Ladataan...
Fitness Führer

Lähtötilanne:

Törmäsin Ameriikan naistenlehdessä mielenkiintoiseen avokadojäätelön ohjeeseen. Ensin olin että ei ei mitään tämmöisiä juttuja, jäätelö jäätelönä ja vihannekset vihanneksina (vai mikä se avokado onkaan). Sitten muistin, että onhan Italiassakin vaikka minkä makuista gelatoa. Olen syönyt esimerkiksi olut- ja oliiviöljyjäätelöä, joista kumpikin oli hyvää (vaikka sekä olut että öljy oikeastaan kuuluvat muualle kuin jädekkään).

Hypoteesi:

Tarkalleen ottaen jäde oli nimeltään lime-avokadojäätelö, ja koska olen sitrushedelmähullu, päätin kokeilla. Siitä huolimatta että suhtauduin siihen suurella epäluulolla: avokado tunnetusti maistuu läpi ihan kaikesta – mietoudestaan huolimatta. Hieman pienemmällä epäluulolla suhtauduin siihen, että ohjeessa ei ollut kaikkia termiin "jäätelö" sisältyviä välttämättömyysaineita. Sokerin, kerman ja keltuaisten puuttuminen vaikuttaisi oletettavasti maun lisäksi rakenteeseen.

Tutkimusmenetelmä:

Vanusin useamman päivän ennen kuin muistin laittaa jäätelökoneen kulhot pakastimeen. Sitten jumitin vielä pari päivää koska en muistanut ostaa ainesosia. Kun kaikki oli kasassa, valmistin jäden seuraavan reseptin mukaan:

Lime-avokadojäätelö

2 kypsää avokadoa paloiteltuna

180 ml makeutettua kondensoitua maitoa 

180 ml kevytmaitoa

3 limen mehu

2 limen raastettu kuori (Itse jätin tämän pois, kun en tykkää. Ai miten niin olen muka nirso?)

Sekoita kaikki aineet blenderissä tai sauvasekoittimella sileäksi. Kaada jäätelökoneeseen ja aja valmiiksi tai pakasta noin neljä tuntia.

Tulos:

Kuva on otettu yöllä, ei vertauskuvallisesti vaan kirjaimellisesti, ja siksi se on hieman pimeä.

Jääteökoneeni on aika väsynyt, mistä johtuen kokeiluerä jäi lötköksi. Laitoin sen vielä pakastimeen, ja odotin niin kauan kuin ehdin ennen nukkumaanmenoa. Seos jäätyi yllättävän nopeasti, joskin olisi ollut hyvä odottaa pidempään, jotta siitä olisi saanut kauniita palloja.

Arvio:

Jäätelö oli upean väristä, oikein raikasta ja yllättävyyden takia virkistävän makuista. Limen kirpeys nousi ihanasti esiin, mutta se avokado kummitteli edelleen taustalla. Enkä voi mitään sille fiilikselle, että nyt kummiteltiin väärässä paikassa. Suosittelen tätä siis kyseisen ainesosan läheisille ystäville tai heille, joita eivät ennakkoluulot rajoita. Ja heille, joiden jälkiruoassakin on oltava jotain terveellistä. Sekä tietysti heille, joilla on surkeammanpuoleinen makuaisti.

Ei kannata kuitenkaan luottaa yhteen mielipiteeseen, joten sekoitetaan hommaa vielä puolisoni näkemyksellä, joka selviää seuraavasta keskustelusta.

Opponentin näkemys:

Minä: Haluatko loput tästä avokadojäätelöstä?

Hän: Onko se niin pahaa?!

Minä: Se on erilaista...ehkä...vähän pahaa.

Hän: (maistaa) Tämähän on hirveää! Huh huh!

Minä: No ei se nyt niin pahaa ole!

Hän: Tosi kirpeää! Ihan liikaa limeä!

Minä: Limeä? Ei se ole ongelma vaan se, että avokado maistuu läpi.

Hän: Eikä maistu. Lime maistuu ihan liikaa.

Että ehkä arvioit itse.

