Ladataan...
The Good Morning

Nojailin tuossa juhannuksena terassin kaiteeseen ja tajusin että hetkinen, nyt ollaan puolessa välissä vuotta. Puhun tästä silläkin uhalla että saan idiootin leiman, mutta ihan oikeasti mielessäni ei ollut koskaan käynyt että tosiaan, keskikesän juhla on myös keskivuoden juhla. Miksi siitä ei koskaan puhuta selkeämmin? Miksi sitä ei korosteta? Puhutaan vain uuden vuoden lupauksista ja vuoden pakettiin laittamisesta, mutta entä tämä puolivälissä oleva tsekkauspiste? Piste, jonka aikana saa (joko helpotuksena tai järkytyksenä) huomata, että jaahas, puolessa välissä ollaan.

No, siinä minä sitten lämmittävä kahvikuppi kädessäni, katse luotuna järvelle, päätin pitää pienen hetken miettien kulunutta puolikasta ja mahdollisesti oikoa suuntaa seuraavalle puolikkaalle. Sisällä ihmiset juttelivat, nauroivat ja lauloivat. Oli niin kaunis kesäyö, ettei mitään rajaa.
Tänä vuonna olen oppinut ihan hirveästi asioita. Ja on ehtinyt tapahtua ihan hirveästi asioita. Se on hyvä. Siihen olen pyrkinytkin. Olen tarkoituksella hypännyt tuntemattomaan ja mennyt kohti pelkoja, sillä tajusin jossain vaiheessa että se on ainoa tapa, jolla haluan elää. En halua enää yhtäkään vuotta tai puolikasta vuotta, jota katselen ja mietin että jaa, eipä tapahtunut paljoa mitään. (Aina tapahtuu, vähintään henkistä muutosta, mutta me huomaamme ja tunnemme vain radikaalit suunnanmuutokset)

Vaikka olen oppinut tänä vuonna paljon tärkeää rakkaudesta, henkisyydestä ja irtipäästämisestä, tuntui silti yksi aika yllättävä oppi yltävän ylitse muiden. Siis yllättävä siinä mielessä, etten ole puhunut siitä täällä blogissa ollenkaan, ja jonka olen tavallaan aiemminkin jo oppinut, mutta näköjään se pitää oppia joka kerta uudelleen. Siis niinkin konkreettinen ja yksinkertainen asia, kun että ai perkele meitsi rakastaa liikkumista!

Mitä tulee urheiluun ja ihmisiin, joita rakastaa, niiden todellisen arvon huomaa vasta sitten, kun ne menettää.

En ole tajunnut rakkauttani urheiluun aiemmin näin vahvasti, sillä se on ollut luonnostaan niin iso osa elämääni. Tänä vuonna olen ollut kävelykyvytön kaksi viikkoa astuttuani lasinsiruun, nostokyvytön kaksi kuukautta murrettua selkänikamani ja lopulta viimeinen, pahin rysäys: juoksu/treeni/-venyttelykyvytön reväytettyäni takareiteni (tällä hetkellä mennään kuudetta viikkoa ilman liikuntaa ja parantelu on yhä käynnissä). Ja believe me, sitä huomaa vasta silloin, kun takareisi revähtää, kuinka helvetin monta kertaa sitä tuleekaan päivässä venyteltyä, joogailtua, temppuiltua, nosteltua koipia. Omalla kohdallani ainakin 55.

