Proteiini-mutakakku pannulla

Once you go Protein Mud Cake you never go back. Just saying.

Saako suklaaherkuista syntisintä syödä nyt vaikka joka päivä ja silti väittää pokalla noudattavansa terveellistä ruokavaliota (tai minun tapauksessani kevätdieettiä)? Saako sitä samaista herkkua syödä vaikka ennen treeniä ilman että purjo lentää maveissa? Ja saako sen saman setin syödä vielä treenin päätteeksi, ja väittää täysin kovanaamana sen ruokkivan väsyneitä lihaksia, eikä rasvasoluja? JOOOOOO, nyt sitä saa! Vatsansa ja lihaksensa täyteen MUTAKAKKUA!!!

Tuskin olen ainoa terveysherkkubloggaaja, joka on A) saanut lukijoiltaan lukuisia toiveita terveellisen mutakakun reseptistä ja B) tästä johtuen yrittänyt kaikkensa kostean ja märän lopputuloksen saamiseksi (nyt puhutaan siis edelleen mutakakusta) - niin uunissa kuin mikrossakin, ja lopulta päätynyt tekemään iisimmän ja varmemman raakamutakakun. Ja lukijat ovat olleet tyytyväisiä. Paitsi pähkinäallergikot, jotka muuten pommittavat kommenttiboksia aina sopivan paikan sattuessa. Olen pahoillani, mutta en voi allergiallenne mitään. Paitsi nyt! Tämä mutakakku on omistettu teille!

Aikaisemmin julkaisemani raakamutakakku on siis ehdottomasti myös kokeilemisen arvoinen, mutta nyt on vähän uudenlaista mutaa tiedossa. Nimittäin kun pähkinät loistavat poissaolollaan, saadaan kakusta vähän kevyempi. Lisäksi tässä reseptissä on käytetty proteiinijauhetta, millä saadaan macrojakauma optimaaliseksi esim. aamiaiselle tai palautusateriaksi. Sori, se ei ollut kaikille hyvä uutinen, tiedän! Seuraavaksi kommenttiboksia pommittavat luultavasti proteiinijauheettomat, mutta hei, ensi resepti on sitten vaikka omistettu teille! ;)

Kuinka tämän kostean lopputuloksen saavuttaminen tällä kertaa sitten onnistui? No vahingossa tietysti, sillä tavalla kaikki parhaat reseptit syntyvät. Ajatuksenani oli tehdä iso suklaaproteiinipannukakku aamiaiseksi, koska teki mieli suklaata ja oli kamala nälkä aamulenkin jälkeen. Improvisoin reseptin ja heitin homman pannulle. Närpin taikinaa paiston lomassa ja se maistui niin hyvältä, että päätin jättää pannukakun sisältä raa'aksi. Näin syntyi pannulla paistettava proteiinimutakakku.

On tässä reseptissä yksi salainen ainesosakin! Se ei ehkä ole kovin yllättävä, mutta erittäin oleellinen. Täyteläisen suklaan aromin takana on nimittäin raakakaakaojauhe. Toivottavasti käytätte sitä, ettekä esim perus Van Houten-kaakaojauhetta, sillä en voi taata että se maistuu yhtä suklaiselta silloin...

Proteiinipitoinen mutakakku
ateriaksi yhdelle, herkutteluhetkeen useammalle

1 muna
1 valkuainen
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 dl kaurajauhoja (tai täysjyvävehnäjauhoja) (voit valmistaa kaurajauhon itse blenderöimällä/sauvasekoittamalla kaurahiutaleita jauhoksi)
3/4 dl suklaan makuista heraa (meitsi käyttää Fitnessgurun!)
puolikas kypsä banaani
2 rkl raakakaakaojauhetta
mahdollisesti pieni ripaus suolaa
pikku ripaus steviaa lisämakeutukseen (tai muuta suosimaasi makeuttajaa, kuten hunajaa)

Paloittele banaani ja laita kaikki ainekset pitkään, isoon mukiin (esim. shakeriin). Sekoita sauvasekoittimella huolella tasaiseksi taikinaksi. Maista, onko makeutukselle tarvetta.

