Alapään kuppikoko – Kuukuppi

Hilmaiida

 

Hyvästi sellutollot ja purjeveneet!!!

Muistin eilen yhden elämää toissa viikolla mullistaneen tuotteen olemassa olon seisoessani lähikaupan kassalla ja katsoessani kun edessäni ollut nainen osti useamman pakkauksen tampooneja ja maxi-siteitä. Tajusin miten helposti ja siististi edeltäneet kuukautiset sujuivatkaan.

Menkat, moonikset, puolukkapäivät, känkkäränkkäviikkot, kuukkikset, hilloviikot (millä nyt ikinä haluakaan kutsua) ovat meille jokaiselle naiselle tuttu asia. Mutta silti niihin liittyvistä kivuista kuin myös suojista puhutaan aivan liian vähän. Onhan niitä kuukautissuojia mainostettu telkkarissa ja bussipysäkkien mainostauluissa vuosikaudet mutta puhua niistä ei olla pukahdettu sen enempää. Rikoin kepillä jäätä ja kirjoitin muutama kuukausi sitten kivuliaista kuukautisista (täällä) ja keskustelua syntyi enemmän kuin osasin odottaa. Nyt päätin jakaa kipujen sijasta suojan, joka mullisti ainakin omat kuukautiset ja on ihan mieletön vaihtoehto tampooneille ja siteille.

Oon aina inhonnut sitä tampoonien kanssa säätämistä. Aina niitä on liian vähän mukana. On pitänyt muistaa se 3-6 tunnin hygieeninen vaihtoväli ja kyllähän ne limakalvot kuivuu siitä edestakaisesta sellutollon työntelystä. Oon aina inhonnu myös niitä pienen purjeveneen kokoisia siteitä. On ollu jotenkin tosi epävarma olo. Ei voi käyttää samoja alkkareita kuin tavallisesti. Unohtamatta sitä järjetöntä jätteen määrä mitä tampooneista ja siteistä syntyy.

Vastaus kaikkiin ongelmiin on tässä: Suomalaisten kehittämä Lunette kuukuppi, jonka sain nyt miltei vuoden (aivan turhan) pähkäilyn ja pohdinnan jälkeen hankittua.

Mikä on kuukuppi? Se on lääketieteellisestä silikonista valmistettu kuukautissuoja jota käytetään uudestaan. Kuppi taitellaan ja asetetaan paikoilleen, jolloin se avautuu itsestään ja synnyttää alipaineen. Kuppia voi käyttää helposti ja turvallisesti puoli päivää yhteen soittoon. Aah! Kuppi ei tunnu alapäässä miltään, ei edes silloin kun se on ihan täynnä (toisin kuin tampooni). Kupin päässä on antenni, josta ei ole tarkoitus vetää. Vaan sen tarkoitus on helpottaa kupin välitöntä löytymistä. Kupin pois ottaminen on yhtä helppoa kuin asettaminen. Kuppia painetaan hieman kasaan, jolloin alipaine katoaa ja se on helppo vetää ulos. Kuppi tyhjennetään ja huudellaan jokaisen kerran jälkeen ja se on taas käyttövalmis uuteen puolen päivän koitokseen.

Miten helpolta elämä tuntuikaan kuukupin kanssa. Yhdellä ainoalla suojalla pärjää koko kuukautisten ajan. Mulle ei sattunut mitään kommelluksia, vaikka olikin ekat käyttökerrat. Ei ylivuotoja, väärin asettamista, eikä muitakaan kommelluksia. Kuukupin lisäksi hankin kunnollisen säilytysrasian ja miedon (ph < 3,5) hajusteettoman saippuan. Tämän helpommaksi ei voi enää mennä.

Ja koska en halua kaikkea referoida niin Lunetten -sivuilta (täältä) saatte aivan kaiken lopun tiedon. Toki vastaan myös mielelläni kysymyksiin!

Kommentit

Lumos
VALOA

Kuppi on kyllä mahtava keksintö ja mulla se kaiken muun hyvän lisäksi on laimentanut kuukautiskipuja paljon.

