4 VINKKIÄ HYVÄÄN AAMUUN

The Good Morning

Aina välillä ajatellessani blogiani tai kertoessani siitä jollekin tulen muistaneeksi blogin nimen alkuperäisen tarkoituksen; sen, miten helkkarin täydellinen olo on, kun herää hyvään aamuun. Sen, miten aamuissa on älytön määrä energiaa, ja miten ihan pikkuriikkisen iltaan panostamalla voi joka aamu olla hyvä aamu, mikä johtaa hyvin usein hyvään päivään. Jokainen aamu alkaa aina edellisestä illasta, ja illan valinnoilla on mielestäni suurin vaikutus seuraavaan päivään. Pyörittelin tätä oivallusta mielessäni perustaessani blogiani viisi vuotta sitten, ja siitähän se ajatus nimeä varten sitten lähti.

Hyvässä aamussa on kaikki, mistä hyvä elämä koostuu.

(Hyvin usein blogin nimi muuten väännetään tarkoittamaan "hyvää huomenta", esim jättämällä the-sana alusta pois. Tästä virheestä loukkaannun aina syvästi, sillä minulle nimi tarkoittaa nimenomaan hyvää aamua. Sitä tiettyä hyvää aamua, kun herää lihakset vähän hellinä, kasvot puhtaina, aineenvaihdunta huristen sikeästi nukutun yön jälkeen ja venyttää kehonsa pitkäksi muhkean peiton halatessa joka puolelta. Täten loukkaannun myös syvästi esimerkiksi seuraavanlaisesta, suomen kielen kieliopista vaikutteita saaneesta kirjoitusasusta: The good morning. Apua! Soittakaa bloginsuojeluun!)

En voisi kyllä olla tyytyväisempi nimivalintaani. Hyvä, Kaisa 17 v! Se on vähän kuin onnistunut tatuointi. Jokin, jonka kanssa pitäisi pärjätä elämänvaiheesta toiseen ilman, että se alkaa särähtämään korvaan tai silmään, tai olemaan ristiriidassa omien muuttuvien arvojen kanssa. Ja siinä kyllä onnistuin hämmentävän mallikkaasti.

Mitä The Good Morning sitten tarkoittaa? Mikä on tämän maagisen Hyvän Aamun resepti, josta puhuin? Tässä listattuna 4 asiaa, jotka minulle tuli mieleen The Good Morningista.

Oikea määrä oikeanlaista ruokaa illalla

Sänkyyn ei pitäisi mennä niin nälkäisenä, että kehon on vaikea rauhoittua uneen, tai että herää neljältä aamulla siihen, kun maha kurnii (note to self). Toisaalta myös raskas illallinen juuri ennen nukkumaanmenoa on vähän huono idea, sillä mikäli ruuansulatus joutuu tekemään töitä, kun pitäisi nukkua, unen laatu kärsii, mikä johtaa takuuvarmaan aamuväsyyn. Itse olen treenaavana ihmisenä tullut siihen tulokseen, että jotain on syötävä vielä illalla ennen kuin käy nukkumaan, vaikka olisi täyttävän illallisen syönytkin. Muuten tulee nälkä! Lihakset kun polttavat koko ajan energiaa, iltapala menee hyötykäyttöön yön aikana. Riisikakut, hedelmät, marjat, heraproteiini, kananmuna, hapankaali ja jogurtti ovat toimineet ainakin meitsille iltapalalla. Hiilihydraatti väsyttää, joten sitä + vähän proteiinia. Rasvaa ja lihaa vältän iltaisin, sillä rasva "piristää", ja toimii täten paremmin aamupäivästä ja liha puolestaan on aika raskasta ruuansulatukselle. Sopiva iltapala johtaa hyvin nukuttuun yöhön sekä sopivasti nälkäiseen aamuun.

Rentoutunut keho ja mieli nukkumaan mennessä

Parhaat unet ja siten paras aamu tulee tietenkin palkintona onnistuneesta treenistä. Iltaan ajoitettu treeni saattaa haitata yöunia, joten ainakin itselläni toimii parhaiten treenaaminen aamu- tai iltapäivällä. Jos ja kun päivä on sisältänyt liikuntaa, on ihanaa illalla päästä käsiksi aktiiviseen kroppaan ja aloittaa sen rentouttaminen ihan ajan kanssa. Moni ajattelee kehonhuoltoa velvollisuutena (hep!), mutta kun siihen panostaa hieman, vaikkapa saunan jälkeen pukien puhtaat ja rennot vaatteet, sytyttäen kynttilöitä ja laittaen rauhallista musiikkia soimaan juoden samalla vaikkapa kamomillateetä, se on kuin rakastelua oman kehon kanssa. Todella rentouttavaa niin kropalle, mielelle kuin sielullekin! Kehon rentoutukseen voi sisältyä syvävenytyksiä, putkirullailua tai lempeää joogaa. Ja kylläpä on ihana herätä ja tehdä aamun ensivenytys, kun on illalla käynyt huolella koko kropan läpi!

