Flunssanhoitovinkit TOP-5

HaLo

Muutama sananen ylipäätään sairastamisesta ja siihen suhtautumisestani. Aivan kuten useat muut suomalaiset, ajattelin minäkin vuosia sitten, että sairauden oireet ovat vihollisia, joiden ilmaantuminen pitää estää. Ainoa parannuskeino minkä useimmat tällaisiin oireisiin tietävät, ovat lääkkeet. Lääkkeillä syrjäytetään kuitenkin usein nimenomaan vain oireita, jotta oltaisiin pian taas työkunnossa.

Mielestäni jokaisen olisi olennaista miettiä sitä, mitä elimistössä tapahtuu sairauden aikana. Kun elimistöä pääsee häiritsemään ylimääräiset bakteerit, nostetaan siellä hälytystila päälle. Valkosolut ovat elimistömme tärkeimpiä suojaajia, koska ne huolehtivat pahojen bakteerien nistimisestä. Itse näkisin myös, että esimerkiksi kuume ei ole vain joku tyhmä oire, vaan elimistön keino päästä eroon tunkeilijabakteereista. Miksi siihen siis suhtaudutaan heti negatiivisena asiana ja pyritään laskemaan se lääkkeillä?

1) Kevyt syöminen

Tämä on hyvin tärkeä asia, koska syömisellä voi vaikuttaa paljon siihen kuinka kauan sairastaa. Sairauden aikana elimistö tarvitsee käyttöönsä niin paljon valkosoluja kuin mahdollista, jotta pöpöt saadaan karkotettua. Jos nautimme huonosti sulavaa ja elimistöämme kuormittavaa ruokaa, valkosolumme työskentelevät ruoansulatuksessamme sen sijaan että ne olisivat taistelemassa taudinaiheuttajia vastaan!

Kevyt syöminen ei todellakaan tarkoita light-tuotteita, vaan mahdollisimman tuoreita, vesipitoisia, helposti sulavia ruoka-aineita sekä simppeleitä aterioita. Näihin kuuluvat mm. marjat, hedelmät, höyrytetyt kasvikset, idut/versot ja mehut, joita ei ole erikseen sokeroitu. 

Vapauttamalla energiaa ruoansulatuksesta nopeutat paranemistasi!

2) Yrttiuutokset

Öljyssä tai alkoholissa uutetuista yrteistä saamme helpommin käyttöömme niissä olevia lääkinnällisiä ainesosia tiivistetyssä muodossa. Niinpä nämä tiiviit ravintopommit ovat loistava apu immuunipuolustuksen avittamiseen. Melkein mistä tahansa voi tehdä yrttiuutoksia, mutta lääkinnällisimpiä ovat yleensä kasvien juuret.

#1 Väinönputkenjuuri

Meillä on ollut käytössä itsetehty väinönputkenjuuri-uutos. Väinönputki on suomalaista superfoodia parhaimmillaan, sillä se nostaa immuunipuolustusta, virkistää ja on antibakteerinen. Parhautta kurkkukipuun!

#2 Pakuriuute

Pakuri on itsessään hidas immuniteetin nostattaja, mutta alkoholiuutoksena toimii hyvin silloin, kun tauti on päällä.

#3 Inkivääriuute

Alkoholiin uutettu tuore inkivääri on todella tujakkaa ja tehokasta.

3) Inkivääri ja hunaja

Inkivääri on paljon tehokkaampi apu kuivaan yskään kuin sokeripastillit. Mulla alkoi tauti kovalla kuumeella, mutta eteni pian myös kuivaksi yskäksi. Tuore luomuinkivääri on erittäin pätevä ja käytin sitä iltaisin (jolloin yskä alkoi vaivata). Leikkasin siis pienen palan ja imeskelin sitä kuin yskänpastillia. Nukahdin ensimmäisenä iltana kuumeeseeni ja unohdin palan yhdeksi yöksi suuhuni enkä herännyt yöllä kertaakaan yskimään — siispä "unohdin" palan seuraavinakin öinä suuhuni :)

Pastöroimaton hunaja on mahtava lääke kurkkukipuun ja yskään, sillä se sisältää niin monia ravinteita. Viime vuonna uutisoitiin siitä, että hunaja on paljon tehokkaampi yskänlääke kuin itse yskänlääkkeet

#1 Jos kaipaat todella tömäkkää vastustuskyvyn boosteria, sekoita 1 tl hunajaa ja 1 kynsi tuoreena puristettua valkosipulia. Hunaja hoitaa ja rauhoittaa hengitysteitä, valkosipuli toimii antibakteerisesti. 

