Dippien kuningatar hummus

The Good Morning

Kun viettää tarpeeksi aikaa kotona, voi saada silloin tällöin päähänsä joitain kummallisia kotitalouteen liittyviä projekteja, jotka ovat yleensä hyvin tuulestatemmattuja ja irrallisia. Kuten: pesenpä kaikki kämpän keittiö- ja käsipyyhkeet. Pakastanpa tertun banaaneja. Järjestelenpä kosmetiikkatuotteet niiden käyttötiheyden mukaan omiin koreihinsa. Hinkkaanpa tämän yhden esineen tässä puhtaaksi… Kyllähän näitä riittää.

En ole ihan varma, mitä ajattelin, kun liotin koko paketillisen kikherneitä aikeissani valmistaa jättikulhollinen hummusta. Kai ajattelin, että paljon hummusta, nam. Projektiksi sitä voi kutsua siksi, että päätin tehdä sen ensimmäistä kertaa kuivatetuista kikherneistä yön yli liotuksineen kaikkineen.

Ainakin sain syyn pyytää maailman parhaan gluteenittoman leivän tekijän kylään eilen ihanana sunnuntaina, kun olin närppinyt hummusta jo muutaman päivän ja pelko sen pilaantumisesta alkoi kasvaa. Ja sieltähän sitä sitten saavuttiin tattarijauhot repussa. Ja täten käsillämme oli rento dippaus / närppimis / finger food -päivällinen uunituoreesta rapeasta gluteenittomasta peltileivästä, hummuksesta ja tuoreista kasviksista. Juomaksi isot kupit vihreää teetä. Niin sunnuntaita. Leivän resepti löytyy juhannuspostauksesta. Samasta postauksesta selviää, miksi hummus on dippien kuningatar eikä kuningas.

Muuten, kun jääkaapissa on kulhollinen hummusta, sille keksii yllättävän paljon käyttöä. Yhtäkkiä jokaista ruokaasi koristaa nokare kikhernerakkautta ja siellä tulee dipattua vähän kaikkea, kuten banaania.

Hummuksen voi esimerkiksi valmistaa seuraavista raaka-aineista:

kuivattuja kikherneitä (huuhdottu, liotettu 8h, keitetty n. 1h) tai valmiita tölkkikikkejä
valkosipulin kynsiä
sitruunanmehua
MCT-öljyä tai oliiviöljyä
aurinkokuivattuja tomaatteja
tahinia (ei pakollinen, en itse yleensä laita)
suolaa, reilusti
jeeraa
chiliä

Juuri tällaisten tahnojen kohdalla sitä on onnellinen että tuli hankittua VitaMix, joka blenderöisi varmaan telkkarinkin. Pipsa kertoi kerran sekoittaneensa hummukseen tomaattimurskaa/paseerattua tomaattia ja lopputulos maistui kuulemma aivan pizzalta. Kokeilin kikkaa, mutta pizzamaisen makumaailman sain aikaan oikeastaan vasta kun silppusin päälle Seriously Strong Cheddar juustoa. Oregano voisi toimia vielä kirsikkana kakun päälle. Mielestäni tärkeintä hummuksen valmistamisessa on vahva maustaminen. Jos hummus maistuu kikherneeltä, siinä ei ole vielä tarpeeksi mausteita.

Seuraavaksi otan varmaan projektiksi sen perinteisen: vaatekaapin läpikäymisen syksyn tullen. Onneksi nyt pitäisi sataa jonkin aikaa, niin saa kaikkea hyödyllistä kotona aikaiseksi.

Mahtavaa alkanutta viikkoa!

Share

Kommentit

Sanna (Ei varmistettu)

Mikä ihime on jeera :DDD

kaisaminni
The Good Morning

Mauste! Google tietää ;)

Jenni (Ei varmistettu)
kaisaminni
The Good Morning

:D Huippu!

Heavenly bakings (Ei varmistettu) http://heavenlybakings.blogspot.fi

Hyvältä näyttää! Kauan oon miettiny hummuksen tekoa ja kikherneetkin on pyöriny kaapissa useamman kuukauden... :D Pitäis varmaan tehä muutakin ku leipoa...hehhee

Henna/ heavenly bakings

kaisaminni
The Good Morning

Hehe ;) Kukin keittiössä tavallaan… Mut suosittelen kokeilemaan! Vastapainoa leipomuksille. Ja voithan leipoa jotain suolaista sen kanssa nautittavaksi!

