Filosofia peruskouluihin pakolliseksi, kiitos!

Kovat ajat vaativat pehmeitä otteita, vaikeat ajat vaativat sitä, että elämää helpotetaan. Minä vaadin filosofiaa peruskouluihin! En ymmärrä, miksei nykypäivänä muka voisi opettaa kasvaville nuorille muutakin etiikkaa kuin Raamatun. Miksei teinejä voisi opetella ajattelemaan laajemmassa kontekstissa? Onko moraalifilosofia muka niin hirveää? Aiheuttaako eksistentialismi viiltelyä? Onko Platonin ideamaailmateoria saanut vielä ketään itkemään kauhusta?

Filosofia olisi todella tärkeä oppiaine. Huolimatta yläastelaisten joukossa mahdollisesti herättämästään epäinnostuksesta en usko, että argumentaation ja omien mielipiteiden perustelusta olisi kenellekään haittaa. Se, että joku ES-energiajuomaa kittaava pikku Jore ehkä nukkuisi joka toisen tunnin ei pitäisi riittää perusteeksi haudata koko ajatus filosofiasta oppiaineena. Pikku-Jore nukkunee joka tapauksessa myös historian, matematiikan ja kemian tunnilla, eikä näitä aineita olla poistamassa lukujärjestyksistä sillä perusteella ettei jotakuta kiinnosta.

Välillä meinaa mennä hermo, kun joutuu kuuntelemaan ja lukemaan mielipiteitä vanhemmilta, jotka eivät halua altistaa lastaa moiselle "hömpötykselle" tai "eliitin pätemistieteelle". Filosofian opinnot opettaisivat tai ainakin antaisivat kaikille mahdollisuuden oppia ajattelemaan laajemmassa skaalassa ja perustelemaan mielipiteitään muullakin kuin mututuntumalla. Teinien hedonismipainotteisen elämänfilosofian voisi koittaa kääntää hieman utilatiristisempaan suuntaan. Entisenä teininä totean: olisi tehnyt minullekin hyvää.

Vai pelätäänkö opetusministeriössä, että yläasteelta valmistuisi tämän jälkeen myös suuren luokan kyseenalaistajia? Miksei vuonna 2010 vireille laitettu aloite edennyt juuri mihinkään? 

Lisää aiheesta: HS.fi

Share

Kommentit

Haiduk (Ei varmistettu)

mua ois myös kauheesti kiinnostanu avaruusjutut ja planeetat joita oli jopa 5 sivua fysiikan(?) kirjan lopussa, kun kysyin opettajalta milloin ne tulee tunnin aiheeksi vastaus oli; ei koskaan. masentavaa. miks kaikki mielenkiintonen skipataan? tosin tästä on aikaa yli 10.v...

Kannatan ehdottomasti. Uskonnon opetus enenmmän uskontotieteellisemmäksi ja elämänkatsomustiedon suuntaan. Tietoa voi antaa, mutta ymmärrystä ei. Tässä on ero tiedollisten ja ymmärryksellisten aineiden kesken. Ymmärrykseen voi päästä, halu on hyvä motivaattori ja tietokin osin.

Eliitti ja kärsijät (Ei varmistettu)

Laittaisin linkin youtubeen Ketonen ja Myllyrinne -pätkään nimeltä "Filosofit kahvilassa", mutta se on poistettu. Tämä kuitenkin löytyy edelleen, joten katso tämä, mutta vaihda mielessäsi matematiikka filosofiaksi http://www.youtube.com/watch?v=v4Zx4k077B8

Vierailijatar (Ei varmistettu)

Taytyy ensin mainita etta Suomessa on verrattain aika erinomainen koulutuksen taso, jolle monet suomalaiset ovat sokeita - tottuneita hyvaan.
Mutta toisekseen, ehdottomasti! Filosofia, ja ne jotka kulkivat allekirjottaneen aikana nimella kansalaistaito ja kotitalous, vaikka naitakin kursseja pitaisi varmaan paivittaa. Mita tahansa mika takaa nuorille taidot perustella ajatuksiaan, oppia objektiiviseen ajatteluun, siihen miten maailma heidan ymparillaan toimii ja viela jotenkin rapistelemaankin siina.
Onkohan lukiossa tai yla-asteella viela se yksi kurssi etiikkaa, vai olikohan sekin valinnainen?

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.