Ladataan...
Gardener

Perheen teini-ikäinen ilmoitti mulle haluavansa huoneeseensa viherkasvin. Kriteerit:

  • musta amppeli
  • vihreälehtinen kasvi
  • ”Sellainen, jota sä haluut hoitaa”

Okei. Lisää huomioon otettavia asioita - minun näkökulmastani.

  • helppohoitoinen, kohtalaisen pitkät kasteluvälit
  • ei liian kallis (jos tähän sisustukseen halutaankin pian taas muutoksia)
  • verhotankoon ripustettava eli ei liian iso/painava
  • valoisa paikka mutta ei suora paahde

Pyyntö tästä pienimuotoisesta viherstailauksesta lämmitti mun sydäntä, vaikka en olekaan ihan super paljon hurahtanut viherkasveihin. Hoidan töissä kasveja, mutta kotona niiden kanssa puljaaminen on vähän niin ja näin. Välillä innostun, hoidan kasveja, kyllästyn ja sitten hankkiudun niistä eroon.

No mutta. Otin toimeksiannon vastaan ja löysin näihin kriteereihin sopivan yksilön. Muorinkukka Peperomia ’Pepperspot’ on ihanan pieni ja herkkä, mutta juuri sopivan sitkeä ja sisukas. Ja täyttää vaaditut kriteerit.

 

 

Ladataan...
Gardener

Kevätleikkausten jäljiltä pihassa oli järkyttävä pino omenapuiden ja herukoiden oksia ja haketin oli mennyt rikki. Sain idean pienestä aidanteesta, joita olen nähnyt joissain Pinterest kuvissa ja ryhdyin tuumasta toimeen. Materiaalia meni noin kuutiollinen ja aidan korkeus on noin 50cm ja pituus 1,5 m. Iskin aluksi muutamia suorimpia oksia kahteen jonoon niin, että tikkujen väliin jäi noin 20 cm tila lomittain lepääville oksille. Hahmottelin tulevan aidan muodon ja sitten vaan pinosin oksat päällekkäin. Suosittelen latomaan oksat yksittäisinä ja kaikki sivusuuntiin haarautuvat oksantyngät voi leikata, jolloin aidasta tulee tiiviimpi. Tässä versioissa niin ei ole tehty kuin osittain ja jälki ei ole siistiä.

Lopuksi vielä tasasin pystykeppien päät saman mittaisiksi. Noin niinkuin suurinpiirtein.

Lopputulos oli hieman risuinen mutta olen tähän "protoaidanteeseen" ihan tyytyväinen - koska sain kaikki oksat hyötykäytettyä tontilla aika pienellä vaivalla. 

Hieman hienostuneemmin sommiteltuina ja matalampana versiona tällainen voisi olla ihan hauska myös perennapenkin reunalla ja jos hifistelemään lähtee, niin tuoreiden oksien taivutteluilla saisi jo aikaan taidetta. 

Ladataan...
Gardener

 

Toukokuussa on paljon juhlia ja harrastusten viimeisiä päiviä, jolloin muistetaan opettajia ja ohjaajia. Jouduin tänään tekemään kimpun huomista iltapäivää varten, joten kukat tulevat olemaan paketissa todennäköisesti noin vuorokauden. Tässä tilanteessa on parasta laittaa paketti mahdollisuuksien mukaan viileään paikkaan. Ainakin meillä kotona lämpötila on ollut aika korkealla viime päivinä, joten sain järjestettyä tilaa jääkaappiin. Jos jääkaapissa ei ole näin reilusti tilaa kuin minulla, kannattaa kimpulle varata mahdollisimman viileä tila, vaikka varjoisalta parvekkeelta. 

Kannattaa myös mainita floristille pitkästä säilytyksestä jo kukkia valitessa, jolloin hän voi auttaa valitsemaan juuri ne kukat, jotka kestävät paremmin pitkää säilytystä. Näissäkin tilanteissa ammattilaiselta ostetut kukat ovat järkevä valinta.

 

Ladataan...
Gardener

Tuoksuherneistä tulee mieleen Englantilaiset puutarhat ja tämän Brittiläisten juhlaviikonlopun kunniaksi päätin laittaa tämän kesän tuoksuherneet kasvamaan. Laitoin siemenet likoon ja muutaman tunnin kuluttua multiin, suoraan kasvupaikoilleen. Kovien, suurempien siementen itäminen alkaa nopeammin, kun niiden kova kuori hieman pehmenee ensin vedessä. Jotkut esikasvattavat siemeniä ja siirtävät taimet sitten paikoilleen mutta koen helpompana pistää siemenet suoraan paikoilleen.

 

 

Ostin edullisia siemeniä kahta erilaista lajiketta. Toinen näistä kasvattaa noin 80 cm pitkät versot (optimistisesti ajateltuna) ja niitä siemeniä kylvän orvokkien väliin kukkalaatikoihin.

 

Toisen lajikkeista pitäisi kasvaa 250 cm, joten laitan niitä siemeniä isoon noin 80 cm syvään ruukkuun ja pariin paikkaan perennapenkissä. Ne tarvitsevat paljon vettä ja syvän multatilan kasvaakseen niin suuriksi. Laitan sitten myöhemmin kuvia, jos lopputulos oli odotusten kaltainen!

Ladataan...
Gardener

Tänään ja huomenna vietän vapaapäivää ja tein itselleni kimpun kauden lempparikukista - kesäisellä fiiliksellä tietysti. 

 

 

Dahliaa, pionia, leijonankitaa, jänönputkea, freesiaa ja hieman sitä & tätä sidontapöydälle jääneistä kukanpätkistä. 

 

 

Tässä kimpussa on myös useampi elementti sellaista, jota toivoisin saavani puutarhan perennapenkkiin. Tänään voisi olla täydellinen päivä alkaa toteuttaa juuri sitäkin unelmaa!

 

 

Aurinkoista viikkoa kaikille!

Pages