Testissä osteopatia

Fitness Führer

Yhteistyössä Onni & Hoiva.

Olin kyllä kuullut sanan osteopatia, mutta minulla ei ollut oikein mitään käsitystä siitä, mitä se tarkoittaa. Jotain luihin liittyvää ehkä? Sana tuli usein vastaan kun luin keskusteluja pitkällisistä jalkaongelmista, jollaisen olin itsellenikin onnistunut hankkimaan. Kun minulle sitten tarjoutui mahdollisuus testata osteopatiaa Vallilaan syyskuussa avatussa Onni & Hoiva -hoitolassa, toki mieluusti testasin.

Ennen paikan päälle menoa kaivelin vähän, että mistä on kyse. Wikipedian mukaan osteopatia on manuaalinen hoitomuoto, jonka tarkoituksena on kehon rakenteellisten ja toiminnallisten häiriö- ja kiputilojen tutkiminen, hoito ja ennaltaehkäisy. Osteopaatti on erikoistunut käyttämään mm. nivelten artikulaatio- ja manipulaatiotekniikoita sekä pehmytkudostekniikoita.

Tekstistä selvisi myös, että osteopaatit ovat Valviran rekisteröimiä terveydenhuollon ammattihenkilöitä, ja osteopatia kuuluu lääketieteellisten manipulaatiohoitojen piiriin. Itse valitsen hoitoni mieluiten lääketieteellisestä taustasta, vaikka niin sanotuista uskomushoidoistakin voi joissain tilanteissa olla apua.

En kuvannut sisällä, koska olin siellä kommandona. Tai siis en oikeasti kommandona, mutta henkisesti. Hoitavalle osteopaatille ei siis kerrottu että olen bloggaaja ja kirjoitan hoidosta.

Onni & Hoiva sijaitsee Vallilassa (Mäkelänkatu 37) ja sinne pääsee kätevästi lukuisilla busseilla ja parilla ratikallakin. Hoitola oli siisti ja rauhallinen, ja osteopaatti oikein mukavan oloinen. Aluksi täytin lomakkeen, mihin sain muun muassa värittää kipualueet. Sen jälkeen osteopaatti tutki ryhtiäni ja ilmeisesti linjauksiani tai jotakin kun kyykistelin ja varvistelin. Tämän jälkeen asetuin pötkölleni, ja vielä tutkittiin esimerkiksi nilkkojeni liikkuvuutta.

Itse hoito oli oikein miellyttävää ja hyvin kevyen tuntuista. Osteopatiassa hoidetaan koko kehoa eikä pelkästään ongelma-aluetta, ja minultakin paineltiin muun muassa solisluiden aluetta. Osoittautui, että akillesjänteeni olivat hyvin jäykät ja nestekiertoni toimi ilmeisesti vähän huonosti - kumpikaan ei tullut yllätyksenä. Nilkat tuntuvat jäykiltä ja sormukset eivät meinaa irrota sormista. Näihin ongelmiin pyrittiin hoidon aikana vaikuttamaan.

Varsinainen hoito ei tuntunut juuri missään, mikään ei sattunut eivätkä venytykset tuntuneet kovasti venyttäviltä. Tästä huolimatta jotakin tapahtui. Kun lähdin hoitolasta, jalka oli kävellessä täysin kivuton. Täysin! Valitettavasti kipuilu kyllä palasi joidenkin tuntien kuluessa. Parin päivän sisällä juoksin puolimaratonin, jonka aikana jalka ei oireillut yhtään mitenkään, eikä juoksu myöskään vaikuttanut siihen. Aikaisempien puolikkaiden jälkeen kantapään alueella on tuntunut peruspäivää enemmän oireita, mutta tällä kertaa siis ei.