Laita pieni tilkka öljyä pienelle(!) pannulle ja levitä se tasaisesti. Itse käytin halkaisijaltaan 18cm:n pannua. Jos teet isolla pannulla, suosittelen tuplaamaan annoksen, sillä muuten et saa aikaiseksi sisältä raakaa lopputulosta.

Kuumenna pannu täydellä teholla kuumaksi ja kaada taikina vasta kunnolla lämmenneelle pannulle. Paista täysillä hetki, mutta pienennä levyn tehoa sen jälkeen.

Kun pohja alkaa olla sen verran kypsä (tämä tapahtuu melko pian), että saat työnnettyä lastan helposti alle ja pyöriteltyä sitä siellä, flippaa pannukakku välittömästi. Tässä tarvitaan taitoa ja hyvä lasta. Varmista, että lasta on hyvin pannukakun alla, ja tunnustele hajoaisiko se, jos nyt riuhtaisisit. On tärkeää, että pannu on ollut aluksi todella kuuma, jotta leivos on saanut rapean ja kestävän pohjan. Ennen kääntämistä käy läpi koko pannukakku ja varmista ettei se ole mistään kohdasta kiinni pannussa. Mikäli olet luottavaisin mielin, anna mennä. Kylmän rauhallisesti. FLIP!

Kääntämisen jälkeen nosta pannu pois levyltä ja anna toisen puolen paistua aivan pieni hetki. Mikäli paistoit ensimmäistä puolta kuten kuuluikin, tämä puoli on valmis suunnilleen siinä ajassa kun haet lautasen kaapista. Jos taas kääntäminen oli vaikeaa, kun pannari oli vielä niin löysä, voit antaa tämän puolen paistua vähän enemmän. Joka tapauksessa tämä on se hetki, kun joko pilaat kaiken ja saat tavallista suklaakakkua (hyvää tosin sekin), tai sitten sinulla on hyvät vaistot ja saat juuri oikeaan aikaan nostettua lätyn pois levyltä = saat maailman parasta mutakakkua. Itse jättäisin mielummin liian raa'aksi, kun paistaisin yli. Eli jos epäilet yhtään, nosta pannukakku pois. Se kypsyy kuitenkin vielä hieman seistessään lautasella. Liian raa'aksi kakku ei voi jäädä, koska taikina on niiiiin hyvää.

Eikö onnistunut? Ei se mitään! Harjoitus tekee mestarin. Olet yhtä failausta rikkaampi ja mahdollisuutesi onnistua seuraavalla kerralla ovat moninkertaiset!

Ainiin! Kun olet selviytynyt paistamisoperaatiosta ja sinulla on ruskea lätty lautasella, täytyisi vielä odottaa, että se jäähtyy, sillä parhaimmillaan se on kylmänä. Voi sen toki myös syödä lämpimänä, mutta suosittelen nostamaan sen hetkeksi pakastimeen. Sillä aikaa voit valmistaa "kermavaahdon" kyytipojaksi. Se syntyy maitorahkasta, kevyt- tai täysmaidosta, sekä steviasta. Loraus maitoa rahkan joukkoon, steviaa makeutukseen ja sekoitus. Paljon kermaisampaa ja pehmeämpää kuin yksikään Valion wannabe pehmeä maitorahka.

Jos ja kun valmistatte tätä, niin tägätkää Instagramissa tuotoksenne #thegoodmorning. Tulen luultavasti kyttäämään tuon tägin alla olevia kuvia koko tämän ja huomisen päivän, sillä en malta odottaa että näen teidän versionne ja pääsen lukemaan reaktionne! Toivottavasti onnistuu ja tykkäätte tästä yhtä paljon kuin minä.

Ainiin, valitsen lähipäivien aikana tägätyistä IG-mutakakkukuvista parhaat ja julkaisen ne blogissa, nimimerkin kera tietty! ;)

Ei muuta kuin mutahommiin!

Kommentit

Mikaela (Ei varmistettu)

Tää kuulostaa (ja näyttää) taivaalliselta! Ihan pakko testata joku päivä, luultavasti en kestä kovinkaan pitkään, kun ajatus terveellisestä ja pähkinättömästä mutakakusta tuskin jättää mua rauhaan ennen kun se on tehty...:D Onneks unelmat pitää tehdä totta!;) Mulla ei vaan ole suklaaheraa, ainoastaan mustikan&vadelman makuista herne-&riisiproteiini mixiä (ärsyttävän epäkäytännöllinen maku toi mustikka&vadelma muuten), mut kaipa se herakin käytettyä tulis...

