Milk Stalker

HaLo

Mitä nuoret silmäni näkevätkään? Oltiin eilen Oulussa Katjan kanssa luentoreissulla ja siinä Raksilan Citymarketissa vieraillessamme törmäsimme tällaiseen: raakamaitoa kaupan hyllyllä.

En nyt suorastaan suosittele ryntäämään maito-ostoksille, sillä aika harvalle se loppujen lopuksi sopii (ainakaan niissä määrin, joissa suomalaiset sitä tapaavat kitata) — mutta silti, edistystä. Luomua ei tämä raakamaito valitettavasti ollut. 

Toinen uutukainen on tullut Arlalta:

Homogenoimaton luomutäysmaito. Tuote on pastöroitu, jolloin on auttamattakin selvää, että tuotteesta on tapettu kaikki hyvät ja pahat bakteerit, ravinteet sekä entsyymit, jotka auttaisivat maitoa pilkkoutumaan elimistössämme paremmin.

Näkisin kuitenkin, että homogenointi on vielä astetta suurempi pahis kuin pastörisointi, sillä se muuttaa maidon molekyylikoostumusta hurjan paljon. Mitä siitä seuraa? Pähkinänkuoressa maito pääsee limakalvojemme, kuten suoliston, mahalaukun ja verisuonten läpi, jolloin esimerkiksi maidon proteiinit eivät ehdi tulla käsitellyiksi elimistössämme. Nuo ärhäkät proteiinit pääsevät siis suoraan verenkiertoomme nostamaan hiljaisen tulehduksen määrää. 

Vaikka en maitoa itse juo enkä sitä suosittele, on tämä paljon parempi vaihtoehto kuin pastöroitu, homogenoitu, tavallinen rasvaton/kevytmaitopurnukka. Kannattaa pitää mielessä, että prosessoidun maidon kaseiini-proteiini vaurioittaa suoliston pintaa estäen ravintoaineiden imeytymistä. Jos suolisto on huonossa kunnossa, heivaa maitotuotteet tai vaihda raakamaitoon.

Meillä kuluu lähinnä täyskermaa (kahviin) ja joskus harvakseltaan hapanjogurttia. Juotavan maidon voi korvata helposti esimerkiksi seuraavilla jutuilla:

• Mantelimaito

• Vuohenmaito

• Kauramaito

Maitoasiastakin saisi pitkät sepostukset aikaiseksi, mutta jätetään jotain seuraaviinkin kertoihin. Rovaniemen marketeista en ole vielä bongannut Arlan homogenoimatonta luomutäysmaitoa. Mulla tulee maidosta aina mieleen myös mielikuva vauvasta, mikrosta ja muovituttipullosta — haluatteko kuulla tästä joskus lisää?

Kommentit

TuijaK (Ei varmistettu)

Arlan vanhan ajan maitoa (on siinäkin muuten nimi. ennen vanhaan taisi olla paremmat eväät) oli ainakin viime viikolla torin K-marketissa.

Vierailija (Ei varmistettu)

miten vuohenmaito eroaa lehmänmaidosta? toisin sanoen miksi olisi suositeltavampaa käyttää sitä?

Vierailija (Ei varmistettu)

miten vuohenmaito eroaa lehmänmaidosta? toisin sanoen miksi olisi suositeltavampaa käyttää sitä?

häkkilintu

Revontulen S-marketista bongasin tuota Ingmanin vanhan ajan maitoa ja nauroin termille "vanhan ajan maito", mutta tosi hyvä, että vihdoin myyntiin saatiin homogenoimaton luomutäysmaito. Tätä oon kauan odottanut.

HaLo

Tuija: Samaa mieltä tuosta nimestä… Ja kiitti infosta, meikkis on käynyt vasta Citymarketissa stalkkaamassa.

Vierailija1: Vuohenmaito on emäksisempää kuin lehmänmaito, lisäksi sen ravintoainekoostumus on paljon lähempänä äidinmaidon koostumusta kuin lehmänmaidossa.

häkkilintu: Kappas, kiitti tiedosta!

