Ladataan...
Harharetkiä

Kun reilu vuosi sitten lähdin Geneveen, minulla ei ollut aavistustakaan, koska tulen takaisin. Se hetki koitti lopulta helmikuussa.

Minkälaista on elää toisessa maassa ilman tarkkaa tietoa paluupäivästä? Stressaavaa tietysti, etenkin kotiin jääneelle avopuolisolle. Elämä junnaa kummallisessa välitilassa. Salikorttia ei viitsi ostaa, ellei tiedä voivansa sitoutua koko vuodeksi. Kukaan muukaan ympärillä ei oikein tiedä, onko tullut jäädäkseen.

Lähden ehkä ensi vuonna.

Yritän saada jatkoa vielä muutamaksi kuukaudeksi.

Kattellaan.

Ärsyttää koko kaupunki.

Kun minulle sitten tarjottiin mahdollisuutta tehdä etätöitä Suomessa, tunsin helpotusta: helpotusta siitä, että olisin lähempänä läheisiä, mutta myös siitä, että ainakin asiaan oli nyt jonkinlainen vähän pidemmän aikavälin ratkaisu.

Silti kaukoikävä polttelee aina välillä vatsanpohjassa ja kotiinpaluu vajaan vuoden jälkeen tuntui kummallisella tavalla luovuttamiselta. Tuliko minusta nyt maitojunalla palaaja? Palaaja pelkää, että kotona odottaa välttämätön paikoilleen jämähtäminen. Että nyt se maailman näkeminen on sitten hoidettu alta pois!

 

 

Maailmassa on kuitenkin niin paljon nähtävää, että ulkomaille lähtö tulee eteen taas ennemmin tai myöhemmin (todennäköisesti silloin, kun sitä vähiten odottaa). Silti samaan aikaan on ollut ihanaa olla kotona. Asumme ihanassa paikassa ja elän jonkinlaista kotiinpalaajan kuherruskuukautta Helsingin kanssa. Voiko haluta lähteä ja jäädä samaan aikaan?

Aion nauttia Helsingin kesästä täysillä: pyöräillä, nähdä ystäviä, rapsuttaa äidin koiraa, haistella kaupungin tuoksuja ja nauttia siitä, että tunnen kuuluvani tänne. Eihän sitä tiedä, jos ensi kesänä onkin jossain muualla.

Vaivaako teitä kotiseuturakkaus ja kaukokaipuu samaan aikaan?

Kuvat Suomenlinnasta, yhdestä lempparipaikoistani Helsingissä. 

Ladataan...
Harharetkiä

Keväällä 2018 ketjuvaatekaupoissa tapahtui kummia: espanjalainen vaatemerkki Mango toi kauppoihin sukupuolineutraalin lastenvaatemalliston.

Suomalaiset lastenvaatemerkit ovat jo aikoja sitten tuoneet markkinoille sukupuolettomia vaatemallistoja; mitä muuta voisikaan odottaa tasaraitapaitojen luvatussa maassa! Maailmassa, jossa ainakin vielä äsken kirjoitettiin leluteollisuuden voimistuneesta sukupuolittamisesta, kansainväliseltä ketjumerkiltä tämä tuntui radikaalilta vedolta – mutta toisaalta, tarkemmin ajateltuna mikään ei voisi olla enempää ajan hermoilla.

Unisex-pukeutumisen muutaman vuoden kestänyt tuleminen ei sinänsä ole mitään uutta; sukupuoleton pukeutuminen oli viimeksi huudossa esimerkiksi 60- ja 70-luvuilla. Nykypäivän muoti on paljon velkaa 1990-luvun grungelle, jonka ykkösidoli Kurt Cobain pukeutui mekkoihin.

Tykkään itse pukeutua yhtenä päivänä vaaleanpunaiseen mekkoon ja seuraavana pukuun ja maihareihin – pelkkään sukupuoleen perustuva pukeutuminen tuntuu tunkkaiselta ajatukselta, eikä Suomessa varsin demokraattista pukeutumista pidetä kummallisena. Sen sijaan ranskalaisissa bileissä telttamainen mekkoni herätti lähinnä huvitusta. Pfft!