#2 Jos kärsit kovasta yskästä ja kurkkukivusta, valmista tee tuoreesta luomuinkivääristä ja pastöroimattomasta hunajasta. Itse laitoin kaksi 1 cm inkiväärinpalasta ja 1 tl hunajaa 3 dl lämmintä vettä. Toimii!

4) Wira Wira ja Muna Muna

Nyt ei ole kysymys mistään afrikkalaisista parannustansseista, vaan kahdesta Perulaisesta vuoristoyrtistä. Wira Wiraa on käytetty paikallisten intiaaniheimojen keskuudessa hoitamaan yskää ja flunssaa. Muna Munan kasvaa luonnonvaraisena Andeilla ja sitä on käytetty mm. poskionteloiden ja hengitysteiden tulehdustiloihin (raskaana olevien ei kannata nauttia tätä yrttiä keskenmenon vaaran vuoksi). 

Nämä yrtit ovat meille aika uusia tuttavuuksia, mutta Tuomas on saanut niillä väistettyä aiemminkin orastavan flunssan.

5) Homeopaattiset valmisteet

Meillä on olemassa pieni kotivarasto omiin tarpeisiimme. Luontaistuotekaupoissa on yleensä aina joku, joka on kouluttautunut homeopatia-neuvojaksi ja osaa valita oikeat tuotteet. Hepar Sulfur on erinäisiin tulehduksiin ja yleensä aina meillä sairauden aikana käytössä, tosin käytimme muutamaa yhdistelmävalmistettakin mm. yskään. 

Olen selättänyt homeopaattisilla aiemmin mm. kivuliaan poskiontelontulehduksen.

Thanks Daria for these beautiful tulips, those were still alive at saturday!

Näiden viiden lisäksi mainitsisin vielä tärkeänä seikkoina seuraavat:

#1 Luonnollinen C-vitamiini (Madre C tai CamuCamu) — hillitsee tulehdusta ja auttaa kaikkien vitamiinien äitinä myös muita ravinteita imeytymään paremmin.

#2 D-vitamiinin syönti ennen sairastumista  — Alle 40 mikrogramman annokset eivät näy vielä edes veren seerumitasoissa. Itse syön normaalisti 100 mikrogrammaa/pv, mutta olin tietysti ollut kuukauden syömättä D-vitamiinia ennen sairastumista. Inhimmillinen unohdus arjen keskellä, joka kostautui :)

#3 LEPO, eli nuku, nuku, nuku!

On varmasti paljon muitakin flunssanesto-vinkkejä, jotka nyt unohdin — luonnossa kun on vaikka mitä! Toivottavasti näistä oli teille ruudun toisella puolen sairastaville apua.

Sairastelu yhtäaikaa on aika haastavaa, mutta nyt ollaankin sitten sitäkin kokemusta rikkaampia! :) Kun homeaikoina sairastelimme enemmälti, se meni aina niin että toinen on sairastui ensin ja hoisi toista. No, tällä kertaa kaksi raihnaista yritti sen minkä jaksoi ja alkusairastelun lääkintä alkoi hyvin myöhässä — siksi tauti varmaankin vähän pitkittyi.

Olen aina sanonut, että sairastelua ei ole tehty meikäläisen hermoille ja vaikka tuo ajatus kävi muutaman kerran mielessä nytkin tautia potiessa, huomasin että asennemuutosta on tapahtumassa! Ehkä se johtuu siitä, että olen opetellut olemaan kiitollisempi elimistöni signaaleista — niistä hyvistä ja huonoista. Tästäkin taudista selvittiin ilman yhtäkään särkylääkettä tai antibioottia. Ja jos joku asia voi sairastaessa olla kivaa, niin se että "sai" sairastaa oman kuoman kanssa vierekkäin :)

Minkälaisia flunssantappo-vinkkejä teillä on takataskuissanne?