Vierailija (Ei varmistettu)

Todellakin kuulisin mielelläni lisää tuosta viimeisimmästä eli yhdistelmästä vauva, mikro ja tuttipullo. Kauhistuttaa ajatellakin että pari vuotta sitten kun oma lapseni oli vielä vauva-iässä, lämmittelin (paremman tiedon puutteessa) maidon mikrossa, muovituttipullossa.. :/ Aika kemikaalicocktail ilmeisesti?

Vierailija (Ei varmistettu)

Jos viittaat BPA-tuttipulloihin, niin niitähän ei edes ole enää markkinoilla/saa valmistaa

Allinka (Ei varmistettu)

Hei!

Itse en maitoa juo, mutta joitakin maitotuotteita kuten voita, kermaa ja juustoa tulee joskus syötyä. Lapsillani on todettu laktoosi-intoleranssi ja vanhimman lapsen (11v) kohdalla tuntuu siltä, ettei maito sovi ollenkaan. On vain niin tottunut juomaan maitoa, että on vaikeata jättää sitä kokonaan pois. Niinpä ostin kokeeksi kaura- ja riisimaitoa. Maistuvat kuitenkin niin oudolle, että jäivät purkkiin happanemaan. Olisko sulla vinkkejä tähän asiaan.

Haluaisin joskus itsekin juoda lattekahvia. Mitä maitokorviketta siihen voisi laittaa? Kerran kokeilin itse tehtyä mantelimaitoa ja täytyy sanoa, että mantelimaito meni ihan pilalle, jotenkin juoksettui ja makukin oli kammottava, vaikka mantelimaito itsessään on ihan herkkuani.

Kysyjä (Ei varmistettu)

Mikä on mielipiteesi kefiiristä?

mandariini (Ei varmistettu)

Maidosta haluaisin kuulla todellakin lisää! Itse en ole juonut kuin lasin päivässä, koska olen kuullut, että maito lisää liman eritystä. Pitääkö se paikkaansa? Mutta viime päivinä maidon juonti on lisääntynyt, koska olen välillä juonut lasillisen palautusjuomaksi ja tarvitsen ravintooni lisää proteiineja.

HaLo

Vierailija2: Tulee :)

Vierailija3: BPA ei ole ainoa muovituotteiden ongelma.

Allinka: Meneekö mantelimaito muksuille alas? Kahviin suosittelisin raakamaitoa, neitsytkookosöljyä tai sitten ihan vaan luomukermaa — kerma on harvoja juttuja joita maitotuotteista käytän. Kaikesta ei tarvitse luopua, kunhan kokonaisuus on kunnossa :)

Kysyjä: Kefiiri on hyvä maitohappobakteerien lähde, joskaan en itse ole sitä vielä valmistanut/maistanut.

mandariini:Jep, maito lisää limaisuutta. Palaan aiheeseen :)

dahlia
Pain in the ... back

Hieman pohdiskelin, että pitäisikö kokeilla jotain maidon korviketta. Mitä mieltä olet soijamaidosta? Miksi kaikissa kaupan soijamaidoissa on lisättyä sokeria?

HaLo

dahlia: Soijamaito on melkoisen prosessoitua kamaa, joten siksi en käytä sitä itse. Mitä vähemmän käsittelyä, sitä parempi elimistöllemme ja sitä herkemmin elimistömme tunnistaa tavaran ruoaksi. Prosessoimisen vuoksi soija ei myöskään sula kovin hyvin. Lisätäänköhän sokeria siksi, että soijamaito maistuisi muutoin niin pahalle? :)

Vierailija (Ei varmistettu)

'Mitä vähemmän käsittelyä, sitä parempi'. Tästä syystä meidän perheessä kaikki maito haetaankin aivan viereiseltä maatilalta suoraan tankista. Ja kyllä, onhan se vaan niin hyvää. :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.