Voisin toki ajatella, että nämä keholliset vastoinkäymiset ovat universumin tapa kertoa minulle että ehkä kannattais lopettaa toi kehollisuus kokonaan ja istua vain kotona kirjoittamassa (tosin reiden naksahdettua kokeilin sitäkin, ja heti ensimmäisen tunnin aikana näppiksille kaatui iso lasillinen vettä ja se hajosi. Että kertokaapas te minulle mitä se sitten tarkoittaa? Että parasta olisi vain syödä, nukkua ja rakastaa? No, sitä olen kyllä tehnyt ja nyt alkais jo pikkuhiljaa riittää. Tosin, en valita, on tämäkin aika luksusta. Sentään henki vielä kulkee mikä on erittäin positiivinen asia jo itsessään.), tai sitten voin ajatella että universumi haluaa sanoa minulle Kendrickikin sanoin bitch sit down, be humble ja tajua nyt jumalauta jo miten paljon fyysistä lahjakkuutta, kyvykkyyttä ja paloa sinulla on! Sen edessä pitää olla nöyrä. Olen kyllä ottanut itsestäänselvyytenä liikkuvuuteni aika pitkään. Kylläpä sitä pitää monta kertaa rysähtää ennen kuin tajuaa että hitto, enhän minä oikeastaan muuta haluakaan tässä elämässä tehdä kuin liikkua. Kantapään kautta mennään siis tämä(kin) oppi. (En muuten usko, että on olemassa mitään muuta tapaa oppia kuin kantapään kautta. Kaikki muut tavathan on toisten kuuntelua, sääntöjen noudattamista ja vanhoihin malleihin mukautumista.)Yllättävää tai ei, liikkumattomuus ei ole masentanut minua tai saanut minua vihaamaan elämää. Tästä kiitos: #zen, #irtipäästö ja #hyväksyntä. Sisäinen rauha on ollut ainoa, mikä on pitänyt minut järjissäni, eikä pohjalla ole tarvinnut käydä, mutta sen olen päättänyt, että mikäli jonain kauniina päivänä kehoni on terve ja liikuntakykyinen, aion liikkua niin paljon ja niin äärirajoille kuin mahdollista. Eikä minua estä kukaan. Se tuntuu tällä hetkellä todella vapauttavalta ja toivoa tuovalta ajatukselta.

Sillä aikaa aion nauttia muiden temppuilun katselusta ja toitottaa heille, miten upeita he ovat.

Makeaa, mukavaa, venyvää ja just sun näköistä toista vuoden puolikasta teille kaikille!

Share

Ladataan...
The Good Morning

Hei! Täällä hiljaiselon jälkeen häntä koipien välissä blogiin palaava Kaisa. Olen ollut ihan super intensiivisesti kiinni teatterihommissa useamman viikon. Eilen saatiin prokkis pakettiin, pussiin, säkkiin, kuppiin ja nyt alkoi meikäläisellä loma! Lomalla tarkoitan siis sellaista periodia, jossa minulla ei ole fyysisen läsnäolon velvotteita mihinkään suuntaan. Toisin sanoen tämä blogin kirjoitushan ei lopu, päinvastoin, nyt minulla vihdoin on aikaa tehdä näitä oikeita töitäni, hah!

Siispä loma työnteolle alkaa nyt! Ja saatan minä siinä sivussa lomailla oikeastikin, itseasiassa olen hyvin loman tarpeessa. Olen metsäilyn, kirjan lukemisen, irtipäästämisen, uimisen ja Helsinkiä pakoon lähtemisen tarpeessa. Siis, älkäätte odottako, että tästä päivästä lähtien joka aamu klo 7:00 täällä on luettavissa uutta materiaalia. Aina kun täällä ei näy mitään, kuvitelkaa minut puun juurella hengittelemässä ja antakaa anteeksi.

Toivottavasti teilläkin on kesässä sopivasti ohjelmaa ja sopivasti fyysistä vapautta! Itse aion hyödyntää tämän "minua ei tarvita juuri nyt muutamaan päivään yhtään missään" -tilaisuuteni lähtemällä pikku roadtripille. Ihan tänne kauniisen kesäiseen Suomen maalle. Ja napata juhannuksenkin siinä samalla, jossain kaukana Helsingistä. Toivon näkeväni pilviä, harmautta, moottoritien varressa riutuvia kukkasia, auringonpilkettä, sadetta, räntää, ja jos oikein onnekas olen, niin kuulen Suomen suven suosikkiääneni: ukkosen jylinän.

Katsotaan, mitä luontoäiti on suunnitellut! Ihanaa juhannuksen aikaa kaikille!

