Juhannustaikoja keittiössä

The Good Morning

Olen kerran elämässäni päässyt nauttimaan aidosta juutalaisesta sapatti-illallisesta, jolle päätyminen oli muuten aika hauska ja spontaani tarina. Jo silloin minulle tehtiin selväksi, että hummuksen syönti saa rinnat kasvamaan, eli lapatkaahan neitoset sitä kunnolla lautasillenne. Liekö sitten kyseessä fakta vai myytti, olen siitä lähtien jotenkin yhdistänyt hummuksen naiseuteen ja hedelmällisyyteen. Funktionaalista tahnaa. Onhan kikherneissä paljon kasviestrogeenia, joten tuskin väite ihan tuulesta temmattu on.

Vietimme lähestulkoon koko juhannuksen kahdestaan ystäväni kanssa. Molempien ensimmäinen juhannus Helsingissä, kuinka urbaania! Se karu totuus, ettei täältä kovin helposti löydä niittyjä, peltoja, kaivoja tai latoja vaikutti siihen, että perinteisten juhannustaikojen sijaan teimme tänä juhannuksena taiat keittiössä. Joimme mielettömän hyvää sienillä ja MCT-öljyllä buustattua aeropress kahvia ja napostelimme stydiä yrttiraakasuklata. Illemmalla ennen rientoja valmistimme pellillisen gluteenitonta "leipää" sekä tietenkin sitä hummusta, jota nautimme parvekkeella viltteihin kääriytyneinä. Keep it simple oli illallisen teema.

Tämä juhannus on ollut omalla tavallaan paras, sillä se on eronnut aiemmista mökkijuhannuksista niin rankasti. Myös sää on ollut hmm mielenkiintoinen, joten kaupunkikämpässä pönötys villasukat jalassa on itseasiassa tuntunut oikein mukavalta vaihtoehdolta.

Tia on ihan huippu kokkaamaan ja leipomaan ja tämä gluteeniton flat bread (jota emme osaa suomentaa), olikin täysin hänen kädenjälkeänsä. Sain luvan jakaa sen ohjeen, joka menee näin:

gluteenitonta jauhoseosta (lupiini, tattari, tumma riisijauho...) sopivasti
vettä rennolla ranteella
tomaattimurskaa fiiliksen mukaan
valkosipulia maun mukaan
suolaa muutama hyppysellinen
pippuria pari pyöräytystä
joitain ruokalusikallisia psylliumkuitua

Kaikki sekaisin kädellä vaivaten, taputtelu pellille ja 200 asteessa paistaminen sen verran, kunnes muut ruuat valmistuvat. Helppoa ja taianomaista onnistumista joka kerta.

Sitten vain dippaillaan! Hummukseen tuli muun muassa kikherneitä, MCT-öljyä, valkosipulia, tahinia, vettä ja tomaattimurskaa. Ylsi melkein Sandron hummuksen kanssa samoille leveleille. Melkein. Kuvissa näkyvä punainen dippi oli tulinen chilitomaattisoosi joka oli leivän kanssa syötynä myös erittäin bueno.

Nyt jatkamaan tätä rakkaudentäyteistä keskikesän juhlaa! Vietättekö te mökki- vaiko kaupunkijuhannusta? Mitä olette puuhailleet? :)

Share

Kommentit

Aamulintuja

Täällä on vietetty kolmas duunijuhannus putkeen! :( Raakakakku hieman lievittänyt tuskaa missatuista riennoista. Täytyypä kokeilla tuota leipäohjetta, juuri sopivan suurpiirteinen ;)
www.mustikkapuuro.blogspot.fi

kaisaminni
The Good Morning

Hihi :) Kuulostaa mukavalle. Kyllä siitä kesästä ehtii vielä nauttia!

Anneli (Ei varmistettu)

Peltileipähän toi olis suomeksi. Rieskakin löyhällä tulkinnalla... :)

kaisaminni
The Good Morning

Peltileipä! Miksei :)

Sanni (Ei varmistettu)

Huh, tästä tuli ihan huippuhyvää, paljon kiitoksia ohjeesta!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.