Kliseisen voimaannuttava synnytykseni

Siitä on jo yli viikko kun meistä tuli nelihenkinen perhe. Olen saanut ilokseni kirjoittaa monista synnytyksistä joissa olen ollut mukana doulana. Nyt haluan jakaa teille oman synnytyskertomukseni.

Supistuksia oli tullut monta päivää epäsäännöllisesti eivätkä ne olleet kovin voimakkaita. Ne olivat vain epämiellyttävää jomotusta ja kiristystä. Aika yliaikaiskontrolliin oli varattuna mutta uskoin ja toivoin vauvan syntyvän ennen sitä. Perjantai-iltana nukkumaan mennessä supistukset voimistuivat. En pystynyt nukahtamaan koska mieleeni tuli, tänäkö yönä? Virittelin Tens-laitteen selkään peilistä katsoen ja yritin nukahtaa uudelleen. 

Oli kuitenkin pakko nousta ylös. Haahuilin pimeässä asunnossamme ja huokailin hiljaa. Aloin painamaan Tens-laitteen "boost" nappia aina supistuksen alkaessa. Anoppini oli myös hereillä eikä pystynyt nukkumaan koska häntä jännitti alkava synnytykseni. Hän olisi halunnut hieroa selkääni mutta varoitin häntä Tens-laitteen sähkövirrasta... Haahuilin vielä joitakin tunteja välillä parvekkeella, välillä sisällä. Sitten päätin herättää mieheni vaikka arvelin synnytyksen kestävän vielä tuntikausia. En halunnut matkustaa sairaalaan kovissa kivuissa vaikka matkaa onkin todella vähän. 

Nousin auton takapenkille polviseisonta-asentoon ja pidin kiinni penkkien selkänojasta. Supistuksia tuli muutaman minuutin välein. Autossa soi Antti Tuiskun hanuri biisi Kosovon poikien kera ja vettä satoi. Minun Kosovon poikani ajoi naama peruslukemilla sairaalalle. Sairaalaan saapuessamme ihana doulani jo odotti meitä. Siirryimme huoneeseen. Pakotin mieheni nukkumaan sairaalan sängyllä. Niitä oli kaksi enkä minä tarvinnut edes toista koska jokaisen supistuksen tullessa minun oli noustava seisomaan, heilutettava lantiota, painettava boostia ja päästettävä suustani "haaaaa" ääni. Vedin keuhkot täyteen ilmaa ja hengitin koko ajan syvään. Supistusten väleissä juttelin doulani kanssa ja koitin löytää sopivia lepoasentoja jumppapallon avulla.

Aste asteelta supistukset voimistuivat. Tens oli taivaan lahja. Ei enää synnytystä ilman sitä! Aloin kaipaamaan läheisyyttä ja lohdutusta joten ryhdyimme doulan kanssa halaamaan toisiamme aina supistuksen tullessa. Ja uskokaa tai älkää, se olikin synnytyksen yksi parhaimpia kivunlievitysmenetelmiä! Halaus lohdutti ja auttoi jaksamaan supistuksen yli. Sitten oli taas kivutonta.

Olin utelias tietämään, kuinka paljon kohdunsuu oli auki. Oli kuitenkin mukava huomata, ettei sairaalassa pidetty kovin tärkeänä tehdä tutkimuksia tiuhaan, varsinkaan tässä tapauksessa kun kaikki vaikutti olevan hyvin. Kätilö kuitenkin tutki minut toiveestani ja kohdunsuu oli noin viisi senttiä auki. Väsymys alkoi painamaan entistä enemmän ja en voinut ajatella muuta kuin nukkumista vauva kainalossa.

Halusin kokeilla allasta. Se toimi viimeksikin. Toisaalta mietin, etten ehkä haluaisi luopua Tensistä. Allas kuitenkin täytettiin ja pulahdin lämpimään veteen. Aloin suihkutella ylävartaloa kuumemmalla suihkulla ja torkahtelin supistusten välissä. Mieheni jatkoi suihkuttelua ja doulakin oli ihan altaan reunalla. Mieheni ehdotti, että menisin saunaan. Altaan vieressä oli pieni saunakoppi. Yritimme laittaa saunaa päälle, muttei se toiminut. Vaihtelin asentoa ja lauloin synnytyslaulua. Se rentoutti upeasti. Tiesin, että mitä rennommaksi päästäisin kasvoni ja vartaloni, sitä nopeammin ja kivuttomammin synnytys etenisi. Minulla oli myös olo, että tilanne on täysin hallinnassani ja tämä on ihan mahtavaa.

Tunsin aavistuksen paineen tunnetta supistuksen tullessa altaassa. Soitimme soittokelloa. Päätin siirtyä synnytyssaliin, sillä veteen en voisi synnyttää. Salissa roikuin mieheni kaulasta, halasin doulaa, istuin sängyn reunalla ja lauloin synnytyslaulua. Varsinaista laulamistahan se ei ole. Meinasin tipahtaa sängystä alas joten doula piti minusta kiinni toiselta puolelta ja rakkaani toiselta. Mieheni piti minut iskussa syöttämällä minulle sipsiä ja mehua. 

Kyselin doulalta, kuinkakohan pitkään vielä menisi, jaksaisinko minä sittenkään, pitäisiköhän ottaa ilokaasua jossain vaiheessa, milloin se kauhea siirtymävaihe tulisi ja sekoaisinko minä siinä? Ja edelleen samalla syvällä sisimmässäni tiesin vastaukset näihin kysymyksiin. Kohdunsuu oli kahdeksan senttiä auki. Odotin, milloin paniikki valtaisi minut. Siirtymävaihe ei tuntunut koskaan tulevan, tai tulihan se, mutta tunnelma oli rauhallinen. Doulani lauloi kanssani synnytyslaulua. Se auttoi hurjasti. Ääni värisi mukavasti kehossa ja sai keskittymään. Lauluni volyymi kohosi sitä mukaa kun supistukset voimistuivat.