Kaisa Merelä

Niin, mä uskon kyllä että se tulis käytettyä kun teet vaan näitä reseptejä täältä ;) haha! Ja kyllähän se hera säilyy kauan et ei sitä tarvii viikossa syödä. Ja kun panostaa vaan laatuun niin oikein hyvä investointi minun mielestäni! :)

Annika (Ei varmistettu)

Hei mistä tota raakakaakaojauhetta saa ostettua? Löytääkö sitä ihan marketeista vai pitääkö mennä erikoiskauppaan (esim. punnitse&säästä)??

tätä on meinaan PAKKO kokeilla!!:D

Kaisa Merelä

Hmm.. ehkä joistain marketeista saattais jopa jo näinä päivinä löytyäkin, mut kaikista varmiten erikoiskaupoista! :) Esim just punnitse&säästä, life, ruohonjuuri etc!

sandd (Ei varmistettu)

ihan vinkkinä että löytyy muuten ainakin sellon prismasta, joten aika todennäkösesti muistakin prismoista siis :) cittareistakin mun mielestä pitäis saada, muistaakseni luin jostain niin. eli tollasista hyvin varustetuista marketeista siis löytyy kyllä!
helpottaa varmaan tää tieto monia, niin ei tarvii raahautua välttämättä kauheen pitkälle hakemaan :)

laura (Ei varmistettu)

Aaaah en malta oottaa et pääsen salille ja saan jalkapäivän tehtyä, jotta saan heti sen jälkeen juosta kotiin kokeilemaan tätä! :D

Kaisa Merelä

;) toivottavasti maistuupi! PS. jalkapäivän palautusateriat <3

Hanna (Ei varmistettu)

Cool!! Tätä on kysytty sulta jo varmaa tsiljoona kertaa mut jos sun pitäis valita yks proteiinijauhe kaikista mauista ja lajikkeista ni minkä makunen ja merkkinen se olis? Et esim vaniljahan sopii lähes kaikkeen... Ja voiks sit kaikkia jauheita laittaa uuniin että toimiiko ne periaatteessa samalla tavalla kun jauho uunissa? Olis nii parasta ku vastaisit :))

Kaisa Merelä

Mun mielestä kaikista monikäyttöisin ja paras proteiinijauhe ikinä on vaniljanmakuinen. Sillä onnistuu pannukakut, kakut, keksit, pullat, kermavaahdot, kaikki! Merkistä en kyllä osaa mennä mitään yhtä sanomaan. Kaikki mun muut prodet on fitnessgurun, mut vanilja on massin. Se on ihan ok, sellanen neljän kilon tankki :D

Proteiinijauhe ei kuulemma periaatteessa kestä kuumuutta, sen takia on olemassa erikseen leivontaan tarkotettuja jauheita, mutta itse oon kyllä paistanut ja kuumentanut ihan perusherojakin. Uunissa ei tosin kannata pitää enemmän lämpöä kuin 200.

Niitä pitää kohdella vähän kuin maitotuotteita, eli ei siinä mielessä toimi kuten jauho :)

anniina (Ei varmistettu)

Oiii pakko testata tätä! Harmi vaan että kuvaskabaan en taida ehtiä mukaan, nimittäin vasta viikonloppuna on lupa herkutella ;) ja hyvä Kaisa, todellakaan sun ei tarvi kehitellä avokadottomia/prodejauhottomia/pähkinättömiä ym ym ym ohjeita vaan siks että miellyttäisit kaikkia :) muutenkin mua aina vähä naurattaa ne jotka kyselee et millä prodejauhon ym voi korvata ku ei viittis ostaa isoo säkkiä yhtä ohjetta varten... aa eli ku teet vaikka mansikkakakkua nii mietitkö silloinki et voiskos mansikan korvata jollain? :D mulla on ainaki kotona vaniljaheraa vain ja ainoastaan sun reseptejä varten, en käytä siis treenauksessa mitään palkkareita. Iso säkki on riittoisa ja sitä voi käyttää vaikka vuoden sitte ku siihen o kerran sijoittanut! :) taidanpa seuraavaksi investoidakin tähän suklaaproteiinijauheeseen ;)

Kaisa Merelä

Oi, ihana oot! Pus! Näinhän se on.