Muunnelmat:

Koska kondensoitua maitoa jäi, tein toisen satsin jäätelöä, tällä kertaa hedelmästä. Avokadon tilalle laitoin pakastettuja mangokuutioita, säilykepersikkaa (laita mieluummin tuoretta jos löydät), banaania sekä hieman sitruunamehua. Tämä oli mukavamman makuista, mutta banaani teki koostumuksesta hiukan liisterimäisen eikä makukaan olisi sitä kaivannut. Jos ryhtyisin hifistelemään tämän ohjeen kanssa, niin heittelisin mukaan vielä vaniljaa, vaahdotettua kermaa ja munankeltuaisia, mutta tässä nyt taisi olla ideana esitellä semiterveellistä mukajäätelöä.

Johtopäätökset:

Haluan edelleen vihannekset vihanneksina ja jäätelön jäätelönä, paitsi Italiassa (ja ehkä Etelä-Ranskassa).

Pyrin ennakkoluulottomuuteen (Ha. Ha.), mutta muistan jatkossa että myös banaaniin kannattaa suhtautua varauksella.

Avokado kirjoitetaan avokado eikä avocado, toisin kuin luulin.

Kondensoidun maidon käyttäminen itsetehdyssä jäätelössä on loistoidea.

Tarvitsen paremman jäätelökoneen.

Pimeässä on vaikea kuvata vaikka käyttäisi apuna kirkasvalolamppua. Sen jälkeen kun on käyttänyt kirkasvalolamppua kuvausapuna yöllä on vaikea nukahtaa.

Makuasiat ovat makuasioita.

***

Try this lime avocado ice cream if you love avocados (but only if you really love those). Mix 2 ripe avocados, peeled & sliced, 3/4 cup condensed, sweetened milk, 3/4 cup low fat milk, juice of 3 limes and zest of 2 limes and freeze for 4 hours (or use an ice cream machine).

Ladataan...
Fitness Führer

Tässä vasta keskiviikkona saapuva maanantaikatsaus, minkä johdosta nimi on ovelasti muutettu keskiviikkokatsaukseksi. Viime viikko oli melko sekopäinen ja työntäyteinen. Toisin kuin voisi olettaa, sain mahdutettua siihen treenejä hämmästyttävän hyvin.

Maanantai: Tykkään treenata maanantaisin: viikko on vasta alussa ja jotain jo tehtynä. Menin töistä salille, jossa treenasin 35 minuuttia ja venyttelin spagaatti mielessäni 25. Kotiin päästyäni söin ja lähdin vielä 50 minuutiksi juoksemaan. Aluksi olin ihan poikki, mutta sitten innostuin tekemään pari vetoa ja pienimuotoista vauhtileikittelyä. Hyvin pienimuotoista, mutta mainittavaa, sillä yleensä junnaan sitä samaa hidasta vauhtia koko matkan. Kun en kovempaan kykene.

Tiistai: Tein hiukan lyhyemmän päivän töissä, ja ehdin siksi mahduttaa mukaan kaksi tuntia tankoilua.

Keskiviikko: Tässä vaiheessa alkoi jo kiirus painaa päälle, ja sain tehtyä vain 20 minuutin salitreenin. Se oli kuitenkin 20 minuuttia tyhjää enemmän, joten kyllä kannatti. Illemmalla juoksin hakemaan lapsen treeneistä, ja koska lenkki jäi lyhyeksi (siksi että lähdin liian myöhään), jolkottelin vielä toisen vartin päälle.

Hehhehhee..heh...he...krhm. Kuva täältä.

Torstai: Muu perhe lähti uimaan, ja minä olisin halunnut mukaan. Olin kuitenkin tankoilun takia jättänyt telinevoimistelun tiistaina väliin, ja mietin että jos nytkin jätän, kynnys nousee enkä enää ensi viikolla saa mentyä. Suuntasin siis Kisahallille, ja selviydyin jälleen mitenkuten. Olin yllättävän hyvä erilaisissa takaperinkuperkeikoissa, mutta käsillä en olisi jaksanut seistä yhtään. Treenien yhteydessä tuli tehtyä spagaattivenytykset.

