DIY-soosilla ei sääkset syö!

HaLo

Kesälomamatkalla Norjaan oli sääskiä tasan 0. Mutta kun yövyimme ensimmäisen illan teltassa Ivalossa ennen rajanylitystä, sääskiä pörräsi ympärillä laumoittain telttamme luona. Saan allergisen reaktion kemikaali-OFFeista, joten ne eivät tule kysymykseenkään. Ei sillä, että suostuisin niitä muutenkaan käyttämään. Luonnosta löytyy onneksi vastaavia karkottavia aineita tilalle — niitä on vain levitettävä iholle tiheämmin, jotta teho pysyy.

Parasta DIY-hyttyskarkotteessa on sen kemikaalittomuus. Siskollani alkaa turvota iho sekä nielu, jos hän joutuu käyttämään kemiallisia sääskimyrkkyjä, itselläni oireet ovat kielen turpoaminen, hirveä kutina ja ihoalueen turvotus. Tarkoitukseni ei ole pelotella teitä, vaan kehottaa miettimään millaisia kemikaalipommeja meille myydään —hassuinta on se, että näitä myrkkyjä markkinoidaan meille välttämättöminä sekä tavallisina tuotteita, joita kaikki käyttävät. 

DIY-hyttyskarkote, 5 % seos

2 tl neitsytkookosöljyä

5-8 tippaa Tea Tree-eteeristä öljyä (saa luontaistuotekaupoista ja maksaa n. 9 €/10 ml)

Hiero ainekset kämmenissä sekaisin ja levitä. Tämä satsi riittää yhdelle ihmiselle niskaan ja molempiin käsiin. Tuplaa tai triplaa ohje, jos haluat levittää vielä muuallekin. Muista, että eteeriset öljyt on aina laimennettava! Ei eläimille. Tee lapsille puolet miedompi seos, eli 2 tl neitsytkookosöljyä ja 2 tippaa Tea Tree-öljyä.

Tea Tree toimii antibakteerisesti estäen tulehduksia. Tea Treetä käytetään tunnetusti mm. akneihon hoitoon, jalkasieneen, herpekseen ja muihin infektiotauteihin. Voit käyttää seosta myös kasvoillesi, mikäli sinulla ei ole kovin herkkä iho, mutta testaa ensin vaikka käteen. Tea Treen sijasta voit käyttää myös sitronellaa.

Meitä ei tämän seoksen levityksen jälkeen sääsket enää syöneet — sitä vastoin saimme itse syödä illallisemme ulkona rauhassa :) Vaikutus kestää noin tunnin tai vähän reilun, joten laita uutta kerrosta kun sääsket alkavat käydä uudestaan kimppuun.

Joku kaipaili edellisen postauksen perässä jotain stydyä kamaa, joka auttaisi silloin, kun sääskiä on oikeasti paljon — suosittelen kokeilemaan tervavoidetta, joka on todella tehokas ötököille. Myös pikiöljy toimii laimennettuna. 

Millä te suojaatte itsenne sääskiltä kesäaikaan vai onko joku niin onnekas, etteivät sääsket syö ollenkaan?

Kommentit

Rhia
Evil Dressmaker

Ihmettelin ensin tuota otsikkoa että millä ihme soosilla olette lintuja ruokkineet :) Mutta arvelin että typohan se.

Aion testata tätä sillä minä olen se hyttyssyötti jonka kimppuun kaikki verta imevät hyönteiset käyvät jos porukalla ollaan ulkona. Tuntuu että hyttyset käy vuosi vuodelta vain vihaisemmiksi eikä tahdo enää nuo kaupan aineet auttaa. Ja etenkin kun näyttää sille että niille suotuisat elinolosuhteet käy vuosi vuodelta vain yleisimmiksi (kuumat kosteat kesät).

Toimitus
Toimitus

Sääskisoossi kunniaan! Vinkkasimme nerokkaasta karkotteesta toimituksen palstalla. Ihanaa viikonloppua!