Kommentit

Ihmettelen (Ei varmistettu)

Miksi käytät kamalan paljon ulkomailla (ja vieläpä tosi kaukana siellä) tuotettuja ravinnonlähteitä? Eikö ravinnon etiikalla ole merkitystä? Tai sillä kuinka paljon sen tuominen Suomeen tuottaa saasteita ja kuormittaa luontoa? Vai onko raakaravinnolla loppujen lopuksi mitään tekemistä ekologisuuden kanssa?

Ewardine (Ei varmistettu)

Minäkin olen todennut tuon hunaja-valkosipuliseoksen todella toimivaksi flunssan karkottajaksi! Sitä suosittelen lämpimästi:). Itse syön myös säännöllisesti kotimaisia siitepölyrakeita, jotka tuntuu pitävän flunssan poissa. Carmolis yrttitipat kuuluu lämpimän marjajuoman ja yrttiteen kanssa hoitokeinoiksi flunssaa.

HaLo

Ihmettelen: No eihän tästä postauksesta näy läheskään mitä jokapäiväisessä elämässäni syön :) Väitän, että käytän paljon enemmän kotimaisia kuin ulkomaisia tuotteita, kun kokonaisuutta katsotaan. En sitä paitsi ole pelkkä raakaruokailija. Syön lähes kaikkea, mutta hyvin tuorepainotteisesti. Minulle ruoka on ensisijaisesti asia, jonka avulla voidaan hyvin.

Mun mielestäni on paljon parempi rahdata ulkomailta ravinnetiheitä superfoodeja kuin esimerkiksi riisiä, kahvia ja soijaa, kun sitä kuitenkin tehdään. Olen vastannut ensimmäiseen kysymykseesi aika hyvin postauksessani Ulkomainen vai kotimainen super? — kannattaa lukea se. Tasapaino kaikessa, se on mun ruokafilosofia.

Ewardine: Kiitos kommentistasi :) Meillä on syöty myös smoothien seassa siitepölyä ja Carmolista oon ottanu ihan noin vaan tippoina :)

huopis
Merennoita

Loistava postaus!

Mä kans joskus hoksasin tuon inkiväärin tehon yskänlääkkeenä! Tosin mä keitin siitä "mehua", jota litkin sit pitkin päivää - auttaa raivostuttaviin yskänkohtauksiin paremmin ku mitkään apteekin litkut! :) Pitänee testata tuota sun konstia kans joku kerta!

Samaten hoksasin joskus, että flunssassa pitää syödä asioita, jotka tukee parantumista. Vetelinkin joskus puoliväkisin aina kauheet satsit salaattia ku olin kipeenä ja väittäisin, että se nopeutti mun parantumista ja teki sairastamisestaki jotenkin helpompaa. En käsitä miten jotkut vetää hirveet mässykuurit päälle kun ovat kipeinä. Mulle ainaki suklaa ja muut herkut kuulostaa painajaismaiselta flunssaisena! Muutenki kaikki röörit täynnä sitkeetä limaa, ni miks sit oikein yllyttäs sitä jollain suklailla ja pullamössöillä. Huh.

Propolis ja AntiWir-oliivinlehtiuutetabletit on mun keino säästyä pahemmilta taudeilta. Heti ku alkaa vähänki tuntua kurkussa hassulta, ni eiku vaan oliivinlehtiuutetta ja propolisuutetta nassuun ja taudit ei ees kerkee tulla. :D

Lisäks nenähuuhtelukannu on aika pelastava juttu tällaselle poskiontelotulehdusalttiille henkilölle. :)

