Ladataan...

Jalkapallokausi on hetkeksi historiaa ja katseet suunnataan sinne missä aurinko toivottavasti paistaa. Se on loma nyt, vaikka elämähän on yhtä lomaa äitiyslomalaisena!

Tämän vuoden lomamme vietämme ensin Fuerteventuran saarella Corralejossa ja heti Suomeen saapuessamme pakkaamme laukut Italiaa varten. Viivymme reissussa kolmisen viikkoa. Nyt matkaseurueemme lapsimatkustajia on yhteensä kolme. Yksi ja kaksivuotias laittavat taatusti vipinää kinttuihin. Siinä saa olla silmät auki, ei auta laiskotella!

Meidän vauva on nyt kolme kuukautta. Alku tuntui tosi intensiiviseltä imetyksen suhteen. Nautin siitä ja nautin edelleen mutta mietin, milloin tulee sellainen aika, että ehdin tekemään edes yhden asian kahdella kädellä ilman että joku roikkuu rinnassani kiinni koko ajan. No nyt se aika on! Kaikille uusille äideille ja perheille pitäisi sanoa, että kyllä ne rytmit ja rutiinit vielä tulee, älä huoli. Jokaiselle perheelle löytyy ne omat parhaat toimintatavat ja varmuus lastenhoidossa tulee vain lasta hoitamalla.

Nyt tämän lastenhoitajan pitää vain selviytyä sunnuntain kuuden tunnin lennosta. Kassiin pakataan palapelejä, palikoita, syötävää ja tietenkin pyhä iPad. Mitä muuta, vinkkejä?

Nyt sitä D-vitamiinia kehiin!

Kuva Helen Hawi

Ladataan...

Kuulen usein pariskuntien miettivän, miksi he ottaisivat synnytykseen mukaan vielä jonkun kolmannen, kun puoliso on jo tulossa mukaan ja sairaalassa on kätilöt ja lääkärit. Itsekin olisin miettinyt ihan samaa jos joku olisi ehdottanut minulle doulaa esikoiseni raskausaikana. Semmoinenkin kysymys voi herätä, että kuka sitä doulaa sitten tarvitsee? Täytyykö olla jotain erikoishaasteita jotta voi ajatella doulan sopivan kuvioihin?

Sairaalassa tosiaan on kätilöt ja lääkärit. Ja puolisokin ehkä. Kätilöt pitävät äidistä huolen ja lääkärikin tulee vierailemaan jos tarvitsee. Soittokelloa voi painaa jos on jotain mielen päällä tai tarvitsee jotain. Mutta sitä jotain voi joutua odottamaan, sillä kätilöllä voi olla homma kesken toisessa huoneessa ja on mahdollista, ettei puoliso osaa auttaa, sillä synnytykseen valmistaudutaan suhteellisen vähän ja jos valmistaudutaan, se on useammin äiti joka valmistautuu. Huoneessa saattaa joutua olemaan paljon yksin ja pyörittelemään kysymyksiä mielessään. Moni nauttii yksityisyydestä. Olemme erilaisia.

Ymmärrän, valmistautuminen synnytykseen erityisesti esikoisen kohdalla ei vaan tunnu tarpeelliselta koska usein ajatellaan, että joku ulkopuolinen pitää meistä huolen emmekä me itse voi asialle mitään. ”Synnytys sattuu joten kaikki lääkkeet tänne ja toivotaan että se on pian ohi.” Ei tuo ole väärin, mutta me voimme tehdä niin paljon.

Doula olisi huoneessa koko ajan vastaamassa kysymyksiin, rauhoittelemassa ja hakemassa tarvittavia tavaroita kuten vaikkapa lämpöpussia tai jumppapalloa. Doula osaisi selittää, miksi nyt tuntuu siltä kuin tuntuu ja mitä äidin kannattaisi tehdä. Sitten jos äidistä tai pariskunnasta tuntuisi siltä, että kahdenkeskinen aika olisi mukavaa, voisi asiasta kertoa doulalle.