Perjantai: Tarkoitus oli ehtiä jossakin välissä 15-tuntista työpäivää salille, mutta en ehtinyt. Tai oikeammin en saanut aikaiseksi, kyllä se johonkin väliin olisi pusertunut. Mietin useaan otteeseen, onko parempi mennä ja ehkä saada energiaa vai jättää väliin ja ehkä säästää sitä? Lopputulemana voisi olettaa, että energiat menivät tuohon vatvomiseen...

Lauantai: Olin suunnitellut lauantaista lepopäivää, sillä perjantaita ei sellaiseksi voinut laskea vaikka treenit jäivätkin väliin. Ohjelmaan tunki kuitenkin tunti kevyttä tankoilua.

Sunnuntai: Mielessäni oli pitkä lenkki, mutta ei irronnut. Vanusin kotona koko päivän, ja sain lähdettyä vasta illansuussa. Juoksin erittäin laiskoja intervalleja (siis reipas kävely–hidas juoksu) 50 minuutin ajan, minkä jälkeen tein vielä lihaskuntoliikkeitä noin vartin. Testasin muun muassa jumppapallon kuljetusliikettä suorilta käsiltä suorille jaloille (löytyy jumppapallopostauksen viimeisestä videosta). Spagaattivenyttelyn jätin väliin, koska joko tunsin tai kuvittelin tuntevani pientä rasituskipuilua takareidessä.

Yhteensä noin kahdeksan ja puoli tuntia. Juoksukilometrejä (ja minuutteja) olisi mieluusti saanut tulla enemmän, mutta muuten olen olosuhteet huomioon ottaen tosi tyytyväinen.

 

P.S. Tässä oli vielä loppukaneettina hilpeä toteamus siitä, että syysuuvahteluni taitaa lopultakin olla ohi, mutta näin pari päivää alkuperäisen tekstin kirjoittamisen jälkeen huomaan olleeni turhan positiivinen. No, tulee vielä päivä jolloin se on ohi. Ehkä jo huhtikuussa!

P.P.S. Kaikki vinkit (siis ihan kaikki) syksyisen uupumisen kumoamiseksi otetaan ilolla vastaan.

***

My training week: It was a good exercise week but an exhausting one at work. On monday I was at the gym, streched and ran, on tuesday I pole danced, on Wednesday it was time for gym and a jog, on Thursday I did gymnastics, on Friday I worked from 9 to 24 and was tired as hell, on Saturday I pole danced a little bit and on sunday I ran. Now I'm waiting for the spring.

Ladataan...
Fitness Führer

Viime viikolla treenasin hyvin. Siitä on postauskin valmiina, maanantaikatsaus joka unohtui maanantailta. Tuosta unohduksestakin voi ehkä päätellä, että tämä viikko ei ole lähtenyt yhtä reippaasti käyntiin. Eilen päädyin pitsalle töiden jälkeen, meillä on hiukan erikoistilanne siellä päällä, joten pitsa tuli tarpeeseen. Tänään päädyin lusmuilemaan, ja sekin tuli tarpeeseen.

Minusta on ollut aina todella vaikea erottaa sitä, olenko oikeasti liian väsynyt vai laiskottaako vaan. Tänään ei laiskottanut, vaan olen hyvin, hyvin väsynyt. Oikeasti. Silti melkein lähdin telinevoimisteluun. Sitten mietin, että ehtisin nähdä lapsia vain vajaan tunnin ajan, ja koin kliseisen ja sentimentaalisen (sanoinhan, että olen hyvin väsynyt) ne ovat pieniä niin vähän aikaa! -puuskan. Lievää syyllisyyttä tuntien jäin kotiin, ja kasaannuimme kaikki sängylle lukemaan. Yksi nukahti kesken kaiken. Toisin kuin voisi olettaa, se en ollut minä.

Kaksi esillä ja yksi maastoutuneena. (Lukemisen lisäksi myös leikimme kameralla.)

Yritän telinevoimisteluun uudelleen torstaina. Ja uskallan tunnustaa kun ohjaaja tulee sitä kysymään: Kyllä Lena, minä lintsasin. Uskon vakaasti, että joskus sekin on hyvästä.

***

I was too tired for gymnastics class today. So I spent time with my children. Luckily they were as tired as I am.

Pages