Purkkisafkaa: tonnikala-kikherne-pihvit

Vielä opiskeluvuosien jälkeenkin saattaa tulla aikoja, jolloin villilohen ja luomu naudan sisäfileen sijaan täytyy syystä tai toisesta nautiskella purkkisapuskaa. Olipa kyse sitten säästämisestä, tai yksinkertaisesti siitä, että kotonta ei sillä hetkellä löydy mitään tuoretta, purkkiruoka on mielestäni ihan jees safkavaihtoehto! Itse säilön purkkiruokia sekä pakasteita keittiööni hätävaraksi ja niitä on kaapeissa aina.

Vaikka suolainen tonnikala maistuukin nälkäisenä suoraan purkista syötynä joskus lähes taivaalliselta, voi siitä ja sen kaukaisesta purkkisukulaisesta, kikherneistä, vääntää jotain hieman gourmeenpaa, nimittäin pihvejä tai kalapullia!

Tonnikala-kikherne-pihvit

puolikas GoGreen-purkki kikherneitä (valutettu paino n. 90g)
1 tölkki tonnikalaa (valutettu paino n. 150g)
1 pienen pieni sipuli
3 rkl oliiviöljyä
3 rkl vettä
1 tl psylliumkuitua (voi skipata, lue hieman alempaa kuinka)
pari rkl siemeniä (ei välttämätön)
mustapippuria
oreganoa
chiliä
valkosipulijauhetta

Valuta ja huuhtele kikherneet. Muussaa/sauvasekoita ne melkein tasaiseksi muussiksi. Itse muussailin herneet lyttyyn haarukan kanssa, sillä kämppikseni nukkui ja niin aamutuimaan kukko ei ollut vielä edes laulanut. Kuitenkin mitä tasaisempi muussi/tahna, sen paremmin pihvit pysyvät kasassa.

Valuta tonnikalasta öljy pois (mikäli se on auringonkukkaöljyä tai muuta vastaavaa) ja lisää tonnikala kikherneiden joukkoon. Kuori ja pilko sipuli pieneksi silpuksi ja lisää se, sekä loput aineet pihvitaikinaan ja sekoita hyvin. Tarkista maku! Tölkkisäilykkeissä on sen verran hyvin suolaa, ettei sitä mielestäni tarvitse erikseen taikinaan lisätä. Voit maustaa pihvit myös lempimausteillasi tai lisätä joukkoon tuoreita yrttejä.

By the way, jos epäilet paistotaitojasi (pihvit hajoavat todella helposti), korvaa psylliumkuitu ja vesi kananmunalla, joka sitoo taikinaa. En ole tätä itse kokeillut, mutta järjen ja kokemuksen äänellä se onnistunee.

Pyöritä taikinasta kalapalloja, tai litistä ne pihveiksi ja paista oliiviöljyssä/luomuvoissa pannulla. Nam nam nam, mikä tirinä! Kyseiset raaka-aineethan ovat sipulia lukuunottamatta jo täysin kypsiä, eli paistamisen idea on vain saada rapsakka ja ruokaisa kuori ja tuotokset pysymään kasassa. Paistele fiiliksen mukaan, kunnes näyttää tarpeeksi herkulta. Mikäli paistat yli, lopputulos saattaa olla kuivahko.

Koska tonnikala-kikherne-pihveissä on hyvin proteiinia sekä rasvoja ja kevyesti myös hiilihydraatteja, tarjoiluehdotukseni niiden kaveriksi on jotain kevyttä ja tuoretta! Freesi salaatinlehti, tomaatti, paprika, tai mikä vaan rouskuva tasapainottaa hieman tölkkiruuan "tunkkaisuutta".

Taioit juuri ruuan kahdesta tölkistä, onneksi olkoon! Hyvää ruokahalua. ;)

Kommentit

Kissis (Ei varmistettu) http://www.kissaamma.blogspot.fi

No hei just mietin, että mitä helppoo tänään laittais iltapalaks niin sieltähän se pelastava enkelssöni tuli!

