Sokeria sormiin

Ladataan...
Fanni ja Kaneli

Vapun makeiksi suupaloiksi sopivat tietysti perinteiset vadelmamunkit. Vaihtoehdon pitkän kaavan munkkien paistamiselle tarjoaa helppo limekakku, jossa on myös kevätkekkereiden fiilistä. Panostatko vai oikaisetko? Kumpi voittaa, klassikko vai moderni herkku?

Vadelmamunkit (30-35 kpl)

Taikina
- 5 dl maitoa
- 50 g hiivaa
- 1 1/2 tl suolaa
- 2 dl sokeria
- 2 tl vaniljasokeria
- 1 rkl kardemummaa
- 1 kananmuna
- 12-14 dl vehnäjauhoja
- 100 g sulatettua voita

Paistamiseen
- 750 g munkinpaistorasvaa
Sokerointiin
- 1 1/2 dl sokeria
Täytteeksi
- 2 dl sileää vadelmahilloa

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna ja liuota hiiva maitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri, vaniljasokeri, kardemumma ja muna. Lisää vehnäjauhoista reilu puolet muutamassa osassa kädellä reilusti vaivaten. Kaada joukkoon sulatettu voi. Vaivaa taikinaa ja lisää jauhoja kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Peitä kulho liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia kaksinkertaiseksi.

Kaada taikina jauhotetulle alustalle, ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Jaa taikina puoliksi ja pyöritä kahdeksi tangoksi. Leikkaa molemmat tangot noin 15-18 osaan. Pyörittele palat palloiksi. Peitä pallot liinalla ja anna kohota noin 20-25 minuuttia.

Kuumenna paistorasva valurautapadassa tai teräskattilassa liedellä keskilämmöllä. Pidä kansi lähellä rasvapalon varalta. Kannen sulkeminen tukahduttaa tulen. Kun rasvan pinta helmeilee, kokeile rasvan lämpötilaa yhdellä munkilla. Rasvan tulee alkaa kypsentämään munkin pintaa heti. Liian alhaisessa lämpötilassa munkki imee liikaa rasvaa eikä munkeista tule rapeita. Jos käytössäsi on paistomittari, 180 astetta on hyvä paistolämpötila.

Nosta metallisella reikäkauhalla rasvaan 4-5 munkkia ja kypsennä 2 minuuttia molemmin puolin. Nosta kypsät munkit reikäkaupalla talouspaperille. Pyörittele kuumat munkit sokerissa. Lusikoi sileää vadelmahilloa pursotinpussiin. Puhkaise munkkiin pieni reikä pursottimen päällä ja purista munkin keskelle hilloa.

 

Limekakku

- 2 1/2 dl turkkilaista jugurttia
- 3/4 dl oliiviöljyä
- 2 1/2 dl sokeria
- 1 limen kuori
- 1/2 dl limen mehua
- 2 kananmunaa
- reilu 4 dl vehnäjauhoja
- 1 1/2 tl leivinjauhetta
- 1/2 tl suolaa

Sekoita jugurtti, oliiviöljy, sokeri, raastettu hyvin pestyn limen kuori, mehu ja kananmunat. Yhdistä kuivat aineet eri kulhossa. Lisää jauhot kahdessa osassa taikinaan ja sekoita kunnes tasaista.

Kaada taikina öljyllä kevyesti voideltuun irtopohjavuokaan (23 cm). Paista 180 asteessa uunin keskitasolla 45-50 minuuttia. Kakku on kypsä kun keskelle upotettuun tikkuun ei tartu taikinaa ja pinta on saanut väriä.

Ripottele jäähtyneen kakun päälle limesokeria. (Sekoita limen kuorta ja sokeria.)

Share
Ladataan...

Kommentit

Kivistössä

Mä ajattelin oikaista silleen, että teen kekkereihini sinun reseptilläsi donitsimuffinsseja. Eikös nekin ole vähän edes vappuisia? :) Aurinkoa vappuusi!

Fanni ja Kaneli

Ai hitsi, Mari. Olin melkein unohtaa donitsimuffinssit! Niin tietysti, ne on täydelliset vappuun ja vielä helpommat tehdä kun tuo kakku. Taidan muistuttaa muitakin lukijoita vielä tuosta reseptistä. Kivaa vappua!

Vierailija (Ei varmistettu)

mistäs löydän donitsimuffinssien ohjeen? ei ollut otsikon muffinit alla...
kiinnostaisi - vaikka varmaankin kokeilen tuota limekakkua :))
-kaisa

Vierailija (Ei varmistettu)

Löysin donitsimuffinssit ihan googlen kautta täältä. Tein, söin ja postasin. Täydellisiä munkinkorvikkeita, nam! :)

Tusla / Soppakellari (Ei varmistettu)

Edellisen viestin kirjoitti siis Soppakellarin Tusla :)

Fanni ja Kaneli

Kiva kuulla että donitsimuffinssien suosio jatkuu:) Täällä niiden helppoakin helpompi resepti http://www.lily.fi/juttu/donitsimuffinssit

Vierailija (Ei varmistettu)

Tein itsekin juuri sunnuntaina tuota limettikakkuasi ja ihmettelin, miten siinä onkin niin oivallinen maku ja rakenne. Jogurtin happamuus kohtaa sitruunan (jota tällä kertaa sattui olemaan) aivan herkullisella tavalla. Rakenne on ihanan tiivis ja raskas, sisältö mehukas ja tomusokerinen pinta hiukan rapea. Kahdessa päivässä meni.

Iloista Vapunpäivää!

Fanni ja Kaneli

Loistavaa - kiva, että kakku oli suosittu! Aurinkoista vappupäivää!

Kommentoi

Ladataan...