjoitettiin hylkeen pyyntiä ja sillä olikin kova kysyntä. Kyläläisissä oli kunnostautuneita kauppiaita. Ulkomailla käytiin ja samalla sieltä tuotiin humalaa, jota käytettiin oluen valmistuksessa. Jälkipolviin laitettiin uskoa, kuten sukupolvienkin vaihdoksiin. Seksuaalikasvatus oli tiukkaa ja kaikkea mitä ei opetettu uuden kristinuskon myötä kirkoissa, oli saatanasta. Uskonnollista vetäytymistä edellytettiin erityisesti nuorilta naisilta, joiden katsottiin olevan niin tahtonsa kuin ruumiinsa puolesta miehiä heikompia ja siksi alttiimpia paitsi kiusauksille myös seksuaalisille hyökkäyksille. Siveyttä ei vaadittu vain immeiltä, vaan siveyslupaus vaadittiin myös naimisissa olevilta naisilta ja heidän puolisoiltaan. Kuultiinpa huhuja myös siveysvöistä, joiden otteesta oli mahdotonta vapautua. Siskoni kasvoi tuohon aikaan kauniiksi neidoksi, jolla kävi kilpakosijoita tämän tästä. Vanhempani kaavailivat minusta automaattisesti esiliinaa pitämään huolta siitä, ettei siskoni tekisi mitään hölmöä. Kun siskoni sitten tuli raskaaksi komealle virkamiehelle, niin oli selvää, että minusta tulisi lastenlikka tämän jälkipolville. Vanhempani eivät odottaneet minulta mitään. Ajattelivat kaiketi, että vanha piikahan siitä tulisi, joka ei kelpaisi edes kylän juopolle. Vaan toisinaan, kohtalolla on tapana astua peliin.

Minä olin myöhään oppinut erilaisia taitoja. Voi kaiketi sanoa, että olin hidas oppimaan. Uiminen oli yksi näistä taidoistani ja vedessä olin kuin kotonani. Peseytymistä ei katsottu aina edes rahvaassa hyvällä, vaan piti olla peitetty, korkeintaan rievulla puhdistettu.Veteen ei kukaan seurannut. Uiminen olikin yksinoikeuteni ja ranta, jonne pystyin pakenemaan. Tytöille tällainen oli hävytöntä käyttäytymistä ja isäni olisi lyönyt minua korville siveettömyydestä, jos olisi tiennyt ja äitini antanut viikon selkäsaunan tottelemattomuudesta. Se olikin testi, johon lankesin. Asia mikä tapahtui minulle, vaikka se olisi voinut tapahtua kelle tahansa. Mutta joskus huono asia, voi muuttua hyväksi. Minua ei olisi täällä nyt, kertomassa tätä kaikkea, jos tuo outo tapahtumaketju ei olisi minulle sattunut. Minua oli kielletty menemästä sinne. Mutta voiko ihmisten höpinöihin todella luottaa? Kylässäni kulki eräs värssykin, jota laulettiin vain humalapäitten ja se meni näin;

”Ken ui siinä lammessa, mitä on sanova KIELLETYKSI, ei palaa enää koskaan takaisin”

Niin he uskoivat- nuo kiertävät kirkonmiehet ja kyläläiset. Mutta ilta tuli ja aikaa kului. Kuka olisi tullut ajatelleeksi, että olin uimassa siellä; KIELLETTYJEN LAMMELLA? Mutta minä uin. Uin tutussa paikassani niin kauan, että unohdin lopulta ajan tajun. Äänet kaikkosivat rannoilta ja tuli pimeää. Olin jäänyt kuin kahleistani kiinni kellumaan. Lähimmältä hautausmaalta laskivat kuolleiden vedet sinne. Ne lonkeromaisesti saavuttivat huippunsa yli niittyjen, laskien suoraan nesteeseen, jossa kelluin. Hautausmaalle oli haudattu ruttoon sairastuneita ja muita kuolleita, joskus jopa kokonaisia perheitä. Koin kuitenkin niin valtavaa ahdistusta elämästäni, että en välittänyt jos ymmärsinkään. Tiesin, että jossain vaiheessa minun pitäisi kohdata elämäni, vaikka vaikeaa se olisikin...Kunnes jokin tarttui minua nilkasta ja veti veden alle. Vesi oli sameaa, enkä nähnyt eteeni. Koitin huutaa, mutta vajosin aina vain syvemmälle. Kiertynyt leväntapainen kiristi otettaan ja huusin enemmän, vetäen keuhkot samalla vettä täyteen. Tuijotin jotain sanoin kuvaamatonta silmästä silmään. Mutta oliko se jotain? Oliko siellä jotain? Menetin hetkeksi tajuntani ja heräsin vasta haukkoessani ilmaa veden yläpuolelta. Yön hämärtyessä ymmärsin uida takaisin. Ketään ei rannalla tietenkään ollut vastassa ja pimeyden laskeutuessa ylleni tiesin, ettei kaikki ole kunnossa. Oksensin matkalla ja hyperventiloin. Ihmiset katsoivat epäuskoisina kotiin saapuvaa, kalpeaa ja kylmettynyttä tyttöä. Perheeni oli jo nukkumassa, kun löntystin ovensuusta sisään. Seuraavana aamuna äitini oli pitää pitkän puhuttelun maailman vaaroista ja ilmiantaa minut jalkapuuhun noituudesta, kunnes katsoi minuun huolesta väsynein silmin. Tyttö on sairas. Hänen otsansa on tulikuuma.

Share

Pages