Ladataan...

Leivoin Joonaksen äidin syntymäpäiväksi viime viikonloppuna ehkä maailman parhaan suklaakakun, joten piti tulla jakamaan ohje teillekkin, vaikka kakku on ehkä rumin koskaan tekemäni :D Ei anneta sen haitata, vaan tehdään ensi kerralla sitten maun lisäksi ulkonäöstäkin hyvä. En ole tehnyt muistaakseni ennen tätä kuin kerran täytekakun ja siinäkin Joonas taisi olla apuna. Minun heiniäni ovat enemmänkin juustokakut, kuten tässä postauksessa kirjoitinkin aiemmin. Onneksi maku kuitenkin oli tässä kakussa erinomainen, joten ei anneta ulkönäön hämätä. Koristeeksi minun piti hommata vielä tähtisädetikkuja, mutta nekin unohtui kaikessa härdellissä -hitsit! No onpahan hyvä syy tehdä tätä kakkua pian uudelleen :D

Tästä se lähtee.

Pohja:

4,5 dl vehnäjauhoja

4,5 dl sokeria

2 dl kaakaojauhetta

2 tl vaniljasokeria

2 tl leivinjauhetta

1 1/2 tl soodaa

1 tl merisuolaa

2,5 dl kevytmaitoa

75g voita sulatettuna

1,5 dl vahvaa kahvia

2 kananmunaa

Työ:

Keitä kahvi ja ota itsekkin vähän. Aloita vuoraamalla 24 cm irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Itse jätän vain paperin pohjan ja reunojen väliin ja saksin sitten ylimääräiset pois. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Sekoita kuivat aineet keskenään isossa kulhossa. Lisää märät aineet eli kahvi, sulatettu voi, kananmunat ja maito. Sekoita taikina tasaiseksi ja katso, että jauhoa ei jää paakkuina taikinaan. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin keskitasossa 40-60 minuuttia uunin tehosta riippuen. Testaa tulitikulla tai vastaavalla kakun kypsyys, jos epäilyttää. Itselläni meinasi usko jo loppua kakun oltua 50 minuuttia uunissa ja vielä oli hiukan raaka ja ajattelin, että seuraavaksi se palaa. Tässä kannattaakin olla tarkkana ja käydä katsomassa uuniin vähän väliä. Anna kakun jäähtyä hyvin.

Täyte/kuorrute:

Valmista täyte vasta, kun pääset tekemään kakun loppuun. Laitoin itse täytteen kakun paiston ajaksi jääkaappiin ja se jähmettyi mielestäni hiukan liikaa, jolloin käsittely vaikeutui ja lopputulos kärsi.

3 dl kuohukermaa (Valion vaahtoutuu parhaiten)

300 g Fazerin sininen -maitosuklaata

360 g maustamatonta tuorejuustoa (Pirkka 1 prk 180g)

hippunen merisuolaa

1 dl tomusokeria (ensi kerralla koitan jättää tämän pois, sillä mielestäni täyte ei kaipaa tätä lainkaan.

+

3/4 prk Vadelmahilloa (tai muuta hilloa)

Vaahdota kerma vaahdoksi. Paloittele suklaa kulhoon ja lämmitä sitä pienissä pätkissä mikrossa välillä sekoittaen, kunnes se on sulanut. Sekoita tuorejuusto ja tomusokeri keskenään ja niiden sekoituttua lisää joukkoon sulanut suklaa ja sekoita taas. Lopuksi lisää kermavaahto ja sekoita varovasti.

Halkaise jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan ja levitä ensin kakkupohjan päälle pohjalle hillo ja sitten osa täytteestä tasaisesti kerrokseen. Jos pohja on päässyt liian kuivaksi kostuta sitä varovasti maidolla ennen hillon laittoa. Sitten taas seuraava kakkupohja ja täyte ja pohja ja pinta viimeisenä. Varmista, että tähän jää riittävästi täytettä, jos haluat peittää myös reunat. Halutessasi voit myös tehdä kakusta naked tyylisen, jolloin jätä reunat kuorruttamatta.

Koristeluun:

Paahdettua hasselpähkinärouhetta

100 g suklaata rouhittuna

Mitä vain itse keksit! :)

Lisää pinnalle paahdettua hasselpähkinärouhetta ja suklaata muruina.

Sitten herkuttelemaan!

Ohuesti jäi seuraavana päivänä harmittamaan, kun emme napanneet itsellemme kakkupaloja mukaan, vaan jätimme koko kakun Joonaksen vanhempien luo.

-Maria

 

Share

Ladataan...

Pikakuulumisia perjantaihin!