Yleisesti ottaen unisex-pukeutuminen taitaa silti olla sallitumpaa naisille kuin miehille; jos miehet vielä 70-luvulla saattoivat pukeutua pooloon, nykypäivän formaali työympäristö sallii tasan puvun ja kravatin. Myös unisex-pukeutumista leimaa maskuliinisuuden estetiikka; sukupuolettomiksi vaatteiksi mielletään usein juuri miesten muodista lainaavat kauluspaidat, poikaystäväfarkut ja järkevät maiharit. 

Länsimaisen muodin ympäröimässä kulttuurissa on kuitenkin hyvä muistaa, että monissa maissa ympäri maailman miehet ovat pukeutuneet ja pukeutuvat yhä tunikoihin, mekkomaisiin paitoihin tai hameisiin. Ihmiskunnan historiaan suhteutettuna ei ole kauaakaan siitä, kun aatelismiehet pukeutuivat korkokenkiin.

Tietysti sukupuolineutraali pukeutuminen voi olla taas vain yksi kulutuskeskeisen ja individualistisen feminismin ilmentymä, jossa uudelleen markkinoimalla meidät saadaan taas ostamaan lisää… Mutta en voi olla harmissani normien löystymisestä!

Mitä mieltä: olisiko maailma vähitellen valmis pukeutumisvallankumoukselle?

Kuvissa esiintyvät vaatteet ovat amsterdamilaisen Bonne Suits -merkin, joka valmistaa työhaalareita muistuttavia pukuja koissa XXS-XXL. Tukevasta puuvillakankaasta Euroopassa valmistetut puvut sopivat sekä naisille että miehille - testattu on!

Ladataan...
Harharetkiä

Koska olin viime kesän muilla mailla, tänä vuonna Suomi-kesän fiilistely on tuntunut erityisen kivalta. Viime kesänä listasin koti-ikäväpäissäni asioita, joita kaipaan Suomesta. Nyt niitä pitäisi sitten vissiin nauttia ihan tosissaan!

1. Kolille vaeltamaan

Mainitsin Kolin ensimmäistä kertaa kesällä 2016… Minun tapauksessani asioilla joskus kestää vähän kauemmin muuttua puheesta toiminnaksi, kun aina tulee jotain muuta. Nyt autiomökki on kuitenkin varattu, vaelluskengät rasvausta odottamassa ja reppu odottavan näköisenä nurkassa. Heinäkuu, tule jo!

2. Saaristoon haistelemaan merta

Ahvenanmaalle matkustamisesta taisin ensimmäisen kerran puhua 10 vuotta sitten, mutta eipä sekään ole vielä muuttunut puheesta toiminnaksi… Kunnes kumppani meni ja varasi yöpymisen saaristosta synttärilahjaksi. Pakko kai se on! Samalla reissulla suuntaamme ulkosaaristoon Jurmoon, jossa on alpakoita. Saarella on ehkä maailman sympaattisimmat nettisivut.

3. Vesille!

Kesällä 2015 tein opiskelukavereiden kanssa elämäni parhaan lähimatkailureissun: pakkasimme teltan ja kamat reppuihin, vuokrasimme Meri-Rastilasta Itä-Helsingistä kajakit ja meloimme Vuosaaren edustalle Hattusaareen yöksi. Ihastuin melontaan niin, että vakuuttelin itselleni etten edes haluaisi purjeveneeseen vauraiden tammisalolaisten lipuessa ohi vitivalkoisilla pursillaan skumppapulloja auki poksautellen (niin vissiin).

4. Juhli kesää, kohta se on ohi

Valloitimme viime viikonloppuna taloyhtiömme pihalla olevan pöytäryhmän brunssikäyttöön ja vakuutuin siitä, että maailma on parempi paikka elää, kun juhlia on paljon. Etenkin kesäjuhlia. Suosittelen joka ukolle ja akalle mökkisitsien järjestämistä! Vähän kuin rapujuhlat, mutta ilman rapuja.

Lisäksi haluaisin tehdä pyöräretkiä, käydä Kotkan saaristossa, viettää tylsistymiseen asti aikaa mökillä ja lukea useamman kuin yhden kirjan.

Mitä teillä on kesäsuunnitelmissa?

Pages