HaLo

huopis: Kiitos! On tosiaan hassua miten yleensä sairaana "saa" luvan syödä miten sattuu, vaikka juuri silloin pitäisi kiinnittää huomiota siihen miten syö. Tai siis saahan sitä syödä miten haluaa, mutta itse ainakin valitsen sinun tapaasi sen nopeamman parantumisen :) Unohdin omasta listasta näemmä tuon propoliksenkin, vaikka tuollahan tuo pullo sängyn vieressä kököttää ja ahkerassa käytössä ollut! Antiwir on kyllä huippu myös, varsinkin jos pitää olla terveenä jonnekin reissuun. Kiitos sun vinkeistä :)

Mariam
No can do

Ehdottoman toimivaksi flunssan karkotus keinoksi olen todennut "kilauta kaverille"-toiminnon. Luuri käteen ja tilaukseen Pandan tummaa suklaata. Toimii joka kerta!:) 

HaLo

Mariam: Tärkeä pointti! Ei ole ystävien voittanutta — tai äidin! <3

annemi

Itse olen selättänyt alkavan flunssan juomalla runsaasti kuumaa vettä sitruunamehulla ja hunajalla höystettynä :)

HaLo

annemi: Kuulostaa hyvältä! Tuore sitruuna toimii kivasti myös inkiväärinpalojen kanssa, Tuomas testasi tänään sellaista teetä :)

sakura (Ei varmistettu)

Aasiassa seikkaillessani olen opinnut käyttämään nimenomaan inkivääriä flunssan nujertamiseen. Muutama vuosi sitten matkustin Tokyossa ja minulla oli aivan järkyttävä flunssa. Ihanan huomaavaiset japanilaiset joka kerta minut nähdessään kävivät äkkiä keittämässä kuumaa inkivääriteetä minulle - ilman että mitään heille sanoin asiasta. Tätä tapahtui siis ihan kaikkialla! Vaatekaupoissa ja kahviloissa eteeni kiikutettiin iso kupillinen kuumaa inkivääriteetä. Mutta kyllä se myös tehosi! Muutamassa päivässä flunssa katosi ja pääsin nauttimaan matkastani. :)

Itse teen nykyään niin, että pilkon muutaman palan tuoretta inkivääriä mukin pohjalle, kaadan joukkoon (vastapuristettua) sitruunamehua sekä kuumaa vettä ja lopuksi vielä joukkoon pari lusikallista hunajaa. Toimii!

HaLo

sakura: Kuulostaa mahtavalta, että Aasiassa hyödynnetään oman maan raaka-ainetta noin useassa paikassa :) Voi kun Suomessakin joku päivä ymmärrettäisiin tämä näin isossa mittakaavassa! 

miaa (Ei varmistettu)

Otin viime talven 50 mikrogrammaa D-vitamiinia /päivä ja se riitti pitämään D-vitamiinitason tosi hyvänä koko ajan. Noh, yksilöllisiä asioita noikin kai on :)

Tälläsiä flunssanhoitovinkkejä pitäs mun mielestä opettaa vaikka ihan koulussa terveystiedontunneilla tms. Muakin hirvittää, miten jengi vetää karkkia ja muuta moskaa kipeenä. Se on varmaan vaan tietämättömyyttä, kun nykyään puhutaan enemmän oireiden hoidosta lääkkeillä, eikä niinkään ennaltaehkäisystä tai oireiden syistä, niinkuin kirjotitkin.

HaLo

miaa: Olen kanssasi samaa mieltä tuosta terveystiedontuntien opetuksesta — sitä voisi todellakin laajentaa tällaisiin perusasioihin, jotka monesti unohtuvat.

huopis
Merennoita

Oi vähänkö suloista jotenki, että jossain vaatekaupoissa ja muualla kannettas flunssaisen eteen aina inkivääriteekuppi! ^^ Kai siinä nyt parantuu kun saa kokea niin monen ihmisen välittävän. :) Ihan loistavaa!

Ja sit taas toi, että miks tällasesta ei oikein ees puhuta.. lääkefirmathan ne rahottaa sitä sun tätä ja eipä olis heidän tulokselleen kauheen hyväksi se, että jengi ostaski ennemmin inkiväärimötikän ku sitä ah-niin-ihanaa-finrexiniä. -.-

Kerran huomasin muuten, että mun työkaverin syömät ja kehumat (!) yskänlääketabletit oli salmiakkia! Siis aivan tavallista salmiakkia mutta pakattuna läpipainopakkaukseen ja ostettuna apteekista.. ettäjoooo.

