Ladataan...
Gardener

Olen viettänyt lomaa koko heinäkuun ja puutarha on ollut tikissään. 

Kesä on ollut täydellisin ikinä - monessakin mielessä.

Tässä kuvia heinäkuun kukkijoista - niistä joista erityisesti pidän.

Jokunen on varmasti jäänyt ikuistamatta, vaikkakin puhelimen muisti tuntuu olevan täynnä kukkakuvia.

Aika pinkki voittoista, muutamilla twisteillä.

Valkoinen toimii lähestulkoon kaikkien värien kanssa. Astrantia on kukkinut viikko tolkulla. 

Perennat on kyllä mahtavia - sieltä ne vaan puskee joka vuosi entistä kauniimpana! Vaikka puutarhuri olisikin lomalla...

Ladataan...
Gardener

Kävin viikonloppuna asioilla itäisessä Helsingissä (okei - Hertsikassa, eräässä tehtaanmyymälän alessa) ja sitten vahingossa harhauduin myös Roihuvuoren japanilaistyyppiseen puutarhaan. Ihanan rento aikatauluton aamupäivähaahuilu siis.

Olen käynyt Roihuvuoren kirsikkapuistossa Hanamin aikaan ja samassa yhteydessä myös tässä japanilaistyyppisessä puutarhassa. Keväällä koko mäen nyppylä on täynnä ihmisiä ja tapahtuman aikaan erityisesti, jopa ruuhkaksi asti.

Suosittelen kuitenkin käyntiä myös näin keskikesällä. Puisto on todella hyvin hoidettu ja sen eri osa-alueista sai aivan eri tavalla irti kun käveli kaikessa rauhassa yksinään. Kuivavesialueet olivat myös erilailla tikissään, kuin tuollaisena massatapahtuma-aikana. Huomasin paljon uusia yksityiskohtia ja toki kasvit ovat myös eri vaiheissa nyt kuin toukokuussa.

Olen monta kertaa ollut tulossa tänne myös syksyisin, sillä puistoon on valittu paljon sellaisia kasveja, joissa on hyvä syysväri. Yksi näistä kohdista on suosikkipuuni Katsura Cercidiphyllum japonicum. Tässä kohdassa puistoa sitä ei voi toki olla huomaamatta muutenkaan, mutta syksyllä se on varmasti näkemisen arvoinen.

Huomasin myös ensimmäistä kertaa muurina kulkevan lohikäärmeen.

Nyt kun katsoin sitä eri suunnista, en voi uskoa, että en ole huomannut sitä aiemmin!

Hyvä osoitus taas siitä, että joka päivä voi havaita jotain uutta ja upeaa ympärillään, vaikka kuinka olisi ollut tilanteessa aiemminkin.

 

Ladataan...
Gardener

Tämän hetken suosikkikukkani on Astrantia major isotähtiputki. Käytän isotähtiputkea mielelläni leikkokukkana töissä ja sitä saakin lähestulkoon ympäri vuoden kukkatukuista. Hyvän leikkokestävyytensä ja monipuolisuutensa lisäksi astrantia on myös usein kohtuu hintainen. Sen lisäksi, että astrantiaa on kiva käyttää kimpuissa kukkakaupassa, sitä saa myös hyvin Suomessa menestyvänä perennana!

Olen istuttanut pari lajiketta jo aiemmin puutarhaan, valkoisen ja vaaleanpunaisen. Tämän kesän alussa törmäsin taimistolla tähän tummaan yksilöön ja se lähti ilman muuta mukaani. En malta odottaa, että sekin tekee yhtä tuuhean kasvuston kuin lajitoverinsa.

Astrantian kukinta-aika on pitkä ja se pärjää monenlaisessa kasvupaikassa. Eri lähteissä mainitaan, ettei se kestä paahteessa mutta nämä yksilöt ovat kyllä täydessä auringossa koko päivän ja hyvältä näyttää. En ole malttanut ottaa näistä kukkia nyt maljakkoon, sillä ihastelen niitä mielelläni useamman kerran päivässä puutarhassa - jo kolmatta viikkoa!

 

 

 

Ladataan...
Gardener

Kesällä teen usein kimppuja luonnosta ja puutarhasta löytyvistä kukista. Viimeksi sunnuntaina keräsin kukkia, jotka ovat edelleen ok maljakossa. Kimppua tehdessä putsasin kukkien varret lehdistä, ja kotiin päästyäni leikkasin varsiin imupinnat terävällä puukolla. Laitoin kukat puhtaaseen vaasiin, jossa oli reilusti vettä. Imupintojen leikkaamisen jälkeen kukat imevät itseensä vettä aika lailla. Tämä juttu pätee myös kukkakaupan leikkokukkiin.

Vaikka osa kukista olikin jo osin nuutunut automatkan aikana, käsittely auttoi kukkia ottamaan takaisin itseensä nestejännityksen ja nyt ne ovat myös saaneet kylmäkäsittelyn, joka auttaa niitä pysymään maljakossa hyvänä pitkään. Kylmäkäsittelyksi riittää yö Suomen suvessa - jos jääkaapissa ei ole tilaa.

Kerätessä kasveja luonnosta on hyvä ottaa myös huomioon muutamia muitakin seikkoja. Koko kasvustoa ei kannata kerätä kerralla, sillä kukkiin muodostuvat siemenet edistävät niiden lisääntymistä. Myöskin kasvien irroittaminen juurineen on huono juttu  - jos haluaa kerätä tulevaisuudessakin samoilta paikoilta, on juuristo hyvä jättää rauhaan.

Tämän kimpun materiaalit keräsin muutaman sadan metrin säteeltä eri paikoista niin, että otin yhdestä kohdasta vain vähän. Samalla kimppukin kehittyi erilaiseksi, sitä mukaa kun erilaisia kasveja tuli reitillä vastaan. Luonnokukkakimppujen juju onkin käytettävän materiaalin monipuolisuudessa.

 

Ladataan...
Gardener

Laiska sunnuntai, keli näytti epävakaiselta ja ei mitään kummallisempia suunnitelmia. Just sellainen päivä, kun huvittais - muttei tiedä jaksaisko kuitenkaan. Päätettiin kuitenkin lähteä meren rantaan pienelle kävelylle.

Rannoilla oli rauhallista. Ja kaunista. Ilmeisesti ihmiset olivat vielä paluuliikenteessä mökeiltä Helsingin suuntaan.

Nappasin katajasta muutamia sinertyneitä marjoja. Niistä tulee hyvää makua graavilohelle.

 

Innostuin keräämään myös rannalta löytyviä kukkia.

Sain kimpullisen sitä sun tätä luonnonkaunista. Ja tietysti hyvän fiiliksen siitä, että tuli lähdettyä liikenteeseen!

 

 

Pages