Synnytys voisi olla pitkä, jopa vuorokausien mittainen. Välillä olisi siis nukuttava, eihän mistään tulisi muuten mitään. Mutta kun ei raaskisi nukkua, mitä jos jotain tärkeää tapahtuisi juuri silloin?! Doula ja puoliso voisivat vuorotella. Toinen olisi valveilla äidin kanssa ja toinen nukkuisi.

Joskus puoliso voi kokea doulan uhkaavana. Se on harmillista, koska doula ei tule uhkaamaan kenenkään paikkaa. Puoliso on puoliso vaikka missä paistaisi. Doulan on tarkoitus auttaa (monesti molempia) ja pitää tuntosarvet pystyssä: olla tälle parille juuri oikeanlainen doula joka on vierellä kun tarvitaan ja taka-alalla kun puoliso ottaa ohjat käsiin. Doula antaa kätilölle tilaa tehdä oma työnsä.

Jotkut puolisot nauttivat siitä, että doula on mukana eikä heihin tunnu kohdistuvan paineita. Meidän täytyy ymmärtää, että synnytys on myös puolisoille uusi, pelottavakin kokemus mihin ei ole ehkä tajunnut tai halunnut valmistautua. Siinä saattaa mennä lukkoon ja hermostua jos tuntee, ettei voi auttaa. Onneksi aina voi auttaa. Doula usein ohjaa tässäkin asiassa.

Doula sopii kaikenlaisille synnyttäjille: synnytyspelkoisille tai synnytystä innolla odottaville. Luomuille, lääkkeitä toivoville. Yksin synnyttäjille ja puolison kanssa meneville. Ensi- ja uudelleensynnyttäjille. Minkä ikäisille tahansa. 

Synnytyspelkoisen kanssa peloista on keskusteltu ja ne on otettu huomioon synnytyksessä. Vesisynnytystä toivovalle taas mennään vähän eri reittiä. Epiduraalia toivovalle on informoitu tarpeeksi lääkkeellisestä kivunlievityksestä: siis siitä, että lääkkeillä on omat mahdolliset hyötynsä ja haittansa. Esimerkiksi juuri epiduraalin ottaminen ei tarkoita suoraan jompaa kumpaa. Tilanne on aina hyvä arvioida ennen päätöstä.

Yksi lisäys minulla tuli vielä mieleen: doula synnytyksessä ei tarkoita missään nimessä sitä, että synnyttäjän kuuluisi tavoitella lääkkeetöntä, ns.luomusynnytystä tai arvottaa se paremmaksi! Doula ei tee päätöksiä äidin puolesta eikä synnyttäjän tarvitse miellyttää doulaa valinnoillaan. Doula ei vastaa lääkkeellisestä kivunlievityksestä vaikka osaakin kertoa siitä tapaamisissa. Doula pyrkii olemaan synnytystiimin täydentävä palanen jonka palvelukset ja läsnäolo luovat rauhallista tunnelmaa ja luottoa tuleviin vanhempiin.

Kuva: Helen Hawi

Tuona päivänä en ollut vielä tavannut ihanaa doulaani ja valmistauduin menemään sunnyttämään ilman häntä. Miehenikin mukaantulo oli epävarmaa. Onneksi kuitenkin löysin doulani, itseasiassa blogin kautta! Hänen apunsa oli korvaamatonta ja nautin synnyttämisestä suuresti, uskokaa tai älkää.

Ladataan...

Vaikka olenkin vielä hyvissä vauvahöyryissä eikä mihinkään töihin ole kiire, huomaan joskus ajattelevani erityisesti doulan työtä. Tilanne on pian se, että pystyn taas alkaa ottamaan asiakkaita silloin tällöin. Jos olet raskaana tai ajatus siitä kiehtoo, lue tämä (ja älä epäröi ottaa minuun yhteyttä jos kiinnostuit enemmänkin).

Koska valitsin itselleni niinkin kummallisen ammatin mistä harva tuntuu tietävän: doula on siis synnytystukihenkilö.