Determined @ Blogger

mahtava postaus, täynnä asiaa. täytyy laittaa tuo inkiväärivinkki muistiin.

 

ps. anteeksi mainos, mutta kannattaa osallistua <b><a href="http://deter-mined.blogspot.com/2012/04/suuret-arvontakuviot.html">arvontaan!</a></b>

HaLo

huopis: Se olis aivan mahtavaa — eiköhän aleta vaatimaan tällaista kulttuuria! ;) Luulen, että tiettyjen superfoodien ja yrttien tuontikiellot johtuvat juuri tästä mainitsemastasi tulos-seikasta: ne uhkaavat liiaksi lääkefirmojen tienestejä.

 

Nannaa (Ei varmistettu)

Kiva ja mielenkiintoinen juttu, mutta terveysalan ammattilaisena tämä osui silmiini: Jos nautimme huonosti sulavaa ja elimistöämme kuormittavaa ruokaa, valkosolumme työskentelevät ruoansulatuksessamme sen sijaan että ne olisivat taistelemassa taudinaiheuttajia vastaan!

Mitenkäs tällaiseen olet päätynyt? Kehon puolustusjärjestelmä on monimutkainen juttu, mutta en ole koskaan kuullut, että ruoka (epäterveellinenkään) olisi valkosolujen kohteena. Olisi mukavaa, jos selventäisit asiaa.

Vierailija123 (Ei varmistettu)

Hei! Kiitos kivasta postauksesta. Mistähän Rovaniemellä saa luomuinkivääriä? :)

HaLo

Nannaa: Lause on tosiaan vähän hassu, mutta tarkoitin sitä faktaa, että sokeripitoinen ruoka lamaannuttaa valkosolujen toiminnan useiksi tunneiksi ja tuhoaa sitä kautta valkosolujen kyvyn työskennellä bakteerien tappamiseksi, jolloin parantuminen hidastuu. Näin ollen valkosolut ikäänkuin työskentelevät sillä hetkellä ruoansulatuksessa oikean työnsä sijaan :) Kysy lisää, jos jäi vielä vaivaamaan!

Vierailija123: Ainakin Kauppatorin ja Eteläkeskuksen K-Marketeista saa :)

Hosuli
Hömppäblogi

Tässä on mun vinkit: http://hosuli.blogspot.com/2011/08/vinkkeja-nuhaisille.html - tosin herkuista kantsii ehkä sittenkin valita jotain ei-niin-sokeripitoista, ettei tulehdus vain pahene. :)

Sasetar
Frillycakes

Oikein kiva teksti, tuo wira wira ja muna muna ovat minulle ihan uutta. Pakuri on oikein hyvä aine ja nythän sitä saa täällä myydäkin. :)

Tässä vähän omia kokemuskiani ja vinkkejä riippueen oireista:

Poskiontelotulehdus on usein ongelmanani ja siihen otan homeopattista Kalium bichromicum D-12 valmistetta, tietty runsaasti d-vitamiinia ja sinkkiä limakalvoille. Rahka-piparjuuri seos öljytyille ulkoisesti auttaa poskiontelovaivoihin.

Vilustumiseen tarvitaan lämpöä ja antaa kuumeen nujertaa pöpöt. Siankärsämö vahvistaa vastustuskykyä, joko uutoksena tai teehaudukkeena. Inkivääri, piparjuuri, auringonhattu, kehäkukka, mustaviinimarja...

Korvatulehduksen voi nujertaa laittamalla korvan sisäpinnalle vaikkapa oliiviöljyä ja kuorittu valkosipulin kynsi korvaan yöksi ja panta tai huivi tms korvan päälle, ettei valkosipulin kynsi tipahda ulos nukkuessa. Ukontulikukka-uute auttaa myös korvakipuun, mutta voi ärsyttää herkkäihoisia.

Kuumeeseen ja tulehduksiin auttaa mesiangervon kukista valmistettu teehauduke.