HaLo

Rhia: :) Jos ei tuo DIY-juttu toimi niin sitten tömäkämpää, eli tervavoidetta (jollei tuoksu äklötä).

Toimitus: JEE, kiits! :)

Whilen
Orastus

Itikat muuten taistelee epäreilusti, toiset säästyy kun toiset syödään elävältä. Vai onko kyse herkkyydestä: toisille ei vain kohoa 2e-kolikon kokoisia patteja, vaikka uhriksi joutuisikin?

Muistan joskus lukeneeni, että esim. raskaana olevia naisia itikat kiusaa enemmän, lienee kyse hormoneista. Meillä minä olen aina kuorrutettu puremilla (itikat ja mäkäräiset), kun taas mieheni pääsee selkeästi vähemmällä. Sen sijaan ulkomailla mieheni on ollut monta kertaa täysi jotain bedbugsien puremia (yökyökyökyökyökyök) ja minä olen saanut pari hassua.

HaLo

Whilen: Herkkyys varmasti vaikuttaa. Siskollani nousee hirveet molluskat, jos hyttynen puree, itselläni ei niinkään. Senkin olen kuullut, että mitä hikisempi, sitä enemmän itikat ovat kimpussa. Who knows :)

Juhani (Ei varmistettu)

Eikös tuo "mitä hikisempi" -kommentti pohjaudu siihen olettamukseen/tietoon, että hyttyset aistivat hiilidioksidin erittämistämme ja tästä johtuen hikisellä ihminen vetää enemmän puoleensa hyttysiä?

Heips! vinkiks kaikille että sitronella on perinteinen ja tehokas hyttys/punkkikarkote.. Saa myös eteerisenä öljynä:) Se on se tuoksu mitä kaikkiin hyttyskynttilöihin laitetaan. Itselläni on sekoitus muutamaa sitrusöljyä, teatreeta ja manteliöljyä. Kesällä on kätevää laittaa seesamöljyä ja hyttyskarkotetuoksuja samaan.. päivällä suojaa auringolta ja hämärän tullen hyttysiltä!

HaLo

mangotango: Jeps, sitronella on hyvä, mutta ei mielestäni yksinään niin tehokas kuin teatree. Kokeilenpas niitä kesällä sekoituksena, kiitos vinkistä!

Mä olen kunnon hyttysmagneetti ja itse olen kuullut sellaisen teorian että hyttyset tykkää ohuesta verestä (alhainen hemoglobiini) ja matalasta verenpaineesta. Itellä krooninen anemia.. jostain syystä keho ei imeytä rautaa normaalisti ja myöskin perinnöllisesti alhainen verenpaine. Hikiteoriaan en usko, sillä pidän itseäni hyvin epähikisenä ihmisenä(mikä toivottavasti muuttuu pian)  ja silti ne hyttyset aina on mun kimpussa, joten selitykseksi olen keksinyt että hiilidioksidi ja varmaan hikikin  kyllä houkuttelee  hyttyset paikalle, mutta hyttysmagneetti-ihmiset varmaan omaa näitä verenpaineen ja hemoglobiinin "vajauksia". Mulla kesti kauan totutella tohon hyttysöljyyn kun kyllä ne hyttyset pörrää siinä ympärillä ahkerasti, mutta eivät syö, joten huitomisesta kesti päästä eroon pidempään kuin itse hyttysten puremista.

aa ja myös vinkkinä että koittais lisätä vielä vaikka laventeliöljyä ja vaikka suopursua.. Näillä +sitruksilla oon onnistuneesti häätänyt monenlaisia puutarhurin/huonekasvien kiusantekijöitä, joten miksei koittais vaikka hyttyskarkotteena.. Lisäksi suopursussa on lähes huumaavan ihana tuoksu<3

Vierailija HB 158/nainen (Ei varmistettu)

Minua syö itikat ja reagoin niihin tosi voimakkaasti, saan niistä allergisiä oireitakin. Ympärilläni on sääskipilvi kun erehdyn ulos pilvisellä säällä, vaikken kärsi anemiasta eikä vereni olekkaan ohutta, päinvastoin.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.