Pistähän sit viikonloppuna kokeiluun ;) Toivottavasti onnistuu ja rakastut!! <3

Tiia (Ei varmistettu) http://www.kulkeva.blogspot.com

Tää näyttää taivaalliselta! Oot ihme velho keittiössä kun kehittelet aina kaikkea superhyvää :D Voiko tuon heran korvata jollain (esim kaakaojauho/jauhot?) jos sitä ei oo? Ihan vaan että jos sulla on jotain mielipidettä asiaan :)

sanspe (Ei varmistettu)

Sori en oo Kaisa, mutta vastaan silti XD Mutta luulisin, että heran voi korvata jauhoilla, kookosjauhoilla tms. kuten on täällä blogissa aiemminkin ehdotettu:)

Tiia (Ei varmistettu) http://www.kulkeva.blogspot.com

Hienoa kiitos! En nopealla googlettamisella löytänyt vastausta joten aattelin että helpompi kysäistä täällä :D

Kaisa Merelä

Moro! Herajauhe tässä tapauksessa tuo suurimman osan makeutuksesta, että en suosittele korvaamaan millään välttämättä, mutta voit toki kokeilla jollain muulla jauholla. En mene takuuseen mausta kylläkään :D

Sanni (Ei varmistettu)

Mä korvasin herajauheen Nutrilett suklaanmakuisella sheikkipohjalla :D Joskus vuosi sitten menin tyhmänä ostamaan noita Nutrlietteja ja nyt ne on sitten lojunut kaapinperällä käyttämättöminä, hyvä että pääsivät viimein käyttöön! omsoms!

Saara (Ei varmistettu)

Näin tän kuvan instassa, kone auki, sun blogiin ja suoraan keittiöön! Ihan älyttömän hyvää, paistoin tosin ehkä vähän liian kauan, mut ens kerralla sit tietää mitä tehä toisin:)

Kaisa Merelä

Oi kiva kuulla että menee vielä uudelleen kokeiluun! :)

Mikä vika siinä Van Houtenissa on ? Mä oon jsut sitä aina käyttäny ku salesta ei muuta saa:D

Johki (Ei varmistettu)

http://www.superruoka.net/superfood/raaka-kaakao

Jos ihan yksinkertaisesti kiteyttää, niin "vanhoutenit" on käsitellympää kamaa kuin raakakaakao. Ja makuasiat on sitten erikseen eli niistä ei voi kiistellä mutta kyllä tuo raakakaakao mitä mulla on, on paljon parempaa kuin "tavallinen kaakao".

Kaisa Merelä

Siinä ei ole mitään vikaa, mutta luulen että raakakaakaojauheessa on intensiivisempi maku. Tämä on tosin vain luulo, en ole tehnyt makutestailua!

Epäonnistuja (Ei varmistettu)

Hei te kaikki iloiset kanssleipurit! Aattelin jakaa mun kokemukset tästä herkullisen näköisestä reseptistä, ettei muille käy niinku mulle...

Jos omaat tehokkaan lieden, ei kannata laittaa sitä täysille..melkeen sekunneissa kun iskin taikinan kuumalle ja pannulle ja vähensin välittömästi lämpötilaa, lettu paloi iha mustaksi :( en oo ikinä enen epäonnistunu prodelettujen paistamisessa, mutta tää mudcake jäi haaveeksi ja söin palaneen makuisen köntin. Tosin sisäosat maistui ihan suklaakakulle vaikkei mudcake efektiä ollutkaan. Oon varma että paiston onnistuessa maistuu taivaalliselle, täytyy siis kokeilla pikimmiten uudestaan! Eli jos ei löydy niin vahvoja paistotaitoja kun kaisalta niin mielummin vähän miedompi lämpö varmuudeksi :)

Epäonnistuja 2 (Ei varmistettu)

Mä en ees ala kirjottamaan mun epäonnistumisestani tätä reseptiä kokeillessa. Lopputulos= blenderi lopetti toimintansa, vaatteet ja koko keittiö suklaamössössä ja taikina niin liisteriä että ainoo vaihtoehto oli suihkuttaa koko p*ska vessanpöntöstä alas.. Parempi onni ensikerralla :)