Hilmaiida
Hilmaiida

Pakko kyllä itsekin tehdä jälkikäteen vielä havainto et kipuja oli kyllä vähemmän ^^:O 

Sofia Koskine (Ei varmistettu)

Ihailen rohkeuttasi ja tyyliäisi kertoa ja kirjoittaa suhteellisen henkilökohtaisista asioista. ^^

Hilmaiida
Hilmaiida

Kiva kuulla! :) 

Juulia H. (Ei varmistettu)

Itsekin pohtinut kuukupin ostoa, mutta vielä mietityttää se että pitääkö se todella eikä vuoda!? :)

Hilmaiida
Hilmaiida

Ainakaan itse en huomannut mitään ohivuotoja. Aluksi mietitytti ja piti varmuuden vuoksi käydä tarkistamassa välillä ja pitää vielä pikkuhousun suojaa, mutta ihan turhaa! Kaikki suju ja toimi :)

Tica
pied-à-terre

Kolmisen vuoden kokemuksella: ei se ihan oikeasti vuoda! Tyhjennän aamulla ja illalla, ja omat kuukautiset on todella runsaat ja pitkät. 

 Henkilökohtaisesti paras puoli on ollut ettei kuukuppi tee yhtään mitään limakalvoille. Kun kuukautiset kestää kerralla jopa 13 päivää kuukuppi on ainoa ratkaisu joka ei kuivata tai ärsytä!  Lyhyesti: pelkkää rakkautta

Hilmaiida
Hilmaiida

Vähän samat fiilikset: pelkkää rakkautta! Tuo on varmasti totta että mitä pidempi kestoiset sitä parempi kähttömukavuus. Pakko myös antaa tsempit sinne, että joudut kärsiin pitkäkestoisista menkoista! ^^

Kaisa Pa. (Ei varmistettu)

Samaa mietin, että onko oikeasti niin hyvä kun sen kerrotaan olevan? Sattuiko mitään kommelluksia? Mistä oikeasti tiedät että se on oikeassa kohdasa? Mistä ostit?

Hilmaiida
Hilmaiida

Kiitos Kaisa Pa. viestistäsi. Kyllä se ylitti ainakin omat odotukset ja ennakkoluulot ihan täysin. Mitään kommelluksia ei sattunut. Ei edes pieniä verivahinkoja :D Kupin oikean kohdan pystyy tunnustelemaan työntämällä sormet emättimeen ja kokeilemalla että kohdun suu on oikeassa paikassa. Kuulostaa vaikealta, mutta ei se ole!. Itse ostin tuotteen Ruohonjuuresta Helsingin keskustasta.

Suosittelen tutustumaan Lunette.fi nettisivuihin. Sieltä löytyy ihan super kattavasti kaikki oleellinen tieto. 

Janinnnna (Ei varmistettu)

Yhdyn ylistykseen, jokaisen naisen pitäisi ainakin kokeilla kuukuppia! Itse olen tyhjentänyt kupin vain aamuin illoin eikä ole ollut ongelmia. Vuoto on tosin aika niukkaa, toisille useampi tyhjennys on varmasti tarpeen!

Hilmaiida
Hilmaiida

Aika halvalla pääsee kun keran satsaa kunnolliseen :) Eikä tuo hintakaan kyllä oo mistää kotoisin! 

Emilia M

Mulla ollut käytössä vuodesta 2008 eli yhdeksän vuotta, 9 x 12 kuukautiset! En vaihtaisi pois. Inhosin sitä sähläämistä siteiden ja tamponien kanssa, ainaisia ohivuotoja ja haisevia siteitä. Kuukupissa riittää tyhjennys + pesu aamuin illoin, ei sottaa, ei haise, ei tunnu miltään. Oli mulle niin valtavan paljon parempi vaihtoehto kuin muut vaihtoehdot, että siitä lähtien olen mainostanut sitä aina tilaisuuden tullen. Asennus- ja poistotekniikkaa piti vähän opetella, mutta sen jälkeen kuin lähti sujumaan ei paluuta ole ollut. Just kannoin kaappiin unohtuneet muut kuukautissuojat johonkin keräykseen, kun ei niitä tosiaan ole tarvinnut vuosikausiin, eli taloudellista säästöäkin on tullut. Mä hoidan omaa kuppiani aika pieteetillä eli Luneten ohjeiden mukaisesti en pese sitä liikaa, kuukautisten aikaan vain vedellä, niiden jälkeen miedolla pesuaineella (Lactoline) ja keitän pikaisesti. Tällä menetelmällä on säilynyt hyvänä kaikki nämä vuodet. Ja kun hankkii tarpeeksi ison kupin, niin tyhjennysväliksikin riittää helposti se 12 tuntia.