Pipsa (Ei varmistettu) http://terveenhyvaa.blogspot.com

Saatanpa melkein arvata kuka sulla oli kylässä! Ehkä...

Mutta ihanan näköistä hummusta, ylläri! Mun ois vaan pitänyt ehkä mainita tossa mun hummuspostauksessa, että en itse pidä pizzasta (enkä oikeastaan siitä pizzajuustostakaan)... pizzakastikkeesta sen sijaan pidän, joten varmaankin siksi mun mielestä se paseeratun tomaatin maku oli "pizzamainen" :)

(Härreguud, kirjoitin jo kerran kaikki tän kommentin pizza-sanat oikeaoppisesti ts:llä, mutta oli pakko vaihtaa zz:ksi. En vaan pysty siihen!)

kaisaminni
The Good Morning

Haha ;) Saatatpa arvata hyvinkin! Pizzahan on just parasta ja paseerattu tomaatti myös. Ja sain hyvät naurut sulkeissa olevasta. Hyvä että oot "lomalla" välillä kieliopista ;) Pitsa on muuten varmaan rumin suomenkielinen sana...

Ink (Ei varmistettu)

Mun arjen pelastus on ollut GoGreenin uustuus, pikakikherneet! Ovat samanlaisessa viheriäisessä paketissa, mutta toisin kuin lajitoverinsa ovat esikeitettyjä ja valmistuva keittämällä 5 minuuttia. Ihan parasta niihin hetkiin kun hummusta pitää saada HETI.

kaisaminni
The Good Morning

Joo niitä oon kans joskus kokeillut! Vai olikohan se joku papu… No whatever se on kyllä kätevä keksintö. Go GoGreen! ;)

Riikka (Ei varmistettu) http://allthetastesoflife.blogspot.fi

Ehkä vähän turha kysymys, mutta veditkö siis kikherneet ja mausteet sauvasekoittimella tahnaksi vai millä? Entä ootko testannu tehdä hummusta myös purkkikikeistä? Kummasta tuli parempaa? :)

kaisaminni
The Good Morning

Jos lukee postauksen alusta loppuun niin saa vastauksen siihenkin ;) Purkkikikeistä ehkä jostain syystä tuli vähän makoisampaa. Liekö valmiiksi suolattu syynä vai mikä...

riikka (Ei varmistettu)

Hahah miksköhä aattelin et vitamix ois joku vitamiinilisä XD skippasin koko blenderöisin sanan :D

Emppu (Ei varmistettu)

Hummus on ihanaa! Kokeilepa kuitenkin seuraavaksi baba ghanoushia, ellet ole jo kokeillut. Taivaallisen hyvää itse tehdyn leivän kanssa.. Tämä taitaa sitten olla se dippien kuningas jos hummus on kuningatar ;)

kaisaminni
The Good Morning

Se on kyllä hyvää kans!

Suppu (Ei varmistettu)

HUMMUS!! <3

Ja siis ehdottomasti suosittelen tekemään itse currytahnaan (jamie oliverin ohjeet on loistavia), ja sekoittamaan currytahnaa hummukseen= oh my god, vedin suoraan lusikalla sitä purkista!

kaisaminni
The Good Morning

Nam täytyy testata! :)

Blogisi innokas lukija (Ei varmistettu)

Kysymykseni ei nyt mitenkään liity postaukseen, mutta kysynpä silti:D superfoodeihin kun olet "kiintynyt" (pahoittelen surkeaa sanavalintaa, mutta se nyt ei ole pointti tässä) niin olet varmaan myös macaa testannut? Missä sitä käytät? Itselläni macapussi väijyy tuolla kaapissa, kyllähän se teelusikallinen puurossa menee mutta ei se kovin herkkua ole -_- vinkit olisivat tervetulleita! :D

Keijusofiia

hahahah, "paljon hummusta, nam." :D ihana! Itsekkin rakastan hummusta :))) yksi ehdottomasti parhaista levitteistä tai lisukkeista mihin sitten ikinä huvittaakin sörssätä:)) on se jännä miten kikherneistäkin saa jotain noin nannaa aikaiseksi :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.