Kaisa Merelä

Voiihh!! :D Ihanan sitkeitä olette. Ja juu, tehokkailla liesillä tietty vähän varovaisemmin. Suosittelen muuten valmistamaan tämän nimenomaan sauvasekoittimella, sillä blenderillä tehdessä merkittävä osa taikinasta jää teriin! :)

sanspe (Ei varmistettu)

Kiitos reseptistä, oli kyllä tosi hyvää!:) Itse lisäsin tohon maitoa vielä nesteeksi, kun tuntui jäävän muuten liian tönköksi. Oli mahtava huomata, että lettu onnistui jo ekalla yrittämällä! Herkkua oli, varsinkin kun jätti sopivan raa'aksi. Paistoin lisukkeeksi samalla pannulla vielä banaaneja kanelissa ja ripauksessa steviaa, nams<3

Kaisa Merelä

Jes, loistavaa kuulla!!! :))

Nafisa (Ei varmistettu)

Et kuule uskokaan miten iloinen olen sun blogistasi! Selailin reseptejäsi, ja osa niistä on ihan niin kuin mulle tehtyjä. :D Juuri viikonloppuna pyöräytin sitä kanapiirasta rahkapohjalla, ja hyvää oli! Tätäkin ohjetta on pakko kokeilla joskus. Mahtavaa että sä näet näin paljon vaivaa terveellisten reseptien eteen, kiitos siitä!

PS. Laitoin kanapiirakan ohjeen omaan blogiini, mutta mainitsin kyllä lähteen. ;) Jos tahdot kurkata, niin osoite on alla.

http://nauravakameleontti.blogspot.fi/2014/03/terveellinen-kana-parsakaali.html

Kaisa Merelä

Oii, niin kiva kuulla! Näyttää tosi hyvältä toi piirakka, omnomonom <3

Sevivas (Ei varmistettu)

Täällä myös tuolla reseptillä tuli niin jankkia tahnaa, että jäi blenderin terään kiinni. Lisäsin sitten 1dl maitoa, jolloin tulos ok, enemmänkin olisin saattanut mennä. Käytin vaniljaheraa, mutta epäilen että suklaa olisi toiminut kyllä paremmin. Ja stevian jätin pois, mutta olisi kyllä kannattanut laittaa. Kaiken kaikkiaan kiinnostavaa ja ihan hyvää iltapalaa!

Kaisa Merelä

Suosittelen tekemään nimenomaan sauvasekoittimella tämän reseptin, siksi en kirjoittanut sauvasekoitin/blenderi mitä yleensä resepteissä on ... Blenderiin tahtoo jäädä merkittävä osa taikinasta teriin loukkuu :(

Mutta kiva että silti jäi positiivinen fiilis! :)

@matleenasofia (Ei varmistettu)

Tää oli kyllä paras terveyssuklaakokkailukokeilu ikinä! Mä aijon niin tehdä tämmösestä jäähtyneestä letusta brownie-paloja! Nami nami

Kaisa Merelä

Oih! Ihana idea!

lindalauriina
Lindalauriina

Vitsit näyttää taas hyvältä!! Oon suunnitellu ostavani suklaaheraa, nyt siihen löyty vihdoin kunnon syy ;) Kokeilin ite joskus sun uunipannarireseptin kanssa sellasta "kermavaahtoo" missä makeuttajana toimi stevian sijasta vanilijaherajauhe. Hyvää oli silleenkin ja vähä vielä lisää prodee (8

Kaisa Merelä

Mäkin joskus maustan rahkan vaniljaheralla, se on hyvää kans! :) Siinä kyllä nousee protskut helposti aika pilviin... :D Ei muuta kun suklaaheran ostoon, et tule katumaan ;)

oona (Ei varmistettu)

Näyttää niin hyvältä! Pelkäsin vähän, kun julkasit ig:ssä kuvan, että tää olis kauheen vaikee tehdä, joten aattelin palkita itteni vasta perjantaina historian kirjotusten jälkeen MUTTA MITÄ taidanki kokeilla heti huomenna jo :D voi myös olla että kaipaan matikan jälkeen jotain suklaista lohdutusta :D

Kaisa Merelä

Hahaaah, toivottavasti meni matikka hyvin! Ja juuuu, iisibiisihän tää on! Piece of cake ;)

Marissa (Ei varmistettu) http://marissapostia.blogspot.fi

Oh. My. God.