Hilmaiida
Hilmaiida

Mietin kanssa tuota pesua aluksi, ehkä otan sulta vinkin. Hirvitti se käyttöönottovaiheen reilun vartinkeittäminen. Olin aivan varma että keitän sen pohjaan :D Kiitos pesuainevinkistä, täytyy siis ostaa tuota seuraavaks :) 

Itselläni ei asennuksen opetteluun mennyt juuri lainkaan aikaa koska oon taannoin joskus käyttänyt ehkäisynä rengasta. Kuukupin asennus tuli jotenkin luonnostaan. :) 

Mupsi (Ei varmistettu)

Oon kuullu kyllä tosi paljon ylistystä kuukupita ja itsehän omistan jo kaksi, molemmat lahjaksi saatuja mut hitto ku en vaan osaa käyttää. Siis en oo päässy ees kokeileen kun se ei mee ees tuosta suuaukosta sisälle :( en saa sitä puristettua tarpeeks kovaa et saisin sen sillai "rutussa" sisään ja sitte se räjähtää auki just suulla ja sattuu iha sikana ku se läsähtää auki.. en tajua mikä siinä on mut eihä sitä saa pirukaa puristettua kiinni saatika samalla tungettua sisälle :'D en siis oo käyttäny mikä harmittaa sikana koska nyt mulla pyörii kaks käyttämätöntö nurkissa.
Ja tosiaan, oon lukenu ohjeet 50000 kertaa mut ei. En saa puristettua sitä kuppia ja samalla tungettua nuppineulapäänkokosesta aukosta sissää :(

Hilmaiida
Hilmaiida

Kurjaa, jäät kyllä harmillisesti niin suuresta helppoudesta ja vaivattomuudesta paitsi. Ootko kokeillu erilaisilla liukasteaineilla tai esim rasvan kanssa? :) 

vierailija (Ei varmistettu)

Oletko kokeillut erilaisia taittelutekniikoita? Itse koen hankalaksi tavaksi taittaa yllä mainitulla tavalla ns. kaksin kerroin kupin. Kannattaa kokeilla työntää kupin toinen reuna kupin sisään, jolloin siihen muodostuu vähän niin kuin sellainen kärki (kauheen vaikee koittaa selittää, mutta netistä löytyy hyviä kuvallisia ohjeita!). Sujahtaa sen avulla paljon helpommin paikalleen. Ja sit jos ei avaudu itsestään niin voi pyöräyttää sormella ympäri niin aukeaa. :)

Mörri (Ei varmistettu)

Aluksi se itsellä tuntui myös mahdottomalta. Itsellä auttoi ihan kunnon kyykky lattialla (vessanpöntöllä ei esim. onnistu) ja sitten sen ns. yhden kärjen vieminen sisälle (sellain heilutellen puolelta toiselle). Sitten harjoittelin oikean otteen saamista kupista, sillä se oli (kuten sanoit) todella tanakkaa materiaalia. Ja hikoilun - ja epäilyttävän pitkän vessatripin - jälkeen se onnistui.

Mutta että ei se kaikilla ole vaivatonta.

Ja vaikka käyttö ei onnistu, niin ovat ne muutkin välineet ihan toimivia. Ainakin omasta mielestäni.

Emilia M

No se on kyllä myös todettava omasta kupinkäytönaloittamisesta, että se ajoittui samaan aikaan seksielämän vilkastumisen kanssa. Neitsytaikoina en saanut oikein edes tamponia tungettua sisään. Eli kyllä tässäkin yksilöllisiä anatomisia eroja on. Ja sit uusi kuppi on muistaakseni myös aika kova, se keittäminen ehkä hieman pehmentää sitä?

Mörri (Ei varmistettu)

No joo, tuo neitsytaspekti (voi) tietty vaikuttaa, jos on se vaihe elämästä. Ja sitten ihan muutenkin yksilölliset anatomiset erot, joita lienee paljon. Oma keho tuntuu ainakin olevan aika tarkka...no kaikesta :)

Olen oppinut aika lempeäksi ja kärsivälliseksi itseni - ja kehoni - suhteen. Easy does it &lt;3

Mutta itse poimin tästä ennen kaikkea tuon keittämisen, sitä voisi kyllä vähän keitellä pehmeämmäksi. Kiitos vinkistä.

Hilmaiida
Hilmaiida

Tärkeintä on se että suojauskeino on itselle hyvä ja se tyydyttää tarpeet! :) 

juuuuuu (Ei varmistettu)

Siis pakko kommentoida. Ensinnäkin sanon, että kuulun myös kuukupin käyttäjiin ja suosittelen sitä kaikille. On se parempi, ekologisempi, järkevämpi, halvempi, puhtaampi, mukavampi kuin mikään muu tapa. Mutta.