Puhtaus ja raikkaus

Ei ole ehkä epämukavampaa, kun nukkua nihkeänä tai nihkeissä lakanoissa. Iltasauna tai -suihku yhdistettynä puhtaisiin lakanoihin sekä tuuletettuun peittoon, tyynyyn ja huoneeseen takaavat sen, että sänkyyn rojahtaminen on jotain uskomattoman nautinnollista. Minulla on ollut koko ikäni vaikeuksia käydä nukkumaan ja nukahtaa, sillä en yksinkertaisesti malta lopettaa päivää. Olen kuitenkin huomannut, että mitä enemmän olen väsyttänyt itseäni fyysisesti ja mitä puhtaampi ja raikkaampi sänky on, sen enemmän minun tekee mieli sinne iltaisin sujahtaa. Puhtauden keskeltä on myös ihana herätä, kun ei heti ole tarvetta mennä suihkuun, ja nessu ei ole ihan tukossa pölyisiä täkkejä koko yön hengiteltyä.

Aikaisin ylhäällä

Meillä kaikilla on "oma rytmi" ja oma täydellinen aika herätä. Aikaisessa aamussa on kuitenkin puolensa. Kun päivänsä aloittaa rauhallisesti kiireen sijaan, vaikuttaa se koko loppupäivän buugiin aika merkittävästi. Aikainen herääminen tarkoittaa tietenkin myös suht ajoissa nukkumaan menemistä, mikä taas tarkoittaa enemmän tunteja unessa ennen puoltayötä, mikä taas tarkoittaa runsaampaa syvän unen osuutta. Minulle parhaiten sopii heräämiseen anivarhainen aamu, mielellään siinä kuuden pintaan. Rakastan sitä tunnetta, kun muu maailma vielä nukkuu, massat eivät ole vielä töissä, Itäväylä on hiljainen, Mustikkamaalla ei ole vielä lenkkeilijöitä, on pimeää, ja saan kaikessa rauhassa ja täydellisessä hiljaisuudessa alkaa keittelemään aamupuuroa. Miten ihanasti se supsuttaa kattilassa, eikä tiedä kellonajasta mitään. Saatan sytytellä kynttilöitä, venytellä, avata parvekkeen oven ja hengittää henkeäsalpaavan raikasta, aamuntuoksuista ilmaan hitaasti sisään ja ulos ja täyttää keuhkoni toivolla ja mahdollisuuksilla. Sellaisessa aamussa on yksinkertaisesti kaikki. <3 

Lue myös:

RESEPTI VIRKISTÄVÄÄN AAMUJUOMAAN & 6 AINESTA HYVÄÄN AAMUUN

 

Edellinen postaus:

TEE NÄITÄ KOLMEA ÄRSYTTÄVÄÄ ASIAA JA ELÄMÄSTÄSI TULEE HELPOMPAA

 

Instagram: kaisaminni
Snapchat: kaisaminni
Facebook: The Good Morning
Youtube: KAISAMBU

Share

Kommentit

Sini (Ei varmistettu)

KIITOS <3 tämä muistutti minua rakkaudestani aamuun, vaikka se monesti jää viha-rakkaussuhteessa sen toisen tunteen alle lukion ja pakollisten puoli kuuden-kuuden herätysten alle. Tekstisi aamuista sai kuitenkin muistamaan sen tunteen, kun saa jotain tehtyä ennen kuin kukaan muu tässä talossa, kun saa keitettyä sitä puuroa tai tehtyä ihania ruisleipiä, tai mitä se sitten onkaan.
Kesällä "jouduin" herätä töihin 4.40 ja oi kuinka kaunista silloin onkaan! Koko maailma vielä venyttelee aamukasteessa ja heräilee, auringonsäteet ovat vielä raikkaita ja ilma niin kirpeä ja makeanraikas.
Lupaan hoitaa suhdettani aamuihin huolella, niin että päästään sinne rakkauden puolelle (vaikka en pimeästä pidäkkään, kai sekin on osittain asennekysymys). <3
Haleja <3

kaisaminni
The Good Morning

Ihana teksti! 4:40 voi tuntua pitkässä juoksussa ikävältä mutta ai että aina sitten jälkeenpäin ajattelee, miten sai elää tunteja, kun muut oli unessa, ja herätä luonnon kanssa yhdessä! <3

Jutta (Ei varmistettu)

The Good Morning is the best

kaisaminni
The Good Morning

<3 Yes!

Kommentoi