Arttu (Ei varmistettu) http://aretwoyouhoney.blogspot.fi

täähän näyttää hyvältä jopa munlaisen kala- ja purkkiruokien karsastajan silmään! :-)

M (Ei varmistettu)

Kaisa olet inspiroiva! Kaksi niin tavallisen tylsää raaka-ainetta, mutta kuulostaa niin hyvältä, että on pakko kokeilla. :)

Laura (Ei varmistettu)

Kuulostaapa hyvältä, mutta ohjetta katsoessa tuli mieleen että kannattaa kuullottaa sipuli ensin yksinään ja sitten sekoittaa muiden ainesten joukkoon, niin ei tarvitse ainakaan pelätä raakoja sipulin paloja.

Johki (Ei varmistettu)

Nonni, tässäpä tän päivän illallinen sitten tulikin, kuin tilauksesta :---D
Kiitos, Kaisa! Oot aaaaaivan mahtava.

Lotta (Ei varmistettu)

Olis hirmu kiva kuulla sun treeneistä nyt kesällä myös täällä blogissa :)

J (Ei varmistettu)

Oi kaksi lempi ruokaani kikherneet ja kala! Pakko kokeilla tollasia pihvejä, mutta olisiko sulla vinkata mitä kalaa voisi tonnikalan sijasta käyttää? Tietenkin siinä häviää se helppous ja nopeus, mutta ekologisista syistä en vain pysty kaupasta ostamaan tonnikalaa (kyllä olen pari kertaa yrittänyt sillä tonnikala on ihanan makuista), mutta niin voisiko tohon makumaailmaan sopia esim siika, hauki tai lahna?

Kirsikka (Ei varmistettu)

Hei,

en ole Kaisa mutta ajattelin kertoa että itse myös kaikenlaisten metallisäilykkeiden karsastaja joten korvasin pippurimakrillilla ja hyvää tuli niinkin.

En halua kuullostaa tylyltä mutta miksi et uskalla kokeilla noita siikaa, haukea tai lahnaa tilalla ilman että joku antaa sulle luvan :) Anteeksi kun näin kirjoitan mutta välillä mietin että mihin ihmisten omatoimisuus ja rohkeus kokeilla spontaanisti ohi "sääntöjen" on kadonnut?? Älä ota henkilokohtaisesti ;)

J (Ei varmistettu)

Ihan siitä syystä että olen opiskelija ja en pääse kalastelemaan siinä määrin missä haluaisin, joten kala on tällähetkellä enemmän sellaista harvinaistaherkkua. Tästä syystä en uskalla kokeilla ja mahdollisesti pilata herkku kalaa, jos se ei vaikka sovikkaan noihin pihvien/pullien makumaailmaan. Toki jos joskus tulee oikein hyvä saalis, niin sittenhän sitä raaskii tehdä kokeiluja, mutta nyt tuntuu turvallisemmalta saada ensin edes jonkun reseptiä käyttäneen mielipide, että voisiko siihen sopia joku muu suomalainen kala. Eihän tämäkään mitään takaa, mutta silti.

Lauren (Ei varmistettu)

Tonnikala-Quinoa pihvit on myös hyviä + itse tehty paholaisen hillo (stevialla makeutettu)

bbce (Ei varmistettu)

Ei liity juuri tähän postaukseen tää mun viesti, oli pakko tulla tänne sulle äkkiä pätemään kun löysin ihan huippukivan ohjeen ja oli se pakko jakaa juuri sun kanssa :) Täytyy myöntää että koin ihan valaistumisen (termi foodgasm tulee ensimmäisenä mieleen tästä ohjeesta...)

