Rakas VR

Rakkaat Valtion Rautatiet, te peltihinureita eteeenpäin työntävä voima, joka antaa minulle vapauden poistua toisinaan liian ahtaalta, kylmältä ja opiskelupaineistetulta asustelupaikkakunnaltani. Olen otettu siitä, että olette olemassa ja kuljetatte minua ja rinkkaani satoja kilometrejä Kustaa Saksen riipustuksilla koristelluissa EKO-vaunuissa. On kuitenkin asioita, joista en ole erityisen kiitollinen:

  • lämmittämätön paikallisjuna: ulkona +1 astetta, junassa tuskin sen enempää. Matka Helsingistä Tampereelle = tuskaa. Kysyin asiasta konduktööriltä ja tämä vaan katsoi minua kuin vähäjärkistä ja kysyi kolleegaltaan "Hei Jaska, onko täällä sun mielestä muka kylmä?" Kiitos, mahtavaa palvelua.
  • käsittämättömän vaikeaksi tehty lippu-uudistus: Jos mä nyt tilaisin mobiililipun. (---) Jaha, se ei enää näy, kun ei ole multimediaviestien vastaanottomahdollisuutta tässä luurissa. No, ostanpa sitten jatkoyhteyslipun konduktööriltä. "Hei, lippu Seinäjoelle", Tähän tulee sitten 5 euron palvelumaksu päälle, mutta eihän tuolla asemalla ollut lipunmyyntiä, no otakko lipun vaan Tampereelle, ei vaihtoa, ei palvelumaksua, mutta mistä se 5 euroa tulee kun tuolla ei ollut lipunmyyntiä eikä se pömpeli toiminut, 5 euroa kun ostat jatkoyhteyden konduktööriltä, ihan sama toimiiko automaatti vai ei. Jostain kumman syystä otin lipun vain Tampereelle asti ja menin sitten jonottamaan siellä lipunmyyntiin, jotta pääsisin kohteeseeni ilman typerää, ei mistään palvelusta tulevaa palvelumaksua.
  • epälooginen hinnoittelu: halvaksi mainostettu ennakkolippu on opisekelijalle kalliimpi kuin tavallinen lippu, mitä hittoa?
  • joustamattomuus: myöhästy junasta, joka lippuusi on merkitty niin joudut ostamaan uuden seuraavaan junaan. Ole pyörätuolimatkustaja jolle on myyty paikka täyteen junaan, jonka kyytiin et mahdu, maksat itse itsellesi uuden lipun etkä edes pahoitteluja saa.
  • lettujen poistuminen ravintolavaununruokalistalta ja niiden korvaaminen mokkapassionleivoksella: Ihan oikeasti, voiko ballerinakeksiä pienempää, elintarvikemuoviin käärittyä kikkaretta kutsua leivokseksi?

Ihan juuri kohta siirryn lentokonematkustajaksi, koska VR tekee elämästäni helvettiä ja vaatii kurjuudesta vieläpä ylihintaa. En koe olevani ympäristön pelastaja jos VR-vitutuksissani mupellan sitten einesmuonaa 2 tuntia myöhässä olevassa yöjunassa ja myöhästyn aamun ensimmäiseltä luennolta.

Illan junamatkaa odotellessa, en odota liikoja. Kun nyt edes junassa olisi yksi toimiva vessa...

Kommentit

Miksou
US Over The Pond

Huuhhuh. Tänään Miksoulle tapahtunutta: Matka Riihimäki-Helsinki kahdelta opiskelijalta 19,36€ koska lippuautomaatti epäkunnossa ja toisen automaatin luona kymmenien ihmisten jono. Kun oma vuoro automaatille tuli, kone ei enää seuraavaan junaan antanut lippuja. Konduktööri otti kuitenkin palvelumaksun junassa "joo niitten lippulaitteiden kanssa ollut ongelmii". Voi kun olis oma auto. Sais olla äidin luona vähän pidempään ja mielummin laittaisin tänään kuluneet 30€ bensaan ja menisin omilla aikatauluilla. Ei tarvis seistä puolta matkaa kun ei ole omaa paikkaa junassa ja ei tarvis kuunnella lasten kiukuttelua ja sitä kun joku puhuu känniseikkailuistaan kovaan ääneen puhelimeen.

häkkilintu

Otti palvelumaksun Riihimäki-Helsinki, vaikka itse en sitä maksanut junasta ostettuun lippuun (suora yhteys) välillä Toijala-Tampere? Eihän tässä touhussa ole mitään järkeä? VR:n joustavuus on yksi vitsi, kun lippu pitäisi olla suunnilleen viikko eteenpäin varattuna, eikä silloinkaan tiedä, onko oma istumapaikka tuplabuukattu.