Yskään tehoavat monet siirapit, tunnetuin varmaankin kuusenkerkkäsiirappi, itselläni on kaapissa omatekoista vuoriminttusiirappia tähän vaivaan. Erilaiset kuumat teehaudukkeet hellivät myös ärtynyttä kurkkua.

Nokkosta ei voi koskaan tarpeeksi hehkuttaa, se vahvistaa kehoa yleisesti ja ehkäisee monia ongelmia, sen lehtiä kannattaa syödä ruoan seassa yleisesti. :)

Tällaisia tuli näin nopsasti mieleen. ^__^

Nannaa (Ei varmistettu)

Kiitos vastauksesta! En ole kyllä koskaan kuullut, että sokeri pystyisi moiseen. Voisitko kertoa lähteesi, niin voisin tutustua asiaan paremmin?

Sabiha (Ei varmistettu)

Hunajaa yskään ja teetä litrottain.

Mimita (Ei varmistettu)

Kiitos vinkeistä, aina kiva saada uusia (nyt kun itsekin olen täällä nenäliinojen keskellä)! Tulsi-yrtistä on myös apua, itse keitän vahvaa teetä pukka-merkin teepusseista.

hyvässäseurassa (Ei varmistettu)

Hei voisitko laittaa tänne ohjeet noihin itsetehtyihin uutteisiin? Luontaistuotekaupoistahan esim tuota väinönputkenjuuriuutetta näyttäisi löytyvän mutta olisi hauska kokeilla itsekin : )

muistetaanhan että väinönputki on rauhoitettu etelässä!!

Väinönputki (Angelica archangelica) on Euroopassa tavattava sarjakukkaisiin kuuluva monivuotinen kasvi. Väinönputkella tarkoitetaan yleensä alalajia Angelica archangelica subsp. archangelica. Suomessa laji on yleinen Pohjois-Lapissa, mutta rauhoitettu Oulun läänin eteläpuolella. -wikipedia

Omalta pihalta sitä varmaan harkitusti voi poimia, mutta arvostaisin Hannamari jos muistasit nämä asiat kertoa!! Ettei meiltä häviä tämä ihmejuuri kokonaan!

Itsekkin haluisin puuttua vielä tähän ekologisuuteen mihin Ihmettelen aika kärkkäästi "hyökkäsi". Itse olen kanssa kohdannut "lähiruokaterrorismia" aika paljonkin muutettuani ruokavaliota terveyssyistä raaenpaan ja lisättyäni superfoodeja. muutama fakta:

1.ulkolainen (kasviperäinen) luomuruoka on aina ekologisempi vaihtoehto kuin kotimainen epäluomu verokkinsa.. sillä ruokien kuljettaminen on vain murto-osa kasvin elinkaaresta ja epäluomutuotanto tuntuu maaperässä vielä toooodella kauan.(lähde greenpeace)

2. Kasviperäinen vaihtoehto voittaa ekologisuudessaan eläinkunnantuotteet olivat ne sitten luomuja tai eivät.. kuten kaikki tietävät kuinka paljon eläin syö, juo ja kaasuttaa elämänsä aikana. (lähde oikeutta eläimille) Itsekuitenkin terveyssyistä käytän jotiankin eläinkunnan tuotteita kuten luomumunia ja luomuvoita ihan vaan sen takia että kuumotan transrasvoja.

3. tyhjä ruoka on AINA epäekologista (ja kallista). Turhahan se on jotain kasvattaa/ostaa mistä ei ole elemistölle tervehdyttäväksi ruuaksi.