Koska olin osteopatiassa ensimmäistä kertaa ja vain kerran, on vaikea arvioida sen varsinaista "parannuskykyä". Mutta jalkaongelmani ovat jatkuneet nyt 10 kuukauden ajan, ja tämä oli ainoa hoito joka on selvästi vaikuttanut siihen. En tiedä, olisiko ongelma poistettavissa osteopatialla, mutta helpotettavissa ainakin. Lumevaikutuksesta tuskin on kyse, sillä en uskonut, että mitään voisi tapahtua, sen verran luovuttanut tämän ongelman kanssa.

Onni & Hoiva tarjoaa tavallisen, lasten ja raskausajan osteopatian lisäksi myös klassista ja urheiluhierontaa, akupunktiota, aromaterapiaa ja vuorovaikutuskursseja. Onni & hoiva on eettinen yritys, jossa käytetään muun muassa mahdollisimman ekologisia tuotteita, kierrätettyjä laitteita, eläinystävällisiä pesuaineita ja ekosähköä. Lue lisää Onni & Hoiva -nettisivuilta.

 

Osteopatian tarjosi Onni & Hoiva.

***

I tried osteopathy and I'm not sure what exactly was done, but it surely did relieve the pain in my heel.

Kommentit

jonny (Ei varmistettu)

Osteopaatti sai meikältäkin alaselkäkivun veks pariksi tunniksi. Ikävä kyllä osteopatia on muuten vähän liian heppoista manuaalista hoitoa. Kävin tänään kiropraktikolla, jolla tuntui olevan vähän kattavampi käsitys selkärangasta... Toisaalta en ihan allekirjoita sen niksauttelun tarvetta, varsinkaan niskan alueella.

Sanoisin kuitenkin, että osteopaateilla, naprapaateilla ja kiropraktikoilla on selvästi lääkäreitä parempi käsitys kehosta kokonaisuutena. Osteopaatti tuntee kyllä, jos on stressaantunut. Kiropraktikoilla taas on hallussa hermostollinen puoli. Mullakaan niskavaivat ei johdukaan niskasta vaan alaselästä!

Manuaalinen hoito voittaa kyllä särkylääkerumban 10-0, mutta sitä omaa hoitomuotoa voi joutua etsimään. Toisille riittää lempeä osteopatia ja jotkut tarvii rajummat otteet.

FFFifi
Fitness Führer

Mä olin ekaa kertaa, niin en osaa sanoa olenko mä sitä mieltä että liian heppoisaa vai en :) Ja joo, lääkäreiltä en ole saanut mitään muuta kun erilaisia särkylääkereseptejä eikä niistä ole ollut mitään apua. Osteopaatti ja fyssari ja jalkaterapeutti ovat olleet kiinnostuneita siitä, mistä tämä johtuu. Onhan se paljon parempi että pyritään hoitamaan se syy eikä vain oire.

Piia PK (Ei varmistettu) http://suuntaviiva.blogspot.com

Lukioaikoina yksi meidän valmentajista urheilulukiossa oli osteopaatti. Pelasti kyllä monesti meikeläisen elämän jatkuvana penikkatauteilijana ja selkävaivaisena. Sen jälkeen olen vannonut kyllä manuaalisen terapian nimeen vaikka se myöhemmin onkin painottunut OMT-fysioterapiaan.

FFFifi
Fitness Führer

Mä oon kanssa aiemman vaivan takia käynyt OMT-fyssarilla, ja se ongelma lähti kahdella tai kolmella kerralla, olin tosi vaikuttunut. Luulin, että oli joku revähdys, mutta se ihan tosiaan hävisi niitä pisteitä manipuloimalla.

Nina Enroth
Ninan verkkareissa

Huomenta! Mä olen myös käynyt osteopaatilla erinäisten vaivojen kanssa. Jotenkin kummasti se hoito tuntuu auttavan, vaikka vähän skeptisesti suhtaudunkin. Miksi skeptisesti? Ehkä just siksi, ettei ne toimitukset tunnu juuri miltään. Mutta kyllä mun nytkin pitäisi melkein varata taas aika. 

FFFifi
Fitness Führer

No huomenta vaan o_O Mua ahdistaa noi sun heräämisajat!!!

