Eilamari

HaLo

Olen lähes valmis adoptoimaan itselleni mummon. Eilamarin gluteeniton Hertta-ruisleipä maistuu juuri sille, mille mummolapäivä kaikissa lapsuuden illuusioissa nyt vain voi maistua. 

Poikkesin tänään ystäväni Even kanssa Vesalan luomukaupassa Rovakadulla ja olimme melkein poistumassa putiikista tyhjin käsin, kunnes kaupan omistaja Tarja teki meille pienen esittelykierroksen. Kun erään hyllyn kohdalla samassa lauseessa kuuluivat sanat gluteeniton ja ruisleipä, olin aika äimänä. Mitä on gluteenittomassa ruisleivässä? Katsoppas itse:

Minä ostin ja tulin onnelliseksi. Leivässä ei maistu tattari juuri ollenkaan, vaan juuren ansiosta makuelämys on erittäin lähellä ruisleipää ja koostumus on pehmeä. Minua liikutti myös tieto siitä, että tämä leipä on leivottu 3.4 tiistaina — toissapäivänä, miettikää! <3

En ole vieraillut markettien leipähyllyillä aikoihin, sillä ne ovat aivan karseaa tavaraa. Kaupan gluteeniton leipä tarkoittaa yleensä hyvin ravintoköyhää maissijauhoilla, riisijauhoilla sekä säilöntä-, ja kohotusaineilla "leivottua" leipää. Niille sanon ei kiitos.

Eilamarin leipä tuli sopivasti elämääni, sillä juuri viime viikolla päätin ottaa todella tiukan linjan gluteenin välttämisessä — elimistöni ei kestä sitä laisinkaan. Joskus on vain heikko mieli ja siitä kärsii sitten koko kroppa… Viimeksi sunnuntaina ulkona syödessä sain hirveän migreenin ruoasta — yritin valita annoksen, jossa ei varmasti olisi  gluteenia ja arominvahventeita, mutta kuinkas kävikään. Pian syömisen jälkeen takaraivossani alkoi kyteä hirveä migreenikipu. 

Eilamarin leipiä saa myös etelästä, kannattaa tsekata jälleenmyyjät täältä. En totta puhuen taida saada Eilamaria mummokseni, mutta onneksi meillä on Vesalan luomukauppa. Luulen, että jatkossa Rovakadulla tallustellessa Eilamari huutaa nimeäni Vesalan hyllyllä enkä minä aio laittaa vastaan ollenkaan.

Kommentit

Helinä 1 (Ei varmistettu)

Tein eilen pizzan valmiista gluteenittomasta luomujauheseoksesta (mulle uusi tuttavuus, samalla firmalla falafel pyöryköitä ja kasvispihvejä, en vaan muista firman nimeä) ja nukahdin tv:n ääreen jo ennen yhdeksää. Taisi olla mahdoton hiilaripommi kun niin vietävästi nukutti.

HaLo

Helinä1: Liika hiilari kyllä rupeaa väsyttämään :) Joskus se on kuitenkin ok, eikös. Itsestä ainakin tuntuu, että tällaisen rajoittuneen ruokavalio vaan kaipaa välillä jotain "tavallista" :)

miaa (Ei varmistettu)

Vau, tota leipää haluun kyllä joskus maistaa! Löytäisinpä sitä joskus noista pääkaupunkiseudun jälleenmyymälöistä :)

Ootko miettiny, että kävisit testauttamassa gluteeniherkkyyden joskus, tai onko sulta jo testattu se? En tiiä testataanko keliakiageeniä muualla, kun yksityisellä, mutta ainakin se ois hyvä, jos mahdollisimman moni gluteeniherkkä diagnosoitas. Ehkä sitä sitten joku päivä testattaisiin terveyskeskuksissakin herkemmin ja moni säästyis sen aiheuttamilta terveysongelmilta.

BM (Ei varmistettu)

minulla keliakia diagnosoitiin ihan kunnallisella, ensin lääkärikäynti, sitten verikokeet ja jatkossa koepala. Gluteeniyliherkkyys on tosin eri asia, kuin keliakia. apteekista saa ostettua kotitestin, suosittelen sitä ensi alkuun,mutta sen jälkeen lääkäriin, jos tarvis ;)
Itse olen diagnosoitu vasta vuosi sitten, eikä kyllä kertaakaan ole tullut tarkoituksella laitettua elimistöön gluteenia. Itse EN ymmärrä, mikä saa ihmisen laittamaan kroppaan ainetta, joka tekee sairaaksi...

Löysin kaupan hyllystä hapanjuurta, en vielä ostanut, mutta pitää ilmeiesti testata... Nuo kaupan gluteenittomat leivät ovat kyllä osa maultaan ihan hyviä, mutta itten on toiaan noita pelkkiä riisipullia.. jotka menevät paremman puutteessa.. Lähettäiskö nuo Rovakadulta tänne meille Helsinkiinkin tuota leipää... hetkinen... Rovakatu? Rovaniemellä? Those were the days... terveisiä vanhaan kotikaupunkiini! &lt;3

Vierailija (Ei varmistettu)

Saako tätä oulussa jostain?

HaLo

miaa: Helsingin Keliapuodista löytyy ainakin, muut jälleenmyyjät täällä :) Mun gluteeniyliherkkyys on niin selvä asia, että en jaksa käydä mittauttamassa… Laiskuus iskee tässä kohti!

BM: Totta puhut, keliakia on äärimmäinen muoto gluteeniyliherkkyydestä. Helsingistä leipää saa Keliapuodista, kuten miaa:lle jo vinkkasin. Ja juu, Rovaniemellä ollaan!

Vierailija: Tarkista jälleenmyyjä-sivu. Uskon, että Oulun Luomupuoti Löytölintu ottaisi varmasti valikoimiinsa, jos kysyt?

BM (Ei varmistettu)

Kiitos! Keliapuotiin suuntaan siis tuo leipä mielessä!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.