Doulan ammatti kutsui minua luokseen lähinnä tästä syystä: synnytyksen jälkeen mietin, että voi kun olisi sellainen henkilö, joka voisi auttaa ja tukea synnytyksessä. Joka olisi kuin oma henkilökohtainen palvelija. Minä haluaisin olla sellainen. Ahaa, sellainen ihminen jo on ja se on doula. No sitten minun on tultava doulaksi!

Olen sertifioitu synnytysdoula ja työhöni kuuluu...

Raskausajan tapaamiset

Tapaan asiakkaitani yleensä muutaman kerran ennen synnytystä. Ensitapaamisessa selvitämme, olisimmeko toisillemme sopivat. It's all about the chemistry! Koska ollaan pian synnyttämässä, sen henkilön joka synnytykseen tulee mukaan on oltava sellainen kenestä synnyttäjällä on hyvä fiilis.

Tapaamisissa keskustelemme siitä, mistä synnyttäjä haluaa. Koko doulapaketti mukautuu synnyttäjän tarpeiden mukaan. Voin kertoa kivunlievitysmenetelmistä ja synnytyksen kulusta tai voimme keskustella jostakin jännitystä herättävästä aiheesta. Puolisokin voi osallistua tapaamisiin.

Doulana olen raskausajan kanssakulkija, pää täynnä tietoa ja niin paljon vielä oppimatta. Tässä hommassa yksi tärkeimmistä asioista tuntuu kuitenkin olevan läsnäolon taito.

Olisi mahtavaa, jos synnytyksen alkaessa äidillä olisi ässiä hihassaan ja luottavainen olo. Koska SÄ pystyt siihen!

Päivystys

Päivystän kaksi viikkoa ennen laskettua aikaa ja jatkan sitä jopa kaksi viikkoa sen yli. Tämä tarkoittaa sitä, että olen järjestänyt elämäni niin, että mitä luultavimmin voin lähteä synnytykseen mihin kellonaikaan tahansa. Voin myös järjestää varadoulan. Työni doulana vaikuttaa läheisiini, sillä he joutuvat joustamaan lastenhoitokuvioiden vuoksi.

Synnytys

Sitten se hetki koittaa! Asiakkaan ilmoittaessa saavun synnytyssairaalaan tavoitteenani auttaa äitiä ja mikäli mahdollista, auttaa hänen toiveitaan toteutumaan. 

Yksi voi saada helpotusta vain vieressä istujasta ja toinen tarvitsee hierontaa, painamista, synnytyslaulua ja sanallista tsemppausta. Sen tietää vasta h-hetkellä mitä doulalta haluaa synnytyksessä. Itse halusin vain halata ja mölistä alusta loppuun asti. Syntymän jälkeen tapaan asiakkaani vielä kerran ja keskustelemme synnytyksen läpi, jottei mikään jäisi vaivaamaan. 

Huom. Jokainen asiakas tekee omanlaisen doulasopimuksen. Esimerkiksi tapaamisten määrä tai päivystysaika voi vaihdella. Jopa se, tuleeko doula synnytykseen.

Doulan työ on antanut mulle NIIN paljon ja haluan siksi tehdä oman osuuteni sen suhteen, että tämä ammatti tulisi paremmin esille ja synnyttäjät voisivat käyttää doulia enemmän, niin hieno juttu tämä on. Melkein kolme kuukautta sitten sain itse kokea sen, miltä tuntuu olla synnyttäjä jolla on doula vierellä. Parasta! Kokemus oli niin miellyttävä, että miten sen sanoiksi pukisin. No synnytyskertomuksestanihan se selviää...

Jos joku etsii aivan ihanaa doulaa Etelä-Pohjanmaalta, niin voin lämpimästi suositella omaa doulaani Lauraa. Tsekkaa www.aidinaika.fi. Itse doulaan lähinnä Helsingissä mutta mikäpä tässä maailmassa ei olisi mahdollista?

Seuraavassa postauksessa vastaan erityisesti kysymykseen "Miksi tarvitsisin doulan kun minulla on jo puoliso mukana?" Tämä aihe vaatii ihan oman tyhjän sivun. ;)

Kuva: Ville Paul Paasimaa

Pages