PS. Jos tästä eteenpäin hiljaiseloni tarkoittaa sitä, että istun puunjuurella meditoimassa, niin tähän astinen hiljaiseloni on puolestaan merkinnyt sitä, että olen tanssinut punaisessa valossa sohvalla, repinyt hedelmiä ja riehunut strobovaloissa hevin soidessa. Ahdettuna pelkkiin sukkahousuihin. Päästä varpaisiin. Kasvot mukaan lukien. Kas näin:

Mutta nyt sinne tien päälle, ja mielellään niin epäpuristavissa ja kevyissä vaatteissa kuin mahdollista.

Kuvat:
Ylempi: Ilona Lehtonen
Kollaasi: Matti Hietala Photography
Visuaalinen suunnittelu: Tia Hassinen

Share

Ladataan...
The Good Morning

Minua on useampaan otteeseen pyydetty kirjoittamaan itsevarmuudesta ja siitä, kuinka luottaa omiin tekemisiin ja omaan olemiseensa enemmän. Kuinka olla rohkeampi, varmempi, enemmän oma itsensä ja tehdä anteeksipyytelemättä omaa juttuaan välittämättä muiden mielipiteistä. Ja olemaan arvottamatta omia juttuja muiden mielipiteiden mukaan.

Täytyy sanoa, että tätä asiaa pohtineena minä totean tässä että ei harmainta aavistustakaan. Minulla ei ole mitään hajua, kuinka epäitsevarmana voisi alkaa luottaa itseensä muuten, kuin alkamalla vain luottaa itseensä. Kuulostaa hullulta, mutta se on niin äärettömän tyhmän yksinkertaista.

Ensinnäkin täytyy ymmärtää tämä: Ei ole olemassa ihmistä, joka ei epäilisi, empisi ja punnitsisi tekojaan ja edes välillä miettisi sitä, mitä muut ajattelee. Me kaikki teemme olemme ihan yhtä epäitsevarmoja ja itsevarmoja. Mutta nämä niin sanotut "epäitsevarmat" ja "itsevarmat" ihmiset erottaa se, että itsevarmat ihmiset toimivat pelosta huolimatta, siinä missä epäitsevarmat lyövät jarrut pohjaan. On kyse maskuliinienergiasta. Aikaansaavasta, aloitteen tekevästä, suoraviivaisesta energiasta.

Ja tähän hommaan sisältyy myös ihan kiva porkkana: kun itsevarmuutta eli omien arvojen ja intohimojen mukaan toimimista alkaa harjoitella, se käy pala palalta helpommaksi.Kaikki lähtee oikeastaan siitä, että oivaltaa syvästi sen, mitä on olla ihminen ja kokea tätä ihmisyyttä. Minun teoriani mukaan me olemme kaikki syntyneet tänne elämään meille tarkoitetun elämän. Mikä se on? Se on elämä, jota eläisimme, mikäli emme pelkäisi. Mutta koska pelkoa ei voi poistaa, sen kanssa kannattaa oppia elämään. Sen kanssa kannattaa oppia keskustelemaan. Se on sitä paitsi äärettömän hyvä merkki siitä, mitä todella haluamme.

"Epäitsevarman" on myös hyvä muistaa se, että kukaan muu ei ole parempi eikä huonompi kuin sinä. Olemme kaikki vain ihmisiä ja yritämme kaikki viettää aikamme täällä niin, ettei aika kävisi pitkäksi, ahdistavaksi tai menisi liian nopeasti ohi. Jokaisen pääfokus on (tai ainakin pitäisi olla) omassa itsessään. Sillä, mitä sinä teet, ei pitäisi olla muiden maailmaa järisyttävää vaikutusta. Ole siis rohkeasti sitä mitä olet äläkä pyytele sitä anteeksi!