Kuului iso pamaus ja lapsivedet menivät elokuvamaisen räjähdysmäisesti doulani kengille. Samalla taisin vetää hänen hiuksistaan ja pahoittelin sitä. Pahoittelin kenkiä ja ajattelin, että maksaisimme pesulamaksun. Mutta sitten ei ollut aikaa miettiä mitään muuta kuin että missä asennossa ponnistaisin tämän lapsen maailmaan sillä ponnistamisen tarve oli suuri. Kiipesin sängylle konttausasentoon ja nostimme sängynpäädyn johon aloin nojaamaan. Ihana kätilöni sanoi, että saan ponnistaa täysin omien tuntemusteni mukaan. Oli hassua huomata, miten supistukset eivät enää tehneet kipeää. Ne eivät enää avanneet, vaan työnsivät vauvaa alaspäin.

Sanoin, että minua vähän jännittää. Esikoisen kanssa olin täysin puudutettu ja nyt tulisin tuntemaan joka ikisen hetken. Sitä kyllä halusinkin. Halusin nähdä, että kehoni pystyy tähän, koska uskoin sen pystyvän. Ensin tuntui, että mitään ei tapahdu ponnisteluistani huolimatta. Aloin karjumaan ja murisemaan eläimellisesti kuin tiikeri. Kokeilin myös J-hengitystä ja puhaltelin mutta tunsin karjunnan antavan minulle voimaa joten annoin palaa. Mieheni oli oikealla puolella ja näytti siltä, että hänen on vaikea olla. Urheasti hän kuitenkin tsemppasi minua. Doulani tuki minua toisella puolella. Pidin kätilöistäni kovasti ja luotin heihin täysin.

Pian alkoi tuntumaan kiristystä ja venytystä. Aika hullu tuntemus mutta kuitenkin täysin kestettävissä. Päätä oli näkyvissä ja kuulemma paljon tummaa tukkaa. Kyselin, kuinka paljon vielä, milloin tulee helpotus? Ja se tuli pian. Kaikki kivut katosivat ja käännyin konttausasennosta katsomaan taakseni pientä suloista vauvaa josta roikkui napanuora joka piti meidät vielä kirjaimellisesti kiinni toisissamme. Sanoin, voi miten söpö! Edellisen vuoron kätilö oli juuri pääsemässä kotiin mutta ehti nähdä vauvan syntymän. Olin siitäkin onnellinen ja halasin samantien, siinä konttausasennossa, napanuora minusta roikkuen kätilöä ja sanoin, että ihanaa kun sä ehdit näkemään tän! 

Sain vauvan paitani alle ja olin ehkä niin onnellinen kuin ihminen vaan voi olla. En keksi mitään parempaa tunnetta. Mieheni soitti samantien Facetime puhelut äidilleen ja sisaruksilleen ja taisinpa siinä puhelun lomassa synnyttää istukankin. Perus puhelu. Kiittelin kätilöiden lisäksi doulaani niin paljon kuin ehdin, sillä hän oli kultakimpale. Niin lämmin ja läsnäoleva ihminen joka uskoi minuun ja se usko tarttui. Ilman häntä kokemus ei olisi ollut lähellekään sama. Jos enää koskaan synnytän, ei ole epäselvää otanko doulan vai en. Tämä oli ihan paras päätös. Kiittelin myös miestäni upeasta avusta. Se liikutti minua syvästi ja muistan sen ikuisesti.

Olin voimissani vaikka jalat tärisivät ja nälkä kurni. Kävin suihkussa ja kävelin reippaasti osastolle vauvan kanssa. En pystynyt nukkumaan loppupäivänä vaan pidin vauvaa jatkuvasti paitani alla ja ihastelin häntä. Miten upean synnytyskokemuksen sainkaan, mietin. Juuri sen mitä toivoin. En meinannut uskoa, että se oli totta. Sain synnytyksestä voimaa ja tunnen, että pystyn vaikka mihin.

 

Kommentit

M.
Avec Mari

Voi Wilma! Itku tuli tätä lukiessa. Sydämelliset onnittelut teille kaikille vielä, niin ihanaa, että synnytys sujui kuten olit toivonut. <3 Täällä vielä elellään jännittäviä aikoja, toivottavasti saadaan pikkumies pian syliin. Halauksia!

wilmatheyogini

Kiitos paljon! Voi että, mullekin kyllä tulee usein tippa linssiin kun luen synnytyskertomuksia. Teillä on pian pikkumies sylissä, se on ihan parasta! <3 Tsemppiä hirveästi loppuodotteluun ja sitten synnytykseen. <3

pas (Ei varmistettu)

Onnea &lt;3
Kommentoin edellistä postaustasi ja taisi käydä niin, että lapsemme syntyivät samana päivänä.
Ihanaa, että sait noin kauniin synnytyksen kokea. Ensisynnyttäjänä sitä ei tiennyt yhtään mihin olin menossa, mutta vertaansa vailla oleva kokemus siitä tuli. Nyt nautin ihanasta, omasta vauvasta &lt;3

wilmatheyogini

Ei oo todellista! Uskomaton sattuma! Wau, älyttömästi onnea teille! Juu, ensisynnyttäjänä kaikki on yhtä ihmetystä, mitäpä muutakaan. Oon iloinen että sait myös hienon kokemuksen. Nauttikaa vauva-arjesta <3

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.