Se voi vuotaa ohi. Tämä on ilmeisesti anatomiajuttu: itse olen sieltä enemmän vinossa kuin suorassa, eli kohdunsuu ei ole anatomisesti tismalleen keskellä. Tämä aiheuttaa sen, että kuppi kyllä menee kohdunsuun päälle, mutta vähän vinossa. Eli jos joko reiät eivät ole oikein aseteltu, se vuotaa niistä asap tai jos odottaa liian kauan niin kuppi on nopeammin täynnä.

Ja kommelluksista. Eikö oikeasti muille satu näitä? Mulla on aina sellainen olo, että veri pyrkii lentämään tai valumaan joka suuntaan - kupista, käsistä, luoja ties mistä. Pysyn siis turvassa omassa kylppärissäni, töissä tai tutuilla ei edelleenkään ole mukavaa saati turvallista. :D

Hilmaiida
Hilmaiida

Varmasti sattuu kommelluksia, mutta ei ainakaan vielä sattunut. Itselläni oli ekasa kerrasta alkaen helppo laittaa ja alipaine oli niin kova että hyvä kun sai revittyä irti. Koska Lunetten kuppeja on kahta kokoa, voi olla että ohivuodot johtuu siitä että koko on väärä. Vaikka kuinka noudattaisi kuppikoon valintaan laadittu ohjeistuksia, voi silti olla se kuppi jonka valitset on kuitenin väärä. Ja voihan tosisaan olla ettei kumpikaan koista ole sopiva! :( 

Mörri (Ei varmistettu)

Olen itse harkinnut kuukupin kokeilua yli kymmenen vuotta. Edelläkävijä-kamuni siitä silloin vinkkasi. Viime kuussa sitten kokeilin.

Itse en ihan tulisesti rakastunut, ainakaan vielä, mutta ajattelin antaa sille aikaa. Koin sen asentamisen ja poisoton vähän vaivalloisena, se vaati paljon harjoittelua. Ja oli välillä kivuliasta. Ja ohivuotoja tuli. Ilman sidettä en ole sitä voinut käyttää. Toisaalta vuotoni ovat runsaat: pahimpina vuotopäivinä kuppi täyttyi parissa tunnissa. Mutta kokeilen vielä parin kuukauden ajan, siteiden ja tamponien apurina.

Loppuvaiheessa kuukautisia siitä ikäänkuin "säteili" kipua ympäri kehoa, tuli vähän kuumeinen olo ja pyörrytti. Se loppui kun otin sen pois. Lunetten asiakasneuvoja arveli, että se on osunut kohdunsuuhun (vaikka itsellä kuukuppi jääkin aika alas). Joillakin se ei kuulemma aiheuta mitään tuntemuksia ja toisilla kauheat kivut. Sain hyviä vinkkejä sieltä sen parempaan asetteluun, joka on kaikilla erilainen.

Mutta myös esim. tamponien kanssa asettelu on vaatinut opettelua. Kulman, paikan, koon ja mallin täytyy olla juuri oikeanlaiset, että se ei tunnu ja satu.

Pimpero yhtä yksilöllinen kuin nainen, joka sitä kantaa &lt;3

Annan kuukupille vähän aikaa vielä ja kokeilen lisää. Nyt minulla on sellainen vaikutelma, että se tulee toimimaan yhdessä siteiden ja tamponien kanssa, mutta ei kuitenkaan ainoana (menkka)apurina. Näin onnistun vähän pienentämään jätemäärääni, ehkä noin 30-40%. Ja se on jo suuri muutos.

Yleisenä huomiona sanoisin kuitenkin, että jokainen vaihtoehto kuukautisvälinemarkkinoilla on hyvä juttu. Vaikka se ei sitten olisi se oma.

Hilmaiida
Hilmaiida

Nimenomaan! Kaikki on niin yksilöllistä. Toinen tykkää kahvista mustana ja toinen ei, toinen tykkää syödä leivän niin että juusto on kinkun alla ja toinen kinkun päällä. 

Ihanaa keskustelua! :)) Juuri sitä kokemusten ja mielipiteiden jakamista jota toivoin ja hain kirjoituksella. 