Luulen, että itsevarmuudesta puhuttaessa ei ole lainkaan kyse itsevarmuudesta, vaan jonkin syvällisemmän asian ymmärtämisestä. Esimerkiksi minä ole ikinä kokenut olevani itsevarma. PÄINVASTOIN! Olen pääni sisällä kunnon pelkuri ja epäröitsijä. Silti muut ovat aina lukeneet minut itsevarmana, rohkeana, sellaisena joka tekee omaa juttua ja vähä välittää muiden mielipiteistä tai vihaajista. Mitäpä jos kertoisin, että minäkin epäröin ja epäilen? Minäkään en aina ole varma mitä tapahtuu, kun painan Publish -nappia, tai kun lataan videoklipin Snapchattiin. Minäkään en aina tiedä miten ihmiset reagoivat. Saatan tehdä todella "rohkeita" tekoja ja olla samaan aikaan aivan järkyttävän peloissani.

Kyse ei ole siitä, rohkeana ja itsevarmana epävarmuus olisi poissa. Kyse on siitä, että pelkää ja on epävarma, mutta tekee silti sen, mikä on tehtävä. Ja tässä tullaan juuri sen syvemmän pointin ymmärtämiseen. Kun tajuaa sen, miten älyttömän upeaa on olla elossa ja miten älyttömän arvokasta meidän aikamme on täällä, ei aikaansa halua enää kuluttaa mihinkään turhaan. Mihinkään sellaiseen, joka ajaa negatiiviseen kierteeseen: muiden mielipiteiden kelailuun, itsensä sättimiseen ja omien ideoiden toteuttamatta jättämiseen, pari mainitakseni.

Sinä elät sinun elämääsi. Sinä synnyit elämään sinun elämäsi, joka on sinun näköisesi. Ei äitisi, ei ystäväsi, ei isäsi, ei isovanhempiesi, ei opettajasi, ei yhteiskunnan, ei kauneusihanteiden, ei sosiaalisten normien näkösen, vaan sinun näköisen.Jos oikeasti jokainen meistä uskaltaisi koko ajan olla aidosti oma itsensä, tämä maailma olisi aika erilainen paikka. Huomaisimme yhtäkkiä, kuinka kaikki käykin järkeen. Kuinka kaikille riittää tilaa, ruokaa ja työtä. Kuinka maksimaalisen potentiaalimme tullessa käyttöön, meille kaikille löytyisi täältä tärkeä paikka. Työ löytäisi tekijänsä, taide luojansa, rakkaudettomuus löytäisi rakkauden. Koska niinhän tämä kaikki on tarkoitettu. Harmi vain, että meillä on hirveästi sälää tämän hienon toimivan systeemin edessä. Meillä on epävarmuutta ja tekemättä jätettyjä tekoja.

Ylipäätään on olemassa kaksi (kyllä, vain kaksi!) paikkaa, joista toimimme: rakkaudesta tai pelosta. Teet jokaikisen päätöksen elämässäsi jommasta kummasta. Ja kun huomaat tämän, ja alat joka tilanteessa tekemään päätöksiäsi rakkaudesta käsin, sinun ei tarvitse enää miettiä kuka sinä olet, mikä identiteettisi on, miltä sinä vaikutat muiden silmissä tai minkälaista viestiä ja kuvaa annat muille itsestäsi. Niillä ei yksinkertaisesti ole mitään merkitystä, sillä toimit totuudesta käsin. Toimit sieltä paikasta, joka kertoo sinulle joka hetkessä sen, mihin suuntaan sinun tulee edetä. Viis siitä mitä Kaisa tästä ajattelee, mutta tämä on rakkauden tie ja tätä seuraan, saatan välillä meittiä. Ja vielä vähemmän viis siitä mitä MUUT ihmiset ajattelevat. Ehkä tämä tekoni auttaa heitäkin huomaamaan paremmin oman polkunsa. Oman rakkautensa.