En tiedä käytätkö kiinankaalta paljon ruoanlaitossa. Suomessahan sitä käytetään aika yleisesti salaateissa mikä on aika erikoista koska muualla maailmassa se on enemmänkin lämpimien ruokien ainesosa. Mutta siis. Sain yksi päivä päähäni suikaloida kiinankaalta pannulle öljyn/voin kanssa ja heittää sekaan kylmäsavulohta (sitä raa'an kalan näköistä jännää lohta, tiiät varmaan). Kiinankaali kutistui lämmetessään kivasti ja tuo kylmäsavulohi antoi sille mukavan savunaromin. Lorautin sekaan vielä kermaa ja vähän valkosipulijauhetta. Voin kertoa että taivas aukeni :)

Aattelin vaihteen vuoksi höpöttää sulle tämmösen reseptin sen sijaan että vinkuisin sulta uutta. Kiitos inspiraatiosta jota annat, et voi uskoa kuinka paljon piristystä tämä blogi tuo elämääni!

Lenni89 (Ei varmistettu)

Ite tein vastaavia, mutta heitin kaiken sauvasekoittimen läpi, jolloin tuli ihan tasainen massa. Käytin myös kananmunaa psylliumin sijasta ja oikein hyvin pysyi kasassa sekä pyörykät että pihvit tällä tavalla :) Eikä tarvinut miettiä raa'aksi jääviä sipulipaloja

Johanna (Ei varmistettu)

Voi kiitos ihana Kaisa tästä reseptistä! Mulla on syömisongelmia, ja on tosi vaikea miettiä aina mitä söisi lounaaksi, eikä siitä meinaa nauttia millään. Tämä resepti kuitenkin taas kolahti helppoudellaan ja kepeydellään ja voi miten maukkaita pullia tuli! Itse korvasi psylliumin kananmunalla ja toimi! Pitää vaan puristaa hyvin palloksi,, ettei hajoa pannulla (mutta hajonneesta taikinastakin tuli hyvää "Muruseosta" :---)). NAMMM.

Miina (Ei varmistettu)

Muistathan valita kestävästi pyydystettyä tonnikalaa, jonka pyydystäminen ei ole vahingoittanut delfiinejä! Tonnikala on melkein kalastettu sukupuuttoon...

Snufkin (Ei varmistettu)

Tiedätkö kuinka vaikeaksi ja aikaa vieväksi tämän helpon ja nopean safkan valmistaminen menee jos alkaa metsästää jotain eettistä ja oikein pyydystettyä purkkikalaa? En todellakaan kannata delfiinien vahingoittamista enkä tonnikala-raukkojen sukupuuttoa, mutta kyllä se vaan on osa sitä helppoutta, että lähikaupasta napataan se normivaihtoehto...

Kokeilin näitä tänään, ja hyviä olivat. Kananmunalla toimii. Mutta paljon sitruunamehua sen mössön joukkoon, tekee ruuasta mehukkaamman!

santra (Ei varmistettu)

VOi LUOJA! Vihdoin kokeilin näitä pihvejä ja.. KIITOS että olet olemassa!!
Pihveihin laitoin rutkasti valkosipulia ja lorauksen sweet&chili-kastiketta. Lisukkeeksi tein perunamuusin ja kastikkeeksi kermaviilikastikkeen, johon tuli suola, pippuri, lime-pepper-valmismausteseos myllystä ja tilliä. Taivaallista! Täydellistä! Kiitos!!!

Christina (Ei varmistettu) http://funandhealthylife.blogspot.fi

Moikka!

Mietin tuossa just, että mitä sitä söis ko ei jääkaapissa tunnu olevan mittään. Niimpä aloin selailla tätä sinun blogia ja löysinki nämä ihanat tonnikalapihvit! Ja ihanaa, että löysin ja tein näitä, koska nämä on aivan älyttömän hyviä! :)
Ihan täysin en ohjettasi kopsannut, vaan laitoin mausteita suolaa ja kurkumaa, ja kikherneiden tilalle punasia linssejä.

Mahtava blogi sinulla!
Ihanaa ja aurinkoista kevättä sinulle! :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.