TrineH
En suostu jäähylle

Mä oon tätä kans harkinnu, mutta vähän unohtanut koko kupin olemassaolon.. Pitää kyllä kokeilla. Mulla on ongelmana todella vaihteleva vuodon määrä ja siihen mietin, että mistä sen tietää, miten täynnä kuppi milloinkin on..? Kun joskus vuodan yhtäkkiä kuin seula ja mikään suoja ei tunnu riittävän. Ja sitten samana päivänä myöhemmin voi vuoto ollakin tosi niukkaa. Ja kaikki tämä vaihtelee kierrosta toiseen ihan täysin. Visioin itseni jonnekin työpaikan vessaan tyhjentämään kuukuppia, joka onkin aivan täynnä, ja veri roiskuu pitkin pönttöä, sormia, käsiä, vaatteita, wc-kopin seiniä. Kuin joku olisi teurastettu sinne. Tämä mielikuva saa mut aina sitten luopumaan ajatuksesta. Miten tyhjentäminen on mahdollista, ilman että sitä verta on joka puolella? En kerta kaikkiaan käsitä! =DD

Emilia M

Jos on runsas vuoto, kannattaa varmaan ottaa se isompi malli. Mulle on aina riittänyt se aamuin illoin tyhjennys, mutta en tietty osaa sanoa tarviiko joku muu tiuhempaa tyhjennysväliä. Kokeilemalla se selviää! Voihan sitä opetteluvaiheessa ottaa pois vaikka useamminkin, niin siinä sitten näkyy kuinka nopsaan täyttyy. Aika pian oppii ottamaan sen ulos niin, ettei verta läiky kupista ulos. Sitä pitää vain kevyesti puristaa, jotta ilmanpaine tasaantuu, ja sit kiskoa varovasti pohjasta ulos. Jos on ihan piripintaan täynnä niin sitten on tietty sotkemisriski, mutta mulla on ollut niin täynnä vain silloin kun oon unohtanut illalla tyhjentää ja kuppi on kerennyt olla tyhjentämättä 24h. Ja yleensä siis kippaan veret heti pyttyyn ja sen jälkeen huuhtelen kupin käsienpesualtaassa vedellä, ei siinä yleensä tule sotkettua ollenkaan. Jos ei vessassa ole käsienpesumahdollisuutta, niin hätätapauksessa riittää kun kupin pyyhkii suurin piirtein puhtaaksi vessapaperilla, pesee sit illalla kotona vedellä.

Hilmaiida
Hilmaiida

Kupin täyttymistä ei kyllä pysty tietääkseni mitenkään tietämään. Kai sitä pystyy jonkun keskiarvollisen määrän kuitenkin laskemaan ja sen peruteella miettii sen oman tyhjennysvälin. 

Mietin ennen kupin hankintaa samaa asiaa: miten ihmeessä sen kanssa pystyy toimimaan siististi? En kuitenkaan usko että se veri niin vaan tirskahtelee. Tietysti veren paksuus on hyvin yksilöllistä, mutta harvemmin (ymmärtääkseni) se on kenelläkään ihan vedenohkoista? Kertokaa jos oon väärässä! Kuppi on lääketieteellisestä silikonista valmistettu ja jo se itsessään "hidastaa" veren liukumista kupissa. Jos kuppiin laittaa vettä niin se kyllä liukuu vauhdilla pois, mutta ei veri ja paksumpi neste. Kokeile vaikka laittaa kuppiin pesunestettä ja valuta sitä kupista ulos!? ehkä se havainnollistaa mitä tarkoitan!

Tottahan on se että tyhjentöminen ei ehkä ole niin vaivatonta kuin tampoonin tai siteen vaihtaminen. Itse ainakin valitsen julkisilla paikoilla sellaisia vessoja joissa pääsen neljän seinän sisälle iman että jalat näkyvät seinien ja oven alta. Valitsen myös reippaasti suuremmalla todennäköisyydellä vessan jossa on oma lavuaari ja pesumahdollisuus. Mutta sen kerran mitä olen jukisissa vessoissa kuppia tyhjentänyt niin en itse kokenut sitä juurikaan erilaisemmaksi kuin että olisin vaihtanut tampoonin. Toki mä oon vähän sellanen tuumasta toimeen ja ojasta allikkoon tyyppi että mieluummin kokeilen kuin olen kokeilematta! :)

MimosaChristina

On todellakin ollut yksi parhaista hankinnoistani. Nyt taitaa tulla noin kymmenen vuotta tästä hankinnasta, ja sen jälkeen mitään muuta ei ole tarvinnut, vaikka aluksi epäilinkin koko juttua :) Jopa omissa häissä oli kuppi käytössä, eikä edes se tuottanut ongelmaa. 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.