Kylpyhuoneemme alkaa viimein olla valmis. Suihkuun ollaan jo onneksi päästy aiemmin, mutta fiksattavaa on vielä ollut jonkin verran. Viimeisiä kuitenkin viedään ja enää puuttuu osa saunan lauteista, kiuas, peilikaapin ja saunan valot ja sähkömiehen viimeinen käynti asennuspuuhien muodossa. Sitten saunotaan. Olisipa kesä ja saisin vihdan. Vähän harmittaa, kun kesällä Joonas teki vihtoja ja sanoi pakastavansa niitä talveksi. Minä tietenkin uskoin ja oikeasti vihdathan olivat minun polttareitani varten. No nyt harmittaa, että ei sitten tehty vihtoja lainkaan oikeasti sinne pakkaseen. En kyllä tiedä, että toimiiko se edes? Onko se yhtään sama, kuin oikea tuore vihta?

Pitää myöskin puunata kylpyhuone viimisen päälle, kun vihdoin pöllytys loppuu, eikä sahanpurua enää tule. Kuvasta näkee hyvin, että musta laatat eivät näytä kovin mustilta näin pölyn peitossa.

Saunan lauteetkin ovat osittain jo löytäneet paikoilleen. Seuraavana mallataankin sitten ikkuna ja ovi koloihinsa.

Kirjoittelen teille sitten vielä kunnollisen ennen - jälkeen postauksen, kun kylpyhuone on valmis, mutta tämä nyt tähän ensihätään, kun en malttanut olla pikkuisen näyttämättä, että miten homma etenee.

-Maria

Share

Ladataan...

Tästä vinkki vitonen ensi viikonlopun ruokailuun! Näitä on meillä tehty jo kahtena viikonloppuna peräkkäin, joten se puhukoon puolestaan. Ensimmäisellä kerralla oikaisin hiukan ja ostimme valmiit sämpylät. Viime viikonloppuna tehtiin vimosen päälle ja tein myös hodarisämpylät itse ja se kyllä kannatti! Nämä vievät kielen mennessään ja näitä valmistuu kätevästi isommallekkin porukalle kerralla. Pitääkin muistaa itse seuraavissa illanistujaisissa tämä ohje, joka on varma hitti.

Aloitetaan siis hot dog sämpylöistä. Tällä ohjeella sämpylöitä tulee 12kpl.

Tarvitset:

3dl kevytmaitoa

8-10 dl vehnäjauhoja

1 rkl sokeria

1 tl merisuolaa

1ps kuivahiivaa

1 kananmuna

1/2 dl oliivilöljyä

Työ:

Mittaa kulhoon 3dl vehnäjauhoja + kaikki muut kuivat aineet. Sekoita. Kuumenna maito 42 asteiseksi. Kaada maito sekoittamiesi kuivien aineiden joukkoon. Sekoita.

Lisää kananmuna ja öljy taikinan joukkoon ja aloita loppujen vehnäjauhojen lisääminen pikkuhiljaa taikinaa vaivaten. Vaivaa, kunnes taikina alkaa irrota kulhon reunoista ja on joustavaa. Kohota taikinaa noin 30 min liinan alla.

Laita uuni kuumemaan 200 asteeseen. Muotoile taikina pötköksi ja leikkaa se 12 samankokoiseen osaan. Pyöritä palat pyöreiksi ja sen jälkeen pötkylän muotoon ja nosta pellille. Kohota pötkylöitä pellillä vielä 15 min (jos maltat).

Paista sämpylöitä uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. (Sämpylöiden ollessa uunissa voi aloittaa jo lisukkeiden valmistuksen ajan säästämiseksi.)

Hyppää yli tähän asti ja osta valmiit sämpylät, jos haluat säästää aikaa.

Lisukkeet:

Kurkkusalaatti:

1/2 kurkku

1/2- 1 chili

2 tl seesamiöljyä

2 tl omenaviinietikkaa

1 tl (juoksevaa)hunajaa

Pilko kurkku suikaleiksi ja chili ohuiksi viipaleiksi. Lisää joukkoon muut aineet ja sekoita. Maista.

 

Hapankaalisalaatti:

 1/2prk Ville Haapasalon paistettu hapankaali (1 prk=530g)

1dl turkkilainen jogurtti

1 rkl (juoksevaa)hunajaa

Sekoita kaikki aineet keskenään. Testaa maku, lisää hunajaa?

Paistettu possunkylki+kastike

400g possunkylki

1/2 chili

2 valkosipulinkynttä

2 rkl sweet chili kastiketta

2 rkl seesamiöljyä

2 rkl soijaa

1 rkl sokeria

Aloita pilkkomalla chili ja valkosipuli pieneksi. Kuumenna pannulla seesamiöljy ja ruskista liha reippaassa lämmössä. Lisää hetken kuluttua chili, valkosipuli ja loput aineet. Sekoita hyvin.

 

Paista hot dog sämpylöiden pinnat paistinpannulla ja täytä hodarit.

Lisäksi:
Korianteria, kuivattua sipulia.

Herkuttele, ota ehkä toinenkin ja käy kommentoimassa, että miten maistui! :)

- Maria

Share

Pages