Oon edelleen jossain ruokataivaassa tän jäljiltä! Mahtava lounas, jonka voimilla meen nyt vetämään olkapäät ja vatsat salin puolella tulille! Oot vaan maailman parhaita näiden resepties kanssa<3 xx

Kaisa Merelä

Oooh, ihana kuulla! <3 :))

Julia (Ei varmistettu)

Tätä on kyllä pakko päästä testaamaan heti jo tänään! :) Ainut mikä pitäs hommata on toi raakakaakaojauhe. Paljonkohan se mahtaa maksaa? :) Ps. Oot ihan huippu!

Kaisa Merelä

Se on kyllä suht tyyristä kamaa... Olisko vajaan kympin paketti? Mutta ehdottomasti sen arvoista! Siinä on niin paljon vitamiineja ja hivenaineita että se on ku lääkettä söis! Ja punttimimmeille ja -kundeille tärkeää magnesiumia :) Kiitti kovasti, pus! <3

Make (Ei varmistettu)

Tein ihan perus kaakaojauheella ja tuli kyllä täydellisen makuinen taikina!!! Keskityin vaan liikaa muihin juttuihin paistaessa joten tää ehti kypsyä kokonaan kuivaksi :( mutta ehdottomasti teen kyllä uudestaan kera paremman keskittymiskyvyn :D

Kaisa Merelä

Ai tuli!! No hyvä juttu, mä käyn korjaamassa sen reseptiin! :) Kiitos tiedosta ja kiva että maistui!!

maana (Ei varmistettu)

Mun mielestä saat käyttää resepteissä mitä aineita haluat, turha ihmisten siitä alkaa nipottamaan :)

Pettynyt (Ei varmistettu)

Hei! Vaikka oot mun lempibloggari niin pakko sanoa, että tää oli pettymys... Ihan hyvä ja terveellinen välipalahan tää on muttei tietookaan mutakakun koostumuksesta tai mausta... :-/

maana (Ei varmistettu)

Jos ei onnistunut, niin teit varmaan väärin. Tai sitten et vaan tykännyt. Itsellä oli kyllä mutakakkuefekti. Mutta hei ihan oikeasti, jos et jostain tykkää niin onko aina pakko tulla valittaman? Miksei voi pitää sitä omana tietonaan?

ÖÖ aina? (Ei varmistettu)

No ennen oon ollut tyytyväinen tän blogin resepteihin ja antanutkin niistä hyvää palautetta. Ei ollut tarkoitus pilata kenenkään päivää, olin vaan aika pettynyt... Anteeks nyt kauheesti...

Kaisa Merelä

Tosi harmi kuulla... Voihan se olla että jotain meni vikaan, esim. oisko sulla "liian" tehokas liesi jos se on uusi? Mulla tuollainen vanha räyskä, perus Kallion kämpät ... :D Tai no.. Hakaniemen...

Kiva kuulla että oot tykänny muista resepteistä! :)

Aleksiina (Ei varmistettu)

Moi!

Ihan tälleen alkuun vois sanoa että oon palvonu sua ja sun uskomattoman hyviä reseptjeä (monia reseptjeä kokeillut ja joka kerta todennut saman: ihan hiton hyvää! ja hyppinyt tasajalkaa keittiössä naama virneessä). Painonhallintaa/pudotusta oon kokeillu ihme dieteillä ja herkkulakoilla, jotka ovat joka kerta päätyneet överisyöpöttelyyn. Kiitos sinun (oot ihan huikea nero, pelastus, ahh mitä ylistyssanoja nyt keksis tähän!) ja reseptiesi ansiosta tän tytön elämä muuttu: voin syödä hyvällä omallatunnolla herkkuja ja samaan aikaan pitää painon kurissa. Ahh.
Oot huippu! <3

Kaisa Merelä

Aaaah, nämä kommentit ovat parhaita! Haluaisin kehystää joka ikisen seinälleni! Kiitos itsellesi, oot huippu! :) Tsemppiä hurjasti tulevaan ! <3

Pages

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.