Miksou
US Over The Pond

Juu. Ja vaikka maksoin molempien liput samasta, otti niihin molempiin sen palvelumaksun. Eli 10€ lisää mitä ei olis tarvinnut maksaa jos se automaatti olis toiminut. Kyllä tuntuu opiskelijabudjetissa ja ketutus on armoton. Toivon, että minusta tulee vielä yksityisautoilija joka voi ottaa sitten opiskelevat kaverit kyytiin kun mennään viettämään juhlapyhiä kotiin.

häkkilintu

Haasta se automaatti oikeuteen, toi ei ole reilua, menee kuluttajien kyykyttämiseksi ja karkoittaa kohta loputkin asiakkaat VR:ltä.

Tälleen (Ei varmistettu)

Jotenkin käsittämätöntä, että koskaan aiemmin ei ole ollut mitään ongelmia lippujen kanssa ja junat oli ajoissa. Nyt ei asemilla ole ottoa, lipunmyynnit suljettu, lippuautomaatti pois käytöstä ja konnari naputtaa kun joutuu leimaamaan lipun kun junan leimausautomaatti ei toimi. Joku kertoi saaneensa vielä tarkastusmaksunkin kaupanpäälliksiksi kun ei ollut pystynyt leimaamaan lippuaan, vaikka lippu oli ostettu (??!). Tänäkin vuonna talvi ihan varmaan "yllättää" VR:n ja ihmiset seisoo asemilla. Pitää alkaa kulkemaan bussilla.

JL (Ei varmistettu)

Kaikilla tuntuu olevan omat kauhukokemuksensa VR:n kanssa, mutta minulla ei ainuttakaan ja matkustan junalla aika paljon. Aina olen saanut lipun ostettua, jopa silloin syyskussa, jolloin kerrottiin, etta mikaan ei toimi, mutta niin mina vain sain lipun ostettua verkkokaupasta ilman mitaan ongelmia. Kerran junani oli 5 minuuttia myohassa, koskaan se ei ole hajonnut ja konduktoorit ja lipunmyyjat ovat olleet aina ystavallisia ja auttavaisia.

häkkilintu

Tälleen: VR:llä pitäisi matkustaa aina 100 euroa käteistä taskussa ja sillä asenteella, että juna tulee milloin tulee, lähtee milloin lähtee, ellei sitten ole peruttu kokonaan ja mitään tiedottavia kuulutuksia ei tule, mikäli sattuu pienellä väliasemalla seisoskelemaan. Kiitos VR:n olen lähestulkoon myöhästynyt yhdestä työhaastattelusta, vaikka olin lähdössä etuajassa juuri myöhästymisvaaran takia, mutta juna peruttiin kokonaan. Lopulta otin riskillä tuntemattomalta mummolta kyydin seuraavaksi lähimmälle asemalle. Kiitos sen mamman, olin ajoissa paikalla haastattelussa. Lippua junaan minulla ei sillä kertaa onneksi ollut.

JL: Olet onnekas. Minulla on takana 4 vuotta uskollista VR-asiakkuutta, olen matkustanut Suomessa pohjoinen-etelä ja länsi-itäakselilla ja kokeillut Helsingin lähiliikennettä yhden kesän verran. Istun junassa vähintään kahdesti kuussa, parhaina kuukausina melkein joka toinen päivä. 

Junailin 2007-2008 säännöllisesti Tampereelta Turkuun ja silloin junien suurin ongelma olivat känniset Ruotsin laivalle matkalla olevat turistimiehet, jotka ördäsivät käytävillä. Nykyisin muut matkustajat eivät jaksa enää juuri ärsyttää, kun on junat, jotka riipivät hermot piloille.

Ehkä hirvein junamatkani ikinä oli  eräs kesäinen reissu Joensuusta Turkuun. 4 vaihtoa ja 3 tuntia myöhästymisiä karanneiden vaihtojunien takia. Hirveä helle ja käteisrahat loppuivat jo kolmannessa junassa.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.