4. Kemikaaliteollisuus... Tämä saan mun simmut puankseks raivosta.. Sillä huono ruoka.. oli ne sitten kotimaista, luomua tai ulkolaista vehnää ja sokeria se sairustuttaa ihmisen pitemmän päälle.. Puhumattakaan sitten näistä kausitaudeista. Se mitä kemianteollisuus (nämä meillekkin niin tutut lääkefirmat) tekee esim Intiassa ja muualla Aasiassa on ekologisuudesta ja ihmisetiikasta kaukana! Joten mielummin vedän nassuuni sitä kiinalaista luomuinkivääriä kuin vetelen buranaa mikä on ties millä verirahoilla ja kemikaaleilla tuotettu (ja vieläpä ympäristön kustannuksella, kun ei kehitysmaissa kemikaalisäädöksiä ole tai sitten niitä valvotaan toooodella huonosti) Eikä lääkkeen tie lopu apteekin hyllylle.. vaan päätyy loppuen lopuksi meidän tuhansien järvien maahan.. niihin meidän ainutlaatuisiin ja "puhtaisiin" vesitöihin, missä jatkavat vaan kansanterveysongelman kasvattamista.. puhumattakaan mikä kalojen ja niitten kavereitten terveys ja suvunjatkuvuus on tulevaisuudessa? Lisäksi uskon, että meillä on ollut rajoitetusti tarjolla näitä eksoottisia ihmelääkkeitä jo kauan.. Ovat kulkeutuneet matkalaisten mukana mm. luostareihin missä asioista ollaan oltu kiinnostuneita.

Lisäksi mikään ei estä ihmistä kasvattamsta vaikka omaa inkivääriä (paitsi jos kuumottaa jo codexia(ois muuten mielenkiintoista lukee taas jotain päivtystä aiheesta vink vink;)). Kasvatan minäkin tänä vuonna mm. inkamarjoja, ettei kukaan pääse jupisemaan mun superfuudien ekologisuudesta. Lisäksi aion kasvattaa koko talven kylppärissäni veisviljelyjärjestelmässä salaattia niin tuleepahan ainakin ekosähköllä. Eikä tämä ole mikään hyväosaisten juttu! Olen suoraansanottuna köyhä eläkeläinen.. kyse on vaan omasta innostuksesta ja priorisoinnista. (mulla vaan pakko, kun länsimainen lääketiede tarjoa mitään ratkaisuja sairauteeni)

Myös jokaisen (semi)raakailijan ja luomufriikin kesä kuluu villivhannesten ja yrttien parissa! Sehän se vasta ekoa onkin kun voi mussuttaa koko kesän ja pitkälle talveakin oman/toisten maitten antimia. Pyrin myös talvella mahdollisimman ekologiseen, mutta terveelliseen ruokailuun. Meillä on kellarissa omia mm. porkkanoita, punajuuria.. pakkanen täynnä marjoja ja mehu-uutoksia.. Teekaappipursuaa kuivattuja villivihanneksia ja lääkeyrttejä.. Kaupasta tulee talvella haettua kotimaista luomukaalia, espanjalaista luomuparsakaalia, Lähijoen kalaa. Luomubanaania equadorista.. luomuomenaa italiasta jne. Ymmärrän kyllä myös ajattelun siitä, että ollaan pohjoslaisia ja pitäs syödä vaan pohjoslaista ruokaa.. mutta maailma on niin kovin muuttunut.. Sen rasitteet ja vaatimukset ovat kovempia.. Ennen talvisin mentiin "horrokseen" nykyään sama tuuletus tulee jatkua ympärivuoden.. Tuntuu siltä, kun on globaalin maailman vaatimukset.. vaatii keho sitten myös globaalin maailman eväät.

Vierailija (Ei varmistettu)

Vanha postaus mut kommentoin silti. Itsellä pysyneet tammikuun jälkeen taudit aika hyvin poissa, vaikka melkein joka viikko hoidan räkäisiä lapsia. Tähän auttanut oletettavasti (semihysteerinen) käsienpesu, propolisuute+auringonhattutipat suurina annoksina jos yhtään kurkkukipua tms. ja uskoakseni myös säännöllisesti syömäni maitohappobakteerit. Sairastaessa turvaudun yleensä valkosipuliin sisäisesti ja pilkottuna sukissa, inkivääriteehen hunajalla sekä Strepsilsin inkiväärinmakuisiin imeskelytabletteihin. Viimeksi mainitut toki sokerisia ja kemikaaleilla kyllästettyjä, mutta en kestä sitä järkyttävää kurkkukipua mikä estää nukkumasta (ja tulee joka flunssan yhteydessä) ilman niitä.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.