Hämmentävää tosiaan kun ei se tuntunut missään, mutta kyllä siinä ihan selvästi jotain tapahtui, ihan pidempiaikaisestikin. Käsittämätön juttu.

seluj (Ei varmistettu)

Hienoa, että joku vihdoin auttoi :) Itse olen löytänyt osteopatiasta avun selkäkipuihin.
Kommentoisin sen verran vielä, että kiropraktiikassa on se ongelma, ettei paikkoja voi ikuisesti rusautella, koska ne voi jäykistyä siitä niin, ettei se enää auta ja sitten ongelma onkin jo paljon suurempi. Siksi osteopatia on kiropraktiikkaa parempi hoitomuoto: sillä hoidetaan kokonaisuutta eli sen ongelman syy tulee myös ilmi ja se hoidetaan pois.
Eri vaivoihin tietysti kannattaa etsiä hoito joka auttaa juuri kyseiseen ongelmaan :)

Ilana

Mutta eihän kiropraktiikka mitään pelkkää rusauttelua ole. Aina sitä ei tarvita ollenkaan ja joka tapauksessa hoitoon kuuluu paljon muunlaistakin manipulaatiota. Ja mulla ainakin lähti kiropraktiikkahoito siitä liikkeelle, että selvitettiin ongelmaan johtaneet syyt ja otettiin vielä varmuudeksi röntgenit selkärangasta. Hoidossa on ollut ihan koko kroppa eikä vain alaselkä, jonka kipuilun takia hoitoon hakeuduin (koska kaikki vaikuttaa kaikkeen).

Toki kaikille ei sovi kaikki hoitomuodot, mutta kokeilemalla selviää. Itse olen tykännyt eniten kiropraktiikasta (Hollannissa) ja naprapatiasta (Suomessa), kun tiedän kummassakin paikassa asiansa osaavat tyypit.

sup (Ei varmistettu)

Itse olen osteopatian fanittaja. Kävin puolen vuoden ajan säännöllisesti osteopaatilla ja lonkan nivelpussin tms. tulehdus oli poissa yli neljä vuotta! Nyt ongelma (ja virheasento) on täällä taas ja aika osteopaatille varattuna. Myös tuttava sai avun hengitystieongelmiin osteopaatilta. Kävi pari vuotta lääkärissä astmaoireiden jne takia ja jonkun mutkan kautta päätyi sitten osteopaatille joka rusautti rintarangan kohdilleen ja hengitys taas kulki. Ymmärrän kyllä kritiikin manipulaatioita kohtaan mutta itselle ne ainakin toi avun.

FFFifi
Fitness Führer

Ilmeisesti osteopatiaa on tutkittukin astman hoitoon.

Joo kyllä ehdottomasti on parempi hoitaa sitä syytä eikä pelkkiä oireita. Kai se on tätä tehostamista, että reseptillä saadaan potilas ulos 20 minuutissa kun syyn etsiminen ja hoitaminen veisi paljon pidempään.

Vierailija (Ei varmistettu)

Tuli tuosta "lumevaikutuksesta tuskin on kyse" kohdasta mieleeni kommentoida, että itse käytän koiriani koiraosteopaatilla (hierojan, eläinlääkärin, fysioterapeutin ja akupunktion jälkeen) ja siinä ei voi olla kyse koiran uskomisesta saavansa apua vaivoihinsa nimenomaan siksi, että käy osteopaatilla eikä vaikkapa lääkärillä. Että toimii se, vaikka näyttääkin siltä, että koiraa vähän silitellään ja painellaan :)

FFFifi
Fitness Führer

Joo, koira ei ehkä osaa ajatella, että tässä olisi nyt lumevaikutusta tulossa :D

Vaikka varmaan kaikissa näissä kosketukseen liittyvissä hoidoissa on oma osansa silläkin, että pelkästään se koskettaminen jossain määrin auttaa, ainakin ihmisten kesken :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.