Kun erotamme mielessämme asustelevat eri "tyypit", avaamme erittäin suuren tietoisuuden eteemme. Huomaamme käyvämme keskustelua jatkuvasti oman päämme sisällä. Keskustelussa on läsnä monta tyyppiä, joilla on kaikilla oma agendansa. Kun huomaamme, mikä osa puheistamme on egon puhetta, mikä on pelon puhetta, mikä on harhaa (illuusiota, eli tätä nykypäivän turhaa sälää) ja mikä puhdasta rakkautta eli totuutta, osaamme löytää aina uudelleen ja uudelleen pelottomaan rakkauteen, mikä vie meitä aina sinne suuntaan, jonne meidän kuuluu kulkea. Huomaamme, että meillä on sisällämme johdattelija. Meidän ei enää tarvitse tietää mitään, sillä vastaukset löytyvät sisältämme, kun ensin herkistymme kuuntelemaan. Tulemme kuulemaan joka tilanteessa rakkauden kertomat sanat. Valitettavasti ainakin aluksi meidän tulee kylläkin ensin kuunnella mitä ego sanoo ja sitten mitä pelko sanoo ja mahdollisesti kaikki tämä on vielä harhan sävyttämä, ja saattaa sinne väliin tulla sekin, mitä äiti sanoo ja mitä ala-asteen opettaja sanoo, mutta lopuksi saatamme kuulla vaimean, lempeän, ihanalta tuntuvan totuuden. Se on rakkauden ääni. Ja se kannustaa meitä aina kohti unelmiamme, koska ne me tänne synnyimme elämään todeksi.

Kuvat: äiti.

Share

Ladataan...
The Good Morning

Ihanaa kesää rakkaat. (Kyllä tätä saa kesäksi kutsua, vaikka joutuisikin keinumaan villakangastakki päällä.)

Mitä teille kuuluu? Täällä on ollut ilmassa pientä writer's blockia. En muistanutkaan, miten kamalaa kirjoittaminen voi olla silloin, kun kaikki mitä sormet naputtelevat, on vain yksinkertaisesti ihan kamalaa. Kaikki lauseet ovat ristiriidassa sisäisen olotilan kanssa. Luulen että kirjoitusblokki voi olla kyvyttömyyttä sanoittaa ajatuksiaan ja tunteitaan, tai yksinkertaisesti merkki siitä, ettei päässä ja sydämessä liiku mitään valmista. Kuiva kausi. Kaikki on vasta tuloillaan.

Ylipäätään elämä jaksottuu antamis- ja ottamiskausiin. Välillä on kausi, jolloin lukee kirjoja, kuuntelee podcasteja, haluaa tavata uusia ihmisiä ja imeä itseensä inspiraatiota. Sitten tulee kausi, kun voi lukkiutua pieneen mökkiin metsän keskelle yksinään ja vain luoda. Ilman mitään ulkoisia ärsykkeitä. No, blogin päivittämättömyys on kuitenkin aiheuttanut pientä stressiä ja ollut mielessä sen verran intensiivisesti, että lähes viikon kirjoitusblokki-kärvistelyn jälkeen päätin tehdä sen, mitä pitää tehdä aina kun jokin on liian vaikeaa: madaltaa odotuksia ja vaatimuksia. Tehdä vain jotain. Tehdä vaikka paskaa, mutta Elizabeth Gilbertin sanoin "to create something is always better than to create nothing"

Joten tässä sitä mennään. Toimii muuten tämä metodi ihan kaikkeen. Jos on ylitsepääsemättömän vaikeaa lähteä kymmenen killometrin lenkille, kahden tunnin joogaan tai killerisalisessiolle, niin mene vaikka vain maahan makaamaan ja venyttele vähän. Tai mene parvekkeelle ja tanssahda vähän. Pääasia että ruho heiluu. Ja eihän sitä tiedä, siitä saattaakin vahingossa innostua ja lopulta juostakin 10 kilometriä. Tai vaikka yhden. Sekin on enemmän kuin 0.

Miten on kesä alkanut? Mistä haluaisitte lukea? Olen saanut toiveen kirjoittaa niinkin kesäisestä ja inspiroivasta aiheesta, kuin kuolemasta, mutta se odottaa ja kypsyy vielä. Siis odottakaamme. Sillä mikään ole pahempaa luettavaa kuin kesken kaiken uunista riuhtaistu raaka kuolema. Kypsä kuolema sen sijaan lohduttaa, rauhoittaa ja tuo onnen tähän hetkeen.

Kuva: Samuel Glassar

Share